Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szybkie pytanie do jakiegos elektronika

Featured Replies

Napisano

Witam

Może nie ten dział ale nie wiem gdzie napisac

Chciałbym podłaczyc do auta termometr zew i wew który był kiedys zasilany bateria AG13 taka jak od zegarka ale chce podłaczyc normalnie po kluczyku pod 12V i teraz bardzo prosze o rade jaki zastosowac rezystor żeby to działało i nie spaliło sie

Mile widziane oznaczenia itp bo nie znam sie na tym kompletnie

Napisano

> Witam

> Może nie ten dział ale nie wiem gdzie napisac

> Chciałbym podłaczyc do auta termometr zew i wew który był kiedys zasilany bateria AG13 taka jak od

> zegarka ale chce podłaczyc normalnie po kluczyku pod 12V i teraz bardzo prosze o rade jaki

> zastosowac rezystor żeby to działało i nie spaliło sie

> Mile widziane oznaczenia itp bo nie znam sie na tym kompletnie

rezystor odpada...spadek napiecia zalezny od poboru pradu. jedynie stabilizator Cie ratuje...ale nie kojaze zadnego na 1.5v

ja zasilam swoj termometr zwyklym paluszkiem ukrytym pod konsola

Napisano

> Witam

> Może nie ten dział ale nie wiem gdzie napisac

> Chciałbym podłaczyc do auta termometr zew i wew który był kiedys zasilany bateria AG13 taka jak od

> zegarka ale chce podłaczyc normalnie po kluczyku pod 12V i teraz bardzo prosze o rade jaki

> zastosowac rezystor żeby to działało i nie spaliło sie

> Mile widziane oznaczenia itp bo nie znam sie na tym kompletnie

rezystor jako taki tu sprawy nie załatwi, trzeba by było zastosowac stabilizator napięcia. Ile tych baterii było w tym termometrze (napięcie zasilania będzie się równało ilości baterii * 1,5V +- 0,5V i taki stabilizator potrzebujesz)

Napisano
  • Autor

> rezystor jako taki tu sprawy nie załatwi, trzeba by było zastosowac stabilizator napięcia. Ile tych

> baterii było w tym termometrze (napięcie zasilania będzie się równało ilości baterii * 1,5V

> +- 0,5V i taki stabilizator potrzebujesz)

Bateria była 1

Napisano
  • Autor

> rezystor odpada...spadek napiecia zalezny od poboru pradu. jedynie stabilizator Cie ratuje...ale

> nie kojaze zadnego na 1.5v

> ja zasilam swoj termometr zwyklym paluszkiem ukrytym pod konsola

No własnie chciałem zrezygnowac z baterii tylko podłaczyc jakos po stacyjce zeby termometr działał tylko jak auto chodzi a nie jak stoi np 3 dni pod blokiem

Napisano

> No własnie chciałem zrezygnowac z baterii tylko podłaczyc jakos po stacyjce zeby termometr działał

> tylko jak auto chodzi a nie jak stoi np 3 dni pod blokiem

Myśle że to załatwi sprawe:

stabilizator lm317

Napisano
  • Autor

> Myśle że to załatwi sprawe:

> stabilizator lm317

Link nie działa confused.gif

Napisano

> Myśle że to załatwi sprawe:

> stabilizator lm317

moze byc, bo taki termometr malo pobiera i niewiele sie wydzieli energii w postaci ciepla na tym stabilizatorze...tyle, ze trzeba troche polutowac tu juz i nieco dostroic...

Napisano
  • Autor

> moze byc, bo taki termometr malo pobiera i niewiele sie wydzieli energii w postaci ciepla na tym

> stabilizatorze...tyle, ze trzeba troche polutowac tu juz i nieco dostroic...

To chyba jednak sobie odpuszcze bo na elektronice to ja sie raczej nei znam myslałem ze wytarczy wlutowac na kablu rezystor i po temacie ale to co piszecie to jakas wyższa szkoła jazdy

Napisano

> To chyba jednak sobie odpuszcze bo na elektronice to ja sie raczej nei znam myslałem ze wytarczy

> wlutowac na kablu rezystor i po temacie ale to co piszecie to jakas wyższa szkoła jazdy

No niestety nic innego się nie da wymysleć prostrzego. Co prawda można dać potencjometr powiedzmy 470kom i podłaczyć ten termometr i powolutku krecić potencjometrem aż termometr zacznie działać, ale to rozwiazanie bardzo drastyczne jest i może grozić uszkodzeniem termometru (przy dostrajaniu potencjometra) oczywiście jeśli termometr nie ma podświetlenia.

Napisano

Wiesz myślę że przekombinujesz.

jak podłączysz dobrą baterię-paluszka(ewentualnie dwa czy trzy równolegle połączone) to taki termometr będzie działał na niej parę lat.

Wiec chyba nie ma sensu kombinować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.