Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana chłodnicy

Featured Replies

Napisano

Witam, mam do wymiany chłodnicę w Uniaszu 1.0 1993r. Czy jest sens samemu zabierać się za wymianę, czy lepiej zostawić to fachowcom?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam, mam do wymiany chłodnicę w Uniaszu 1.0 1993r. Czy jest sens samemu zabierać się za wymianę,

> czy lepiej zostawić to fachowcom?

> Pozdrawiam

sensu fachowcom oddawać uno do naprawy nie ma(fachowiec policzy Cię tyle co za drugie uno rotfl.gif), wiec jak masz nieco zielonego pojęcia i deńko czasu to rób sam

Ja bym walczył z tym sam wink.gif

EDIT

A co? cieknie ze starej, ze musisz wymienić? hmm.gif

EDIT2 busted.gif

A DZIEŃ DOBRY GDZIE?! tuk.gifuzbroj_zlo.gif

proszę tu kliknąć i ładnie się przwywitać cfaniak.gif

Napisano

> Witam, mam do wymiany chłodnicę w Uniaszu 1.0 1993r. Czy jest sens samemu zabierać się za wymianę,

> czy lepiej zostawić to fachowcom?

> Pozdrawiam

Podnieś maskę i popatrz na chłodnicę i jej okolice. Zastanów się, czy dasz rade sam. Dla mnie to jest banalne, tym bardziej, że w jedenzero jest dużo miejsca wink.gif Musisz zdjąć dwa grube węże, spuścić płyn, odłączyć wtyczkę od wentylatora i czujnika w chłodnicy, odpiąć dwa zatrzaski, ewentualnie jakąś plastikową osłonę, i podnieść chłodnicę do góry. Przekładasz wentylator i czujnik, składasz w odwrotnej kolejności, tam praktycznie nie ma co popsuć wink.gif

Napisano
  • Autor

Przepraszam serdecznie za brak powitania.

Zacznijmy od początku, witam wszystkich, Dzień Dobry.

Co do mojej chłodnicy, to przecieka jak cholera i tylko wymiana wchodzi w grę, a ponieważ szkoda mi większych kwot inwestować w ten samochód, to stąd moje zapytanie. Właśnie takiej informacji potrzebowałem, że jest to możliwe do zrobienia samemu. To zapytam jeszcze inaczej, czy np. pod blokiem na parkingu jest to do wykonania, czy raczej jakiś kanał by się przydał, bo ogólnie jakieś pojęcie techniczne mam, więc to nie byłoby problemem. Myślałem poprostu, że więcej podzespołów trzeba wymontować w trakcie wymiany. Będę wdzięczny za kolejne porady w tej kwestii.

Dodam jeszcze, że znalazłem warsztat, gdzie sama wymiana to koszt rzędu 50 zł

Napisano

> Co do mojej chłodnicy, to przecieka jak cholera i tylko wymiana wchodzi w grę, a ponieważ szkoda mi

> większych kwot inwestować w ten samochód, to stąd moje zapytanie. Właśnie takiej informacji

> potrzebowałem, że jest to możliwe do zrobienia samemu. To zapytam jeszcze inaczej, czy np. pod

> blokiem na parkingu jest to do wykonania, czy raczej jakiś kanał by się przydał, bo ogólnie

> jakieś pojęcie techniczne mam, więc to nie byłoby problemem. Myślałem poprostu, że więcej

> podzespołów trzeba wymontować w trakcie wymiany. Będę wdzięczny za kolejne porady w tej

> kwestii.

sądzę, że pod blokiem spokojnie dałbyś radę

Słyszałem o takich co robili swapa przed blokiem.... wiec wymiana chłodnicy to pikuś grinser006.gif

Gdybyś mieszkał bliżej to chętnie bym Cię zaprosił na tzw. Tech-spot-a grinser006.gif

> Dodam jeszcze, że znalazłem warsztat, gdzie sama wymiana to koszt rzędu 50 zł

hmm.gif

nie wiem czy to dużo czy mało....

ja i tak bym walczył sam

Napisano

50 zł to sensowna cena

ale...

15 minut zajmuje wymiana chłodnicy samemu. Tak jak wyzej opisali koledzy.

Napisano

> 50 zł to sensowna cena

pytanie jak z jakością usługi... czy jakiś partacz czy gość, który przyłozy się do tego (ja wiem, to jest proste, ale z autopsji wiem, że są tacy fachowcy co na prostych rzeczach się wykładają)

> ale...

> 15 minut zajmuje wymiana chłodnicy samemu. Tak jak wyzej opisali koledzy.

dla Ciebie może i 15min... dla amatorki 30-45min... jednak bądź co bądź lepiej samemu to zrobić nie zależnie od czasu...

Napisano

> Przepraszam serdecznie za brak powitania.

> Zacznijmy od początku, witam wszystkich, Dzień Dobry.

Witaj 20.GIF

> Dodam jeszcze, że znalazłem warsztat, gdzie sama wymiana to koszt rzędu 50 zł

Jeśli cena z nowym płynem do chłodnicy to ja bym dał im. zlosnik.gif

A na poważnie robota prosta, kwestia oglądu tych grubych węży czy i je przy okazji nie wymienić, zakupu większej ilości płynu do chłodnic (najlepiej dynagel2000) i dwóch (lub 4 zależnie czy wymiana z wężami czy bez) obejm na te grube węże w razie gdyby uległy zniszczeniu przy odkręcaniu. No i przydałaby sie miska do wyłapania wyciekajacego płynu po rozkręceniu.

hmm.gif to chyba tyle resztę juz wyzej miałes napisane.

Napisano

> czy pod blokiem na parkingu jest to do wykonania

jest to do zrobienia pod blokiem, sam tak zmieniałem w 1,0, do wszystkiego jest dostęp od góry po otwarciu maski ok.gif

Napisano

> dla Ciebie może i 15min... dla amatorki 30-45min... jednak bądź co bądź lepiej samemu to zrobić nie

> zależnie od czasu...

Wcale nie lepiej. Tylko taniej.

Ja na przykład jestem stary i leniwy. Nawet, gdy jeszcze byłem zdrowy, samodzielnie robiłem przy samochodzie tylko rzeczy, których normalny mechanik za sensowne pieniądze nie zrobi. Czyli związane z tzw. "czystą elektryką". 50 zł to drobna kwota, na pewno nie chciałoby mi się za nią brudzić przy wymianie chłodnicy, nie mówiąc już o marznięciu pod blokiem.

Napisano
  • Autor

Dzięki Wszystkim za cenne rady, dzisiaj podjąłem się "wyzwania", godzinka czasu i po wymianie yay.gif. Rzeczywiście sprawa niezbyt skomplikowana, aż żal byłoby oddawać do mechanika. Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam

Napisano

> Dzięki Wszystkim za cenne rady, dzisiaj podjąłem się "wyzwania", godzinka czasu i po wymianie .

> Rzeczywiście sprawa niezbyt skomplikowana, aż żal byłoby oddawać do mechanika. Dzięki raz

> jeszcze i pozdrawiam

waytogo.gif

Jak Polak chce, to Polak potrafi palacz.gif

Napisano

> Dzięki Wszystkim za cenne rady, dzisiaj podjąłem się "wyzwania", godzinka czasu i po wymianie .

> Rzeczywiście sprawa niezbyt skomplikowana, aż żal byłoby oddawać do mechanika. Dzięki raz

> jeszcze i pozdrawiam

No widzisz, czasami wystarczy odrobina chęci, i wszystko da się zrobić zlosnik.gif A czym zalałeś układ? Bo zima idzie i będzie zimno mikolaj.gifzlosnik.gif

Napisano

Bo

> zima idzie i będzie zimno

balwanek.gifW tym roku chyba nie będzie frown.gif

Napisano
  • Autor

> A czym zalałeś układ? Bo

> zima idzie i będzie zimno

Zalałem takim jakimś na bazie glikolu, nazwy nie pamiętam, chyba Glixol czy jakoś tak, 24 zeta za 5-litrową flaszkę.

Żeby się tylko nie okazało, że przeciek był gdzieś poza chłodnicą icon_eek.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam ponownie po dłuższej przerwie, chłodnica wymieniona, ale niestety nadal cieknie, czyli okazało się, że to nie tylko w chłodnicy był przeciek. Może ktoś z Was podsunie mi jakiś koncept, bo w tej chwili nie mam pomysłu co dalej. Jak otworzyłem maskę po kilku dniach, kapało sobie tak jakby spod filtra oleju. Tak to przynajmniej wygląda z góry patrząc. Wjechałem na kanał, jak na złość nic nie zauważyłem, węże suche, wykluczam również wyciek spod uszczelki głowicy. Będę bardzo wdzięczny za kolejne porady. Pozdrawiam

Napisano

Spróbuj proszku do uszczelniania wycieków. Kosztuje kilka złotych i uszczelnia niewielkie wycieki. Stosowałem już wdwóch różnych samochodach i zdało egzamin.

Mc Giver używał też jajka cool.gif

Napisano

cieknie ci spod tej metalowej rury co wylazi z korpusu pompy wody - siedzi tam oring.

Wymontuj ta rure, wyczysz z syfu rure jak i miejsce w ktore ona wchodzi, wymien oring - mozna do pewnosci dac troche silikonu i skrec do kupy.

rura ta trzyma sie na jeden srubie m6 znajduje sie ona za kolektorem wydechowym bardziej na lewo w strone skrzyni biegow po odkreceniu weza i tej sruby mozesz ja wyciagnac

Napisano

> cieknie ci spod tej metalowej rury co wylazi z korpusu pompy wody - siedzi tam oring.

> Wymontuj ta rure, wyczysz z syfu rure jak i miejsce w ktore ona wchodzi, wymien oring - mozna do

> pewnosci dac troche silikonu i skrec do kupy.

> rura ta trzyma sie na jeden srubie m6 znajduje sie ona za kolektorem wydechowym bardziej na lewo w

> strone skrzyni biegow po odkreceniu weza i tej sruby mozesz ja wyciagnac

Lub pompa wody powiedziała 30.GIF

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Aktualnie jestem w fazie testów po wsypaniu proszku do uszczelniania za 6,50. Póki co jest nieźle, zobaczymy po dłuższym okresie czasu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.