Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pielęgnacja przepustnicy przed zimą i dwa pytania po fakcie.

Featured Replies

Napisano

Pacjentem jest CCS 1.2 8v 75KM. Z racji tego, że oststnio po każdej zimnej nocy silnik musiał parę razy zgasnąć aby zacząć pracować normalnie, postanowiłem sprawdzić co w trawie (w przepustnicy) piszczy.

Przepustnicę rozkręciłem na części pierwsze, elektronikę wymontowałem, a resztę potraktowałem akrą k2, potem karcherem, następnie szczoteczką, a na koniec szmatką z nitrem (sporo zabawy było z przewlekaniem szmatki przez kanalik biegu jałowego, ale pozbyłem się prawie całego czarnego nalotu stamtąd).

TPS, krokowy i czujnik temperatury potraktowałem WD40 a potem szmatką + nitrem.

Co do uszczelek, to niestety nigdzie nie mogłem znaleźć takowych, więc wyciąłem se sam z bloku technicznego. Tu pojawia się pierwsze pytanie - czy ktoś wie gdzie można dostać takie uszczelki? Przykładowo w IC powiedzieli, że tylko z nową przepustnicą. W kilku małych sklepikach motoryzacyjnych nigdy nie słyszeli o takich zestawach uszczelek.

Po złożeniu do kupy i zamontowaniu przede wszystkim wszystko ładnie wygląda - to fakt którego nie trzeba udowadniać badaniami smile.gif.

Po odpaleniu obroty na biegu jałowym trzymają 1000. Wcześniej falowało sobie od 800 - 1000, a teraz trzyma 1000 i puścić nie chce. Teraz drugie pytanie - czemu tak jest? Dzieje się tak nawet jeśli na silniku jest 90st.C. Za czysto ma czy musi się zaadaptować (cały dzień aku był odpięty), czy co?

Podczas jazdy wydaje mi się, że ciut lepiej się zbiera, ale może być efekt placebo 270751858-jezyk.gif.

Jak będzie się zachowywał po mroźnych nocach okaże się w poniedziałek rano :D.

Panowie, proszę o sugestie - skąd wziąć uszczelki i czemu ma takie wysokie obroty na jałowym?

Napisano

Uszczelki to udaj się do ASO i zakup/zamów zestaw regeneracyjny do bloku przepustnicy, będziesz miał uszczelki, świeże śrubki pokryte klejem uszczelniającym i co tylko. Orientacyjną cenę i numer znajdziesz w EPERze. W najgorszym wypadku, jeżeli niedostępne jednak albo za drogie, to stosuj silikon razem z tym papierem ok.gif

Jak wszystko pouszczelniasz profi, to wtedy dopiero wracaj z wolnymi obrotami wink.gif

Napisano
  • Autor

> Uszczelki to udaj się do ASO i zakup/zamów zestaw regeneracyjny do bloku przepustnicy, będziesz

> miał uszczelki, świeże śrubki pokryte klejem uszczelniającym i co tylko. Orientacyjną cenę i

> numer znajdziesz w EPERze.

Czy to będzie to: 9945575?

A co do szczelności, to jak zatykam wlot powietrza, to niby w momencie gaśnie i nie słychać żeby motur walczył zasysając jakieś lewe powietrze, ale wiadomo - na ucho to chłop w szpitalu umarł :D.

Póki co, uszczelnię jak pan buk nakazał i zobaczymy co będzie.

Napisano

> Czy to będzie to: 9945575?

Wygląda na to, że tak. Z tym, że w nim jest więcej niż eper ma narysowane - wszystkie uszczelki, śrubki do czujników (TPS, krokowiec, IAT jeżeli mnie pamięć nie myli), te duże szpliki i nakręki do kolektora. Z drugiej strony cena mordercza, jeżeli potrzebujesz tylko uszczelek shocked.gif

Napisano

Ja takie uszczelki kiedyś dostałem w jednym z okolicznych sklepów tylko że do 9setki.

Napisano
  • Autor

> Wygląda na to, że tak. Z tym, że w nim jest więcej niż eper ma narysowane - wszystkie uszczelki,

> śrubki do czujników (TPS, krokowiec, IAT jeżeli mnie pamięć nie myli), te duże szpliki i

> nakręki do kolektora. Z drugiej strony cena mordercza, jeżeli potrzebujesz tylko uszczelek

No właśnie. Zawodnie jutro do ASO i zapytam. Jeśli to ma kosztować 90-100 zł, to wole popaprać się z silikonem :D.

Napisano

jak ściągniesz linkę z przepustnicy to też trzyma 1000?

uszczelki lepiej wyciąć sobie takie np. z gambitu 0,5mm - jak chcesz to pisz: [email protected]

285427337-IMG_2710.JPG

post-62894-14352514407613_thumb.jpg

Napisano

miałem podobny problem przy rozruchu w zimne dni

ustąpiło po wymianie przewodów zapłonowych

u mnie też zawieszał się an 1000 obr/min, nie domykała się przepustnica

Napisano
  • Autor

> No właśnie. Zawodnie jutro do ASO i zapytam. Jeśli to ma kosztować 90-100 zł, to wole popaprać się

> z silikonem :D.

Dzwoniłem do VIAMOTu, mogą zamówić. Za 117 zł. Podziękowałem :D.

Napisano

> Dzwoniłem do VIAMOTu, mogą zamówić. Za 117 zł.

wez gruba tekture, przyloz i odrysuj ksztalt elementow i wycinaj nozykiem do tapet. ja tak zrobilem kilka kompletow jak kiedys robilem przepustnice ludziom.

Napisano

> wez gruba tekture, przyloz i odrysuj ksztalt elementow i wycinaj nozykiem do tapet. ja tak zrobilem

> kilka kompletow jak kiedys robilem przepustnice ludziom.

zawsze składałem na silikon wysokotemperaturowy bez uszczelek i nigdy nie było problemu wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.