Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stało się - klapy wirowe odmówiły dalszej współpracy.

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu Mućka trochę nierówno chodziła po odpaleniu, silnik jakby głośniej pracował i spalanie wzrosło. Dziś podniosłem maskę, zdjąłem osłonę silnika i zajrzałem w okolice kolektora ssącego - zobaczyłem listwę sterującą klapami leżącą obok klap. W okolicach wszystkich klap widać wyraźne ślady wycieków, świadczące o nieszczelności. Problemu się spodziewałem, jednak trochę później i tak sobie myślę jakby tu to rozwiązać prowizorycznie na jakiś czas? Zastanawiam się nad wyczyszczeniem jakąś chemią górnych części klap i kolektora, ustawieniu klap w pozycji otwartej i zalepieniu nieszczelności klapa/kolektor jakiś klejem - jakim? Największy problem jest z 3 klapą, która od dołu jest połączona ze sterownikiem i cały czas będzie się ruszać - powstaje pytanie, czy zostawić 3 klapę tak jak jest, czy odłączyć fizycznie od sterownika i zakleić? Generalnie będzie to rozwiązanie na maksymalnie pół roku. Docelowo wymienię kolektor na najnowszą wersję plastikową z ukrytymi klapami.

Napisano

> Od jakiegoś czasu Mućka trochę nierówno chodziła po odpaleniu, silnik jakby głośniej pracował i

> spalanie wzrosło. Dziś podniosłem maskę, zdjąłem osłonę silnika i zajrzałem w okolice

> kolektora ssącego - zobaczyłem listwę sterującą klapami leżącą obok klap. W okolicach

> wszystkich klap widać wyraźne ślady wycieków, świadczące o nieszczelności. Problemu się

> spodziewałem, jednak trochę później i tak sobie myślę jakby tu to rozwiązać prowizorycznie na

> jakiś czas? Zastanawiam się nad wyczyszczeniem jakąś chemią górnych części klap i kolektora,

> ustawieniu klap w pozycji otwartej i zalepieniu nieszczelności klapa/kolektor jakiś klejem -

> jakim? Największy problem jest z 3 klapą, która od dołu jest połączona ze sterownikiem i cały

> czas będzie się ruszać - powstaje pytanie, czy zostawić 3 klapę tak jak jest, czy odłączyć

> fizycznie od sterownika i zakleić? Generalnie będzie to rozwiązanie na maksymalnie pół roku.

> Docelowo wymienię kolektor na najnowszą wersję plastikową z ukrytymi klapami.

Bez demontażu nic sensownego nie zrobisz; bez czyszczenia żadne klejenie nic nie da. Szkoda $ na kolektor plastikowy jak ten można sporo taniej przerobić i wywalić klapy raz na zawsze.

Pozdro

Napisano
  • Autor

Prosta i skuteczna metoda na reanimację wytartej listwy sterującej. Wczoraj zreanimowałem wytarte łożyska ślizgowe w listwie sterującej. Listwę dokładnie oczyściłem i odtłuściłem. Za pomocą kleju kropelka, przykleiłem po jednej metalowej podkładce, do spodu każdego łożyska. Rozmiary podkładki należy dobrać w taki sposób, żeby zewnętrzna średnica nie była większa niż średnica plastikowych tulejki na listwie, średnicę wewnętrzną dobrałem doświadczalnie, tak, żeby mechanizm nie miał luzów, a z drugiej strony chodził płynnie - ostatecznie stanęło na 4,5 mm. Dodatkowo każdą podkładkę wraz z tulejkami, obsmarowałem poxipolem, w taki sposób, żeby każda podkładka była delikatnie oblana z boków i troszeczkę od czoła. Wszystko po wyschnięciu oszlifowałem z nadmiaru kleju i miałem gotową listwę. Do wymontowania i późniejszego montażu należy zdjąć fajki ze świec żarowych, nie należy tylko ciągnąć, trzeba też delikatnie podważyć fajkę od spodu! Na koniec patent pozwalający w prosty sposób włożyć i dokładnie ostawić listwę, w celu wciśnięcia zregenerowanych łożysk na wypustki klap - musimy znaleźć drut (w moim przypadku zardzewiały - co tylko pomogło) ośrednicy, która pozwoli nam go włożyć dość ciasno w dziurkę, która znajduje się w listwie. Drut należy wygiąć na końcu w literę U i włożyć w listwę od dołu zagiętym uchem. Patent wręcz prymitywny i jednocześnie oszczędzający masę czasu i nerwów. Należy jasno powiedzieć, że kiedy klapy są zatarte, to naprawa listwy może doprowadzić do uszkodzenia siłownika. Także w przypadku dużych luzów klap i przedmuchów z kolektora, należy takie rozwiązanie traktować, jako tymczasowe i przygotować się na regenerację kolektora lub kupno wersji plastikowej.

Na koniec napiszę, że niesprawne klapy, które ustawiają się w dowolnych położeniach, zwiększają spalanie o około 1 litr i w sposób mocno odczuwalny zmniejszają dynamikę auta.

Napisano

> Prosta i skuteczna metoda na reanimację wytartej listwy sterującej.

Daj znać jak coś się zmieni,.. a raczej kiedy już ... wink.gif

> Na koniec napiszę, że niesprawne klapy, które ustawiają się w dowolnych położeniach, zwiększają

> spalanie o około 1 litr i w sposób mocno odczuwalny zmniejszają dynamikę auta.

Mój Stilon od ponad roku ma mały ubytek niutona i ciut przydymia przy mocnym but.gif

Było tak jak klapy były jeszcze dobre, potem się jedna urwała i stała w miejscu, a teraz je wyrzuciłem. Wykresy z hamowni z każdego okresu funkcjonowania klap w zasadzie nakładają się na siebie,.. odczuwalnych różnic nie zauważam. Ubytek niutona i przydymianie jakie było 1,5 roku temu, rok i pół roku temu takie jest i teraz.

Napisano

> Wykresy z hamowni z każdego okresu funkcjonowania klap w zasadzie nakładają się na

> siebie,.. odczuwalnych różnic nie zauważam.

Dokładnie do takich samych wniosków doszedłem jak testowałem kolektor/y u siebie na hamowni. Wniosek jest jeden - po cholerę to reanimować i się nad tym rozwodzić jak nie daje to zupełnie nic a może spowodować drogą naprawę w przypadku urwania klap.

Jako dodatkowa zatkaj gęba - w Cromie oraz głównie Saabie 1.9 16v z DPFem występował zarówno z jak i bez klap, pozostały osprzęt silnika się niczym nie różni, soft z punktu widzenia parametrów pracy (dawek, limiterów, kątów itd itd) również tak więc po co? Nawet w aucie z klapami można calkowicie pozbyć się siłownika niemniej tu trzeba zrobic korektę softu.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie do takich samych wniosków doszedłem jak testowałem kolektor/y u siebie na hamowni.

> Wniosek jest jeden - po cholerę to reanimować i się nad tym rozwodzić jak nie daje to zupełnie

> nic a może spowodować drogą naprawę w przypadku urwania klap.

> Jako dodatkowa zatkaj gęba - w Cromie oraz głównie Saabie 1.9 16v z DPFem występował zarówno z jak

> i bez klap, pozostały osprzęt silnika się niczym nie różni, soft z punktu widzenia parametrów

> pracy (dawek, limiterów, kątów itd itd) również tak więc po co? Nawet w aucie z klapami można

> calkowicie pozbyć się siłownika niemniej tu trzeba zrobic korektę softu.

Nie zgodzę się, po założeniu listwy ewidentnie zwiększa się dynamika w niskim zakresie obrotów (potwierdza to masa użytkowników z forów Opla), także przyśpieszenie w górnym zakresie ze sprawnymi klapami jest wyraźnie lepsze. Nie ma też wątpliwości, co do zwiększonego spalania z niesprawnymi klapami. Kolejna sprawa to zwiększone dymienie na biegu jałowym i przy niskich obciążeniach, przy niskim zakresie obrotów, z wyciętymi klapami. Brak klap to optymalny układ dla mocnego przyśpieszania, w średnim i górnym zakresie obrotów. Ponieważ nikt do tej pory nie chciał wrzucić wykresów z pomiarów auta ze sprawnymi klapami i bez, zrobię to po modyfikacji kolektora.

Napisano

Na naprawę kolektorów decydują się najczęsciej uzytkownicy kiedy ten kolektor jest już w stanie niemal agonalnym. Listwa leży, a klapy nie dość, że każda w inną stronę to jeszcze mało nie powypadają. Z takiego kolektora powietrze uchodzi jak z dziurawego IC. Tak się jeździć nie da. Więc kolektor idzie do naprawy i potem są zachwyty z poprawy osiągów. Gdyby porównać osiągi auta ze szczelnym kolektorem z klapami lub bez to takich zachytów z pewnością by nie było.

P.S. Byłem w sobotę w trasce. Trochę dwupasmówki, trochę jazdy przez wioski. Spalanie wyszło 5,1 . Czyli gdybym miał klapy to byłoby 4,1? smile.gif Wow!

Napisano
  • Autor

> Na naprawę kolektorów decydują się najczęsciej uzytkownicy kiedy ten kolektor jest już w stanie

> niemal agonalnym. Listwa leży, a klapy nie dość, że każda w inną stronę to jeszcze mało nie

> powypadają. Z takiego kolektora powietrze uchodzi jak z dziurawego IC. Tak się jeździć nie da.

> Więc kolektor idzie do naprawy i potem są zachwyty z poprawy osiągów. Gdyby porównać osiągi

> auta ze szczelnym kolektorem z klapami lub bez to takich zachytów z pewnością by nie było.

> P.S. Byłem w sobotę w trasce. Trochę dwupasmówki, trochę jazdy przez wioski. Spalanie wyszło 5,1 .

> Czyli gdybym miał klapy to byłoby 4,1? Wow!

Masz rację, własnie dlatego zrobię pomiary po naprawie kolektora. Odłączę sterownik i zrobię po dwa pomiary dla klap: zamkniętych, otwartych i w położeniu pośrednim. To nie kwestia przekomarzania się tylko powiedzenia innym jak jest naprawdę! Swoje obserwację poczyniłem, przy kolektorze, który jest nieszczelny, jednak nawet w takim stadium destrukcji, założenie listwy dało pozytywne i odczuwalne efekty.

Mam do ciebie pytanie, czy klapy da się wyjąć przez górę kolektora, po wcześniejszym jego rozwierceniu lub nie? Patrzyłem na budowę klap i moim skromnym zdaniem, klapy pozmianowe z kolektora aluminiowego, powinno się dać wyciągnąć, do góry bez rozwiercania, w przedzmianowym wiercenie jest niezbędne.

Napisano

Moim skromnym zdaniem uszczelnienie kolektora i wywalenie klap to jedynie słuszna droga zlosnik.gif. Bez tego część powietrza leci w kosmos, przepływka wskazuje wartość masy powietrza która nie trafia do cylindrów, brak ciśnienia dołądowania... a tam komputer dawkuje zbyt bogata mieszankę i auto ani nie jedzie a i jeszcze spala więcej niż powinno.... Ja dawno temu rozwiercałem kolektor w pewnym wynalazku aby miał więcej KM hehe.gif

Napisano

>> Mam do ciebie pytanie, czy klapy da się wyjąć przez górę kolektora, po wcześniejszym jego

> rozwierceniu lub nie?

Niestety w tym temacie nie podpowiem.

Ja miałem przedzmianowe, a na dodatek zbytnio się nad nimi nie zastanawiałem. Zawiozłem kolektor do znajomego slusarza i wydałem dyspozycje- klapy wyrzucić, a potem otwory zaślepić.

Napisano

Zepsuty kolektor to ewidentna utrata dynamiki, kopcenie itd - to jest raczej bezdyskusyjne.

Sprawny/brak klap nie ma żadnej różnicy w związku z powyższym po co mieć w aucie jeden dodatkowy element mogący się zepsuć?

Napisano
  • Autor

> Zepsuty kolektor to ewidentna utrata dynamiki, kopcenie itd - to jest raczej bezdyskusyjne.

> Sprawny/brak klap nie ma żadnej różnicy w związku z powyższym po co mieć w aucie jeden dodatkowy

> element mogący się zepsuć?

Pomierzymy i zobaczymy czy nie ma różnicy. Klapy wirowe stosuje wielu producentów, w różnych autach, nie robiliby tego bez sensu. Problem polega na tym, że zawsze porównuje się auto z "zabitym" i nieszczelnym kolektorem, z autem po wyczyszczeniu i zaspawaniu - to trochę niesprawiedliwe porównanie. Dlatego mam zamiar porównać auto ze sprawnym i czystym kolektorem z pracującymi klapami do auta bez klap. Moim skromnym zdaniem wykresy z słabo i średnio wciśniętym pedałem gazu w zakresie niskich obrotów będą dużo lepsze i co najważniejsze, zużycie paliwa będzie niższe - co też się da zmierzyć.

Napisano
  • Autor

> Moim skromnym zdaniem uszczelnienie kolektora i wywalenie klap to jedynie słuszna droga . Bez

> tego część powietrza leci w kosmos, przepływka wskazuje wartość masy powietrza która nie

> trafia do cylindrów, brak ciśnienia dołądowania... a tam komputer dawkuje zbyt bogata

> mieszankę i auto ani nie jedzie a i jeszcze spala więcej niż powinno.... Ja dawno temu

> rozwiercałem kolektor w pewnym wynalazku aby miał więcej KM

Tak jak napisałem Marcinowi, to niesprawiedliwe porównanie i jestem przekonany, że przy szczelnym i czystym kolektorze, auto z pracującymi klapami będzie oszczędniejsze i bardziej dynamiczne, w niskich i średnich zakresach obrotów, przy umiarkowanie wciśniętym gazie.

Napisano

> Tak jak napisałem Marcinowi, to niesprawiedliwe porównanie i jestem przekonany, że przy szczelnym i

> czystym kolektorze, auto z pracującymi klapami będzie oszczędniejsze i bardziej dynamiczne, w

> niskich i średnich zakresach obrotów, przy umiarkowanie wciśniętym gazie.

Dziwi mnie tylko brak różnic na wykresach z i bez klap...

Może tak jak piszesz gdyby postawić auto z klapami uszkodzonymi , bez klap - zaspawane, oraz z klapami sprawnymi w tym samym aucie to był by to miarodajny pomiar... a tak to confused.gif

Z jakiegoś powodu sa stosowane, zjawiska fal stojących i pulsacji czy to w kolektorze ssącym czy wydechowym są dość skomplikowane..... ale właśnie brakuje tej informacji jak bardzo zmienia się w takim silniku czy to skład spalin czy moment obrotowy czy jeszcze coś innego....

Napisano

W.g. mnie klapy to jeden z tych wynalazków dzięki któremu konstruktorzy aut próbują nadążyć za oczekiwaniami ( wymogami ) ekologów. Nie wątpie, że klapy polepszają spalanie mieszanki przy niskich obciążeniach silnika. Tyle, że są to pewnie parametry namierzalne w laboratoriach, a nie odczuwalne przez uzytkownika. Każdy duperel, który choć minimalnie wpływa na zmniejszenie zadymienia jest zaraz pakowany do auta. Ekolodzy nie mają litości. Dla konstruktorów auto ma spełniać wymogi przy wyjechaniu z fabryki. A ze po 80 kkm. przez zepsute klapy dymu produkuje się 10 x więcej to już konstruktorzy mają d... Choć nie,.. mogą jeszcze zarobić na częściach. Wystarczy do tego rozdmuchać różne teorie, że bez klap to się jeździć nie da... smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.