Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto MK1 1.2 60 problem z chłodzeniem

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich na kąciku. Dziwny problem z puntem serce.gif. Wszystko jeździło git do tej pory. Miałem wymienić płyn chłodniczy serce.gif w sobotę bo w tesco promocja ,ale ona uparła się i pojechała do brata który był chyba z jakimiś 2 pseudomechanikami sick.gif. Potem dostaje telefon że coś nie tak... sick.gif. 1 wersja że termostat się zepsuł a druga że uszczelka pod głowicą hehe.gif, pojechałem sam na pole bitwy. Sytuacja wygląda tak: Ile wchodzi płynu w ogóle ? Wlali cały płyn i powiedzieli że wywliło korkiem. Ogrzewania brak. Jak przyjechałem, wstawiłem mu dobrze w .... zlosnik.gif i ogrzewanie się pojawiło. Termostat się otworzył w porządku, węże zrobiły się ciepłe i niby okej. Ogrzewanie jest ale, płyn spada na minimum na gorącym silniku a jak się go wyłączy i oodkręci korek podskakuje na max blush.gifblush.gif .Czary jakieś? Ile tam jest odpowietrzników? Co majstry mogli popsuć? Olej jest okej więc UPG raczej odpada. Ciągnie normalnie ok.gifProszę o poradę , bo ja już nie pamiętam jak to w punto jest. Mówił to były użytkownik Punto 1.7 TD grinser006.gif

Napisano

generalnie są 3.

wylać to wszystko i zalewać od początku przy odkręconych odpowietrznikach inaczej to będzie męka.

Wchodzi niecałe 5l płynu

Napisano
  • Autor

> generalnie są 3.

> wylać to wszystko i zalewać od początku przy odkręconych odpowietrznikach inaczej to będzie męka.

> Wchodzi niecałe 5l płynu

Jeden jest przy wejściu na wężu do nagrzewnicy a reszta? blush.gif

Napisano

> Jeden jest przy wejściu na wężu do nagrzewnicy a reszta?

przy nagrzewnicy mogą być 2. na we/wy kolejny jest na chłodnicy

Napisano
  • Autor

> przy nagrzewnicy mogą być 2. na we/wy kolejny jest na chłodnicy

Ja tam widzę jeden ideia.gif, w różnych modelach było inaczej ? A na chłodnicy już znalazłem w eperze. Dzięki 893goodvibes.gif

Napisano

> Ja tam widzę jeden , w różnych modelach było inaczej ?

jak mnie pamięć nie myli to, w którejś wersji była rozbieżność

> A na chłodnicy już znalazłem w eperze.

> Dzięki

Napisano

> jak mnie pamięć nie myli to, w którejś wersji była rozbieżność

U mnie w sportingu są 3, wejscie i wyjsie nagrzewnicy + chłodnica.

też miałem taki problem, z chłodzeniem. gdzieś mi ubywało płynu, raz było ogrzewanie, a raz nie..

2 razy musiałem dolać płynu, bo gdzieś uciekł, jak narazie jest ok, po wymianie płynu i odpowietrzeniu ukłądu zrobiłem ~1000km, może płyn powinien się ustabilizować? Gdzieś jeszcze jest powietrze? Może spróbuj jeszcze raz odpowietrzyć układ?

Ile km zrobione po wymianie?

W ogóle co to za fachmany, że wlali cały, aż korkiem wywaliło? powinno się poniżej maxa wlać, bo za dużo to też źle no.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Spróbuj jeszcze raz, sam, odpowietrzyć układ.

Ja to robiłem tak:

#Włącz nawiew na maxa, temp też na maxa,

#Odkręć korek od zbiorniczka i uzupełnij płyn do maximum, ale najlepiej trochę poniżej,

#Grzej auto aż się włączy wentylator chłodnicy,

#Otwórz jeden zawór od nagrzewnicy (u mnie w sportingu są 2 odpowietrzniki od nagrzewnicy - są 2 węże wejście/wyjście - najpierw odkręcamy wejście czyli odpowietrznik na wężu od strony kierowcy) na gumowym wężu, a następnie dodaj trochę gazu (zwiększone obroty silnika = zwiększone obroty pompy wody = wydajniejsze wymuszenie obiegu) do momentu, aż woda poleci jednostajnym, nieprzerwanym strumieniem przez ok 30-50sekund,

#Później otwórz drugi zaworek od nagrzewnicy i ten na chłodnicy. I gotowe. Najlepiej żeby Ci ktoś gazował, Twoja serce.gif na przykład, a Ty wtedy otworzysz zaworki.

I tylko się nie poparz, bo wiadomo temp płynu będzie duża skromny.gifok.gif

Napisano

> #Włącz nawiew na maxa, temp też na maxa,

co ma włączanie nawiewu i temp. do odpowietrzania?, przecież to tylko steruje klapkami, a nie wpływa na obieg płynu w nagrzewnicy

Napisano

> co ma włączanie nawiewu i temp. do odpowietrzania?, przecież to tylko steruje klapkami, a nie

> wpływa na obieg płynu w nagrzewnicy

daje pogląd czy nagrzewnica się odpowietrzyła poprawnie wink.gif

Napisano

> daje pogląd czy nagrzewnica się odpowietrzyła poprawnie

ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.