Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciśnienie paliwa w listwie

Featured Replies

Napisano

Pany mam takie pytanie - zna ktoś wartość ciśnienia w szynie wtryskiwaczy 1.2 MPI 8v? Chodzi mi o to jakie ciśnienie paliwa w listwie utrzymuje regulator (ten membranowy). I jakie ciśnienie dokładnie daje pompa?Wiem że 3 bar, ale dokładnie ta wartość? Wydaje mi się że coś jest nie tak z tym czujnikiem i pożyczyłem sobie manometr i jutro bede mierzyl, tylko nie wiem jaka wartość powinna być. Z góry dzięki za pomoc

Napisano

> Pany mam takie pytanie - zna ktoś wartość ciśnienia w szynie wtryskiwaczy 1.2 MPI 8v? Chodzi mi o

> to jakie ciśnienie paliwa w listwie utrzymuje regulator (ten membranowy). I jakie ciśnienie

> dokładnie daje pompa?Wiem że 3 bar, ale dokładnie ta wartość? Wydaje mi się że coś jest nie

> tak z tym czujnikiem i pożyczyłem sobie manometr i jutro bede mierzyl, tylko nie wiem jaka

> wartość powinna być. Z góry dzięki za pomoc

Regulator 3bar.

Pompa nabiła 6 i późnij zeskoczył przewód od manometru.

Zdechła ledwo 3 nabiła bez regulatora.

Napisano
  • Autor

> Regulator 3bar.

> Pompa nabiła 6 i późnij zeskoczył przewód od manometru.

> Zdechła ledwo 3 nabiła bez regulatora.

Regulator z tego co widziałem jest na zasilaniu, tzn zaraz na wejściu do listwy. Jak w takim razie sprawdzić ciśnienie w listwie czy jest 3 bar tak jak regulator powinien utrzymywać? Bo wydaje mi sie że to właśnie ten regulator mi padł a nie pompa i utrzymuje zawysokie, tzn zalewa mi fure przy nizszych obrotach i w spalinach czuc paliwo...

Napisano

> Regulator z tego co widziałem jest na zasilaniu, tzn zaraz na wejściu do listwy. Jak w takim razie

> sprawdzić ciśnienie w listwie czy jest 3 bar tak jak regulator powinien utrzymywać? Bo wydaje

> mi sie że to właśnie ten regulator mi padł a nie pompa i utrzymuje zawysokie, tzn zalewa mi

> fure przy nizszych obrotach i w spalinach czuc paliwo...

Manometr musisz wpiąć na trójniku.

Nie pamiętam jak jest w 8v , ale tam też chyba jest wężyk do podciśnienia wpięty w kolektor.

Zdejmij go i zobacz czy nie pękła membrana i nie przelewa paliwa wężykiem prosto do kolektora.

Napisano

> Regulator 3bar.

> Pompa nabiła 6 i późnij zeskoczył przewód od manometru.

> Zdechła ledwo 3 nabiła bez regulatora.

Dam se paznokieć obciąć, że w 8V regulator jest 2.5bara. Niestety nie mam pod ręką materiałów, żeby sprawdzić...

Napisano

> Dam se paznokieć obciąć, że w 8V regulator jest 2.5bara. Niestety nie mam pod ręką materiałów, żeby

> sprawdzić...

Paznokieć bezpieczny. 0,25MPa ok.gif

Napisano
  • Autor

Ok, dzięki wielkie, zdejmę wężyk i sprawdzę membranę, zmierzę ciśnienie (wiem że na trójniku, mam już przygotowany sprzęt) i myślę że się wyjaśni wszystko

Napisano

> Regulator z tego co widziałem jest na zasilaniu, tzn zaraz na wejściu do listwy. Jak w takim razie

> sprawdzić ciśnienie w listwie czy jest 3 bar tak jak regulator powinien utrzymywać? Bo wydaje

> mi sie że to właśnie ten regulator mi padł a nie pompa i utrzymuje zawysokie, tzn zalewa mi

> fure przy nizszych obrotach i w spalinach czuc paliwo...

A nie na wyjściu z listwy (reguluje ciśnienie ustalając jaka ilość paliwa wraca do baku)?

W sumie zależy, bo może masz bez powrotu, w takim razie zwracam honor smile.gif.

Napisano
  • Autor

Patrzyłem po ciemku i wydawało mi się że jest na zasilaniu, ale jednak regulator jest na powrocie, ciśnienie było około 2,4-2,5 bara ale jak się mu przepustnice otwierało to spadało, założyłem regulator z 1.2 16v (3bar) i trzyma ładnie ciśnienie i problem zniknął. Dzięki za pomoc 20.GIF

Napisano
  • Autor

No i jednak problem nie zniknął... Na ciepłym silniku wszystko jest OK, ale na zimnym go nadal dławi na niskich obrotach. Co może być przyczyną? Świece sprawdzone, czujnik temp płynu podmieniony

Napisano

> No i jednak problem nie zniknął... Na ciepłym silniku wszystko jest OK, ale na zimnym go nadal

> dławi na niskich obrotach. Co może być przyczyną? Świece sprawdzone, czujnik temp płynu

> podmieniony

mam to samo sam nie wiem co to może byc a co do regulatora ciśnienie to na założonym wężyku ok 2,5 ale już przy zdjętym wężyku ok 3bara

Napisano
  • Autor

No to masz regulator raczej sprawny, bo ja miałem 2,5 bara na założonym, ale jak mu przepustnicę otwierałem to ciśnienie spadało a na zdjętym wężyku (bez sterowania) też było 3 bary około, czyli tyle co pompa daje, ciśnienie już mam OK, ale wina leży raczej gdzie indziej, tylko właśnie nie mam już pomysłów... Może cewki w ch...a walą?

Napisano

> No to masz regulator raczej sprawny, bo ja miałem 2,5 bara na założonym, ale jak mu przepustnicę

> otwierałem to ciśnienie spadało a na zdjętym wężyku (bez sterowania) też było 3 bary około,

> czyli tyle co pompa daje, ciśnienie już mam OK, ale wina leży raczej gdzie indziej, tylko

> właśnie nie mam już pomysłów... Może cewki w ch...a walą?

No moment moment, założyłeś regulator 3bary zamiast 2.5, to masz go teraz sporo przelanego, na ciepłym jest dobrze prawdopodobnie dlatego, że korekcja z lambdy poprawia paliwo do poziomu akceptowalnego.

Napisano

> Patrzyłem po ciemku i wydawało mi się że jest na zasilaniu, ale jednak regulator jest na powrocie,

> ciśnienie było około 2,4-2,5 bara ale jak się mu przepustnice otwierało to spadało, założyłem

> regulator z 1.2 16v (3bar) i trzyma ładnie ciśnienie i problem zniknął. Dzięki za pomoc

zasadź regulator 2.5b i wymień pompę na sprawną......

Napisano
  • Autor

Skoro na sprawnym regulatorze potrafi utrzymać 3 bary to pompa raczej jest dobra, ale faktycznie może go przylewać. Chociaż mam dużo większą przepustnicę, także powietrza też ma więcej

Napisano

> Skoro na sprawnym regulatorze potrafi utrzymać 3 bary to pompa raczej jest dobra, ale faktycznie

> może go przylewać. Chociaż mam dużo większą przepustnicę, także powietrza też ma więcej

Ale nabicie ciśnienia to nie to samo co utrzymanie ciśnienia pod obciążeniem......

Napisano
  • Autor

No to napisałem wcześniej że na regulatorze 3 bar trzyma mi te 3 bar cały czas, niezależnie od obciążenia, trzeba wszystko czytać...

Napisano

> No to napisałem wcześniej że na regulatorze 3 bar trzyma mi te 3 bar cały czas, niezależnie od

> obciążenia, trzeba wszystko czytać...

Ale, że jak? W czasie jazdy sprawdziłeś?

Napisano
  • Autor

Nie w trakcie jazdy ale otwierałem mu przepustnice i trzymał OK, a na starym spadało przy otwieraniu przepustnicy, a więc stary regulator był niesprawny. A nie wydaje mi się żeby i pompa i regulator padły nagle w tym samym czasie

Napisano

> No to napisałem wcześniej że na regulatorze 3 bar trzyma mi te 3 bar cały czas, niezależnie od

> obciążenia, trzeba wszystko czytać...

a wiesz co to jest praca pod obciążeniem? na jałowym gazowanie to g*#$o a nie obciążenie.....

Napisano

> a wiesz co to jest praca pod obciążeniem? na jałowym gazowanie to g*#$o a nie obciążenie.....

Jedź na 4 biegu przy 2tys obrotów i wciśnij mu buta do oporu...tu masz obciążenie

Napisano

> Jedź na 4 biegu przy 2tys obrotów i wciśnij mu buta do oporu...tu masz obciążenie

a po kiego grzyba do mnie piszesz? ja wiem co to obciążenie.....

Napisano
  • Autor

Chyba każdy wie co to jest obciążenie, ale ja pisałem że na wolnych obrotach mi trzymał, jak otworzyłem przepustnicę to już spadało, a na 3-barowym regulatorze trzymał przy otwartej przepustnicy. Założyłem teraz sprawny regulator 2,5 bar i jest wszystko OK, czyli POMPA JEST SPRAWNA !!! Nie wiem jak wydedukowaliście że jest inaczej. Pewnie że mogła się akurat w tym samym czasie wysypać, ale z moich obserwacji wydawało mi się że jest sprawna i taka też jest

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.