Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

prawko za %%

Featured Replies

Napisano

Zabierają wszystkie kategorie, czy tylko tę "po alkoholu"? niewiem.gif

Jest jakas zasada, czy sąd decyduje?

P.S. Nie, nie złapali mnie na moto. grinser006.gif

Napisano

> Zabierają wszystkie kategorie, czy tylko tę "po alkoholu"?

> Jest jakas zasada, czy sąd decyduje?

> P.S. Nie, nie złapali mnie na moto.

Nie wiem jak jest , ale moim zdaniem powinni wszystkie zabierac.

Nie mow , ze na rowerze Cie dorwali wink.gif

Napisano

Wszystkie. Traci sie prawo jazdy.

Napisano

Czytałem o wyroku, gdzie zostawiono jedynemu żywicielowi rodziny prawo jazdy kat C bo był zawodowym kierowcą.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak jest , ale moim zdaniem powinni wszystkie zabierac.

> Nie mow , ze na rowerze Cie dorwali

Nie, tak z ciekawości pytam. ok.gif

Napisano

Na przykładzie kumpla. Złapali go za %% jak przestawiał auto na parkingu. Zawodowo jeździ TIRami. Policjant zabrał "całe" prawo jazdy, natomiast sąd zabrał uprawnienia na kategorię B zostawiając uprawnienia na ciężarowe (uzasadnił to tym, że zabranie tych uprawnień wiązałoby się jednoznacznie z utratą pracy przez znajomego).

Napisano
  • Autor

> Na przykładzie kumpla. Złapali go za %% jak przestawiał auto na parkingu. Zawodowo jeździ TIRami.

> Policjant zabrał "całe" prawo jazdy, natomiast sąd zabrał uprawnienia na kategorię B

> zostawiając uprawnienia na ciężarowe (uzasadnił to tym, że zabranie tych uprawnień wiązałoby

> się jednoznacznie z utratą pracy przez znajomego).

Czyli nie ma reguły, tylko decyduje sąd, tak? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Czyli nie ma reguły, tylko decyduje sąd, tak?

Tak. Wszystko zależy, jak w sądzie będziesz się bronił (a raczej jak dobrego adwokata masz).

Napisano

Za kodeksem karnym:

Art. 42. § 1. Sąd może orzec zakaz prowadzenia pojazdów określonego rodzaju w razie skazania osoby uczestniczącej w ruchu za przestępstwo przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji, w szczególności jeżeli z okoliczności popełnionego przestępstwa wynika, że prowadzenie pojazdu przez tę osobę zagraża bezpieczeństwu w komunikacji.

§ 2. (25) Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów albo pojazdów określonego rodzaju, jeżeli sprawca w czasie popełnienia przestępstwa wymienionego w § 1 był w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia określonego w art. 173, 174 lub 177.

§ 3. (26) Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na zawsze, jeżeli sprawca w czasie popełnienia przestępstwa określonego w art. 173, którego następstwem jest śmierć innej osoby lub ciężki uszczerbek na jej zdrowiu, albo w czasie popełnienia przestępstwa określonego w art. 177 § 2 lub w art. 355 § 2 był w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia, chyba że zachodzi wyjątkowy wypadek, uzasadniony szczególnymi okolicznościami.

§ 4. (27) Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na zawsze w razie ponownego skazania osoby prowadzącej pojazd mechaniczny w warunkach określonych w § 3.

Napisano

> Czytałem o wyroku, gdzie zostawiono jedynemu żywicielowi rodziny prawo jazdy kat C bo był zawodowym

> kierowcą.

Sąd Najwyższy kilka razy wypowiadał się na ten temat. Przyjęte jest, że orzekając zakaz nie można pominąć pojazdów mechanicznych tego rodzaju, które odpowiadają temu pojazdowi, który prowadził sprawca w chwili inkryminowanego zdarzenia.

Napisano

Troszkę systematyzując:

Na miejscu zabierają Ci blankiet.

Sąd orzeka o:

Zakazie prowadzenia pojazdów

Cofnięciu pozwolenia na broń

Cofnięciu patentów żeglarskich (!)

Cofnięciu licencji pilota (!!)

i paru jeszcze ciekawych rzeczach (wszystko razem).

Można zatem narobić sobie niezłego gnoju.

ALE - tak jak powiedziano - orzekając sąd może wziąć pod uwagę szczególne okoliczności i np zostawić uprawnienia do szczególnej kategorii, albo np zakazać kierowania pojazdu poza celem innym niż wykonywanie pracy.

Sąd bierze też pod uwagę okoliczności czynu i może też odstąpić od wymierzenia kary, bo np sprawca działał pod wpływem wyższej konieczności.

Napisano

> Troszkę systematyzując:

> Na miejscu zabierają Ci blankiet.

> Sąd orzeka o:

> Zakazie prowadzenia pojazdów

> Cofnięciu pozwolenia na broń

> Cofnięciu patentów żeglarskich (!)

i motorowodnych old.gif

> Cofnięciu licencji pilota (!!)

spadochronu tez old.gif

> i paru jeszcze ciekawych rzeczach (wszystko razem).

Nurkowej nie zabieraja zlosnik.gifok.gif

> Można zatem narobić sobie niezłego gnoju.

ok.gif

Napisano

> i motorowodnych

> spadochronu tez

> Nurkowej nie zabieraja

A najciekawsze jest, że - nie wiem jak w przypadku patentów wodnych/licencji powietrznych, ale jeżeli zakaz jest orzeczony na czas powyżej roku, to warunkiem odzyskania uprawnień jest... ZDANIE EGZAMINU :-)

Napisano

> Na przykładzie kumpla. Złapali go za %% jak przestawiał auto na parkingu.

To parkingi należą do do dróg publicznych yikes.gif,bo z tego co się orientuje to na drodze niepublicznej nie musisz mieć nawet PJ aby poruszać się samochodem,a skoro nie masz PJ to nie wiesz że niewolno po drink.gifpiwo.gifdrive.gifzlosnik.gif

PS. Na drodze niepublicznej mogą ci co najwyżej lizak.gifzlosnik.gif

Napisano

> To parkingi należą do do dróg publicznych

Za "przestawianie na parkingu" lub "podjechanie metra", ewentualnie "za odpalenie auta i siedzenie w środku, bo zimno było" to standardowa opowieść dla znajomych, gdy zapytają "dlaczego zabrano ci prawko". smirk.gif

mar00ha

Napisano

> Za "przestawianie na parkingu" lub "podjechanie metra", ewentualnie "za odpalenie auta i siedzenie

> w środku, bo zimno było" to standardowa opowieść dla znajomych, gdy zapytają "dlaczego zabrano

> ci prawko".

> mar00ha

Akurat byłem przy tym, więc nie jest to "opowieść dla znajomych". Samochód zaparkowany na parkingu przed barem. Kumpel auto chciał przestawić, bo "młodzież szalała" rzucając butelkami piwa. Pech chciał, że akurat pod bar podjechał radiowóz.

Napisano

> Akurat byłem przy tym, więc nie jest to "opowieść dla znajomych". Samochód zaparkowany na parkingu

> przed barem. Kumpel auto chciał przestawić, bo "młodzież szalała" rzucając butelkami piwa.

> Pech chciał, że akurat pod bar podjechał radiowóz.

A co robił kumpel ma parkingu przed barem hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

> A co robił kumpel ma parkingu przed barem

Pytanie po co przyjechał samochodem do baru i wziął się za picie zlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Pytanie po co przyjechał samochodem do baru i wziął się za picie

> pozdrawiam,

> bromsky

może mieszka obok baru i przyszedł pieszo ale zobaczył co się dzieje więc przestawił.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.