Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno samochodu a OC

Featured Replies

Napisano

teraz się miały jakieś przepisy po zmieniać dlatego wolę spytać: kupiłem samochód i teraz co dalej z polisą. Czy mam coś zgłaszać do TU czy juz nic nie muszę robić ? Czytałem, że ja wcale nie muszę się godzić na rekalkulacje składki, a TU zazwyczaj zaczynają gadkę od rekalkulacji. Jak to jest naprawdę ?

Napisano

> teraz się miały jakieś przepisy po zmieniać dlatego wolę spytać: kupiłem samochód i teraz co dalej

> z polisą. Czy mam coś zgłaszać do TU czy juz nic nie muszę robić ? Czytałem, że ja wcale nie

> muszę się godzić na rekalkulacje składki, a TU zazwyczaj zaczynają gadkę od rekalkulacji. Jak

> to jest naprawdę ?

Ja jak sprzedalem swojego 3-letnigo zloma i poszedlem do ubezpieczyciela to uslyszalem, ze kupujacy ma sie do nich zglosic z decyzja, czy chce kontynuowac, czy zerwac umowe.

Napisano

> Ja jak sprzedalem swojego 3-letnigo zloma i poszedlem do ubezpieczyciela to uslyszalem, ze kupujacy

> ma sie do nich zglosic z decyzja, czy chce kontynuowac, czy zerwac umowe.

I dokladnie tak jest ma na to 30 dni lub do przedostatniego dnia trwania umowy.

pozdr.

M.

Napisano

> Ja jak sprzedalem swojego 3-letnigo zloma i poszedlem do ubezpieczyciela to uslyszalem, ze kupujacy

> ma sie do nich zglosic z decyzja, czy chce kontynuowac, czy zerwac umowe.

dokładnie, wraz z umowa kupna sprzedaży sprzedający z autem przekazuje kupującemu OC i to kupujący ma obowiązek zgłosić się do TU aby podjąć decyzje co chce robic z OC.

Napisano

> teraz się miały jakieś przepisy po zmieniać dlatego wolę spytać: kupiłem samochód i teraz co dalej

> z polisą. Czy mam coś zgłaszać do TU czy juz nic nie muszę robić ? Czytałem, że ja wcale nie

> muszę się godzić na rekalkulacje składki, a TU zazwyczaj zaczynają gadkę od rekalkulacji. Jak

> to jest naprawdę ?

Zgodnie z ustawą o ubezpieczeniach, sprzedający ma obiowiązek poinformowac TU o fakcie sprzedaży i podać dane kupujacego. Razem z samochodem przekazuje mu tez polisę OC. Kupujący ma 30 dni na decyję czy przejmuje OC i korzysta z niego do końca polisy czy rezygnuje i zawiera nowe OC. TU moze przekalkulowac składkę na nowe warunki (zwyżki) oraz obowiązek przekalkulować na zniżki kupujacego, jeśli ten złoży taki wniosek.

Ewentualna rezygnacja z OC w ciagu 30 dni musi nastąpić nie później niż na dzień przed końcem polisy (to w wypadku gdzy te terminy się łączą) inaczej OC przedłuży sie automatycznie na kolejny rok.

Dodatkowo kupujący i sprzedający odpowiadaja solidarnie za zapłacenie składek. Czyli jeśli sprzedający nie zapłacił ostatniej raty to na kupującego spada obowiązek zapłacenia częsci składek przypadająca za okres od zakupu do końca polisy.

Napisano
  • Autor

dobra dzięki, mam nadzieje, że teraz wszystko wiem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.