Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód zarejestrowany za granicą

Featured Replies

Napisano

Witam,

Szukam i chyba nie mogę do końca znaleźć, a ponieważ AK wie wszystko więc tu się zapytam.

Jak wygląda na dzień dzisiejszy użytkowanie samochodu zarejestrowanego za granicą (Holandia) a użytkowanie go w Polsce przez Polaka (nasze PJ).

Z tego co doczytałem w PoRD (art. 71):

Quote:

5. Pojazd zarejestrowany za granicą dopuszcza się do ruchu, jeżeli odpowiada wymaganym warunkom technicznym i jest zaopatrzony w tablice rejestracyjne z numerem rejestracyjnym składającym się z liter alfabetu łacińskiego i cyfr arabskich, z zastrzeżeniem art. 59 ust. 2 i 3, a kierujący pojazdem ma przy sobie dokument

stwierdzający dokonanie rejestracji.

5a. W przypadku gdy z dokumentu stwierdzającego dokonanie rejestracji pojazdu, o którym mowa w ust. 5, nie wynika prawo do używania pojazdu przez kierującego, osoba ta obowiązana jest posiadać przy sobie i okazywać na żądanie organu kontroli ruchu drogowego dokument potwierdzający to prawo.

Jak ten dokument ma wyglądać? Są jakieś wzory?

Kto ma podpisać?

Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?

Z góry dzięki za pomoc? blagam.gif

Napisano

> Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?

> Z góry dzięki za pomoc?

jak narazie nie miałem żadnych nieprzyjemności z powodu jazdy obcym samochodem (nie tylko w polsce , ale również za granicą )

i żadnych papierów poza dokumentami samochodu i pj nie miałem nigdy

Napisano

> Witam,

> Szukam i chyba nie mogę do końca znaleźć, a ponieważ AK wie wszystko więc tu się zapytam.

> Jak wygląda na dzień dzisiejszy użytkowanie samochodu zarejestrowanego za granicą (Holandia) a

> użytkowanie go w Polsce przez Polaka (nasze PJ).

> Z tego co doczytałem w PoRD (art. 71):

> Quote:

> 5. Pojazd zarejestrowany za granicą dopuszcza się do ruchu, jeżeli odpowiada wymaganym warunkom

> technicznym i jest zaopatrzony w tablice rejestracyjne z numerem rejestracyjnym składającym

> się z liter alfabetu łacińskiego i cyfr arabskich, z zastrzeżeniem art. 59 ust. 2 i 3, a

> kierujący pojazdem ma przy sobie dokument

> stwierdzający dokonanie rejestracji.

> 5a. W przypadku gdy z dokumentu stwierdzającego dokonanie rejestracji pojazdu, o którym mowa w ust.

> 5, nie wynika prawo do używania pojazdu przez kierującego, osoba ta obowiązana jest posiadać

> przy sobie i okazywać na żądanie organu kontroli ruchu drogowego dokument potwierdzający to

> prawo.

> Jak ten dokument ma wyglądać? Są jakieś wzory?

> Kto ma podpisać?

> Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?

> Z góry dzięki za pomoc?

A na kogo jest zarejestrowany pojazd?

Rozumiem, ze mowiac "przez Polaka z polskim PJ" masz na mysli kogos kto mieszka w Polsce.

Napisano

> A na kogo jest zarejestrowany pojazd?

> Rozumiem, ze mowiac "przez Polaka z polskim PJ" masz na mysli kogos kto mieszka w Polsce.

Ogolnie dokument o ktory pytasz, to wystarczy pisemko podpisane przez wlasciciela pojazdu.

Upewnij sie tez, ze samochod ma ubezpieczenie ktore zezwala ci na prowadzenie tego auta.

Napisano
  • Autor

> A na kogo jest zarejestrowany pojazd?

To dobre pytanie hmm.gif

Albo na moją centralę w Holandii albo na ichniejszy leasing

> Rozumiem, ze mowiac "przez Polaka z polskim PJ" masz na mysli kogos kto mieszka w Polsce.

Dokładnie mam na myśli siebie cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Ogolnie dokument o ktory pytasz, to wystarczy pisemko podpisane przez wlasciciela pojazdu.

No i właśnie tu pojawia się pytanie kto, jeżeli jest to spółka z o.o. zarejestrowana w Holandii. Osoba z ichniejszego rejestru?

> Upewnij sie tez, ze samochod ma ubezpieczenie ktore zezwala ci na prowadzenie tego auta.

Dobry pomysł. Może być sytuacja że ubezpieczenie nie dopuszcza prowadzenia przez obcokrajowca?

Napisano

> Dobry pomysł. Może być sytuacja że ubezpieczenie nie dopuszcza prowadzenia przez obcokrajowca?

nie , może być sytuacja że ubezpieczenie jest tylko na osobę z dowodu rej '/ polisy

Napisano

> No i właśnie tu pojawia się pytanie kto, jeżeli jest to spółka z o.o. zarejestrowana w Holandii.

> Osoba z ichniejszego rejestru?

> Dobry pomysł. Może być sytuacja że ubezpieczenie nie dopuszcza prowadzenia przez obcokrajowca?

Przez obcokrajowca raczej nie.

Ale moze byc tak, ze ubezpieczenie pozwala prowadzi jedynie konkretnym osobom, ktore sa wpisane do polisy.

Nie wiem czy tak to dziala w Holandii, ale jest wiele krajow w UE, gdzie wlasnie tak to dziala.

Napisano

> No i właśnie tu pojawia się pytanie kto, jeżeli jest to spółka z o.o. zarejestrowana w Holandii.

> Osoba z ichniejszego rejestru?

Nie mam pojecia jakie sa przepisy w Holandii.

A kto sie zajmuje wykupowaniem ubezpieczen do samochodow, robieniem przegladow, itp? Moze ta sama osoba.

Ogolnie prawdopodobnienstwo, ze ktos cie zapyta o takie zaswiadczenie jest raczej niskie. Ale zawsze lepiej dmuchac na zimne.

Napisano

> ... na ichniejszy leasing...

To wtedy potrzebujesz autorisatie (upowaznienie) wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ogolnie prawdopodobnienstwo, ze ktos cie zapyta o takie zaswiadczenie jest raczej niskie. Ale

> zawsze lepiej dmuchac na zimne.

Żeby było śmieszniej szefowa dzwoniła dziś do WRD w Warszawie i powiedzieli jej ze nie trzeba żadnego upoważnienia.

I bądź tu człowieku mądry sciana.gif

Niby nikt nie chce a jak coś się zdarzy to beksa.gif i zgrzytanie zębami.

Trzeba będzie Holendrów dopytać jak to od nich wygląda.

Napisano

> Żeby było śmieszniej szefowa dzwoniła dziś do WRD w Warszawie i powiedzieli jej ze nie trzeba

> żadnego upoważnienia.

> I bądź tu człowieku mądry

> Niby nikt nie chce a jak coś się zdarzy to i zgrzytanie zębami.

> Trzeba będzie Holendrów dopytać jak to od nich wygląda.

Bo tak jak pisalem - szansa na to ze ktos cie o takie upowaznienie poprosi jest jak 1 do 100.

Ale przepis sam zacytowales, wiec jak sie jakis policial.gif uprze, to nic nie poradzisz.

A Holendrow nie ma o co pytac... To tylko swistek papieru. Zalatw i po problemie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.