Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Jak sie dostac do wentylatora nadmuchu powietrza wnetrza

Featured Replies

Napisano

Smaochod stal jakis czas i wentylator przestal chdzic. Rezystor rowniez sie wysypal, wiec fakt ze na posrednich biegach sie nie kreci przestaje mnie dziwic. jednak po wlaczeniu 4 biegu wszystkie podswietlenia przygasaja, obroty silnika zdecydowanei spadaja, a alternator wydaje z siebie jek. Po powrocie na 3 swiatlo na sekunde rozjasnia sie bardziej niz normalnie, obroty wskakuja na 1000rpm i po chwili wszystko wraca do normy. Przypuszczam, ze przerdzewial wentylator i wystarczy go rozruszac, zeby wrocila przynajmniej czworka, a wymieniajac przy okazji rezystor odzyskac pozostale biegi. Tylko jak sie dostac do samego wentylatora i go przekonserwowac? A moze to cos innego?

Napisano

Oj kolego, źle się dzieje.

Wpierw wytłumaczę jak działa dmuchawa:

4 to 100%

3 to 80%

2 to 60%

1 to 40%

Przykładowo. Ilość procentów jest sterowana rezystorem, ogólnie na 4 biegu działa bez rezystancji, jeżeli nie działa na pozostałych biegach i nie przygasają światła bądź te jęki z alternatora znaczy się nie działa --> zepsuty --->spalony - wymontuj rezystor i pomierz czy jest przewodność na wszystkich biegach.

Co do 4 biegu i jęczenia znaczy się duże obciążenie a alternator nie wyrabia, słabe styki między alternatorem i akumulatorem, wskakuje na 1000 rpm ponieważ ma mega obciążenie i próbuje nadgonić.

Przeczyść styki główno-prądowe i zobacz jak będzie wtedy.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

O rezystorze i jego ominieciu na 4 wiem, ale nie sadze, aby problem lezal w polaczeniu na drodze alternator - akumulator, bo powyzszy efekt wysepuje tylko i wylacznei po wlaczeniu nadmuchu na 4, a nei wystepuje np po wlaczeniu wszystkich swiatel, radia, wycieraczk i ogrzewania tylnej szyby.

Napisano

To ta dmuchawa musi pobierać baaardzo dużo prądu. Jakiś czas temu mierzyłem mierzyłem pobór prądu różnych odbiorników i dmuchawa pobiera na biegu

1. 4A

2. 5.5A

3. 9.5A

4. 17A

Dla porównania tylna szyba pobiera 18A.

Aby dostać się do dmuchawy trzeba zdjąć podszybie i filtr pyłkowy. Później będziesz widział co i jak. Nie jest strasznie.

Napisano

No to widocznie się myliłem co do zasady działania dmuchawy, ale zgodnie z tym co kolega powyżej pisze, trzeba faktycznie zbadać silnik i sam wiatrak - może cosik wpadło i hamuje.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Aby dostać się do dmuchawy trzeba zdjąć podszybie i filtr pyłkowy. Później będziesz widział co i

> jak. Nie jest strasznie.

OK, wielkie dzieki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.