Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana głowicy

Featured Replies

Napisano

Witam

Pasek razrzadu zerwał sie. Mechanik stwierdzil iz lepiej i taniej bedzie kupic glowice kompletna i ja wymienic. Tak tez zrobilem. Pojawil sie problem nastepujacy, po odpaleniu samochodu silnik drży ( i to nawet mocno) po dodaniu gazu drżenie ustepuje. Stwierdzil jeszcze jak dobrze pamietam ze sa tam czterly tloki i ze 3 chodza i czwarty dopiero po pewnym czasie sie zalaczyl i teraz podbno dzialal wszystkie cztery. Od czego todrzenie moze pochodzic? Czy potzebna jest regulacja obrotow? Prosze o pomoc.

Napisano

Jaki silnik?

Jaka kompresja?

Rozrząd na pewno dobrze ustawiony?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Jaki silnik?

> Jaka kompresja?

> Rozrząd na pewno dobrze ustawiony?

> Pozdrawiam BAS

Silnik 1,5 16V

Kompresja? Czyli cisnieie oleju ( na tlokach)? Nie wiem chyba nie sprawdzal tego mechanik.

Mam nadzieje ze dobrze przeciez to mechanik smile.gif

A jest jakas mozliwosc zeby samemu to sprawdzic czy jest rozrzad dobrze ustawiony?

Napisano

> Silnik 1,5 16V

W BBM'ie?

Jeśli mówisz o Lanosie to wybrałeś zły kącik, ale z tego co pamiętam z wątków na MK to masz pierścionki do roboty po tym jak mechanik...

> Kompresja? Czyli cisnieie oleju ( na tlokach)? Nie wiem chyba nie sprawdzal tego mechanik.

Kompresja czyli wyciągasz wszystkie świece, kolejno wkładasz zamiast świecy manometr, kręcisz rozrusznikiem i patrzysz jakie masz ciśnienie sprężania na manometrze.

> Mam nadzieje ze dobrze przeciez to mechanik

Jesteś wyjątkowym optymistą, mechanik też człowiek i nie jeden mechanik w historii skopał ustawienia rozrządu.

> A jest jakas mozliwosc zeby samemu to sprawdzic czy jest rozrzad dobrze ustawiony?

Nie wiem jak w Lanosie, ale w BBM'ie 1.6 wkładasz blokady z tyłu głowicy i patrzysz czy wskakują na swoje miejsce obracając wałem przy pomocy klucza.

Jak nie wskoczą to jest przestawiony, do tego oczywiście znaki na wale.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> W BBM'ie?

> Jeśli mówisz o Lanosie to wybrałeś zły kącik, ale z tego co pamiętam z wątków na MK to masz

> pierścionki do roboty po tym jak mechanik...

> Kompresja czyli wyciągasz wszystkie świece, kolejno wkładasz zamiast świecy manometr, kręcisz

> rozrusznikiem i patrzysz jakie masz ciśnienie sprężania na manometrze.

> Jesteś wyjątkowym optymistą, mechanik też człowiek i nie jeden mechanik w historii skopał

> ustawienia rozrządu.

> Nie wiem jak w Lanosie, ale w BBM'ie 1.6 wkładasz blokady z tyłu głowicy i patrzysz czy wskakują na

> swoje miejsce obracając wałem przy pomocy klucza.

> Jak nie wskoczą to jest przestawiony, do tego oczywiście znaki na wale.

> Pozdrawiam BAS

To jest Fiat Brava moze mi sie cos pomylilo z pojemnoscia silnika ( samochod ojca) jutro dokladnie napisze jaki silnik. Tez prawda ze mechanik tez czlowiek ale jak cos robic to dobrze i wszystko dokladnie sprawdzic no nic bedzie trzeba podjechac do niego jeszcze raz. Jezeli okaze sie iz cisnienie jest za niskie to duzy kosz naprawy tego?

Napisano

> To jest Fiat Brava moze mi sie cos pomylilo z pojemnoscia silnika ( samochod ojca) jutro dokladnie

> napisze jaki silnik.

Pewnie 1.6 16V 103KM.

> Tez prawda ze mechanik tez czlowiek ale jak cos robic to dobrze i

> wszystko dokladnie sprawdzic

Jeśli sam byś to robił to jechałbyś wg książki krok po kroku i pewnie nie skopałbyś, mechanik mógł pojechać rutynowo.

> no nic bedzie trzeba podjechac do niego jeszcze raz. Jezeli okaze

> sie iz cisnienie jest za niskie to duzy kosz naprawy tego?

Obstawiam, że w tym cylindrze, który źle pali będzie za niskie ciśnienie, jeśli będzie za niskie na sucho a po podaniu oleju do cylindra wzrośnie to masz problem z pierścionkami, jeśli nic się nie zmieni to zawory w głowicy nie trzymają(ponieważ wymieniałeś głowicę to obstawiam, że dostałeś uszkodzoną głowicę).

Oczywiście głowica była planowana przed montażem?

Pozdrawiam BAS

Napisano

ale kolega sam ma w opisie nadmienionego Lanosa....

tak więc nie ten kącik.....

Napisano

> Tu wyjaśnia, że chodzi o BBM'a jego ojca.

> Pozdrawiam BAS

Aajj....sorrki,nie doczytałem......

Zwracam honor....

Napisano

Bas dobrze radzi odnośnie zmierzenia ciśnienia sprężania na poszczególnych cylindrach.

Od siebie mógłbym ci jeszcze doradzić sprawdzenie położenia tłoków w GMP chodzi o to - iż po spotkaniu tłoka z zaworami mogło nastąpić skrzywienie korbowodu (miałem juz takie przypadki) i wtedy tłok nie dochodzi do samej góry co może powodować nierówną pracę silnika a w konsekwencji nawet urwanie korbowodu. Ponadto musisz posłuchać czy nie ma metalicznego stukotu bo może któraś szklanka też być uszkodzona .

Napisano
  • Autor

To jest Fiat Brava pomylilem sie jesli chodzi o pojemnosc teraz prawidlowa 1,4 12V

Napisano

> ale w BBM'ie 1.6 wkładasz blokady z tyłu głowicy i patrzysz czy wskakują na

> swoje miejsce obracając wałem przy pomocy klucza.

> Jak nie wskoczą to jest przestawiony, do tego oczywiście znaki na wale.

Blokady nie musza pasowac, gdy rozrzad jest napiety i kola sa dokrecone. Proponuje przeanalizowac procedure ustawiania rozrzadu.

Napisano

> To jest Fiat Brava pomylilem sie jesli chodzi o pojemnosc teraz prawidlowa 1,4 12V

W tym silniku jest inaczej niż w 1.6 16.V

1. odkręć górną obudowę osłonę paska rozrządu .

2. stając z boku samochodu przy przednim prawym błotniku ,patrząć na koło wałka rozrządu kręć wałem aż znak na kole rozrządu pokryje się z języczkiem na wewnętrznej plastikowej osłonie rozrządu . Mniej więcej na godzinie 3.

4.teraz sprawdź znaki na kole pasowym i dolnej osłonie rozrządu albo przez okienko w obudowie sprzęgła - pod termostatem - tam koło zamachowe ma taki znaczek który powinien zgrywać się z oznaczeniem 0 stopni w okienku na obudowie skrzyni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.