Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa Vacum ???

Featured Replies

Napisano

witam kolegów mam taki dziwny objaw jak wcisnę sprzęgło zaczyna być słychać coś jak by łożysko a jak wcisnę jeszcze hamulec to ten dzwięk jeszcze się wzmacnia czy to może być wina pompy vacum ??? dodam że zawór egr zaślepiony bo dwa razy czyszczony i na początku wszystko ok a po tygodniu zadyszka i brak mocy!!!

Napisano
  • Autor

i jeszcze jedno pytanko czy ona ma coś wspólnego ze sterowaniem hydraulicznym wysprzęglika?

Napisano

Kończy się wysprzęglik (łożysko oporowe) to raz.

Czas wymienić płyn hamulcowy - również wymiana na odcinku zbiorniczek <-> wysprzęglik ok.gif

Napisano
  • Autor

no właśnie mój mechanik też tak mówił ale nie był pewien że to wysprzęglik a co do zaworu egr że tak szybko przestaje działać to może być wina pompy vacum ? też jak chamuję to na dołkach drogi załącza mi sie abs !!!

Napisano

> no właśnie mój mechanik też tak mówił ale nie był pewien że to wysprzęglik a co do zaworu egr że

> tak szybko przestaje działać to może być wina pompy vacum ? też jak chamuję to na dołkach

> drogi załącza mi sie abs !!!

Pompa vacum nic nie ma do egr. Jest to pompa wytwarzająca podciśnienie dla serwa hamulca (pompy hamulcowej - NIE ABS)

Jak stracisz podciśnienie to pedał hamulca zrobi się twardy a hamulec słabszy.

Jeśli włącza Ci się ABS na nierównościach to kolego któryś amortyzator nie trzyma i koło podskakuje na nierównościach (również mocno uszkodzony łacznik stabilizatora ma wpływ na przyczepność koła)

Napisano

> też jak chamuję to na dołkach

> drogi załącza mi sie abs !!!

Jak się HAMUJE na dołkach to przy padniętych amortyzatorach koło traci kontakt z podłożem co powoduje uaktywnienie się ABSu.

Napisano
  • Autor

ale amorki i całe zawieszenie z przodu robiłem tył był ok więc nie dotykałem się a abs załącza sie nawet na niewielkich nierównosciach może którys czujnik brudny??

Napisano

> ale amorki i całe zawieszenie z przodu robiłem tył był ok więc nie dotykałem się a abs załącza sie

> nawet na niewielkich nierównosciach może którys czujnik brudny??

Sprawdź zawieszenie;

- optycznie możesz zobaczyć czy nie jest zapocony któryś amortyzator (zapocony = wymiana) - lub na trzepak cały samochód

- łyżką z pod auta łączniki stabilizatora

- tuleje belki tylnej - tu najlepiej na szarpaka lub łyżką od spodu. a jak są kompletnie zniszczone to wystarczy mocno napierać w tyny bok samochodu i zobaczyć czy się odchyla względem koła.

- twarde opony które tracą swoją przyczepność przy już niskich temperaturach.

Wszystkie te rzeczy mogą aktywować ABS smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.