Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[II gen] Punto II 1.2 8v problem z emulatorem obd

Featured Replies

Napisano

Pacjentem jest punto II 1.2 8v z fabtyczna instalacja II gen Tartarini na komputerze TEC99. Auto w pewnym momencie przestalo palic na 4 cylindrze. Oczywiscie komputer wywala blad. Najpierw czuc bylo szarpniecia a po wymianie swiec przestal palic na garnek jeden (zbieg okolicznosci wedlug mnie). Z tego co ustalilem po wypieciu emulatora wtrysku i podlaczeniem wtrysku bezposrednio pod instalacje silnika auto dziala normalnie, czyli wydawaloby sie, ze padniety jest emulato wtrysku. Ale niestety, przepialem na probe emulator z 3 garnka na 4 i na odwrot i dalej nie pali na 4 cylindrze i blad sie pojawia. Czy uszkodzony emulator obd moze dawac takie objawy, ze nie dziala ten wtryskiwacz ?? Obstawiam ten emulator z tego wgledu, ze gdy auto chodzi na benzynie normalnie lacze sie z OBD przez fiat ecu scan, a gdy tylko przelacze na gaz to odrazu rozlacza sie program i juz nie mozna sie polaczyc, tak jak gdyby jakies zaklocenia szly czy cos, chociaz moze to normalne przy takim emulatorze.

Ktos moze podpowiedziec co to jeszcze moze byc ??

Pozd

Napisano

sprawdź na wszelki wypadek czy przypadkiem kabel WN nie cofnął się w tej gumowej osłonce co na świece nachodzi .

Bo niedawno właśnie podobny problem miałem w aucie od klienta.

pozdr

Napisano
  • Autor

> sprawdź na wszelki wypadek czy przypadkiem kabel WN nie cofnął się w tej gumowej osłonce co na

> świece nachodzi .

> Bo niedawno właśnie podobny problem miałem w aucie od klienta.

> pozdr

kable sprawdzane, gdyby byly nie tak to po pominieciu emulatora na benzynie by dalej c hodzi na 3 garnki a chodzi na 4 wtedy smile.gif

Napisano

> Obstawiam ten emulator z tego wgledu, ze gdy auto chodzi na

> benzynie normalnie lacze sie z OBD przez fiat ecu scan, a gdy tylko przelacze na gaz to odrazu

> rozlacza sie program i juz nie mozna sie polaczyc,

Całkiem zrozumiałe, bo emulator obd łączy się na gazie z ECU i zajmuje magistralę szeregową (o ile masz go tak podłączonego). Nie da się żeby z ECU komunikowały się dwa urządzenia na raz.

Napisano

> Pacjentem jest punto II 1.2 8v z fabtyczna instalacja II gen Tartarini na komputerze TEC99. Auto w pewnym momencie przestalo palic na 4 cylindrze...

Z tego co pamiętam, to w tych instalacjach "emulator obd" to był emulator dwóch sond i na pudełku miał napisane obd ...

Na lpg potrzebne jest większe napięcie do powstania iskry, więc przyczyna może być w układzie wysokiego napięcia.

Ponadto w punto2 1.2 8V padają komputery wtrysku, a początkowymi objawami są właśnie problemy z zapłonem ...

Napisano
  • Autor

> Z tego co pamiętam, to w tych instalacjach "emulator obd" to był emulator dwóch sond i na pudełku

> miał napisane obd ...

> Na lpg potrzebne jest większe napięcie do powstania iskry, więc przyczyna może być w układzie

> wysokiego napięcia.

> Ponadto w punto2 1.2 8V padają komputery wtrysku, a początkowymi objawami są właśnie problemy z

> zapłonem ...

no tak, ale jesli bylby to problem z zaplonem to padalaby jedna linia sterujaca cewka i bylby problem z 2 garnkami. Swiece wymienione na stare i dalej tak samo sie dzieje niestety

Napisano

> no tak, ale jesli bylby to problem z zaplonem to padalaby jedna linia sterujaca cewka i bylby problem z 2 garnkami..

Sprawdź jeszcze tak - zmień kable WN na cewce i zobacz na którym cylindrze jest błąd - wniosków powinieneś się domyślić ...

Cewka ma dwa wyjścia, ale każde z nich jest na oddzielnym uzwojeniu - poprawcie mnie jak jest inaczej - jakby dwa wyjścia były na jednym uzwojeniu to nie byłoby dwóch iskier na raz ...

Napisano

> Z tego co pamiętam, to w tych instalacjach "emulator obd" to był emulator dwóch sond i na pudełku

> miał napisane obd ...

Tak podłącza się go do obydwu sond a także ma wyprowadzenie do wejścia diagnostycznego ECU (zaczytuje z ECU błędy i je kasuje na bieżąco)

Napisano

> Tak podłącza się go do obydwu sond a także ma wyprowadzenie do wejścia diagnostycznego ECU (zaczytuje z ECU błędy i je kasuje na bieżąco)

Przerabiałem instalację z 2 na 4 generację, ale nie pamiętam, żeby ten emulator był jeszcze gdzieś podłączony - oczywiście oprócz dwóch sond, masy i zasilania (z plusa cewki elektrozaworu). Może jest tak, że jak komu się chce/wie to tak podłącza. Moja instalacja był montowana w ASO.

Napisano

> Przerabiałem instalację z 2 na 4 generację, ale nie pamiętam, żeby ten emulator był jeszcze gdzieś

> podłączony - oczywiście oprócz dwóch sond, masy i zasilania (z plusa cewki elektrozaworu).

> Może jest tak, że jak komu się chce/wie to tak podłącza. Moja instalacja był montowana w ASO.

Prawdopodobnie jest tak, że to podłączenie komunikacyjne z ECU jest w jakiś sposób alternatywne. To że to podłączenie ma wykonane Wojtala sugeruje objaw czyli zerwanie komunikacji z interfejsem diagnostycznym w momencie przełączenia na gaz. Nie znam dokładnie tego emulatora ale np AEB426 ma właśnie tak jak napisałem, czyli emuluje elektrycznie obydwie sondy oraz ma dodatkowe podłączenie do ECU w celu kasowania błędów. W AEB426 akurat do bani jest wymyślone bo emulator kasuje wszystkie błędy jakie w ECU wyskoczą , zamiast tylko tych od sondy 2. Może da się to konfigurować bo ten emulator jest fabrycznie/serwisowo konfigurowalny. Nie miałem takiej możliwości, w swoim przypadku zrobiłem sobie sam taki emulator/kasowarkę. I kasuje mi tylko te od sondy 2.

Napisano

> zrobiłem sobie sam taki emulator/kasowarkę. I kasuje mi tylko te od sondy 2.

A możesz coś więcej na ten temat?

Pytam bo akurat na KC jest temat na temat emulacji drugiej sondy i ewentualnego kasowania błędów ...

Napisano

> A możesz coś więcej na ten temat?

> Pytam bo akurat na KC jest temat na temat emulacji drugiej sondy i ewentualnego kasowania błędów

> ...

swojego czasu w ramach różnych doświadczeń rozkminiłem protokół komunikacyjny KP2000 jaki stosowanych jest(był?)w multecu . To się potem przydało. Tzn mam skonstruowaną przez siebie elektroniczną "maszynkę" która jest emulatorem MAP, dynamicznie wzbogaca mieszankę oraz dorobiłem kasowarkę błędów od sondy 2, wywalając przy okazji AEB426(bo nie podobało mi się że kasuje wszystkie błędy ECU)

Napisano
  • Autor

Ha, kto wpadnie na rozwiazanie biglaugh.gif ?? biglaugh.gif Problem ogarniety smile.gif

Napisano

> Ha, kto wpadnie na rozwiazanie ?? Problem ogarniety

Brak masy?

Napisano

> Ha, kto wpadnie na rozwiazanie ?? Problem ogarniety

ja wiem old.gif

zepsuło się 001.gif

Napisano
  • Autor

> ja wiem

> zepsuło się

haha tak tak biglaugh.gif Uszkodzony okazal sie sam wtryskiwacz IThankYou.gif ciagle jezdzilo dopuki nie wymianialo sie swiec, bo telikatnie sie dotknelo gniazda wtyku i juz nie stykal. Zbieg okolicznosci, ze gdy wkladalem emulator to nie dzialal, a podczas wkladania wtrysku dzialal smile.gif Takze wtryskiwacz wymieniony i wsio dziala smile.gif

Dziekuje wszystkim za podpowiedzi, szczegolnie Czykit (wiesz za co biglaugh.gif)

Pozd

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.