Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej w gniezdzie swiecy.

Featured Replies

Napisano

Koledzy czy olej z cieknacej uszczelki pokrywy zaworow po zebraniu sie w gniezdzie swiecy,moze dostac sie do cylindra(swieca normalnie wkrecona)?

Bo cos dziwnego widze ,jak jest zimny to olej ladnie spierdziela do gniazda swiecy,pozniej po przejechaniu xkm i zdjeciu fajki ze swiecy-okolice swiecy suche.Bo parowanie oleju chyba mozna wykluczyc?

Generalnie glownie interesuje mnie co sie z tym olejem dzieje,bo to,ze trzeba uszczelke wymienic to wiem :D

Napisano

> Koledzy czy olej z cieknacej uszczelki pokrywy zaworow po zebraniu sie w gniezdzie swiecy,moze

> dostac sie do cylindra(swieca normalnie wkrecona)?

> Bo cos dziwnego widze ,jak jest zimny to olej ladnie spierdziela do gniazda swiecy,pozniej po

> przejechaniu xkm i zdjeciu fajki ze swiecy-okolice swiecy suche.Bo parowanie oleju chyba mozna

> wykluczyc?

> Generalnie glownie interesuje mnie co sie z tym olejem dzieje,bo to,ze trzeba uszczelke wymienic to

> wiem :D

Cudów nie ma - prawdopodobnie się wychlapuje jak sie nagrzeje i jest rzadki. Bo w to że silnik zasysa olej razem z lewym powietrzem przez nieszczelną świecę raczej nie uwierze alien.gif Odparowanie oleju jest raczej też mało prawdopodobne.... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Cudów nie ma - prawdopodobnie się wychlapuje jak sie nagrzeje i jest rzadki. Bo w to że silnik

> zasysa olej razem z lewym powietrzem przez nieszczelną świecę raczej nie uwierze Odparowanie

> oleju jest raczej też mało prawdopodobne....

No wlasnie chlapanie raczej odpada bo zadnych sladow nie ma,ktore by na to wskazywaly.

Napisano

> No wlasnie chlapanie raczej odpada bo zadnych sladow nie ma,ktore by na to wskazywaly.

Nie cieknie więc spod uszczelki?

Napisano

> Cudów nie ma - prawdopodobnie się wychlapuje jak sie nagrzeje i jest rzadki. Bo w to że silnik

> zasysa olej razem z lewym powietrzem przez nieszczelną świecę raczej nie uwierze Odparowanie

> oleju jest raczej też mało prawdopodobne....

A to oleje jakieś nieparujące są? zlosnik.gif

Napisano

> Koledzy czy olej z cieknacej uszczelki pokrywy zaworow po zebraniu sie w gniezdzie swiecy,moze

> dostac sie do cylindra(swieca normalnie wkrecona)?

nie, ale gdyby się nawet dostał to puści niebieski dymek na zimnym i nic więcej smile.gif

Napisano
  • Autor

> Nie cieknie więc spod uszczelki?

Jak w opisie,cieknie przez uszczelke do gniazda swiec.Tzn najbardziej teraz jak jest zimny plus zimne otoczenie(twarda guma i przecieka).Celem tego tematu byla odp na pyt, gdzie sie pozniej teleportuje ten olej z gniazda smile.gif

Generalnie swiece na tej czesci,na ktora wchodzi klucz +na czesci porcelanki od dolu sa zabrudzone od jakby przypalonego oleju.Czyli jednak po nagrzaniu sie ten olej paruje?

Napisano
  • Autor

> nie, ale gdyby się nawet dostał to puści niebieski dymek na zimnym i nic więcej

Na wlasne oczy dymka nie widzialem,tylko para.Natomiast koncowka rury jest chromowana i widac jakby sadze na niej.Tlusty czarny nalot.

Napisano

Paruje.

Musiałbyś tego trochę do komory spalania nalać by zaobserwować dym.

W tym wypadku jest to dość nie wielka ilość jak mniemam.

W wyniku czego brak znaków dymnych.

Napisano

Zmień uszczelkę na nową i po problemie! Tylko wysmaruj ją silikonem przed montażem* zlosnik.gif Jak masz plastikową pokrywę to zmień ją na aluminiową ok.gif

* Już raz zamontowałem elringa bez silikonu i pociekło po 5 tys km oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Zmień uszczelkę na nową i po problemie! Tylko wysmaruj ją silikonem przed montażem* Jak masz

> plastikową pokrywę to zmień ją na aluminiową

> * Już raz zamontowałem elringa bez silikonu i pociekło po 5 tys km

Czekam na szpilki do pokrywy alu smile.gif

Tylko erlinga cos ciezko nagle u mnie dostac.W sklepie w ktorym pol roku temu kupowalem ta uszczelke do lanosa dziewczyny za cene 30zl,teraz krzycza 50 blush.gif

Ale jakby nie patrzec to ciekawy bylem,gdzie moj olej sobie wedruje.

Napisano

> Czekam na szpilki do pokrywy alu

Ja złożyłem na śrubach od pokrywy plastikowej zlosnik.gif Pasują idealnie ok.gif No, może poza ilością - zostają 4 śruby na zapas (pokrywa plastikowa ma ich więcej) oink.gif

> Tylko erlinga cos ciezko nagle u mnie dostac.

Ja też nie mogłem dostać, więc złożyłem na jakimś polskim zamienniku i silikonie - jak na razie nie cieknie cfaniak.gif

Napisano

> zmień ją na aluminiową

Nie w każdym aucie idzie crazy.gif

Eee to dużo, mi mechanik założył nową, na silikon itp. itd. Rozciekło się po 2 tyg. (ok. 400km). Po prostu pokrywa była na brzegu pęknięta (a mówiłem mu że mogę zamówić to założą nową- "Eee jak tam pęknięcia nie widziałem, damy silikon, nową uszczelkę i bydzie dobrze). Skończyło się na nowej uszczelce, sylikonie, i nowym (używanym) deklu.

Napisano

> Nie w każdym aucie idzie

To akurat wiem zlosnik.gif

Miałem na myśli Lanosa 1.6, bo takie auto ma w opisie autor wątku zlosnik.gif

Napisano

>Bo parowanie oleju chyba mozna

> wykluczyc?

Nie tyle parowanie, co wypalanie smile.gif

Raczej przez świecę do komory nie wlatuje bo to musiałaby być konkretna szczelina, a przez nią wtedy wylatywałyby gazy, co byś czuł/widział itp.

Nawet jak się ten olej wypali to zawsze zostanie taki jakby osad i brud.

Napisano

> Czekam na szpilki do pokrywy alu

> Tylko erlinga cos ciezko nagle u mnie dostac.W sklepie w ktorym pol roku temu kupowalem ta

> uszczelke do lanosa dziewczyny za cene 30zl,teraz krzycza 50

> Ale jakby nie patrzec to ciekawy bylem,gdzie moj olej sobie wedruje.

Gdybyś chciał za śmieszną cenę aluminiową pokrywę, 100% prostą, bo kupując głowicę dostałem z pokrywą a swoją uszkodzoną sprzedałem bez, to napisz.

Napisano
  • Autor

> Gdybyś chciał za śmieszną cenę aluminiową pokrywę, 100% prostą, bo kupując głowicę dostałem z

> pokrywą a swoją uszkodzoną sprzedałem bez, to napisz.

Dzieki za propozycje,ale kupilem juz jakis czas temu pokrywe.Wystaw oglosznie na forum lanosa,moze ktos bedzie potrzebowal.

Napisano

> Zmień uszczelkę na nową i po problemie! Tylko wysmaruj ją silikonem przed montażem*

A przy kolejnej zmianie będziesz przeklinał tego co to wysmarowł silikonem grinser006.gif

> Jak masz

> plastikową pokrywę to zmień ją na aluminiową

Można ok.gif

Ciekawie jak będzie u mnie zlosnik.gif lub kiedy hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A przy kolejnej zmianie będziesz przeklinał tego co to wysmarowł silikonem

Eeee tam.Raz,ze sa juz preparaty do usuwania silikonow.Dwa,ze bardziej chyba na miejscu jest masa uszczelniajaca niz silikon.Bo silikon (ocet) i pokrywa alu to nie najlepsza para?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.