Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o VAT-1

Featured Replies

Napisano

1. Czy samochód zarejstrowany jako ciężarowy ale nie posiadający wbitego vat-1 w dowodzie może przejść takie badanie.

2. Czy auto takie jak w linku poniżej przejdzie badanie czy niezbedna jest kratka do "sufitu"?

http://otomoto.pl/renault-megane-1-5-dci-van-faktura-vat-C20669941.html

3. Czy np. Kangoo 5osobowe zarejstrowane jako ciężarowe posiadające Vat-1 po wymontowaniu tylnej kanapy i przesunięciu musi przejść jeszcze raz badanie na vat-1.

Oczywiście jeśli taka mozliwość występuje bo tak gdzieś słyszałem.

http://otomoto.pl/renault-kangoo-1-5-dci-C20899248.html

Napisano

VAT wbity w dowód jest tylko dla urzędu skarbowego, stacji diagnostycznej nie obchodzi czy go masz czy nie.

Odnoście pozostałych pytań to dokładnie się nie wypowiem ale jak robiłem VAT-y w służbowych to kangoo 2 + paka przeszedł bez problemu ale gdyby było to 5 + paka to już by nie przeszedł bo za mała przestrzeń bagażowa, więc ja się pytam kto mu dał homologację ciężarową facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> kto mu dał homologację ciężarową

Homologacja ciężarowa a VAT-1 to dwie różne rzeczy. Mam 2 "ciężarówki" z kratką - są to samochody osobowe rejestrowane jako ciężarowe, przy czym oczywiście w chwili obecnej są traktowane (z punktu widzenia podatków) jak samochody osobowe.

Żeby było śmieszniej - przecież przegląd na VAT-1 musiały przejść samochody tak "podejrzane", jak np. furgony - takie jak moje Daily, Master czy nawet Lublin.

I tak się łata dziurę budżetową - wystarczy wprowadzić jakiś przepis, wymusić płatne badanie techniczne, pomnożyć ilość aut razy ową opłatę i mamy piękne wpływy do budżetu. Do sprawdzania, czy wszyscy mają ten przegląd zatrudniamy nowych urzędników - i tak właśnie działa tanie państwo claps.gif

Napisano

No dokładnie tak, VAT służy/służył do odliczania np. paliwa.

I nagle okazało się że samochody zarejestrowane jako ciężarowe (z homologacją) żeby odliczać muszą przejść ponownie badanie techniczne w celu stwierdzenia że są "ciężarowe" screwy.gif

Ja rozumiem że chcieli ukrócić naginanie przepisów gdzie ciężarówkami były osobowe sedany, ale bez przesady bo sami do tego dopuścili i zezwolili, ktoś tę homologację wystawił i przyklepał.

Prawo podobno nie działa wstecz a tu jak widać państwo samo nagina prawo na swoją korzyść.

Napisano

> Prawo podobno nie działa wstecz a tu jak widać państwo samo nagina prawo na swoją korzyść.

I w ten sposób mamy dwa samochody, które są mniej praktyczne, niż ich "osobowe" wersje, bo tam da się złożyć kanapę i coś przewieźć, podczas gdy ciężarówki mają kratę i można tam np. zabrać na spacer do lasu większego psa... I zupełnie nic z tego nie wynika - bo gdyby chociaż fiskalnie były korzystniejsze...

Same badania to parodia - bo polega to na tym, że trzeba udowodnić, że np. Daily nie jest trzyosobową osobówką z zaj...ście wielkim bagażnikiem, tylko faktycznie autem, które służy do przewożenia towaru, czy też (w moim przypadku) sprzętu.

Napisano

> Co to jest VAT-1 ???

Wpis w DR pojazdu decydujący o tym, czy auto jest ciężarowe czy też nie grinser006.gif

> Jak przerobiłem temat pytanie klucz brzmi: spełnia rygor art. 86 ust. 1 ustawy o podatku czy też

> nie ... decyduje zaświadczenie z OSKP.

Napisano

> Wpis w DR pojazdu decydujący o tym, czy auto jest ciężarowe czy też nie

No OK ... a po co to komu ? niewiem.gif ... na cele podatkowe mam taki wynalazek:

citroen-nemo.jpg

za Chiny Ludowe nie mam pojęcia, czy jest ciężarowy palacz.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Co to jest VAT-1 ???

> Jak przerobiłem temat pytanie klucz brzmi: spełnia rygor art. 86 ust. 1 ustawy o podatku czy też

> nie ... decyduje zaświadczenie z OSKP.

No i dlatego pytam zanim pojade do OSKP, dokładnie chodzi o ten zapis:

"jest pojazdem samochodowym mającym jeden rząd siedzeń, który oddzielony jest od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą, klasyfikowanym na podstawie przepisów prawa o ruchu drogowym do podrodzaju wielozadaniowy, van,"

Napisano

> No i dlatego pytam zanim pojade do OSKP, dokładnie chodzi o ten zapis:

No i dla tego Ci odpowiadam ... nie ważne co masz w DR, nie ważne co to enigmatyczne VAT-1, ważne czy Ci wystawi stosowne zaświadczenie diagnosta OSKP i z nim przed zakupem pojazdu gadaj ok.gif

Napisano

> No i dla tego Ci odpowiadam ... nie ważne co masz w DR, nie ważne co to enigmatyczne VAT-1, ważne

> czy Ci wystawi stosowne zaświadczenie diagnosta OSKP i z nim przed zakupem pojazdu gadaj

VAT-1 lub VAT-3 w zależności od auta

Napisano

> No i dlatego pytam zanim pojade do OSKP, dokładnie chodzi o ten zapis:

> "jest pojazdem samochodowym mającym jeden rząd siedzeń, który oddzielony jest od części

> przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą, klasyfikowanym na podstawie

> przepisów prawa o ruchu drogowym do podrodzaju wielozadaniowy, van,"

No to powiedz mi teraz czy mogę odliczyć VAT od ropy na przykładzie 4miejscowego P307 z kratką i VAT-1 czy nie?

Napisano

> No OK ... a po co to komu ? ... na cele podatkowe mam taki wynalazek:

> za Chiny Ludowe nie mam pojęcia, czy jest ciężarowy

Żebyś mógł korzystać z tego do celów podatkowych musisz mieć przegląd stwierdzający, że jest to samochód spełniający warunki konieczne do owych celów podatkowych.

Napisano

> No to powiedz mi teraz czy mogę odliczyć VAT od ropy na przykładzie 4miejscowego P307 z kratką i

> VAT-1 czy nie?

Nie możesz - nie spełnia wymagań m.in. w zakresie stosunku długości przestrzeni bagażowej i przedziału pasażerskiego.

Napisano

> Nie możesz - nie spełnia wymagań m.in. w zakresie stosunku długości przestrzeni bagażowej i

> przedziału pasażerskiego.

czekaj, czekaj... jak ma wklepane to teoretycznie może, ale nie wiem jak tam ogólnie z przepisami bo coś się chyba pozmieniało hmm.gif

Napisano

> czekaj, czekaj... jak ma wklepane to teoretycznie może, ale nie wiem jak tam ogólnie z przepisami

> bo coś się chyba pozmieniało

Ustawa o VAT się w tym zakresie zmieniła.... piesc.gif

Napisano

> czekaj, czekaj... jak ma wklepane to teoretycznie może, ale nie wiem jak tam ogólnie z przepisami

> bo coś się chyba pozmieniało

Nie może - zmieniła się ustawa o VAT. Pisałem przecież - mamy 2 takie auta "kratkowozy" - akurat pięcioosobowe, bo ładowności starczało przy poprzednich przepisach, obecnie (jedenasty miesiąc, jakby nie patrzeć - przepisy zmieniły się od 1 stycznia 2011) są już traktowane "podatkowo" jak osobówki.

W sumie przyzwyczailiśmy się - pierwsze Berlingo kilkakrotnie było już "ciężarówką", potem "prawie ciężarówką" i tak w kółko - w rytm zmian ustawy o podatku od towarów i usług.

Do tego trzeba było robić przegląd wszystkich samochodów, których faktury paliwowe miały obniżać należny VAT - łącznie z blaszakami (Daily IV, Master, Lublin 3,5t).

Napisano

> No to powiedz mi teraz czy mogę odliczyć VAT od ropy na przykładzie 4miejscowego P307 z kratką i

> VAT-1 czy nie?

4-osobowy nie będzie miał VAT-1

Napisano

> No OK ... a po co to komu ? ... na cele podatkowe mam taki wynalazek:

> za Chiny Ludowe nie mam pojęcia, czy jest ciężarowy

Jeżeli nie masz w dowodzie wpisu "VAT-1" to nie masz prawa odliczać 100% VAT od paliwa i zakupu/leasingu.

Każdy skarbowy Ci to utopi.

Napisano

> VAT-1 lub VAT-3 w zależności od auta

Precyzyjnie - VAT 1, VAT-2, VAT-3 lub VAT-4 - w zależności od tego, pod który pkt się łapie :-)

Napisano

> Jeżeli nie masz w dowodzie wpisu "VAT-1" to nie masz prawa odliczać 100% VAT od paliwa i zakupu/leasingu.

> Każdy skarbowy Ci to utopi.

Nie mam w DR żadnego wpisu, mam natomiast zaświadczenie z OSKP, że pojazd spełnia wymogi art. 86a ust. 1 ustawy o podatku VAT, przechodziłem kontrolę przemiłych Pań z US, wszystko cacy palacz.gifzlosnik.gif

PS

Może ktoś mi przedstawić definicję enigmatycznego VAT-1, jakieś umocowanie prawne sciana.gif

Napisano

> Nie mam w DR żadnego wpisu, mam natomiast zaświadczenie z OSKP, że pojazd spełnia wymogi art. 86a

> ust. 1 ustawy o podatku VAT, przechodziłem kontrolę przemiłych Pań z US, wszystko cacy

Zależy od pań z US.

Ja co do zasady umieszczam adnotację VAT-1 w DR.

> PS

> Może ktoś mi przedstawić definicję enigmatycznego VAT-1, jakieś umocowanie prawne

Art 86 ust 5 ustawy o VAT

Napisano

> W ustawie w dalszym ciągu nie znajduję zapisu cyt.: "VAT-1".

może dlatego że cyfra oznacza rodzaj nadwozia w jakim jest ten samochód ciężarowy smile.gif

np .w pomocy drogowej mam VAT-4 wbite zlosnik.gif wbijane oczywiście dzień po zakupie NOWEGO auta

Napisano

> W ustawie w dalszym ciągu nie znajduję zapisu cyt.: "VAT-1".

Art. 86a.

1. W przypadku nabycia:

1) samochodów osobowych,

2) innych niż samochody osobowe pojazdów samochodowych o dopuszczalnej

masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony

– kwotę podatku naliczonego, o której mowa w art. 86 ust. 2, stanowi 60%

kwoty podatku określonej w fakturze lub kwoty podatku należnego z tytułu

wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów lub kwoty podatku należnego

od dostawy towarów, dla której podatnikiem jest ich nabywca – nie

więcej jednak niż 6000 zł.

2. Przepis ust. 1 pkt 2 nie dotyczy:

1) pojazdów samochodowych mających jeden rząd siedzeń, który oddzielony jest od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą, klasyfikowanych na podstawie przepisów prawa o ruchu drogowym do podrodzaju: wielozadaniowy, van;

To jest VAT-1

2) pojazdów samochodowych mających więcej niż jeden rząd siedzeń, które oddzielone są od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą i u których długość części przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona po podłodze od najdalej wysuniętego punktu podłogi pozwalającego postawić pionową ścianę lub trwałą przegrodę pomiędzy podłogą a sufitem do tylnej krawędzi podłogi, przekracza 50% długości pojazdu; dla obliczenia proporcji, o której mowa w zdaniu poprzednim, długość pojazdu stanowi odległość pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a tylną krawędzią podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona w linii poziomej wzdłuż pojazdu pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a punktem wyprowadzonym w pionie od tylnej krawędzi podłogi części

pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków;

To jest VAT-2

3) pojazdów samochodowych, które mają otwartą część przeznaczoną do

przewozu ładunków

To jest VAT-3

4) pojazdów samochodowych, które posiadają kabinę kierowcy i nadwozie przeznaczone do przewozu ładunków jako konstrukcyjnie oddzielne elementy pojazdu;

To jest VAT-4

5) pojazdów specjalnych – jeżeli z wyciągu ze świadectwa homologacji lub z odpisu decyzji zwalniającej z obowiązku uzyskania świadectwa homologacji, wydawanych zgodnie z przepisami prawa o ruchu drogowym wynika, że jest to pojazd specjalny;

6) pojazdów samochodowych innych niż wymienione w pkt 1 – 5, w których liczba miejsc (siedzeń) łącznie z miejscem dla kierowcy wynosi:

a) 1 – jeżeli dopuszczalna ładowność jest równa lub większa niż 425 kg,

b) 2 – jeżeli dopuszczalna ładowność jest równa lub większa niż 493 kg,

c) 3 lub więcej – jeżeli dopuszczalna ładowność jest równa lub większa niż 500 kg;

7) pojazdów samochodowych konstrukcyjnie przeznaczonych do przewozu co najmniej 10 osób łącznie z kierowcą – jeżeli z dokumentów wydanych na podstawie przepisów prawa o ruchu drogowym wynika takie przeznaczenie.

++++++++++

Nazwy VAT-1, VAT-2 itd zostały ustanowione w przepisach wykonawczych dot warunków technicznych pojazdu, a nie w ustawie o PTU

Napisano

> Nazwy VAT-1, VAT-2 itd zostały ustanowione w przepisach wykonawczych dot warunków technicznych pojazdu, a nie w ustawie o PTU

Dobra, będę upierdliwy ... pokaż mnie palcem http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiazujace/zmianyDzial3.html niewiem.gif

Napisano

> Dobra, będę upierdliwy ... pokaż mnie palcem

> http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiazujace/zmianyDzial3.html

Gordon...

Krótko i na temat.

Aby być 100% by-the-book i móc powiedzieć skarbowemu "pocałujcie mnie w pompę" MUSISZ mieć wpis w dowodzie "VAT-x".

Inaczej, jak trafisz na upierdliwca, to utopi Ci odliczenie.

Koszt BTP VAT-x = 50 PLN brutto, wpis do DR gratis.

Przerzucanie się "bo tu nie pisze", czy "a tu jednak pisze" nie ma sensu - głową muru nie przebijesz, a bieganie po WSA i NSA to strata czasu i kasy większa niż 50 PLN/szt pojazdu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.