Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alfa 147 JTD czy benz ?

Featured Replies

Napisano

Panowie, ja z sąsiedniego kącika. Mam pytanko - szukam alfy 147, prosze Was o podpowiedź który silnik bedzie najlepszy pod wzgledem bezawaryjnosci ? Czy jest cos na co trzeba zwrocic specjalną uwage przed zakupem takiego autka ? I na koniec klasyczne pytanie - czy w przypadku 147 usterkowość to mit czy fakt ?

Napisano

jeszcze miesiac temu posiadalem Alfe 147 1,6Ts i powiem szczerze autko piekne, komfortowe ale spalanie jak na taki maly silnik to za wysokie. Co do awaryjnosci to roznie bywa, wszystko zalezy od egzemplarzu. Ja moja belle ujezdzalem okolo roku i nic sie nie dzialo oczywiscie wymiana zawiasu byla po zakupie i jakies tam drogne pierdolki.

Ogolnie jak chcesz alfe 147 to tylko w JTD

Napisano

> Panowie, ja z sąsiedniego kącika. Mam pytanko - szukam alfy 147, prosze Was o podpowiedź który

> silnik bedzie najlepszy pod wzgledem bezawaryjnosci ?

jeśli alfa to tylko JTD , najtańsza w eksploatacji będzie wersja 115KM 8v , przy kupnie zwracać taką samą uwagę jak w innych dieslach : turbo , dwumas ;

poza tym okazje cenowe nie istnieją , a niedbałość serwisowa się w alfie mści , ma delikatnie i przekombinowane zawieszenie ( to samo co w 156) - nie oferujące nic ciekawego w stosunku do kosztów , no i 147 ma CAN , i z tym bywają czasem cyrki

Napisano
  • Autor

> ma delikatnie i

> przekombinowane zawieszenie ( to samo co w 156)

Mam nadzieje, ze pozostała technologia zostala poprawiona - bo 156 to podobno tragedia...

A są zamienniki typu Heavy Duty ? Polskie drogi i tak dobiją wszystko, czy to Alfa czy BMW...

Napisano

> Mam nadzieje, ze pozostała technologia zostala poprawiona - bo 156 to podobno tragedia...

pod jakim względem ?

mam 156 jtd z końca produkcji i np z elektroniką nie miałem problemów ( auto salon polska , serwisowane , bez wypadku ) , standardowo musiałem robić całą zawiechę facepalm%5B1%5D.gif , i jeszcze ponadplanowo regenerowałem turbosprężarkę , wymieniałem przepływkę , sprzęgiełko alternatora , reszta typowo : nowe opony , oleje, filtry , klocki hamulcowe , filtry paliwa , kpl rozrząd ;

natomiast bardzo dużo problemów generuje TwinShit 16v , typowe jego usterki : falowanie obrotów , uszkodzenia panewek , duże zużycie oleju , generalnie silnik bardzo delikatny

> A są zamienniki typu Heavy Duty ? Polskie drogi i tak dobiją wszystko, czy to Alfa czy BMW...

no więc , najtrwalszy ori TRW , ale użytkownicy chwalą także wahacze włoskiej Vema , jako jedyny sensowny zamiennik , reszta zamienników typowo do auta na handel

Napisano

JTD - ok.gif

przy wymianie oleju, wahacze i łączniki a pozatym ok.gif

Napisano
  • Autor

> JTD -

> przy wymianie oleju, wahacze i łączniki a pozatym

A moze mają koledzy namiary na jakas zadbaną sztuke ?

Napisano

> JTD -

> przy wymianie oleju, wahacze i łączniki a pozatym

przy kazdej??

Napisano

> przy kazdej??

takie uogólnienie grinser006.gif

ale musisz się przygotować zę co +- 30kkm trzeba będzie coś zrobić icon_rolleyes.gif

Napisano

> A moze mają koledzy namiary na jakas zadbaną sztuke ?

kolega może będzie sprzedawał hmm.gif

Napisano

> takie uogólnienie

> ale musisz się przygotować zę co +- 30kkm trzeba będzie coś zrobić

Ja muszę dolne z przodu zrobić, górne zmieniał poprzedni właściciel zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.