Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nierówna powierzchnia tarczy hamulcowej

Featured Replies

Napisano

Witam

Podczas zmiany kół z letnich na zimowe zauważyłem na jednej stronie jednej tarczy koncentryczne rowki (stron wewnętrznej tarcz nie sprawdzałem) wyżłobione przez klocek hamulcowy (przypuszczalnie powierzchnia klocka wykonana jest z różnej twardości materiału). A więc przesuwając palcem od środka tarczy w kierunku krawędzi (po promieniu) wyczuwa się zdecydowanie wiele rowków.

I tutaj pojawia się pytanie czy czym prędzej zmieniać klocki czy nie przejmować się tematem. Kiedyś (forum to nie czytam pewnie już dobrych kilka lat zlosnik.gif) za miękkie klocki uważane były ferodo a twarde lucasy (wydaje mi się, że takie są założone) - czy w tym względzie coś się zmieniło? W przypadku zmiany lepiej jest założyć twarde klocki czy raczej miękkie celem wyrównania powierzchni tarczy?

Czekam na ciekawe odpowiedzi wink.gif

Napisano

Tak jednoznacznie cieżko jest odpowiedzieć na to pytanie.

Klocek tak jak piszesz - ma różną twardość na całej powierzchni (jest materiałem kompozytowym z cząstkami z węglików spiekanych w osnowie ceramicznej), stąd mogą robić się takie "fale". Sam mam tak jak Ty, ale nie przejmuję się tym ponieważ hamuje jak należy i klocek pracuje całą powierzchnią.

Takie rysy mogą być też spowodowane np. dostaniem się zanieczyszczeń między klocek a tarczę.

Często jest też tak, że w skutek zbyt wielkiej temperatury drobinki startego klocka nie mogą się "wydostać" i "spiekają się" tworząc twarde cząstki rysujące tarcze.

Tarcze nacinane powodują lepsze odprowadzanie pyłu ok.gif

Myślę, że to rozwiązałoby problem, ale niech mnie poprawią. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.