Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pobór prądu przez Stilacza

Featured Replies

Napisano

Pytanko mam ile wam bierze prądu z aku na postoju po zgaszeniu aut?

Mi (silnik 1.2) 200mA co wydaje sie sporo za dużo i jesli nie jeżdze autem dwa lub trzy dni to już nie zapale... Co tak może zżerać prąd ?

Radio oryginalne, alarm też, brak jakiś udziwnien czy dodatków własnej roboty.

Napisano

> Pytanko mam ile wam bierze prądu z aku na postoju po zgaszeniu aut?

> Mi (silnik 1.2) 200mA co wydaje sie sporo za dużo i jesli nie jeżdze autem dwa lub trzy dni to już

> nie zapale... Co tak może zżerać prąd ?

W instrukcji zdaje się jest napisane że 0,03A max.

Napisano

dla jasnosci... ta wartosc to tuz po wylaczeniu silnika czy po 60 sec ?

Napisano
  • Autor

Po wyłaczeniu jest 0,9A, po 10s spada do 0,5A, po ok 30s do 0,2A i tak już zostaje. Wszystkie drzwi pozamykane, nic sie nie pali.

Napisano

> Po wyłaczeniu jest 0,9A, po 10s spada do 0,5A, po ok 30s do 0,2A i tak już zostaje. Wszystkie drzwi

> pozamykane, nic sie nie pali.

i nie ma mowy o pomylce w obsludze miernika ? cfaniaczek.gif Bo pradowo auto sie zachowuje tak jak powinno... tyle ze o skale wielkosci za duzo hmm.gif

Napisano

> Po wyłaczeniu jest 0,9A, po 10s spada do 0,5A, po ok 30s do 0,2A i tak już zostaje. Wszystkie drzwi

> pozamykane, nic sie nie pali.

Witam,

W pierwszej kolejności sprawdziłbym radio oraz alarm (wyjęcie bezpiecznika lub odłączenie).

Dalej to już "zabawa" w wyjmowanie bezpieczników oraz rozłączanie kabli przy akumulatorze oraz skrzynce "prądowej".

EDIT:

Proponuję aby Kolega wrzucił fotkę miernika w czasie pomiaru - wykluczymy ewentualne błędy z odczytu, ustawień, itp.

Napisano

> i nie ma mowy o pomylce w obsludze miernika ? Bo pradowo auto sie zachowuje tak jak powinno...

> tyle ze o skale wielkosci za duzo.

Jednak profilaktycznie sprawdź innym miernikiem wink.gif

Napisano
  • Autor

Pomyłka i bład miernika wykluczone. Wskazuje 0,21A na zakresie do 200mA wychodzi ponad zakres pomiaru. Miernik jest profesjonalny.

Spróbuje od bezpiecznika radia i zobacze ile tam prądu leci.

Napisano
  • Autor

Ok po sprawdzeniu okazało sie że złodziejem prądu jest radio. Bierze prawie 200mA, po odłaczeniu zasilania z radia pobór z aku spadł poniżej 10mA. Wiec cos sie stało z radiem. Czy ktoś słyszał o takim problemie?

A moze ktoś wie jak jest zrealizowane podtrzymanie pamieci w tym radyjku bo mimo że miałem zasilanie odłaczone na jakies 20min to stacje sie nie pokasowały. We wtyczce zasilającej jest tylko plus, masa i dwa przewody do CAN. Myslalem żeby zrobić sobie dodatkowy włacznik na przewodzie zasilającym i go wylączać jesli na dłuzej bede zostawiał auto ale to tylko taka prowizorka i boje sie że pamieć stacji bedzie mi sie kasować po dłuższym postoju... chyba że jakoś po Canie to jest zasilane...

Druga sprawa, jesli bede chciał zmienić to radio na klasyczne to oprocz półeczki na mniejsze radio co musiałbym skombinowac? Co wtedy z podłączeniem pamięci bo w Stilo nie ma standardowego zółtego przewodu od potrzymania pamieci w kostce zasilającej?

Napisano

> We wtyczce zasilającej jest

> tylko plus, masa i dwa przewody do CAN.

U mnie jest dwa, bezpośrednio z aku przez F39 i drugi po kluczyku przez F39.

Napisano
  • Autor

Coś namieszałeś, skoro oba idą przez F39 to są zwarte i jaki to by miało sens. Pewnie zrobiłeś gdzieś literówkę. U mnie na pewno jest jeden +, w kostce zasilającej z tyłu radia jest tylko + - i dwa przewody do CAN. Wiązka oryginalna, nikt raczej tam nie grzebał bo radio wyglądało na niewyciągane od nowości.

Napisano

Nie powiem Ci na szybko gdzie co i jak, ale jak masz fabryczne radio to masz 2 plusy, jak dokładane to już niekoniecznie.. poszukaj przygód Twinsa z podłączaniem radia...

edyta...

coś te radio kiepskie

klik

plus 12V

inne złodziejskie radio

i jeszcze raz

Napisano

> Coś namieszałeś, skoro oba idą przez F39

Przepraszam za błąd, po kluczyku przez F49

Napisano

> Ok po sprawdzeniu okazało sie że złodziejem prądu jest radio. Bierze prawie 200mA, po odłaczeniu

> zasilania z radia pobór z aku spadł poniżej 10mA. Wiec cos sie stało z radiem. Czy ktoś

> słyszał o takim problemie?

Prawdopodobnie któryś z elektrolitów filtrujących zasilanie w radiu ma upływność i to powoduje, że nawet po wyłączeniu radio "żre" prąd;) Radio oddaj do naprawy.

Napisano

> jak przeprowadzic taki pomiar?

Zajrzyj w linki powstawiane....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.