Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ile powinno palić? da się wyregulować?

Featured Replies

Napisano

Pacjent to renault thalia z silnikiem 1.4 16v 98km.

W samochodzie założona sekwencja w najgorszej możliwej konfiguracji: Alasca i czerwone valteki, na sterowniku stag (tylko nie pamiętam którym)

Auto jedzie normalnie na gazie, nie czuje spadku mocy i pałowane nie przełącza się na Pb.

Zastanawia mnie tylko spalanie. Najgorsze jest to że gaz założyłem zaraz po zakupie i nie wiem dokładnie ile benzyny pali bo nie zdążyłem sprawdzić ale według opinii z netu thalia z takim silnikiem powinna łykać 9-10 litrów pb w mieście (mi samochody zazwyczaj palą górną granicę więc załóżmy że 10l/100km)

Po założeniu instalacji na standardowych ustawieniach spalał koło 12l gazu na 100 km. Podjechałem na stację i poprosiłem o regulację, zubożyli mieszankę i spalanie wyszło 13l/100km chociaż bardzo starałem się jeździć oszczędnie.

A w trasie palił koło 8,5 litra lpg/100km przy dość dynamicznej jeździe więc chyba sensownie. Dzisiaj będę znał dokładniejsze spalanie z trasy po zubożeniu mieszanki więc napisze.

I pytanie moje jest takie, czy jest sens próbować to wyregulować żeby palił mniej niż 12l/100km, czy wrócić do ustawień fabrycznych i pogodzić się ze spalaniem?

Da się dojść do ładu z taką sekwencją

Aha, wiem że instalacja jest do dupy, ale taka już zostanie. Zmiana wtrysków na razie odpada.

Napisano

bena 10/100? no to wszystko było oki, jak palił 12 lpg/100; czego tu szukać? na gazie pali 15-20% więcej, jak pali wyjątkowo mało lpg to zanim zauważysz korzyści w portfelu auto trafi do warsztatu.

pozdro

Napisano
  • Autor

Ja tyko szacuje że 10/100 Pb b w sumie nigdy tego nie sprawdziłem. Nie spotkał się nikt z was z tym silnikiem w renault?

I sprawdziłem spalanie w trasie i wyszło 7,6/100 lpg ale 1/3 zbiornika wyjeździł mój teść na maxa emerycko.

A jest możliwość że po zubożeniu mieszanki spalanie w mieście wzrosło a w trasie spadło?

Napisano

> A jest możliwość że po zubożeniu mieszanki spalanie w mieście wzrosło a w trasie spadło?

W instalacji IV generacji nie ma możliwości regulacji mieszanki. Układ pracuje w pętli zamkniętej i każda ingerencja w nastawy sterownika LPG jest korygowana poprzez sterownik benzyny.

W efekcie, niezależnie od nastaw sterownika LPG, po pewnym czasie układ dochodzi do stechiometrii.

Istnieje tylko jedna prawidłowa nastawa dla sterownika LPG. Odstępstwa prowadzą do mało płynnego przejścia z noPB na LPG, kłopotu z rozruchem na noPb i tym podobnych kwiatków.

Napisano
  • Autor

czyli że gazownik mnie ściemniał że coś reguluje? bo się zgubiłem?

a tam się jakiś map nie wczytuje? bo na jakimś forum ludzie zamieszczli mapy (coś jak wykresy mocy z hamowni) które doświadczeni userzy oceniali

Napisano

> Po założeniu instalacji na standardowych ustawieniach spalał koło 12l gazu na 100 km. Podjechałem

> na stację i poprosiłem o regulację, zubożyli mieszankę i spalanie wyszło 13l/100km chociaż

> bardzo starałem się jeździć oszczędnie.

Moim zdaniem jest za wysokie takie spalanie, mój renaultowski 1.8 16V robi przebiegi 100% po mieście i pali mi od 11 do 12 l/100km przy jeździe dosyć dynamicznej. Ostatnio na trasie spalił mi niecałe 8 l/100km przy jeździe spokojnej. Szukaj jakiegoś kumatego gazownika który ogarnie temat.

Pozdrawiam

cimi

Napisano

> W instalacji IV generacji nie ma możliwości regulacji mieszanki. Układ pracuje w pętli zamkniętej i

> każda ingerencja w nastawy sterownika LPG jest korygowana poprzez sterownik benzyny.

Owszem ale tylko do pewnego progu. Inaczej po co bylo by cokolwiek regulowac w instalacji LPG?

Napisano
  • Autor

Wiesz miasto miastu nierówne. Uno 1.0, które powinno palić w mieście 7l/100 Pb mi paliło 8. Jeżdżę krótkie trasy po centrum miasta. Katalogowo ten silnik ma spalanie w mieście 9,2 więc w to 10 nie wydaje mi się tak mocno przesadzone.

Ale o zmianie gazownika też myślałem, co prawda jest to w miarę polecany zakład i już w 2 autku zakładałem gaz u nich.. ale sam nie wiem...

Tylko gdzieś wyczytałem że grzebanie w stagu (oprogramowaniu) zostawia ślady i stracę gwarancję. Dobrze myślę?

Czyli co można w instalacji 4 generacji wyregulować dla zmniejszenia spalania skoro nie można ruszać składu mieszanki?

Aha, sterownik to stag 4 jeżeli ma to jakieś znaczenie.

Napisano

> Moim zdaniem jest za wysokie takie spalanie, mój renaultowski 1.8 16V robi przebiegi 100% po

> mieście i pali mi od 11 do 12 l/100km przy jeździe dosyć dynamicznej.

Pytanie jakie miasto kolegi jakie Twoje. Np w moim ostatnio nie da sie jezdic "dynamicznie" bo wszystko stoi w korku

Napisano

> czyli że gazownik mnie ściemniał że coś reguluje? bo się zgubiłem?

> a tam się jakiś map nie wczytuje? bo na jakimś forum ludzie zamieszczli mapy (coś jak wykresy mocy

> z hamowni) które doświadczeni userzy oceniali

Mapy, o których piszesz, są to zmierzone czasy sygnałów wyzwalających dla wtryskiwaczy noPB. Pochodzą ze sterownika benzyny i nie podlegają bezpośredniej regulacji. Są zbierane oddzielnie podczas pracy na LPG i a noPb. Niosą ważną informacje co do poprawności kalibracji sterownika gazu. Regulacji/kalibracji podlega mnożnik.

Poprawna regulacja mnożnika pozwala na zniwelowanie adaptacji, którą musi wykonać sterownik noPb podczas każdorazowego przełączania LPB/noPB i na odwrót.

Ma to odzwierciedlenie w pokryciu się map dla dwóch paliw.

Napisano

> Owszem ale tylko do pewnego progu. Inaczej po co bylo by cokolwiek regulowac w instalacji LPG?

Po to stroimy sterownik LPG, aby sterownik benzyny nie musiał się adaptować podczas jazdy na LPG.

Zbyt głęboka adaptacja doprowadzi do problemów z rozruchem na benzynie po uprzedniej jeździe na LPG oraz szarpania i kangurków po przełączeniu z noPb na LPG i na odwrót.

Napisano

> W instalacji IV generacji nie ma możliwości regulacji mieszanki. Układ pracuje w pętli zamkniętej i

> każda ingerencja w nastawy sterownika LPG jest korygowana poprzez sterownik benzyny.

Tylko przy małych, średnich obciążeniach - w większości przypadków przy pełnym ogniu masz pętlę otwartą i co sobie ustawisz to Twoje. Istnieją również sterowniki które korygują pętlę otwartą - trzeba by zajrzeć do dokumentacji konkretnego systemu wtryskowego.

Napisano

> Tylko przy małych, średnich obciążeniach - w większości przypadków przy pełnym ogniu masz pętlę

> otwartą i co sobie ustawisz to Twoje.

Czasy wtrysków podczas pracy w pętli otwartej są ściśle powiązane (proporcjonalne) z czasami dla pętli zamkniętej. Bezwzględne nastawy w pętli otwartej wyginęły wraz z potencjometrami CO.

Napisano

> Czasy wtrysków podczas pracy w pętli otwartej są ściśle powiązane (proporcjonalne) z czasami dla

> pętli zamkniętej. Bezwzględne nastawy w pętli otwartej wyginęły wraz z potencjometrami CO.

W takim razie jak wytłumaczysz że na LPG mam bogatszy AFR niż na benzynie?

Napisano

> W takim razie jak wytłumaczysz że na LPG mam bogatszy AFR niż na benzynie?

Sterownik benzyny nie zdążył jeszcze się zaadaptować w tym zakresie obciążenia, bo nie miał ku temu stabilnych warunków. Jest to kolejny argument przemawiający za precyzyjnym dopasowaniem mapy w pełnym zakresie obciążeń.

Napisano

> Sterownik benzyny nie zdążył jeszcze się zaadaptować w tym zakresie obciążenia, bo nie miał ku temu

> stabilnych warunków. Jest to kolejny argument przemawiający za precyzyjnym dopasowaniem mapy w

> pełnym zakresie obciążeń.

Zapomniałem napisać że chodzi o pełne obciążenie - na benzynie AFR jest prawidłowy, na LPG jest bogatszy (jak w silnikach doładowanych), ta sytuacja ma miejsce niezależnie od tego jak długo jeżdżę na lpg/benzynie także teoria o zbyt krótkiej adaptacji odpada.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.