Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z uruchomieniem silnika z rana (PII 1.2 16V ELX CVT)

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie mam (powiedzmy niewielki, ale jednak) problem z odpaleniem kropka z rana lub po dłuższym postoju (1-3 dni). Po włączeniu zapłonu słychać charakterystyczny dźwięk pompy, potem gasną kontrolki licznika i przy próbie odpalenia zaczynają się schody. Rozrusznik zaczyna kręcić, ale tak jakby z dużym oporem (nie ma siły na rozruch), czasem jakby lekko przestawał kręcić, po czym załapuje i odpala. Niekiedy zanika całkiem i trzeba powtórzyć próbę. Ze dwa razy zdarzyło się też, ze wyzerowały się przy tym wskazania komputera na liczniku (śr. spalanie, zasięg itp. oraz godzinę na 0:00)

Gdy już odpali można go spokojnie zgasić i ponowny rozruch odbywa się bez problemu - odpala na dotyk. Miał ktoś może podobny problem i jakieś rady od czego zacząć diagnozę??

Dodam, ze podpinałem kropka pod FES'a i w silniku nie pokazywał żadnych błędów. Niestety mam kabelek KKL i czyta tylko wybrane wskaźniki - nie pokazuje żadnych błędów.

Napisano

wyciągną i skontrolować rozrusznik

Napisano
  • Autor

Problem z samym rozrusznikiem lub powiedzmy z aku może dawać takie objawy, że tylko pierwsze odpalenie stawia taki opór?? W zasadzie gdy odpali, mogę od razu go zgasić i ponowny rozruch odbywa się już bez kłopotów. Po kilku godzinach tak samo.

Te dziwne zachowanie jest tylko po dłuższym postoju (z rana prawie zawsze da się to odczuć, po 1-2 dniach postoju zawsze, niska temp nasila problem).

Napisano

> Problem z samym rozrusznikiem lub powiedzmy z aku może dawać takie objawy, że tylko pierwsze

> odpalenie stawia taki opór?? W zasadzie gdy odpali, mogę od razu go zgasić i ponowny rozruch

> odbywa się już bez kłopotów. Po kilku godzinach tak samo.

> Te dziwne zachowanie jest tylko po dłuższym postoju (z rana prawie zawsze da się to odczuć, po 1-2

> dniach postoju zawsze, niska temp nasila problem).

powiem tak

miałem podobny problem to padł mi potem aku miał zwarcie na celi

ale po wyciągnięciu rozrusznika okazało się że był już bardzo przysyfiony i po prostu się wieszał po przeczyszczeniu i wymianie aku

więcej nie maiłem problemów

a czy dalej są to nie wiem tego auta już nie mam

Napisano

na 99,9% akumulator, ojciec w P II 16V miał dokładnie tak samo, też zerowały się zegary i nie zapalał - po ładowaniu aku było oki.

Napisano

> Jak w temacie mam (powiedzmy niewielki, ale jednak) problem z odpaleniem kropka z rana lub po

> dłuższym postoju (1-3 dni). Po włączeniu zapłonu słychać charakterystyczny dźwięk pompy, potem

> gasną kontrolki licznika i przy próbie odpalenia zaczynają się schody. Rozrusznik zaczyna

> kręcić, ale tak jakby z dużym oporem (nie ma siły na rozruch), czasem jakby lekko przestawał

> kręcić, po czym załapuje i odpala. Niekiedy zanika całkiem i trzeba powtórzyć próbę. Ze dwa

> razy zdarzyło się też, ze wyzerowały się przy tym wskazania komputera na liczniku (śr.

> spalanie, zasięg itp. oraz godzinę na 0:00)

> Gdy już odpali można go spokojnie zgasić i ponowny rozruch odbywa się bez problemu - odpala na

> dotyk. Miał ktoś może podobny problem i jakieś rady od czego zacząć diagnozę??

> Dodam, ze podpinałem kropka pod FES'a i w silniku nie pokazywał żadnych błędów. Niestety mam

> kabelek KKL i czyta tylko wybrane wskaźniki - nie pokazuje żadnych błędów.

Zuzyty rozrusznik w polaczeniu z badziewnym aku. Tez mam kropka (ten sam silnik), mialem takie same objawy i po wymiane baterii na nowa problem ustapil smile.gif

Napisano

Miałem coś takiego jak pękła obudowa alternatora - jakiś zwiększony opór mechaniczny tylko pierwsze uruchomienie kolejne OK. Początkowo pierwsze uruchomienie następowało z charakterystycznym świstem kolejne już OK. Obejrzyj dokładnie obudowę alternatora. Dla testu poluzuj śruby na alternatorze zrzuć pasek i uruchom bez alternatora. Zużyty lub zanieczyszczony rozrusznik też będzie dawał taki efekt.

Napisano
  • Autor

Ok, dzieki za porade, sprobuje naladowac aku na full i zobaczymy jak bedzie palil z rana. Nie zaszkodzi akumulatorowi jak go zostawie na noc (10-12h) pod prostownikiem??

Napisano

Jak dobry prostownik, to powinien się sam wyłączyć.

Napisano
  • Autor

> Jak dobry prostownik, to powinien się sam wyłączyć.

No niby ma opcję automatycznego przejścia w stan podtrzymania napięcia po naładowaniu akumulatora, mam nadzieję, że zadziała bo to jakaś tania chińszczyzna.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Podsumowując temat - rzeczywiście to akumulator. Po naładowaniu na full odpalił bez najmniejszego problemu, a zegary nie zerowały się. Niestety w najbliższym czasie czeka mnie wymiana na nowy.

Napisano

> Podsumowując temat - rzeczywiście to akumulator. Po naładowaniu na full odpalił bez najmniejszego

> problemu, a zegary nie zerowały się. Niestety w najbliższym czasie czeka mnie wymiana na nowy.

Zrób to przed większymi mrozami, żeby niespodzianki nie było smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.