Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mierniki lakieru i pomiary ciąg dalszy

Featured Replies

Napisano

Witam

Wiele z nas korzysta zapewne z prostych elektronicznych mierników lakieru przy zakupie auta (mówimy o tych w przedziale 100-250 zł). Szukając auta dla kolegi dokonałem ok 50 pomiarów i pojawiły się więc pytania do speców smile.gif A więc :

- czy normalny jest fakt, że klapa bagażnika od góry ma większą wartość ok 20 Um od jej dolnej częsci (strona pionowa tam gdzie zamek i mówimy oczywiście o zewnętrznej stronie SEDAN)

- czy używając nowej oryginalnej części lub zamiennika (np błotnik) można pomalować porządnie w taki sposób, aby wartości wykazywały pomiar na poziomie 100-120 Um czyli defacto fabryczny w niektórych autach?

- załóżmy, że jest lekka rysa na aucie i ktoś pomalował to bezbarwnym, jaka różnica może się pojawić?

- na nowym aucie z fabryki są różne wartości na różnych elementach np błotniki cieńsza warstwa lakieru, maska i drzwi grubsza, dach cieńsza (Toyota Yaris) - takie spostrzeżenie

- Czy rzeczywiście wynik 80 Um może świadczyć o polerce auta ? (zabieg często stosown w salonach autoryzowanych dilerów w autach z II ręki)

Pozdrawiam i będę wdzięczny za odpowiedź

Słoń

Napisano

> - czy normalny jest fakt, że klapa bagażnika od góry ma większą wartość ok 20 Um od jej dolnej

> częsci (strona pionowa tam gdzie zamek i mówimy oczywiście o zewnętrznej stronie SEDAN)

w Alfie Romeo widzialem od 110 do 150 mimo iz 100% oryginał to był zlosnik.gif

> - czy używając nowej oryginalnej części lub zamiennika (np błotnik) można pomalować porządnie w

> taki sposób, aby wartości wykazywały pomiar na poziomie 100-120 Um czyli defacto fabryczny w

> niektórych autach?

można

> - załóżmy, że jest lekka rysa na aucie i ktoś pomalował to bezbarwnym, jaka różnica może się

> pojawić?

tego to już nie wiem, ale pewnie +40-50 um

> - na nowym aucie z fabryki są różne wartości na różnych elementach np błotniki cieńsza warstwa

> lakieru, maska i drzwi grubsza, dach cieńsza (Toyota Yaris) - takie spostrzeżenie

na pewno od wewnątrz tak jest

> - Czy rzeczywiście wynik 80 Um może świadczyć o polerce auta ? (zabieg często stosown w salonach

> autoryzowanych dilerów w autach z II ręki)

nowe auta są często tak cienko malowane frown.gif

Napisano

Toyota ma rózne grubosci lakieru na różnych elementach... Maska zawsze najgrubiej, zazwyczaj ponad 220um.

Najważniejsze, aby cały element był taki sam...

Napisano

> - czy normalny jest fakt, że klapa bagażnika od góry ma większą wartość ok 20 Um od jej dolnej

> częsci (strona pionowa tam gdzie zamek i mówimy oczywiście o zewnętrznej stronie SEDAN)

Jeżeli dana płaszczyzna ma RÓWNĄ grubość lakieru to ja uznałbym za normę.

> - czy używając nowej oryginalnej części lub zamiennika (np błotnik) można pomalować porządnie w

> taki sposób, aby wartości wykazywały pomiar na poziomie 100-120 Um czyli defacto fabryczny w

> niektórych autach?

Oczywiście.

Lakierowanie w trybie naprawczym, jeśli zrobisz "pod czujnik" też da oczekiwane wartości.

> - załóżmy, że jest lekka rysa na aucie i ktoś pomalował to bezbarwnym, jaka różnica może się

> pojawić?

Zależy jak był lakierowany - od żadnej do 1000+ mikronów ;-)

> - Czy rzeczywiście wynik 80 Um może świadczyć o polerce auta ? (zabieg często stosown w salonach

> autoryzowanych dilerów w autach z II ręki)

I tak i nie.

Lakieru warstwowego (metallic etc) nie spolerujesz za bardzo, bo dokopiesz się do bazy.

Napisano
  • Autor

> Lakierowanie w trybie naprawczym, jeśli zrobisz "pod czujnik" też da oczekiwane wartości.

>

Dzieki za odpowiedz, właśnie ta kwestia mnie najbadziej interesuje. Czy różnica będzie wyrywalna jak np ktoś zakupił zamiennik i polakierował? Zakładam, że "zamiennik" będzie wymagał może szpachlowania, jakieś różnice w odległościach od świateł itp a oryginał mniej? Zastanawia mnie po prostu sens weryfikacji na ślepo takim czujnikiem. Wychodzi przecież na to, że ktoś mógł dokupić elementy na giełdzie (bezwypadkowe), albo polakierował perfekcyjnie (a może wcale nie trzeba perfekcyjnie?). To drugie może być chyba zadawalające gdyż wskazuje ma dobrze zrealizowaną naprawę, ale mogę się mylić frown.gif

Napisano

> Dzieki za odpowiedz, właśnie ta kwestia mnie najbadziej interesuje. Czy różnica będzie wyrywalna

> jak np ktoś zakupił zamiennik i polakierował? Zakładam, że "zamiennik" będzie wymagał może

> szpachlowania, jakieś różnice w odległościach od świateł itp a oryginał mniej? Zastanawia mnie

> po prostu sens weryfikacji na ślepo takim czujnikiem. Wychodzi przecież na to, że ktoś mógł

> dokupić elementy na giełdzie (bezwypadkowe), albo polakierował perfekcyjnie (a może wcale nie

> trzeba perfekcyjnie?). To drugie może być chyba zadawalające gdyż wskazuje ma dobrze

> zrealizowaną naprawę, ale mogę się mylić

Wszystkie "moje" samochody na koniec swej eksploatacji "przechodzą" przez rzeczoznawcę, który m.in. dokonuje pomiaru grubości powłoki lakierowej.

Zdarzało się, że na elementach wymienionych w całości w związku z tym lakierowanych określał "powłoka lakierowa w tolerancji fabrycznej".

Bo tak naprawdę czujnik nie powie Ci, czy samochód był lakierowany, czy nie, tylko JAKA JEST GRUBOŚĆ LAKIERU.

A jak nie malujesz auta drugi raz i lakiernik nie jest ciota i nie nawali Ci kilo lakieru na nowy element, to będziesz miał "fabryczne" 120 mikronów (na ten przykład).

Poza tym czujnik g... powie.

Bo jak masz np auto wyprowadzane po prawie-całce i wiele elementów było wymieniane, to może Ci podpowiedzieć, że "tryknięty tylko w błotniczek", co będzie g.prawdą.

I analogicznie - czujnik pokaże lakierowanie dookoła, które będzie następstwem np nieostrożnego przejechania po krzakach - się podrapał bidulek.

Napisano
  • Autor

> I analogicznie - czujnik pokaże lakierowanie dookoła, które będzie następstwem np nieostrożnego

> przejechania po krzakach - się podrapał bidulek.

W sumie to widzę tak :

- auto podoba się i nie wykrywa szpachli to na przegląd

- wykrywa dużo szpachli w kiepskich miejscach (dach, słupki) odpuścić (wcześniej zapoznać się z parametrami fabrycznymi)

- jeżeli trzyma normy fabryczne i nawet cos było robione to patrz pkt 1 i oznacza to, że dobrze zrobione i nie ma co się przejmować.

- jeśli coś jest lakierowane to nie przekreślać auta i wrócić do pkt 1

smile.gif

Napisano

Wiesz z lakierowaniem różnie może być: Auto może bć otalnie rozbite, dobrze go naciągną i kupią bez problemu elementy używane pod kolor, fabrycznie pomalowane i miernik ożna wsadzic między.... biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Nissan z 2004 roku :

Błotnik tył prawy 80-90 , drzwi tylne prawe 80-100, przednie prawe 90-110, błotniki przód 70-80, dach 90-100, drzwi tylne lewe 170 i pasażera 140-170. Klapa - sedan góra 100-110 a w miejscu jakby łączenia z dołem przez 1 cm ok 230, dolna część klapy 90 (ciekawe). Maska 110-120.

Jakiego werdyktu można się spodziewać?

Napisano

> Nissan z 2004 roku :

> Błotnik tył prawy 80-90

"grubość powłoki w tolerancji dla elementów fabrycznych"

> , drzwi tylne prawe 80-100,

>przednie prawe 90-110,

> błotniki przód 70-80,

> dach 90-100,

> drzwi tylne lewe 170 i pasażera 140-170.

"elementy lakierowane w trybie naprawczym"

> Klapa - sedan góra 100-110 a w miejscu

> jakby łączenia z dołem przez 1 cm ok 230, dolna część klapy 90 (ciekawe).

Zaryzykowałbym twierdzenie, że "grubość powłoki w tolerancji dla elementów fabrycznych"

> Maska 110-120.

> Jakiego werdyktu można się spodziewać?

Patrz wyżej.

Aczkolwiek - patrząc na to co napisałeś w temacie (czujka za 120 PLN kwalifikująca się w jednym rzędzie z narzędziami tak szacownych marek jak "Topex") można iść i w koncepcję, że cały malowany, albo i cały fabryczny :-)

Napisano

> Aczkolwiek - patrząc na to co napisałeś w temacie (czujka za 120 PLN kwalifikująca się w jednym

> rzędzie z narzędziami tak szacownych marek jak "Topex") można iść i w koncepcję, że cały

> malowany, albo i cały fabryczny :-)

Kupują ludzie te czujniki lakieru aby znaleźć igłe, nie malowaną, a okazuje się, że po pomiarach mają jeszcze więcej wątpliwości

Napisano
  • Autor

> "grubość powłoki w tolerancji dla elementów fabrycznych"

> "elementy lakierowane w trybie naprawczym"

> Zaryzykowałbym twierdzenie, że "grubość powłoki w tolerancji dla elementów fabrycznych"

> Patrz wyżej.

> Aczkolwiek - patrząc na to co napisałeś w temacie (czujka za 120 PLN kwalifikująca się w jednym

> rzędzie z narzędziami tak szacownych marek jak "Topex") można iść i w koncepcję, że cały

> malowany, albo i cały fabryczny :-)

Hej no tak czujnik bez sondy smile.gif Zaciekawił mnie ten kawałek na klapie bagaznika, ale nie mam porównania. Śladów malowania niby nie widać i rocznikowo się zgadza, ale zagadka jest. Miernik wykalibrowany i nowa bateryjka.

Pozdrawiam

Napisano

> Hej no tak czujnik bez sondy Zaciekawił mnie ten kawałek na klapie bagaznika, ale nie mam

> porównania. Śladów malowania niby nie widać i rocznikowo się zgadza, ale zagadka jest. Miernik

> wykalibrowany i nowa bateryjka.

> Pozdrawiam

A wiekszych zmartwien w domu nie ma zlosnik.gif? To tylko klapa bagaznika, jezeli to Twoje auto to jezdzij dalej, jezeli chcesz je kupic i to Twoja jedyna watpliwosc, to kupuj.

Napisano
  • Autor

> A wiekszych zmartwien w domu nie ma ? To tylko klapa bagaznika, jezeli to Twoje auto to jezdzij

> dalej, jezeli chcesz je kupic i to Twoja jedyna watpliwosc, to kupuj.

oj są smile.gif auto mierzone dla kolegi. Dzięki za opinie.

Też tak myślę, bo...poduszki są na swoim miejscu i podłużnice też ok. Sprawdziłem roczniki tylnych lamp i miesiące z vin zgadzają się. Wszystkie szyby rocznikowo tez ok, auto w jednych rękach ok 7 lat ogólnie II właściciel. Nowe zimowe opony...(dosłownie) zniżki ac/oc 60%. Właściciel 55 lat. Papierów z aso z kilkadziesiąt jak i cały udokumentowany przebieg (155.000). Te drzwi podobno z oc sprawcy robione też w aso. Ogólnie auto sprawia wrażenie zadbanego, blacharka na 4- sporo obić, rys itp świadczy to jednak, że nic nie było robione na szybko w aucie (jakiś dzwonek i powód sprzedaży).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.