Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.9 115 KM i znikający olej

Featured Replies

Napisano

Witam,

ja z sąsiedniego kącika. Siostra ma stilo jak w temacie. Jakieś pół roku temu miał regenerowaną turbinę. Niby jest czysta. Ale Olej znika w zastraszającym tempie. I dymi na biało( zasłona dymna jak się patrzy crazy.gif) Na A4 na trasie z Rudy Śląskiej do Wrocławia spalił 0,75L, ostatnio po wymianie oleju(Castrol 10W40) przez 150 km poziom spadł z pięciu kropek do jednej. Proponowałem zmianę oleju na 15W40, ale mechanik to odradził. Najwięcej spala, gdy jest zimny. Poradźcie coś proszę albo może ktoś zna dobrego mechanika z okolic Wrocka( dotąd wszyscy zwalali winę na brudne POMPOWTRYSKI facepalm%5B1%5D.gif) - podstawowe kryterium - musi znać budowę jtd

Napisano

> Witam,

> ja z sąsiedniego kącika. Siostra ma stilo jak w temacie. Jakieś pół roku temu miał regenerowaną

> turbinę. Niby jest czysta. Ale Olej znika w zastraszającym tempie. I dymi na biało( zasłona

> dymna jak się patrzy ) Na A4 na trasie z Rudy Śląskiej do Wrocławia spalił 0,75L, ostatnio po

> wymianie oleju(Castrol 10W40) przez 150 km poziom spadł z pięciu kropek do jednej.

> Proponowałem zmianę oleju na 15W40, ale mechanik to odradził. Najwięcej spala, gdy jest zimny.

> Poradźcie coś proszę albo może ktoś zna dobrego mechanika z okolic Wrocka( dotąd wszyscy

> zwalali winę na brudne POMPOWTRYSKI ) - podstawowe kryterium - musi znać budowę jtd

Pompowtryski w CR - to dobre hehe.gif

zmień mechanika.

Po pierwsze sprawdzić regenerowane turbo - może sra uszczelnieniem i oliwe pali + kompresja motoru i wszystko będzie wiadomo.

Pozdro

Napisano

jak Kolega już odpisał sprawdzić turbo , jak leje na ssącą stronę to olej masz w intrecoolerze, kontrola prosta nie wymaga kanału, potrzebny śrubokręt i szmata,kładziesz się pod lewe przednie koło i masz na widoku wąż od intrecolrea (zawsze tam jest troszeczke zebranego, norma to ok 1cm sześcienny), jak jest więcej, wylewa sie po zdjęciu węża, leje na ssąca stronę i zaciąga do silnika, grożne bo może się "rozbiegać" i rozwali siostrze silnik, gdy tutaj jest sucho, leje na stronę "ciepłą" i wypala sie w wydechu.

moga być jeszcze pierścienie, ale to już opisał Kolega

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> moga być jeszcze pierścienie, ale to już opisał Kolega

To są pierścienie... ubytek kompresji 40% Mechanik wycenił rozebranie silnika i sprawdzenie, czy da się naprawić na 2000zł. Silniki na Allegro( same słupki) 850 - 1800 + przesyłka. Chyba lepiej wymienić silnik. Tylko w jakiej cenie będzie dobrej jakości?

Co się mogło stać, przecież te silniki są podobno niezniszczalne( ja mam maryśkę 1,9 105KM i na blacie już ponad 400kkm, leje 5W40 i zero ubytków od wymiany do wymiany - jeździ super)

Napisano

> Co się mogło stać, przecież te silniki są podobno niezniszczalne( ja mam maryśkę 1,9 105KM i na

> blacie już ponad 400kkm, leje 5W40 i zero ubytków od wymiany do wymiany - jeździ super)

Przegrzany ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.