Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[prawnicze] Czasowy meldunek a możliwość rejestracji auta.

Featured Replies

Napisano

Witam,

słyszałem że ma się coś w tym temacie zmienić, jednak tak coś nie za dokładnie dlatego pytam, czy ktoś może wie, jak to jest, a jeszcze lepiej jak ma być po 1 stycznia z możliwością rejestracji auta w miejscu czasowego zameldowania.

Pozdrawiam

chemicq

Napisano

> Witam,

> słyszałem że ma się coś w tym temacie zmienić, jednak tak coś nie za dokładnie dlatego pytam, czy

> ktoś może wie, jak to jest, a jeszcze lepiej jak ma być po 1 stycznia z możliwością

> rejestracji auta w miejscu czasowego zameldowania.

> Pozdrawiam

> chemicq

No mnie się wydaje, że wtedy występuje się o czasowe blachy.

Napisano

PoRD:

Art. 73. 1. Rejestracji pojazdu dokonuje, na wniosek właściciela, starosta właściwy ze względu na miejsce jego zamieszkania (siedzibę), wydając dowód rejestracyjny i zalegalizowane tablice (tablicę) rejestracyjne oraz nalepkę kontrolną, jeżeli jest wymagana, z zastrzeżeniem ust. 2-5.

Kodeks cywilny.

Art. 25. Miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu.

Nie ma więc znaczenia gdzie jesteś zameldowany. I nic nie zmieni się od 1 stycznia.

Napisano
  • Autor

> Art. 73. 1. Rejestracji pojazdu dokonuje, na wniosek właściciela, starosta właściwy ze względu na

> miejsce jego zamieszkania (siedzibę), wydając dowód rejestracyjny i zalegalizowane tablice

> (tablicę) rejestracyjne oraz nalepkę kontrolną, jeżeli jest wymagana, z zastrzeżeniem ust.

Miejsce zamieszkania sugeruje FAKTYCZNE miejsce pobytu, a nie PAPIEROWE miejsce pobytu. Czy tak jest czy źle interpretuję?

> 2-5.

> Kodeks cywilny.

> Art. 25. Miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z

> zamiarem stałego pobytu.

> Nie ma więc znaczenia gdzie jesteś zameldowany. I nic nie zmieni się od 1 stycznia.

A czy mógłbyś mi podpowiedzieć jak ten przepis jest interpretowany? Czy czasowy meldunek na rok jest /w praktyce bywa/ odczytywany jako zamiar stałego zamieszkania w danym miejscu?

Krótko: a. da się bez problemu; b. da się i jest to dość trudne do załatwienia; c. jest to praktycznie niewykonalne; d. to trudniejsze niz ucieczka z Alcatraz?

Pozdr,

chemicq

Napisano

W praktyce wygląda to tak, że adres stałego meldunku mam w SJ, w RZ czasowy (co 3 lata na 3 lata przedłużany wink.gif ) i DG. Zarejestrowanie samochodu w RZ nie stanowiło żadnego problemu. Żeby się do dyrektora WK ktoś nie czepił napisałem pismo z prośbą o zarejestrowanie auta zgodnie z adresem zamieszkania tożsamym z adresem czasowego zameldowania, poparłem to kwitkiem o zameldowaniu i kserówką wpisu do ewidencji.

Jedyny problem - trzeba tłumaczyć odpowiednie artykuły Ustawy PoRD niezbyt obeznanym w przepisach policjantom drogówki (nie wszystkim). Dwukrotnie bowiem czepiali się różnych adresów w PJ, DO i DR.

Napisano

> Miejsce zamieszkania sugeruje FAKTYCZNE miejsce pobytu, a nie PAPIEROWE miejsce pobytu. Czy tak

> jest czy źle interpretuję?

Bardzo dobrze interpretujesz - Ustawa PoRD reguluje sprawę rejestracji pojazdów ustalając właściwy WK jako zgodny z adresem zamieszkania a nie zameldowania (w jakiejkolwiek formie).

> A czy mógłbyś mi podpowiedzieć jak ten przepis jest interpretowany? Czy czasowy meldunek na rok

> jest /w praktyce bywa/ odczytywany jako zamiar stałego zamieszkania w danym miejscu?

Nie wiem jak jest na rok - jak pisałem - mam (z różnych przyczyn) meldunek czasowy w miejscu, w którym prowadzę DG i rejestruję samochody smile.gif

> Krótko: a. da się bez problemu; b. da się i jest to dość trudne do załatwienia; c. jest to

> praktycznie niewykonalne; d. to trudniejsze niz ucieczka z Alcatraz?

Odpowiedź a / b - zależy od WK - ale raczej zawsze wymaga napisania pisma do dyrektora WK, bo szeregowy pracownik boi się podjąć interpretacji ustawy.

Napisano
  • Autor

Dziękuję bardzo, przepisy od Liwka, plus te interpretacje bardzo ułatwiają mi życie i pewne decyzje - wiem wszystko co chciałem.

No... prawie wszystko. Bo te przepisy były i są. Obiło mi się coś o uszy o jakichś zmianach. Czy mają one dotknąć tych przepisów, czy zmiany interesujące zmotoryzowanych to tylko nowy system egzaminowania na PJ?

Napisano

> Miejsce zamieszkania sugeruje FAKTYCZNE miejsce pobytu, a nie PAPIEROWE miejsce pobytu. Czy tak

> jest czy źle interpretuję?

Tak właśnie jest.

> A czy mógłbyś mi podpowiedzieć jak ten przepis jest interpretowany? Czy czasowy meldunek na rok

> jest /w praktyce bywa/ odczytywany jako zamiar stałego zamieszkania w danym miejscu?

Możesz mieć meldunek stały w mieście X, czasowy w mieście Y, a mieszkać w mieście Z. I to w tym trzecim możesz rejestrować auto.

> Krótko: a. da się bez problemu; b. da się i jest to dość trudne do załatwienia; c. jest to

> praktycznie niewykonalne; d. to trudniejsze niz ucieczka z Alcatraz?

Znając beton w wydziałach komunikacji i ich zamiłowanie do prawa zeszytowego możesz natrafić na problem. Pozostanie walczyć. zlosnik.gif

Napisano

> No... prawie wszystko. Bo te przepisy były i są. Obiło mi się coś o uszy o jakichś zmianach. Czy

> mają one dotknąć tych przepisów, czy zmiany interesujące zmotoryzowanych to tylko nowy system

> egzaminowania na PJ?

Nie ma żadnych projektów nowelizacji tych przepisów więc w najbliższej przyszłości nie powinny się zmienić.

Napisano

> Znając beton w wydziałach komunikacji i ich zamiłowanie do prawa zeszytowego możesz natrafić na

> problem. Pozostanie walczyć.

No jedyny problem jaki ja widze, to jakos udokumentowac temu urzedowi, ze wlasnie podany adres jest adresem zamieszkania.

Bo z adresem zameldowania jest prosto - zczytuje sie z dowodu osobistego i jest.

Ale przeciez chyba nie mozna wymagac, aby urzad uwierzyl na slowo, ze to jest moj adres zamieszkania.

Jakie wiec dokumenty trzeba by przedstawic aby przekonac urzad, iz podany adres jest adresem zamieszkania?

Napisano

> Nie musisz nic dokumentować. Wystarczy oświadczyć, że tak właśnie jest.

No wlasnie tego akurat nie jestem pewny czy urzad moze podjac jakas decyzje jedynie na podstawie czyjegos oswiadczenia - tzn tu mieszkam i tyle.

Potem sie moze okazac, ze np auto nazbieralo 100 mandatow z fotoradarow czy tam za parkowanie, a adres na ktory jest zarejestrowane jest fikcyjny, albo np mieszka tam jakas stara babcia ktora nigdy nie slyszala o wlascicielu auta.

Kto wtedy bierze odpowiedzialnosc za to?

Zreszta ja tam nie wiem - ja tylko pisze to co mi sie wydaje logiczne. Moze jest inaczej.

Dla porownania - w Irlandii nie mamy wogole czegos takiego jak adres zameldowania. Wszedzie sie czlowiek posluguje adresem zamieszkania. Jednak nigdzie raczej nie ma wiary na slowo. Trzeba jakos udokumentowac ten pobyt tam. (np rachunek za prad czy gaz na wlasne nazwisko nie starszy niz 2 miesiace)

Napisano

> No wlasnie tego akurat nie jestem pewny czy urzad moze podjac jakas decyzje jedynie na podstawie

> czyjegos oswiadczenia - tzn tu mieszkam i tyle.

Podobno teraz urzędy powinny wszędzie gdzie jest to możliwe uwzględnić oświadczenie strony zamiast zaświadczenia wydanego przez inny urząd. W praktyce pewnie działa to różnie.

> Dla porownania - w Irlandii nie mamy wogole czegos takiego jak adres zameldowania. Wszedzie sie

> czlowiek posluguje adresem zamieszkania. Jednak nigdzie raczej nie ma wiary na slowo. Trzeba

> jakos udokumentowac ten pobyt tam. (np rachunek za prad czy gaz na wlasne nazwisko nie starszy

> niz 2 miesiace)

Trochę dziwne - na słowo nie wystarczy, a banalny do sfałszowania rachunek traktują jako dokument. spineyes.gif A jak idziesz zawrzeć umowę o dostawę prądu czy gazu to wierzą na słowo czy jakoś musisz potwierdzić, że nie chcesz wyłudzić rachunku na obcy adres?

Napisano

> Podobno teraz urzędy powinny wszędzie gdzie jest to możliwe uwzględnić oświadczenie strony zamiast

> zaświadczenia wydanego przez inny urząd. W praktyce pewnie działa to różnie.

Aha.

> Trochę dziwne - na słowo nie wystarczy, a banalny do sfałszowania rachunek traktują jako dokument.

No tak to dziala.

Wiesz jednak mimo wszystko podrobic rachunek wcale nie jest tak banalnie prosto, a pozatym zawsze ten rachunek jest kserowany, wiec moze kiedys w przyszlosci wyjsc na to ze byl podrobiony. A podrabianie takich dokumentow to bardzo powzane wykroczenie o ile nie przestepstwo.

Podanie ustnie nieprawidlowego adresu jednak jest latwiejsze do wykonania i niesie ze soba mniejsze konsekwencje jesli byla to nieprawda.

> A jak idziesz zawrzeć umowę o dostawę prądu czy gazu to wierzą na słowo czy jakoś musisz

> potwierdzić, że nie chcesz wyłudzić rachunku na obcy adres?

yyyyy...

Ale jak podasz obcy adres, to i ten prad albo gaz dostarcza na obcy adres ;P Wiec po co ktos mialby tak robic?

Napisano

> No jedyny problem jaki ja widze, to jakos udokumentowac temu urzedowi, ze wlasnie podany adres jest

> adresem zamieszkania.

Nie ma problemu, jeżeli jesteś zameldowany pod tym adresem na pobyt czasowy (a taki obowiązek nakładają przepisy prawa sięgające korzeniami jeszcze czasów głębokiej komuny).

> Bo z adresem zameldowania jest prosto - zczytuje sie z dowodu osobistego i jest.

A z czasowym - z wydziału ewidencji ludności (czy jak to się tam nazywa wink.gif ) bierzesz świstek o zameldowaniu czasowym, ewentualnie odnajdujesz taki sam, który otrzymałeś przy meldowaniu się (poświadczenie zameldowania) i kopię tego załączasz do pisma skierowanego do dyrektora WK.

> Ale przeciez chyba nie mozna wymagac, aby urzad uwierzyl na slowo, ze to jest moj adres

> zamieszkania.

No bo na słowo się tego nie załatwi - jw.

> Jakie wiec dokumenty trzeba by przedstawic aby przekonac urzad, iz podany adres jest adresem

> zamieszkania?

jw.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.