Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyciek

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam pytanie odnośnie mozliwej przyczyny wycieku...Wyciek jest , jakby to określić, z łączenia rury od turbosprężarki z czyms co przypomina obudowe filtra powietrza, która znajduje się w dolnej części silnika, tuż nad osłoną silnika. Rura z wspomnianą obudową łaczona jest w tym miejscu opaską. Nie wiem jak inaczej określić miejsce, dlatego takie łopatologiczne wyjasnienie:)

Pozdrawiam i z góry dzieki za odpowiedz

Napisano

> Witam,

> Mam pytanie odnośnie mozliwej przyczyny wycieku...Wyciek jest , jakby to określić, z łączenia rury

> od turbosprężarki z czyms co przypomina obudowe filtra powietrza, która znajduje się w dolnej

> części silnika, tuż nad osłoną silnika. Rura z wspomnianą obudową łaczona jest w tym miejscu

> opaską. Nie wiem jak inaczej określić miejsce, dlatego takie łopatologiczne wyjasnienie:)

> Pozdrawiam i z góry dzieki za odpowiedz

duży ten wyciek? jak tylko zapocone, to olać.

przez rurę między filtrem a turbo przechodzi też rurka z parami oleju, także zapocenie jest normalne. gorzej, jeśli kapie ...

Napisano
  • Autor

> normalne. gorzej, jeśli kapie ...

No własnie, problem w tym, że kapie...:/

A jesli kapie to jak duzy jest ten problem?? I jakie jest jego rozwiązanie??:)

Napisano

> No własnie, problem w tym, że kapie...:/

> A jesli kapie to jak duzy jest ten problem?? I jakie jest jego rozwiązanie??:)

jak kapie, to gorzej.

zdejmij rurę z turbo i zaglądnij, skąd ten olej się bierze, czy z tej cienkiej rurki, która w grubą wchodzi od góry, czy (tfu tfu) z turbiny (choć to raczej mało prawdopodobne)

gdyby się lało przez turbo, to nie mam dobrych wiadomości.

jeśli przed górną rurkę, to musisz pytać lepszego mechanika ode mnie skromny.gif

p.s. nie zmieniałeś/dolewałeś ostatnio oleju?

Napisano
  • Autor

> p.s. nie zmieniałeś/dolewałeś ostatnio oleju?

Olej zmieniałem w sierpniu a nie dolewam w ogóle, bo nie ma takiej potrzeby (na bagnecie nie ubywa)

Napisano

> Olej zmieniałem w sierpniu a nie dolewam w ogóle, bo nie ma takiej potrzeby (na bagnecie nie ubywa)

zbadaj skąd się olej bierze, potem będziemy kombinować dalej wink.gif

Napisano
  • Autor

> zbadaj skąd się olej bierze, potem będziemy kombinować dalej

Jasne, jutro podjadę na jakiś kanał i obadam to dokładnie. Porobie jakąś dokumentację fotograficzną

Napisano

> Jasne, jutro podjadę na jakiś kanał i obadam to dokładnie. Porobie jakąś dokumentację fotograficzną

Masz DPF? Bo jeśli masz, to oleju może nawet przybywać!

Napisano
  • Autor

> Masz DPF? Bo jeśli masz, to oleju może nawet przybywać!

Wiem że może przybywać, ale...nie mam DPFa, na szczęście:)

kapie do teego stopnia, że przez łączenie osłon wykapało dziś w nocy w garażu parę kropel, dlatego muszę koniecznie przyjrzeć się sprawie:/

Napisano
  • Autor

Znalazłem przykładowe foto na Allegro tak więc załączamje. Kółkiem zaznaczyłem miejsce z którego cieknie.

285497499-obudowa.JPG

PS: Za posłużenie się fotką dziękuję z góry, na wypadek gdyby trafił na ten post właściciel zdjęcia:)

post-16975-1435251464296_thumb.jpg

Napisano

odstojnik par oleju - wymontuj całość (jest to integralna część z obudową filtra powietrza) i sprawdź czy duże jest pęknięcie jeżeli niewielkie to można skleić lub pospawać w zakładzie który tym się specjalizuje można też samemu to naprawić za pomocą żywicy epoksydowej

jeżeli nigdy nie był opróżniany ten zbiorniczek to przez kilka lat mogło się tam nazbierać dość sporo tego "syfu" jeżeli tak jak piszesz oleju ci nie ubywa to wszystko masz w porządku

postaraj się jak najszybciej usunąć tą nieszczelność bo silnik będzie zasysał lewe a co za tym idze nieoczyszczone powietrze co może skończyć się uszkodzeniem wirnika turbiny swiety.gif

Napisano
  • Autor

> postaraj się jak najszybciej usunąć tą nieszczelność

Witam,

Wczoraj zabrałem się za to, oleju nei było tam aż tak dużo, wyczyściłem wszystko, oczyściłem węże które były "spocone" olejem, teraz wszystko jest czyste i będe obserwował ewentualne wycieki.

Dzięki za wszelkie sugestie

Pozdro:)

Napisano

> odstojnik par oleju - wymontuj całość (jest to integralna część z obudową filtra powietrza) i

> sprawdź czy duże jest pęknięcie

o jakim pęknięciu mówisz? icon_eek.gif jak wół kolega napisał, że cieknie spod opaski zaciskowej ...

fakt, mogło się tam zebrać sporo oleum przez wszystkie lata użytkowania, ale i tak IMHO nawet te parę kropel to i tak za dużo jak na to, ile oleju tamtędy powinno "przepływać"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.