Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kto winien? do krzyzowkarzy

Featured Replies

Napisano

jestesmy na glownej, zapala nam sie swiatlo zielone (jestesmy pierwsi przed swiatlami) - z tego pasa skrecamy na lewo. Dokonujemy jednak manewru zawrocenia, jestesmy wciaz na glownej choc na drugiej jezdni. Z podporzadkowanej wyjezdza auto (po naszej prawicy), przyjmijmy (Wroclaw, Polska), ze ma nie zielona strzalke a zielone swiatlo (i to, i to mozliwe).

Kto winien w przypadku spotkania?

Napisano

> jestesmy na glownej, zapala nam sie swiatlo zielone (jestesmy pierwsi przed swiatlami) - z tego

> pasa skrecamy na lewo. Dokonujemy jednak manewru zawrocenia, jestesmy wciaz na glownej choc na

> drugiej jezdni. Z podporzadkowanej wyjezdza auto (po naszej prawicy), przyjmijmy (Wroclaw,

> Polska), ze ma nie zielona strzalke a zielone swiatlo (i to, i to mozliwe).

> Kto winien w przypadku spotkania?

czy tam aby na pewno nie ma dwóch pasów albo zakazu zawracania?

Napisano
  • Autor

> czy tam aby na pewno nie ma dwóch pasów albo zakazu zawracania?

Z pewnoscia nie ma zakazu zawracania. Po zawroceniu masz dwa pasy na jezdni, z reguly interesuje mnie ten z prawej, w ktory wjezdzaja z podporzadkowanej.

Napisano
  • Autor

> Zawracający z pasa do skrętu.

Bo?

Napisano

> jestesmy na glownej, zapala nam sie swiatlo zielone (...)

> ...(?) ma nie zielona strzalke a zielone swiatlo (i to, i to mozliwe).

Nie wierzę, że to możliwe. Coś pominąłeś.

Napisano

> Z pewnoscia nie ma zakazu zawracania. Po zawroceniu masz dwa pasy na jezdni, z reguly interesuje

> mnie ten z prawej, w ktory wjezdzaja z podporzadkowanej.

jakiej podporządkowanej? Nie ma czegoś takiego jeśli jest sygnalizacja i mają strzałkę "bezwarunkową"

Napisano

> jakiej podporządkowanej? Nie ma czegoś takiego jeśli jest sygnalizacja i mają strzałkę

> "bezwarunkową"

Napisał że nie ma strzałek. Jest sygnalizator S-1.

Napisano
  • Autor

> jakiej podporządkowanej? Nie ma czegoś takiego jeśli jest sygnalizacja i mają strzałkę

> "bezwarunkową"

Spokojnie, skrzyzowanie przerabiam z dwoch stron. Zapewniam Cie, zielone z podporzadkowanej, zielone z glownej do lewoskretu z ktorego wykonujemy manewr zawracenia.

Napisano

jeżeli ty zawracając jesteś przy sygnalizatorze niekierunkowym (czyli po prostu zielone, okrągłe światło) i nie bylo zakazu zawracania to zawracasz sobie zgodnie z prawem.

Z koleijeśli jest to sygnalizator kierunkowy 9czyli zapala sie zielone swiatło w kształcie strzałki) to zawracać nie wolno.

IMVHO:

Jeśli zawracający zawracał zgodnie z prawem to winny jest ten co wjechał na główną drogę z podporządkowanej.

Napisano
  • Autor

> Bo nie wolno zawracać w przypadku, gdy jest sygnalizator kierunkowy tylko do skrętu w lewo.

Z tego pasa skrecamy, nie jest to sygnalizator kierunkowy, z pasa po lewej mozliwa jazda na wprost i skret w lewo (mowimy o glownej).

Napisano

> Napisał że nie ma strzałek. Jest sygnalizator S-1.

spineyes.gif

Jakim cudem, skoro prostopadły kierunek też ma S1 albo (skoro skręcał w lewo i w końcu zawrócił) przynajmniej S3?

Napisano
  • Autor

> jeżeli ty zawracając jesteś przy sygnalizatorze niekierunkowym (czyli po prostu zielone, okrągłe

> światło) i nie bylo zakazu zawracania to zawracasz sobie zgodnie z prawem.

> Z koleijeśli jest to sygnalizator kierunkowy 9czyli zapala sie zielone swiatło w kształcie

> strzałki) to zawracać nie wolno.

> IMVHO:

> Jeśli zawracający zawracał zgodnie z prawem to winny jest ten co wjechał na główną drogę z

> podporządkowanej.

przy zielonym swietel? grinser006.gif (Skrzyzowanie znam z dwoch stron)

Napisano

> jestesmy na glownej, zapala nam sie swiatlo zielone (jestesmy pierwsi przed swiatlami) - z tego

> pasa skrecamy na lewo. Dokonujemy jednak manewru zawrocenia, jestesmy wciaz na glownej choc na

> drugiej jezdni. Z podporzadkowanej wyjezdza auto (po naszej prawicy), przyjmijmy (Wroclaw,

> Polska), ze ma nie zielona strzalke a zielone swiatlo (i to, i to mozliwe).

> Kto winien w przypadku spotkania?

Strasznie to zagmatwałeś. Zawracasz z pasa do jazdy w lewo ( strzałka kierunkowa, wykluczająca manewr zawracania ) i pomimo że byliście pierwsi barwa światła zdołała się już zmienić na czerwoną icon_eek.gifhmm.gif W wasz stojący na krzyżówce pojazd wyjeżdża kierujący z pod sygnalizatora czy Wy zawracacie na "czuja" nie wiedząc że już dawno pali się zielone i wjeżdżacie w niego hmm.gif

Napisano

> Spokojnie, skrzyzowanie przerabiam z dwoch stron. Zapewniam Cie, zielone z podporzadkowanej,

> zielone z glownej do lewoskretu z ktorego wykonujemy manewr zawracenia.

jak wygląda twój sygnalizator przy zawracaniu?

Jeśli tak:

s-3.gif

to winy chyba bym szukał u osoby projektującej to skrzyżowanie i sygnalizację

Jeśli tak:

s3.gif

lub sama strzałka w lewo to wina po twojej stronie bo tam nie wolno zawracać

Napisano
  • Autor

> Strasznie to zagmatwałeś. Zawracasz z pasa do jazdy w lewo ( strzałka kierunkowa, wykluczająca

> manewr zawracania ) i pomimo że byliście pierwsi barwa światła zdołała się już zmienić na

> czerwoną W wasz stojący na krzyżówce pojazd wyjeżdża kierujący z pod sygnalizatora czy Wy

> zawracacie na "czuja" nie wiedząc że już dawno pali się zielone i wjeżdżacie w niego

Lektura ze zrozumieniem pierwszego posta i kolejnych na pewno pomoze. Tu jeszcze oswiece: dlatego pierwsi przed zielonym, zeby uniknac wrazenia przeskakiwania na pomaranczowym, to jednak nie zdaza sie w takiej konfiguracji!

Napisano

> Zapewniam Cie, zielone z podporzadkowanej,

> zielone z glownej do lewoskretu z ktorego wykonujemy manewr zawracenia.

Szanowny kolego. Coś kręcisz.

Po wtóre, jeśli na skrzyżowaniu ruch jest kierowany, to nie ma tu pojęcia ani "drogi głównej" ani "podporządkowanej".

Napisano
  • Autor

> jak wygląda twój sygnalizator przy zawracaniu?

> Jeśli tak:

> to winy chyba bym szukał u osoby projektującej to skrzyżowanie i sygnalizację

> Jeśli tak:

> lub sama strzałka w lewo to wina po twojej stronie bo tam nie wolno zawracać

NIE MA STRZALEK KIERUNKOWYCH!

Napisano

> NIE MA STRZALEK KIERUNKOWYCH!

więc jakim cudem prostopadła droga też ma zielone?

Napisano
  • Autor

> Szanowny kolego. Coś kręcisz.

> Po wtóre, jeśli na skrzyżowaniu ruch jest kierowany, to nie ma tu pojęcia ani "drogi głównej" ani

> "podporządkowanej

Mistrzu czasami (np. noca) w wiekszych miastach wylacza sie sygnalizacje, wtedy pewna role odgrywaja oznaczenia np. drogi glownej czy popdorzadkowanej.

PS Przypominasz mentalnoscia moderatora "gorex", to Twoj klon?

Napisano

> przy zielonym swietel? (Skrzyzowanie znam z dwoch stron)

weź painta i to narysuj spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> weź painta i to narysuj

czego nie rozumiesz? Syn spi, nie bede go budzil do malowania, bo Ty tak chcesz grinser006.gif

Napisano

> tutaj co nieco napisali o zawracaniu

znam to. Moja teoria na to jest taka, że jest to ślizganie sie po nieprecyzyjnych przepisach i oznakowaniu cool.gif

Napisano

> znam to. Moja teoria na to jest taka, że jest to ślizganie sie po nieprecyzyjnych przepisach i

> oznakowaniu

W testach na prawo jazdy prawidłowe odpowiedzi zawsze były takie, że jak masz na sygnalizatorze strzałeczkę w lewo - to nie możesz zawracać. Jak na sygnalizatorze nie masz żadnej strzałeczki tylko zielone światło i nie ma zakazu zawracania - zawracać możesz.

Napisano

> Mistrzu czasami (np. noca) w wiekszych miastach wylacza sie sygnalizacje, wtedy pewna role

> odgrywaja oznaczenia np. drogi glownej czy popdorzadkowanej.

> PS Przypominasz mentalnoscia moderatora "gorex", to Twoj klon?

majster, ale dopóki masz włączoną sygnalizację to nie ma czegoś takiego jak droga podporządkowana. Koniec i bomba. Jak policjant w białych rękawiczkach z gwizdkiem jest na skrzyżowaniu to światła, znaki, pasy i energia kosmiczna też nas nie obchodzi.

Napisano

> NIE MA STRZALEK KIERUNKOWYCH!

Spróbuj jakiś schemat skrzyżowania (albo mapkę) z sygnalizatorami wrzucić, bo ciężko jest to sobie wyobrazić. Przy takim układzie, jak piszesz - zielone ma całe skrzyżowanie hmm.gif

Napisano
  • Autor

> tutaj co nieco napisali o zawracaniu

ak na tym skrzzowaniu, ale jestes na glownej, zawracasz w glowna i NIE MA strzalki na sygnalizatorze

Napisano

> Mistrzu czasami (np. noca) w wiekszych miastach wylacza sie sygnalizacje, wtedy pewna role

> odgrywaja oznaczenia np. drogi glownej czy popdorzadkowanej.

Czy rozmawiamy o konkretnej sytuacji kiedy działają sygnalizatory, czy o "czasami"?

W takich sytuacjach wyrażajmy się jasno i precyzyjnie, aby dyskusja miała sens.

> PS Przypominasz mentalnoscia moderatora "gorex", to Twoj klon?

Nie,

Napisano

> W testach na prawo jazdy prawidłowe odpowiedzi zawsze były takie, że jak masz na sygnalizatorze

> strzałeczkę w lewo - to nie możesz zawracać.

A tam nie mogę... Pokazać Ci? cfaniak.gif

Jak na sygnalizatorze nie masz żadnej strzałeczki

> tylko zielone światło i nie ma zakazu zawracania - zawracać możesz.

Właśnie o tym mówię. A w tym artykule jest szukanie kruczków i luk w przepisach. Moim zdaniem niepotrzebna komplikacja.

Napisano
  • Autor

> W testach na prawo jazdy prawidłowe odpowiedzi zawsze były takie, że jak masz na sygnalizatorze

> strzałeczkę w lewo - to nie możesz zawracać. Jak na sygnalizatorze nie masz żadnej strzałeczki

> tylko zielone światło i nie ma zakazu zawracania - zawracać możesz.

I wtedy wjezdza z podporzadkowanej na zielonym samochod w Twoje drzwi, kto winien ?

Napisano

> ak na tym skrzzowaniu, ale jestes na glownej, zawracasz w glowna i NIE MA strzalki na

> sygnalizatorze

no to git - zawracasz sobie w takim razie zgodnie z prawem.

A ten koleś miał w takim razie zielone swiatło do skrętu w prawo tak? To wtedy tak jakby po zawróceniu masz go po prawej i musisz ustąpić.

Prawdziwa sytuacja czy dywagujesz? hmm.gif

Napisano

> I wtedy wjezdza z podporzadkowanej na zielonym samochod w Twoje drzwi, kto winien ?

kolejny raz... facepalm%5B1%5D.gif

Jak on wjechał na to skrzyżowanie skoro miał czerwone?

Napisano

> kolejny raz...

> Jak on wjechał na to skrzyżowanie skoro miał czerwone?

Ale łon miał zielone zlosnik.gif

Napisano

> Na zielonym nie ma "głównej" i "podporządkowanej".

Mało tego. Obaj kierowcy jadący prostopadle mają zielone światło S-1. confused.gif

Edit: waw chyba się czegoś narajał, a my dajemy się wkręcać. hehe.gif

Napisano

> Ale łon miał zielone

obaj?!

to niech powie gdzie jest to skrzyżowanie bo ja tam widzę niezły burdel z sygnalizacją. cool.gif

Napisano

> Mało tego. Obaj kierowcy jadący prostopadle mają zielone światło S-1.

albo my czegoś nie rozumiemy albo narrator buduje napięcie i zaraz wypali z dodatkowymi szczegółami o coś mi się nie chce wierzyć w tak irracjonalny scenariusz z sygnalizacją.

Napisano

> albo my czegoś nie rozumiemy albo narrator buduje napięcie i zaraz wypali z dodatkowymi szczegółami

> o coś mi się nie chce wierzyć w tak irracjonalny scenariusz z sygnalizacją.

Dlatego sugerowałem wyżej wrzucenie lokalizacji tego skrzyżowania wraz z zaznaczeniem sygnalizatorów ok.gif

Napisano

> obaj?!

> to niech powie gdzie jest to skrzyżowanie bo ja tam widzę niezły burdel z sygnalizacją.

ja to widzę tak - autorstwo moje, zeby waw nie musiał syna budzić 001.gif

beztytuugoo.jpg

Napisano

> albo my czegoś nie rozumiemy albo narrator buduje napięcie i zaraz wypali z dodatkowymi szczegółami

> o coś mi się nie chce wierzyć w tak irracjonalny scenariusz z sygnalizacją.

Też myślę, że przy dozwolonym zawracaniu tamtemu drugiemu nie powinno zapalic sie zielone do skrętu.

Napisano
  • Autor

> no to git - zawracasz sobie w takim razie zgodnie z prawem.

> A ten koleś miał w takim razie zielone swiatło do skrętu w prawo tak? To wtedy tak jakby po

> zawróceniu masz go po prawej i musisz ustąpić.

> Prawdziwa sytuacja czy dywagujesz?

Prawdziwa, Polska, Wroclaw, zawracamy sobie z Borowskiej w Slezna lub wjezdzamy radosnie z podp. Swobodnej na zielonym w Slezna grinser006.gif

Napisano

> ja to widzę tak - autorstwo moje, zeby waw nie musiał syna budzić

co to za skrzyżowanie i sygnalizacja?!

Takie coś nie ma prawa powstać. Przecież ludzie jadący "z góry" też mają zielone. czy wyobrażasz sobie co tam by się działo?

Napisano
  • Autor

> ja to widzę tak - autorstwo moje, zeby waw nie musiał syna budzić

Brawo! Odpowiem glosem sebrana: "o to mi wlasnie chodzilo" grinser006.gif

Napisano

> Prawdziwa, Polska, Wroclaw, zawracamy sobie z Borowskiej w Slezna lub wjezdzamy radosnie z podp.

> Swobodnej na zielonym w Slezna

weź pan to narysuj bo albo sygnalizacja jest tam całkowicie skopana albo ty po prostu stoisz za długo na środku skrzyżowania i kończysz manewr już po zapaleniu się czerwonego dla twojego kierunku.

Napisano

> Brawo! Odpowiem glosem sebrana: "o to mi wlasnie chodzilo"

yikes.gif

Co to za konstrukcja z tą wysepką i sygnalizatorem z S1?!

Jakim cudem S1 z drogi "poziomej" pali się jednocześnie z S1 na "pionowej"?

Napisano
  • Autor

> weź pan to narysuj bo albo sygnalizacja jest tam całkowicie skopana albo ty po prostu stoisz za

> długo na środku skrzyżowania i kończysz manewr już po zapaleniu się czerwonego dla twojego

> kierunku.

Nie: napisalem: bedzie sie tak dzialo nawet jesli jestesmy na glownej i jestemy pierwsi przed swiatlami!

Napisano

> Nie: napisalem: bedzie sie tak dzialo nawet jesli jestesmy na glownej i jestemy pierwsi przed

> swiatlami!

i ten rysunek Vadero jest w 100% zgodny z tym, co jest na tamtym skrzyżowaniu?

Napisano

> Prawdziwa, Polska, Wroclaw, zawracamy sobie z Borowskiej w Slezna lub wjezdzamy radosnie z podp.

> Swobodnej na zielonym w Slezna

ee ale mi to wygląda na inną sytuację:

beztytuuzbn.jpg

Ty skręcając z borowskiej w ślężną nie zawracasz w obrębie tej samej ulicy. Owszem one są blisko siebie, ale wykonujesz tak jakby skręt w lewo, a potem znowu skręt w lewo. Wjeżdżasz w całkiem inną ulicę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.