Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wentylator nagrzewnicy nie działa

Featured Replies

Napisano

Po południu wziąłem się za naprawę podświetlenia w aucie ale dziś chyba nie był mój dzień, na pierwszy ogień poszedł włącznik świateł awaryjnych- prostujac języczek wewnątrz włącznika ułamałem koniec i trzeba nowy kupić crazy.gif

Na drugi ogień poszoł pokrętło biegów wentylatora, po wyjęciu włącznika i doczepionej do niego oprawki z żarówką poprawiłem styki żarówki i zakładałem sama oprawkę z

żarówką ale nie zauważyłem, że "zapłon" jest włączony i przy wkładaniu zrobiło spięcie, zaiskrzyło i wywaliło zegary i całe podświetlenie (bezpiecznik ). Założyłem nowy bezpiecznik i niemal wszystko działa poza wentylatorem. Na żadnym biegu ani nie drgnie.

Niestety zrobiło się już ciemno i nie miałem jak posprawdzać co uległo awarii, jedynie zdążyłem sprawdzić przejścia w pokrętle - wszystko działa.

Gdzie szukać przyczyny awarii, czy mógł pójść rezystor dmuchawy(jak go sprawdzić) czy coś innego?

Napisano

> (jak go sprawdzić)

...wyjmując... zlosnik.gif

> czy coś innego?

wszystkie styki po drodze wink.gif

Napisano
  • Autor

> ...wyjmując...

no dobra wyjme i co dalej?

> wszystkie styki po drodze

podejrzewam, że wszystkie styki po drodze sa pod deską crazy.gif

Napisano

> no dobra wyjme i co dalej?

obejrzysz pomierzysz...

rezystor to zwinięty drut, żadnej filozofii zlosnik.gif

> podejrzewam, że wszystkie styki po drodze sa pod deską

eee tam zaraz pod deską wink.gif

miernik lub żarówka w dłoń i jazda... zlosnik.gif

najpierw czy jest prąd w kostce do rezystora waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> obejrzysz

waytogo.gif

> pomierzysz...

co, jaka wielkośc fizyczną? które piny itp.? grinser006.gif

> najpierw czy jest prąd w kostce do rezystora

które piny/kabelki?

Napisano

> czy mógł pójść rezystor dmuchawy

Na 99,9% nie, bo raz że wtedy działałby najszybszy bieg, a dwa że nie da się go upalić wymieniając żarówkę podświetlenia wink.gif

> czy coś innego?

Sprawdź bezpiecznik, najprawdopodobniej (bo to różnie z tym bywało w starszych rocznikach wink.gif ) nr 16

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Na 99,9% nie, bo raz że wtedy działałby najszybszy bieg, a dwa że nie da się go upalić wymieniając

> żarówkę podświetlenia

dośc optymistyczna wersja

> Sprawdź bezpiecznik, najprawdopodobniej (bo to różnie z tym bywało w starszych rocznikach ) nr 16

ten od ogrzewania szyby tylnej 30A?

sprawdzałem go już i nie wyglądał na upalony niewiem.gif

Napisano

> sprawdzałem go już i nie wyglądał na upalony

masz "z przodu" skrzynki z prawej dwa duże bezpieczniki?

Napisano
  • Autor

> masz "z przodu" skrzynki z prawej dwa duże bezpieczniki?

sa i je tez sprawdzałem

Napisano

> dośc optymistyczna wersja

Dlaczego? Najszybszy bieg nadmuchu chodzi poza rezystorem.

> ten od ogrzewania szyby tylnej 30A?

Nie. Ten od nadmuchu wink.gif Dlatego napisałem najprawdopodobniej nr 16, bo w 1992 roku zrobili rewolucję w bezpiecznikach. U Ciebie akurat te duże bezpieczniki od obu wiatraków są już z przodu smile.gif

> sprawdzałem go już i nie wyglądał na upalony

Wyglądał, wyglądał... Sprawdź miernikiem wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Dlaczego?

bo byc moze ominie mnie wydatek wink.gif

> Nie. Ten od nadmuchu Dlatego napisałem najprawdopodobniej nr 16, bo od 1992 roku te duże

> bezpieczniki od obu wiatraków są z przodu skrzynki. U Ciebie akurat są już z przodu

u mnie wygląda skrzynka tak:

285414701-NowyObraz-mapabitowa.JPG

źródło: instrukcja obsługi

> Wyglądał, wyglądał... Sprawdź miernikiem

bedzie trzeba sprawdzić waytogo.gif

a jakby sie okazało, że to nie to, to gdzie jeszcze szukać?

post-76805-14352514381907_thumb.jpg

Napisano

> u mnie wygląda skrzynka tak:

A u mnie tak:

285414782-bzp.JPG

> a jakby sie okazało, że to nie to, to gdzie jeszcze szukać?

Przede wszystkim, czy dochodzi prąd do pinu 7 kostki wyłącznika (na wyłączniku opisany jest jako G+ ). Jeżeli będzie prąd i sam wyłącznik jest jak mówisz sprawny, to jedyną przyczyną może być kabelkologia między wyłącznikiem a rezystorem. Rezystor jest sprawny, bo nie chodzi najszybszy bieg. Sprawdź też połączenia kostki na rezystorze i masę silniczka

Pozdroofka

post-36940-1435251438231_thumb.jpg

Napisano

> Rezystor jest sprawny, bo nie chodzi najszybszy

> bieg

jedno nie musi wynikać z drugiego

klik zlosnik.gif

przemty sprawdź najpierw nieszczęsny bezpiecznik a potem czy jest napięcie na kostce rezystora... wink.gif

Napisano

> jedno nie musi wynikać z drugiego

I dlatego napisałem: "Sprawdź też połączenia kostki na rezystorze i masę silniczka".

> klik

No co...? U Ciebie rezystor był sprawny, brakowało masy bo się styk ufajczył. grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Rano sprawdziłem bezpiecznik i organoleptyczne i miernikiem i przejście jest, dla pewności (po sprawdzeniu obu bezpieczników wentylatorów) zamieniłem je miejscami i nadal nic, będzie trzeba teraz sprawdzić PIN 7 o ile taki u mnie występuje bo przełącznik mam 3 biegowy hmm.gify. A odnośnie tego Pinu 7 to rozumiem, że końcówki miernika należy przyłożyć jedna do tego pin-u a druga do masy?

jeszcze jedno pytanie trochę odbiegające od wentylatora, czy przy wyciągniętym włączniku świateł awaryjnych kierunki nie działają tzn, kontrolka włącza mi się na stałe ale nic nie miga natomiast jak otwieram/zamykam centralnym to kierunki migaja?

Napisano

> teraz sprawdzić PIN 7 o ile taki u mnie występuje

Do niego podłączony jest czarny grubaśny przewód, nie da się go pomylić z innymi wink.gif

> końcówki miernika należy przyłożyć jedna do tego pin-u a druga do masy?

Zgadza się, a jeszcze lepiej żaróweczkę zamiast miernika. Zapłon oczywiście włączony.

> czy przy wyciągniętym włączniku świateł awaryjnych kierunki nie działają

Tak właśnie jest.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Do niego podłączony jest czarny grubaśny przewód, nie da się go pomylić z innymi

no ale narazie nie zamierzam demontowac konsoli i tylko we wtyczke wsadzić końcówke więc nie bede widział kabelka wink.gif

> Zgadza się, a jeszcze lepiej żaróweczkę zamiast miernika. Zapłon oczywiście włączony.

waytogo.gif

> Tak właśnie jest.

własnie przejrzałem schemat instalacji i też doszedłem do tego wniosku grinser006.gif

teraz tylko jak wrócić do domu bez kierunków żeby nie zaliczyć spotkania z policial.gifhmm.gif bo dopiero pod robota zauważyłem, że nie mam kierunków

EDIT:

a tak przy okazji do F-ek szedł tylko jeden włącznik awaryjnych czy były różne żebym nie kupił złego?

Napisano

> tylko we wtyczke wsadzić końcówke więc nie bede widział kabelka

Na wyłączniku szukaj napisu G+ przy jednym z pinów.

> teraz tylko jak wrócić do domu bez kierunków

Ostrożnie... grinser006.gif

> a tak przy okazji do F-ek szedł tylko jeden włącznik awaryjnych

Tak. Aczkolwiek bywały takie z LEDem od alarmu, ale też pasują.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Ostrożnie...

już słyszę te epitety kierowców gdy będę bez kierunku skręcać grinser006.gif

> Tak. Aczkolwiek bywały takie z LEDem od alarmu, ale też pasują.

zakup juz zrobiony, teraz tylko czekam na przesyłkę... food.gif

Napisano

> No co...? U Ciebie rezystor był sprawny, brakowało masy bo się styk ufajczył.

hmm.gifno w sumie racja...

nadmiar cyny się wytopił i styk przestał stykać ale rezystor sam w sobie był sprawny... grinser006.gifzlosnik.gif

piwo.gif

Napisano
  • Autor

Byłem sprawdzić dziś co z wtyczką przy rezystorze i dalej nie wiem co jest.

Ale zanim sprawdziłem wtyczkę sprawdziłem i miernikiem i żarówką pin 7 włącznika wentylatora i prąd był. Później wziąłem się za rezystor do którego dochodzą przewody w nastepujących kolorach( widok na rezystor z góry tak jak on jest przykręcony do obudowy- mam 3 biegi nadmuchu)

Nowy%252520Obraz%252520-%252520mapa%252520bitowa.JPG

I nie wiem czy dobrze sprawdzałem czy we wtyczce(odpietej) jest prąd a robiłem to tak:

- podpiąłem kabelek z żarówką do masy i po kolei przykładałem go do pinów z kablami ( z tego co rozumiem kolejnymi biegami) zielonym, zółtym i szarym - oczywiście zapłon włączony i robiłem tak na każdym biegu

Niestety w żadnym przypadku żarówka nie zaświeciła. I teraz mam pytania:

- czy dobrze to robiłem?

- od czego jest brązowy kabel we wtyczce, masa?

- od czego są te dwa brązowe kable poza wtyczką idące do wentylatora?

- czy można uruchomić wentylator podpinając go bezpośrednio do aku a jeżeli tak to do których pinów podpiąc kable?

Napisano

> - podpiąłem kabelek z żarówką do masy i po kolei przykładałem go do pinów...

> Niestety w żadnym przypadku żarówka nie zaświeciła. I teraz mam pytania:

> - czy dobrze to robiłem?

a co z pokrętłem w szoferce się wtedy działo?

> - od czego jest brązowy kabel we wtyczce, masa?

tak

> - od czego są te dwa brązowe kable poza wtyczką idące do wentylatora?

zasilanie wentylatora

> - czy można uruchomić wentylator podpinając go bezpośrednio do aku

tak

> a jeżeli tak to do których pinów

> podpiąc kable?

obojętne jeżeli tylko chcesz sprawdzić czy ruszy na krótko...

piwo.gif

Napisano
  • Autor

> a co z pokrętłem w szoferce się wtedy działo?

pokrętło było przestawiane co chwile pomiedzy rożnymi biegami ale nic to nie dawało, we wtyczce nie było pradu

> zasilanie wentylatora

czyli jeden brazowy to masa a drugi brazowy to plus po stacyjce?

> obojętne jeżeli tylko chcesz sprawdzić czy ruszy na krótko...

no to kicha

do pinów w miejscu gdzie jest wtyczka oraz do twych dwóch brazowych poza wtyczka przykładałem zasilanie z aku i nic nie drgnęło crazy.gif

Napisano

> - podpiąłem kabelek z żarówką do masy i po kolei przykładałem go do pinów z kablami ( z tego co

> rozumiem kolejnymi biegami) zielonym, zółtym i szarym - oczywiście zapłon włączony i robiłem

> tak na każdym biegu

Jeżeli na pinie 7 był prąd a na żadnym przewodzie przy rezystorze nie było prądu, niezależnie od położenia przełącznika, to albo przełącznik uszkodzony, albo nie siedzi dobrze we wtyczce albo (co najmniej prawdopodobne) uszkodzone wszystkie przewody między włącznikiem a rezystorem. Albo coś robisz nie tak wink.gif. Zobacz na kawałek schematu (układ 4-biegowy więc inny układ pinów i za dużo o niebieski przewód) ale koncepcja ta sama: KLIK

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Jeżeli na pinie 7 był prąd a na żadnym przewodzie przy rezystorze nie było prądu, niezależnie od

> położenia przełącznika, to albo przełącznik uszkodzony,

przełącznik raczej sprawny -pomiędzy pinem 7 a pozostałymi w zalezności od położenia pokrętła miernik pokazuje, że jest przejście tzn. brzęczy więc to raczej odpada

>albo nie siedzi dobrze we wtyczce

też nad tym się zastanawiałem i dlatego zwierałem kawałkiem kabelka pin 7 z kazdym nastepnym i wentylator nie działał - teraz tak mysle mogłem wtedy wypiac wtyczkę i sprawdzic czy prad dochodzi do niej hmm.gif

> albo

> (co najmniej prawdopodobne) uszkodzone wszystkie przewody między włącznikiem a rezystorem.

hmm.gif

> Albo coś robisz nie tak . Zobacz na kawałek schematu (układ 4-biegowy więc inny układ pinów i

> za dużo o niebieski przewód) ale koncepcja ta sama: KLIK

> Pozdroofka

schematy przegladam już od godziny i wszystko co robiłem zgadzałoby się, zwierałem poszczegolne biegi z wtyczki przy rezystorze z biegunem "-" aku i lampka nie swieciła, zwierałem piny z pinem w kolorze brazowym, tez nic się nie działo, w końcu zwierałem bieguny aku z tymi dwoma brazowymi przewodami idacymi bezposrednio do wentylatora i też ani nie drgnął... więc już nie wiem gdzie jest coś nie tak bo ani wentylator na ostro nie działa ani do wtyczki nie dochodzi prąd niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Udało mi się naprawić usterkę ale sposób jej naprawy zaskoczył mnie... grinser006.gif

Po wyjęciu radia i małej gimnastyce ręki udało mi się wypiąc od tyłu wtyczkę do której włożony jest włącznik wentylatora i po wyciagnięciu jej na wierzch włozyłem włącznik i wszystko działało jak nalezy yikes.gif, tak że coś albo nie stykało albo sam już nie wiem niewiem.gif

I aby do tego dojśc potrzebowałem 2 dni sciana.gifsciana.gif

Napisano

> I aby do tego dojśc potrzebowałem 2 dni

A wczoraj pisałem: "albo przełącznik uszkodzony, albo nie siedzi dobrze we wtyczce " zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> albo nie siedzi dobrze we wtyczce "

wiem, ale zmyliło mnie mostkowanie pinu 7 z pozostałymi biegami przy pomocy przewodu któro efektu nie dawało wink.gif

Napisano

> wiem, ale zmyliło mnie mostkowanie pinu 7 z pozostałymi biegami przy pomocy przewodu któro efektu nie dawało

Przed tym też się zabezpieczyłem: " Albo coś robisz nie tak" hehe.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Przed tym też się zabezpieczyłem: " Albo coś robisz nie tak"

jak zawsze czujny i zwarty grinser006.gif

waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.