Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jakie wtryski Hana H2000 do Nubira 1,6 16V

Featured Replies

Napisano

poprzepinaj na stargu cylindry w czasie pracy na gazie na bp po kolei to coś może ci podpowie ,ewentualnie może wykryjesz garnek który kuleje .

Napisano
  • Autor

> poprzepinaj na stargu cylindry w czasie pracy na gazie na bp po kolei to coś może ci podpowie

> ,ewentualnie może wykryjesz garnek który kuleje .

dokładnie to samo mi doradzili w AC, jutro bede to sprawdzal ok.gif

Napisano

a te wkrętki w kolektorze to jakoś pod wiatr nie są hmm.gif

Napisano
  • Autor

> a te wkrętki w kolektorze to jakoś pod wiatr nie są

Nie znam sie na tym, ale z tego co moge opisac patrzac na nie, to sa centralnie w dol, nie sa skierowane do glowicy, ale tez nie sa skierowane do kolektora w tył. Są nawiercone przy samym kołnierzu kolektora, blizej w sumie sie niewiele da.

Napisano
  • Autor

> poprzepinaj na stargu cylindry w czasie pracy na gazie na bp po kolei to coś może ci podpowie

> ,ewentualnie może wykryjesz garnek który kuleje .

przepinałem wtryski, za kazdym razem zmniejszenie jedneog gazowego powodowalo zmneijszanie sie objawow, az do momentu az dzialal na samej benzynie.

Dodatowo kupilem cewke zaplonowa i bez zmian sciana.gif

Napisano

Jeśli dobrze obserwowałem filmy, zarówno na benzynie, jak też i na LPG robiło się ubogo, gdy silnik wchodził w ten dziwny obszar czasu wtrysku. Nie wiem, czy to masz aktywne, ale może korekta mapy po RPM w tym obszarze mogłaby coś dać?

Dołóż tam z 10% i zobaczysz, czy to chociaż dobry kierunek.

Napisano
  • Autor

> Jeśli dobrze obserwowałem filmy, zarówno na benzynie, jak też i na LPG robiło się ubogo, gdy silnik

> wchodził w ten dziwny obszar czasu wtrysku. Nie wiem, czy to masz aktywne, ale może korekta

> mapy po RPM w tym obszarze mogłaby coś dać?

> Dołóż tam z 10% i zobaczysz, czy to chociaż dobry kierunek.

Mnie zaczelo martwic, ze to sie dzieje na obu paliwach i szukam narazie przyczyny, pomyslow brak poki co, postaram sie z nubiry kumpla podmieniac rozne elementy i bede patrzyl co sie dzieje.

W sumie dobrze by bylo gdyby ktos kto ma taki sam silnik popatrzył u siebie, czy tez tak ucieka wtrysk, czy moze jest ok, bo np na przykladowych mapkach z AC, ktore mozna pobrac z ich strony jest pokazany Lanek 1,6 i tam wykres jest idealny, zadnych "boków".

edit

zauwazylem, ze przy zjechaniu z mnoznikiem sporo w dol nie dławi sie, idzie płynnie do góry. Mowie o tym dlawieniu z rana, zaraz po przelaczeniu sie.

Tak samo bylo na MJ, wtedy mowilo sie, ze za wolne wtryski i trzeba zubozyc by nie dławiło.

Napisano

> Mnie zaczelo martwic, ze to sie dzieje na obu paliwach i szukam narazie przyczyny, pomyslow brak

> poki co, postaram sie z nubiry kumpla podmieniac rozne elementy i bede patrzyl co sie dzieje.

> W sumie dobrze by bylo gdyby ktos kto ma taki sam silnik popatrzył u siebie, czy tez tak ucieka

> wtrysk, czy moze jest ok, bo np na przykladowych mapkach z AC, ktore mozna pobrac z ich strony

> jest pokazany Lanek 1,6 i tam wykres jest idealny, zadnych "boków".

> edit

> zauwazylem, ze przy zjechaniu z mnoznikiem sporo w dol nie dławi sie, idzie płynnie do góry. Mowie

> o tym dlawieniu z rana, zaraz po przelaczeniu sie.

> Tak samo bylo na MJ, wtedy mowilo sie, ze za wolne wtryski i trzeba zubozyc by nie dławiło.

Prawdopodobnie jedynym wyborem dla tego silnika jest II generacja. Silnik jest zbyt wymagający co do czasów wtrysku aby bawić się w IV , a oszczędności w zużycia paliwa pomiędzy II a IV pozorne i chyba z nawiązka wydane na gazowników 7lat użytkuje Nubirę na II i nie mam problemów.

Napisano
  • Autor

> Prawdopodobnie jedynym wyborem dla tego silnika jest II generacja. Silnik jest zbyt wymagający co

> do czasów wtrysku aby bawić się w IV , a oszczędności w zużycia paliwa pomiędzy II a IV

> pozorne i chyba z nawiązka wydane na gazowników 7lat użytkuje Nubirę na II i nie mam

> problemów.

nie no, bez przesady. Moja poprzednia Nubira miala II gen. Wyregulowac to (emulacje) zeby sie mapy benzynowe nie wywalaly to sztuka.

Sama praca, jazda, przytspieszanie itd to niebo, a ziemia. Problem mam na zimnym silniku, pozniej nie wiesz, ze jedziesz na LPG.

Doszedl problem poszarpywania na cieplym na wejsciu i wyjsciu z cut off, ale dotyczy obu paliw, wiec na lpg nie zwalam winy.

"Dojrzewam" do decyzji o wymianie reduktora (alaska) na inny, lepszy.

Chcialbym aby montaz, zamiana, byla najprostsza.

Podobno te dają rade:

- Zavoli Zeta n

- AC R01

- Scorpion Mini

Scorpion wszedlby pewnie plug'n'play, AC wymaga zewnetrznego zaworu z filtrem, podobnie Zavoli + wyprowadzenia wodne i lpg ma z drugiej strony w zupelnie inaczej bym musial go zamontowac pod maską.

Scorpiony podobno mialy jakies wady, AC wydaje sie najlepszym rozwiazaniem, Zavoli jesli trzeba to sie zamontuje, przeorganizuje układ pod maską.

Jakie są Wasze opinie? Zmiana w moim przypadku cos da?

Napisano

> Moja poprzednia Nubira miala II gen. Wyregulowac to (emulacje) zeby sie mapy

> benzynowe nie wywalaly to sztuka.

Ktoś Cię okłamał.

Miałem II gen w espero (1,5 16v) i w leganzie (2,0 16v) - w obu absolutnie bezproblemowe, nic się nie rozjeżdżało, nic nie wywalało.

Napisano

> Ktoś Cię okłamał.

> Miałem II gen w espero (1,5 16v) i w leganzie (2,0 16v) - w obu absolutnie bezproblemowe, nic się

> nie rozjeżdżało, nic nie wywalało.

Śmiem twierdzić, że w tej kwestii dużo zależy od tzw. progu bólu właściciela. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ktoś Cię okłamał.

> Miałem II gen w espero (1,5 16v) i w leganzie (2,0 16v) - w obu absolutnie bezproblemowe, nic się

> nie rozjeżdżało, nic nie wywalało.

W Espero (ten sam silnik) mialem jeszcze na srube, jakos to jezdzilo,

Oprocz dobrego wyregulowania emulacji są i sposoby typu wylaczenie emulacji i jezdzenie z zapalonym Checkiem.

Bardziej mi chodzilo, o wyregulowaniu bez kombinowania, a z tym mialem klopot, bo niewielu sie znalazlo co to potrafiło. Czytajac o problemach z mapami benzynowymi w lanosach i nubirach mozna powiedziec, ze to masowa sprawa.

Wszystko oczywiscie zalezy jakich sie ma gazownikow w okolicy oraz jaka instalacja, ja w Nubirze mialem DT GAS i byla masakra ze znalezieniem chetnego do wyregulowania jej, co jakis czas po prostu trzeba bylo pojechac na wykasownaie BLMów.

Tak czy inaczej nie mozna porownywac kultury pracy i jakosci jazdy miedzy mieszalnikiem, a wtryskiem.

Napisano

> Śmiem twierdzić, że w tej kwestii dużo zależy od tzw. progu bólu właściciela.

Mój próg bólu zdecydowanie bardziej naruszyła "sekwencja" w Rezzo niż 4 wcześniejsze II gen.

Napisano
  • Autor

Przeniosłem dzisiaj czujnik temp gazu przed filtr, czlyli blizej listwy wtryskowej oraz map sensor tak, by skrocic wezyki, w sumie z jednego to i ~40cm sie udalo uzyskac. Zmian w sumie nie widze.

Pobawilem sie tez nowym softem (8.0.0.62), daje nowe mozliwosci (ten konkretnie ma korekcje po cisnieniu gazu), mnie interesowała korekta po temperaturze, wstępnie widze, ze obnizanie daje efekty (czyli jak wczesniej obnizanie mnoznika na mapie głównej), ale wtedy auto jest mułowate. Popracuje nad tym to sie zobaczy.

Napisano
  • Autor

Tak wiec rozpoczalem korekte po temp w niedziele, dzisiaj musze powiedziec, ze dławienie zimnego silnika duuuzo mniejsze, jeszcze jest, ale juz nie az tak drastyczne, popracuje jeszcze nad tym.

Co ciekawe, pisalem w innym watku o szrapniecach przy wejsciu i wyjsciu z cut off (na obu paliwach), dzisiaj mialem okazje zrobic trase ok 200km i kurde nie to auto, idzie plynnie, minimalne sporadyczne szarpniecia (na LPG, benzyny nie spawdzalem).

Mam wrazenie, ze to wszystko spowodowane jest złą mapą benzynowa i pod nia ustawiana gazowa hmm.gif

Tylko ją niby kasowali w ASO, niby.

Nie wiem czy dobrze rozumiem,ale wyglada jakby za bogato szlo na benzynie, a tym samym za bogato dociagalem na gazie to moglo powodowac takie rzeczy jak moje objawy?

Czy zeby sie szło za bogato na benzynie, by ECU sie tego nauczyl, to powodem musialobyc ubozsze ustawienie LPG i przejezdzenie tak ok roku?

Pytam, bo moze bylo tak, ze na poprzednich wtryskach szarpalo na zimnym, bo nie dawaly rady, mnoznik w przedziale wolnych obrotow zostal "recznie" obnizony, by objawy byly mniej uciazliwe (soft nie mial wtedy korekt po temp), ale bylo jednak ubogo (tak wnioskuję), ECU sie przez rok nauczyl, na benzynie wydluzal czasy wtryskow, później kazda proba ustawienia LPG byla przeklamana, bo mapa benzyny nie byla właściwa i wychodzilo, ze zalewalo silnik?

Nie smiac sie jesli moje dywagacje sa bez sensu, ale juz wszystkiego sie lapie grinser006.gif

Napisano

> Tak wiec rozpoczalem korekte po temp w niedziele, dzisiaj musze powiedziec, ze dławienie zimnego

> silnika duuuzo mniejsze, jeszcze jest, ale juz nie az tak drastyczne, popracuje jeszcze nad

> tym.

Ano widzisz, czyli jednak celowałem w dobrym kierunku.

> Co ciekawe, pisalem w innym watku o szrapniecach przy wejsciu i wyjsciu z cut off (na obu

> paliwach), dzisiaj mialem okazje zrobic trase ok 200km i kurde nie to auto, idzie plynnie,

> minimalne sporadyczne szarpniecia (na LPG, benzyny nie spawdzalem).

> Mam wrazenie, ze to wszystko spowodowane jest złą mapą benzynowa i pod nia ustawiana gazowa

Najprawdopodobniej tak.

> Tylko ją niby kasowali w ASO, niby.

Jeśli kasowali, to "do zera", a nie jest przecież powiedziane, że Twój silnik i jego układ sterowania, ze względu na wiek potrzebują jednak lekkiej korekty, czyli BLM różne od 128.

> Nie wiem czy dobrze rozumiem,ale wyglada jakby za bogato szlo na benzynie, a tym samym za bogato

Nie wiem, jak długo jeździłeś na benzynie po wymianie wtrysków, bo to mi umknęło? Reset ECM i tak ze dwa dni jazdy z kilkoma pełnymi rozgrzaniami zimnego silnika spowodowałby na pewno, że mapę gazową budowałbyś już na solidnych podstawach.

Z nieco innych spraw, to szkoda, że w swoim sterowniku nie masz autoadaptacji ISA2. Dograłbyś sobie jeszcze "z automatu" korekty po RPM do mapy podstawowej. Ja z tym pojeździłem kilka dni, potem wyłączyłem i teraz instalacja pracuje wręcz modelowo, bo wcześniej przy wyjściu z cut-off też lubił lekko szarpnąć.

Możesz to też oczywiście ustawić ręcznie, tylko że jest to na pewno dodatkowa zabawa.

Napisano
  • Autor

> Jeśli kasowali, to "do zera", a nie jest przecież powiedziane, że Twój silnik i jego układ

> sterowania, ze względu na wiek potrzebują jednak lekkiej korekty, czyli BLM różne od 128.

> Nie wiem, jak długo jeździłeś na benzynie po wymianie wtrysków, bo to mi umknęło? Reset ECM i tak

> ze dwa dni jazdy z kilkoma pełnymi rozgrzaniami zimnego silnika spowodowałby na pewno, że mapę

> gazową budowałbyś już na solidnych podstawach.

Miedzy zmianą wtrysków na benzynie jezdzilem, kilka dni napewno.

Po przywroceniu BLMów przejechalem ze 40km zanim sie zabralem za lpg.

Zamowilem fejs do ECU to kukne samemu na mapy.

> Z nieco innych spraw, to szkoda, że w swoim sterowniku nie masz autoadaptacji ISA2. Dograłbyś sobie

> jeszcze "z automatu" korekty po RPM do mapy podstawowej. Ja z tym pojeździłem kilka dni, potem

> wyłączyłem i teraz instalacja pracuje wręcz modelowo, bo wcześniej przy wyjściu z cut-off też

> lubił lekko szarpnąć.

> Możesz to też oczywiście ustawić ręcznie, tylko że jest to na pewno dodatkowa zabawa.

z tego co widze to jest cos

clipboard01wm.jpg

tylko czy ta funkcja jest w stagu 4, bo program jest uniwersalny chyba.

Napisano

> tylko czy ta funkcja jest w stagu 4, bo program jest uniwersalny chyba.

Z tego, co wiem, to w stagu 4 to nie robi. hmm.gif

Napisano
  • Autor

patrze na instrukcje od AC i znalazlem schematy podlaczenia wtryskiwaczy z podzialem na polsekwencje i full group. Ciekawe czy ten co zakladal instalacje wiedzial o tym i czy jest tak jak Stag to opisuje hmm.gif

Nie bardzo tylko kminie o co w niej biega i na co patrzec pod maską.

polgx.jpg

fullu.jpg

Napisano

Jak dla mnie to taki trochę wypełniacz stron w instrukcji. Za wiele nowego nie wnosi. hmm.gif

Z resztą nie do końca dobrze zrobiony, bo w półsekwencji końcówki mocy parują wtryskiwacze 1-4 i 2-3, a nie 1-2 i 3-4.

Napisano

> patrze na instrukcje od AC i znalazlem schematy podlaczenia wtryskiwaczy z podzialem na polsekwencje i full group...

Jak dla mnie to nie ma różnic - znaczy po stronie podłączenia lpg nie widzę żadnych różnic ...

Napisano
  • Autor

wierze Wam na slowo, ja nie widze w ogole nic na tych schematach grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.