Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Umieszczenie czujnika temp gazu gdzie najbardziej optymalnie

Featured Replies

Napisano

witajcie

w instalacji ag compact mam czujnik w reduktorze przełącza się szybko ale słyszałem, że podczas niskich temperatur to rozwiązanie się nie sprawdza bo trzeba co większe zmiany temp zewnętrznej ponownie regulować instalacje. Czy to prawda? Z kolei w instalacji BRC sequent 24 mam czujnik temp na listwie, więc przełącza nieco później ale za to w ostatnią zimę nie miałem totalnie żadnych problemów z jazdą na gazie. Moje pytanie jest następujące czy wystarczy kupić listwę w której jest czujnik temp i zamiast tego w reduktorze podpiąć się w czujnik w listwie? Czy to rozwiązałby potencjale problemy?

Napisano

Przełączanie jest oparte o czujnik temp. parownika.

Czujnik temp. gazu służy tylko do korekcji składu mieszanki. Czujnik powinien mierzyć temp. gazu, a nie listwy. Są do kupienia trójniki pomiarowe (z czujnikiem), które montuje się przed listwą.

Napisano

Czekaj, czekaj. Gaz chcesz zawodowo montować, a mylisz czujnik temperatury gazu i reduktora? hmm.gif

Gdybyś chciał przełączać na gaz na podstawie czujnika temperatury na listwie, to mógłbyś sobie dopiero poczekać.

Napisano
  • Autor

> Czekaj, czekaj. Gaz chcesz zawodowo montować, a mylisz czujnik temperatury gazu i reduktora?

oj nie tak zawodowo ale hobbystycznie w weekendy:) jestem jeszcze przed szkoleniami więc proszę o wyrozumiałość.:)

Napisano
  • Autor

> Są do kupienia trójniki pomiarowe (z czujnikiem), które montuje się przed listwą.

Wiem, ale za bardzo nie ma się w co wpiąć w sterowniku, po prostu ag compact powoli dochodzę do wniosku to dno frown.gif

Napisano

Nie za bardzo łapię, o co kaman?

Przecież przełączanie na gaz jest po temperaturze reduktora. Nie znam tego kontrolera, ale próg możesz sobie pewnie dość dowolnie ustawić.

Napisano

Faktycznie, compact mierzy tylko temp. reduktora oslabiony.gif.

Jeśli chodzi o ponowne ustawianie przy niskich temp. to, IMHO, nie trzeba tego robić. Raz, że instalacja zacznie podawać gaz dopiero po odpowiednim nagrzaniu parownika. Temp. przełączania możesz sobie ustawić w opcjach. Dwa, że sterownik umożliwia korektę po temp. reduktora. Nie jest to co prawda tak dobre jak po temp. gazu, ale lepsze niż nic.

Napisano

> Faktycznie, compact mierzy tylko temp. reduktora .

Teraz dopiero załapałem. smile.gif

Faktycznie, na tym jednym termistorze i jego obwodzie pomiarowym zaoszczędzili furmankę pieniędzy.

Miałem kiedyś instalację z taką "oszczędnością" i śmiem twierdzić, że to nieporozumienie. Przełączanie na LPG ciepłego (nie w pełni nagrzanego) silnika następowało po przejechaniu stosunkowo długiego kawałka drogi na beznynie, bo sterownik musiał sobie przecałkować, czy aby na pewno temperatura gazu nie jest za niska. screwy.gif Gdzie tu oszczędność, czyli priorytet dla instalacji LPG? Podobny "defekt" ma chyba Sequent Light.

Napisano
  • Autor

> Gdzie tu oszczędność, czyli priorytet dla

> instalacji LPG? Podobny "defekt" ma chyba Sequent Light.

no właśnie, jak zrozumiałem o co chodzi w tej instalacji doszedłem do wniosku, że to taka uboga sequent light wycofana już zresztą z tego co wiem. Jest niby jakaś tam korekcja, ale wolałbym jednak znać temperaturę gazu bo przecież wraz ze zmianą temperatury zmienia się gęstość a to ma wpływ na skład mieszanki. Obecnie ryzykuje skrajnie ubogą mieszanką a zaraz potem zbyt bogatą (tak przynajmniej wynika z opisów instalacji które taką funkcjonalność mają i tak jest reklamowana)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.