Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polskie Prawo Jazdy zmienione na irlandzkie a polskie punkty

Featured Replies

Napisano

Witajcie smile.gif

Parę lat temu z uwagi na to ze mieszkalem w Irlandii zmienilem polskie Prawo Jazdy na irlandzkie.

Czy jak jestem w Polsce i dostaję mandat na to Irlandzkie Prawo Jazdy to mogę dostawać punkty polskie?

Słyszałem teorię, że skoro krajem pierwotnego wyrobienia prawa jazdy jest PL to mimo, iż obecnie prawo jazdy jest irlandzkie to w Polsce tez mi naliczają punkty. Jak to jest? Jakie przepisy o tym stanowią?

Pozdrówka

Napisano

> Witajcie

> Parę lat temu z uwagi na to ze mieszkalem w Irlandii zmienilem polskie Prawo Jazdy na irlandzkie.

> Czy jak jestem w Polsce i dostaję mandat na to Irlandzkie Prawo Jazdy to mogę dostawać punkty

> polskie?

> Słyszałem teorię, że skoro krajem pierwotnego wyrobienia prawa jazdy jest PL to mimo, iż obecnie

> prawo jazdy jest irlandzkie to w Polsce tez mi naliczają punkty. Jak to jest? Jakie przepisy o

> tym stanowią?

> Pozdrówka

ja mam prawko z uk

place gotowka i jade dalej zlosnik.gifzlosnik.gif 0 punktow

Napisano
  • Autor

Cześć,

Ale masz prawko zrobione w UK czy przepisane z polskiego na brytyjskie? Bo ponoć to jest zasadnicza różnica.

Napisano

> Cześć,

> Ale masz prawko zrobione w UK czy przepisane z polskiego na brytyjskie? Bo ponoć to jest zasadnicza

> różnica.

przepisane z polskiego

Napisano
  • Autor

> przepisane z polskiego

A to jak wygląda w takim razie zatrzymanie w Twoim przypadku. Jakie dokumenty okazujesz?

Czytałem, że Policja na podstawie dowodu osobistego odnajduje w bazie Twoje polskie prawko i nalicza punkty wypisując mandat kredytowy. Jedyna opcją jest nie okazanie dowodu osobistego a Paszportu gdzie nie widnieje adres zamieszkania. Podobno też nie można być zameldowanym w Polsce.

Zeby nie bylo wątpliwości nie chcę się dowiedzieć jak mogę bezkarnie łamać przepisy w kraju bo okres ułańskiej fantazji za kółkiem już przeżyłem i na szczęście nikomu, a ni sobie nic nie zrobiłem, tylko chcę się dowiedzieć jak to wygląda od strony prawnej.

Napisano

> A to jak wygląda w takim razie zatrzymanie w Twoim przypadku. Jakie dokumenty okazujesz?

> Czytałem, że Policja na podstawie dowodu osobistego odnajduje w bazie Twoje polskie prawko i

> nalicza punkty wypisując mandat kredytowy. Jedyna opcją jest nie okazanie dowodu osobistego a

> Paszportu gdzie nie widnieje adres zamieszkania. Podobno też nie można być zameldowanym w

> Polsce.

> Zeby nie bylo wątpliwości nie chcę się dowiedzieć jak mogę bezkarnie łamać przepisy w kraju bo

> okres ułańskiej fantazji za kółkiem już przeżyłem i na szczęście nikomu, a ni sobie nic nie

> zrobiłem, tylko chcę się dowiedzieć jak to wygląda od strony prawnej.

Ja nie mam meldunku i nie pokazuje DO, ewentualnie paszport. Fotoradary tez Cie nie interesuja na obcych rej.

Policja Cie zatrzymuje, dokumenty, mandat - potem robia oczy jak nie chcesz przyjac i musisz sie klocic o swoje. W koncu dostajesz gotowka i bez punktow. Ogolnie jak Cie namierza na suszarke to z reguly puszczja jak zobacza inne numery. zlosnik.gif

Pozdro i szerokiej drogi. zlosnik.gifzlosnik.gif

Mozesz wymienic tez dowod na taki z wpisem : wielka brytania w polu adresu

Napisano

> A to jak wygląda w takim razie zatrzymanie w Twoim przypadku. Jakie dokumenty okazujesz?

> Czytałem, że Policja na podstawie dowodu osobistego odnajduje w bazie Twoje polskie prawko i

> nalicza punkty wypisując mandat kredytowy. Jedyna opcją jest nie okazanie dowodu osobistego a

> Paszportu gdzie nie widnieje adres zamieszkania. Podobno też nie można być zameldowanym w

> Polsce.

> Zeby nie bylo wątpliwości nie chcę się dowiedzieć jak mogę bezkarnie łamać przepisy w kraju bo

> okres ułańskiej fantazji za kółkiem już przeżyłem i na szczęście nikomu, a ni sobie nic nie

> zrobiłem, tylko chcę się dowiedzieć jak to wygląda od strony prawnej.

W styczniu mnie zatrzymali do kontroli rutynowej (irlandzki samochod i irlandzkie prawko).

Poprosili o dokumenty, wiec dalem ubezpieczenie, dowod rej i prawo jazdy. Spytali tez o dowod osobisty - powiedzialem ze nie mam.

Spytali o moj adres zameldowania, to powiedzialem, ze mieszkam w Irl pod adresem napisany w PJ oraz dowodzie rej.

Poszli do radiowozu na 20 minut po czym wrocili i jeden z nich mi wyrecytowal moj adres w Polsce. Powiedzial, ze w ich bazie danych jestem pod tym adresem zameldowany.

Ja odrzeklem - ze owszem, ale zglosilem tymczasowe wymeldowanie pare lat temu w urzedzie miasta. On powiedzial ze takich informacji oni nie maja - ale w bazie mnie maja wpisanego pod takim adresem.

Po tym wszyskim doszlismy oboje do wniosku, ze to i tak nie ma zadnego znaczenia, i po postraszeniu mandatem za brak gasnicy sie rozjechalismy.

Czyli podsumowujac, jesli nie wymeldowales sie z Polski permanentnie, to nadal jestes w bazie danych ze swoim ostatnim adresem i policja moze to sprawdzic - najprawdopodobniej jedynie na podstawie imienia, nazwiska i daty urodzenia, bo tylko tyle mam wpisane w irlandzkim prawku. A skoro moga cie zidentyfikowac, to moga tez sprawdzic czy masz lub miales polskie prawko i ile masz tam punktow.

Ale to czy moga dodac punkty do tego prawka, a tym bardziej czy moga zabrac ci irlandzkie prawko (watpie) jesli przekroczysz dozwolona ilosc punktow to nie wiem.

Trzeba pogrzebac w przepisach...

Moze jest tu jakis prawnik na tym forum co by mu sie chcialo pogrzebac grinser006.gif

Napisano

OK narazie znalazlem cos takiego z ustawy Prawo o ruchu drogowym

Quote:

[Art. 94.]

[1. Na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej odpowiednim pojazdem silnikowym może kierować osoba posiadająca ważne zagraniczne prawo jazdy wydane przez:]

[państwo członkowskie Unii Europejskiej, Konfederację Szwajcarską lub państwo członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stronę umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym - w okresie ważności prawa jazdy;]

[państwo:]

o [będące stroną Konwencji o ruchu drogowym, sporządzonej w Wiedniu dnia 8 listopada 1968 r. (Dz. U. z 1988 r. Nr 5, poz. 40 i 44),]

o [niewymienione w pkt 1, którego wzór prawa jazdy jest zgodny z wzorem określonym w Konwencji, o której mowa w lit. a - w okresie 6 miesięcy od daty rozpoczęcia stałego lub czasowego pobytu, nie dłużej jednak niż przez okres ważności prawa jazdy.]

[2. Osoba posiadająca krajowe prawo jazdy wydane za granicą, która zamieszkuje na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, może otrzymać polskie krajowe prawo jazdy po oddaniu zagranicznego ważnego prawa jazdy organowi wydającemu prawo jazdy, z zastrzeżeniem ust. 4. Jeżeli zagraniczne prawo jazdy nie jest zgodne ze wzorem określonym w Konwencji wymienionej w ust. 1 pkt 2 lit. a, dodatkowym warunkiem otrzymania polskiego prawa jazdy jest zdanie części teoretycznej egzaminu państwowego - warunek ten nie dotyczy prawa jazdy wydanego przez państwo, o którym mowa w ust. 1 pkt 1.]

[3. Jeżeli prawo jazdy wydane za granicą zawiera ograniczenie terminu ważności, ograniczenie ze względu na stan zdrowia lub inne, należy to ograniczenie uwzględnić w wydanym prawie jazdy.]

[4. Minister właściwy do spraw transportu może określić, w drodze rozporządzenia, w stosunku do obywateli niektórych państw, ze względu na zasadę wzajemności, warunki wydawania praw jazdy odmienne niż te, które przewiduje ust. 2.]

Nic jednak na temat punktow nie ma.

Jedyne co z tego wynika moim zdaniem, to ze nawet jesli sie mieszka w Polsce, to mozna jezdzic na PJ wydanym w ktorymkolwiek kraju UE do konca jego waznosci, czyli zwykle kolo 10 lat.

Napisano

Krótko.

Jeżeli podczas kontroli okażesz prawo jazdy obcego kraju i NIE MASZ uprawnień polskich ("podwójnych") to nie dostaniesz pktów.

Dlaczego? Bo PL punkty nie mają przełożenia na zagraniczne prawo jazdy i jego zatrzymanie.

Nie ma jednolitego, paneuropejskiego systemu punktów, więc...

Rozumiesz?

Aha, ponieważ w takiej sytuacji nie możesz mieć legalnie stałego meldunku na terenie PL (posiadanie zagranicznego PJ i stały meldunek na terenie PL stoją ze sobą w sprzeczności) nie dostaniesz MKK tylko musisz płacić gotówką na miejscu.

PROBLEM pojawia się w momencie, gdy masz

a) 2 kwity - generalnie nie możesz

b) wylegitymujesz się dokumentami, z których będzie wynikać, że nie dopełniłeś obowiązku wymiany PJ na krajowe (niżej podano podstawy prawne).

Problem jest o tyle dwuznaczny, że ZTCW jest obowiązek wymiany, ale nie ma penalizacji nie dotrzymania tego obowiązku.

Nie mam pomysłu, jak rozwiązanoby taki problem.

Napisano

OK lecimy dalej...

Znalazlem cos takiego:

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI1)

z dnia 20 grudnia 2002 r.

w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego.

(Dz. U. z dnia 30 grudnia 2002 r. Nr 236, poz. 1998 zm. z 2009r Nr 117, poz. 987)

tekst ujednolicony wg stanu prawnego na dzień 1.12.2010r

jakiś tekst

I tutaj jest tak:

Quote:

§2

(...)

2. Wpisowi do ewidencji nie podlega kierowca niebędący obywatelem polskim i nieposiadający karty pobytu w związku z otrzymaniem zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony lub na osiedlenie się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, chyba że dopuścił się naruszenia, za które może być orzeczony środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów.

Quote:

§ 3. 1. Ewidencję prowadzi komendant wojewódzki Policji właściwy ze względu na miejsce zamieszkania ewidencjonowanych.

2. W odniesieniu do kierowców będących obywatelami polskimi, niemających miejsca stałego zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, oraz kierowców, o których mowa w § 2 ust. 2, ewidencję prowadzi Komendant Główny Policji.

Czyli jak na moj chlopski rozum, to ewidencji niepodlegaja tylko ci, ktorzy nie maja obywatelstwa polskiego i jeszcze do tego nie mieszkaja w polsce (nie maja karty pobytu).

Zato takie osoby jak my wszyscy (obywatele Polski z prawem jazdy z innego kraju UE) jak najbardziej ewidencji podlegaja. Wiec punkty sa wpisywane.

Ale idziemy dalej i mamy cos takiego:

Quote:

§ 7. 1. Komendant wojewódzki Policji występuje do organu właściwego w sprawach wydawania prawa jazdy z wnioskiem o:

1) cofnięcie uprawnienia do kierowania pojazdami silnikowymi w stosunku do kierowcy, który w ciągu roku od dnia otrzymania po raz pierwszy prawa jazdy przekroczył liczbę 20 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego;

2) kontrolne sprawdzenie kwalifikacji kierowcy, w zakresie wszystkich posiadanych przez niego kategorii praw jazdy, w razie przekroczenia przez niego 24 punktów otrzymanych za naruszenie przepisów ruchu drogowego.

I tak sie rzeczywiscie dzieje.

Jednak przeciez nie moga cofnac w Polsce komus uprawnienia nadanego przez zagraniczny urzad (jesli sie ma zagraniczne prawo jazdy). Komendant ma zlozyc wniosek do wlasciwego organu (czyli normalnie jest to urzad komunkiacji ktory wydal prawo jazdy), ale w przypadku zagranicznego prawa jazdy, nie ma gdzie tego wniosku zlozyc.

Nie ma wiec raczej zadnych podstaw, zeby w Polsce cofnac komus uprawnienia wydane za granica w przypadku przekroczenia punktow.

Jedyne co w Polsce mogliby zrobic, to wydac zakaz prowadzenia pojazdow, ale wg tej ustawy nigdzie za przekroczenie punktow nie jest cos takiego przewidziane. Jedyne co jest przewidziane to cofniecie uprawnien, a tego nie moga zrobic jesli uprawnienia zostaly wydane za granica.

Dodatkowo podczas kontroli drogowej policjant moze zatrzymac prawo jazdy jesli ktos ma przekroczone punkty.

Wg kodeksu drogowego

Quote:

Art. 135.

1. Policjant:

zatrzyma prawo jazdy za pokwitowaniem w razie:

a. uzasadnionego podejrzenia, że kierujący znajduje się w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu,

b. stwierdzenia zniszczenia prawa jazdy w stopniu powodującym jego nieczytelność,

c. podejrzenia podrobienia lub przerobienia prawa jazdy,

d. gdy upłynął termin ważności prawa jazdy,

e. gdy wobec kierującego pojazdem wydane zostało postanowienie lubdecyzja o zatrzymaniu prawa jazdy,

f. gdy wobec kierującego pojazdem orzeczono zakaz prowadzenia pojazdów lub wydano decyzję o cofnięciu prawa jazdy,

g. przekroczenia przez kierującego pojazdem liczby 24 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego,

h. przekroczenia przez kierującego pojazdem, w okresie 1 roku od dnia wydania po raz pierwszy prawa jazdy, liczby 20 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego;

Ale tu znowu ociera sie o to samo. Przeciez w Polsce policjant nie moze zabrac zagranicznego prawa jazdy, bo to prawo jazdy tak na dobra sprawe nie jest nawet wlasnoscia osoby nia dysponujacej, lecz urzedu za granica ktory go wydal.

Niesety nie mam zadnego przepisu na poparcie tej tezy, ale wydaje mi sie ze tak jest wszedzie.

Moze ktos rzuci jakis przepis.

Podsumowujac. Punkty sie zbieraja nawet na zagranicznym prawku. Ale jesli sie przekroczy limit, to raczej nie bedzie zadnych konsekwencji, bo w polsce nikt nie ma prawa cofnac uprawnien wydanych za granica.

Dopiero w przyszlosci jesli ktos bedzie chcial zamienic PJ zagraniczne na Polskie to moze pojawic sie problem wtedy.

Napisano

> Aha, ponieważ w takiej sytuacji nie możesz mieć legalnie stałego meldunku na terenie PL (posiadanie

> zagranicznego PJ i stały meldunek na terenie PL stoją ze sobą w sprzeczności) nie dostaniesz

> MKK tylko musisz płacić gotówką na miejscu.

> PROBLEM pojawia się w momencie, gdy masz

> a) 2 kwity - generalnie nie możesz

Chwila chwila...

Bo z tego co zacytowalem przed twoim postem, wynika troche co innego:

Quote:

[Art. 94.]

[
1. Na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej odpowiednim pojazdem silnikowym może kierować osoba posiadająca ważne zagraniczne prawo jazdy wydane przez:]

[państwo członkowskie Unii Europejskiej, Konfederację Szwajcarską lub państwo członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stronę umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym - w okresie ważności prawa jazdy;]

[państwo:]

o [będące stroną Konwencji o ruchu drogowym, sporządzonej w Wiedniu dnia 8 listopada 1968 r. (Dz. U. z 1988 r. Nr 5, poz. 40 i 44),]

o [niewymienione w pkt 1, którego wzór prawa jazdy jest zgodny z wzorem określonym w Konwencji, o której mowa w lit. a - w okresie 6 miesięcy od daty rozpoczęcia stałego lub czasowego pobytu, nie dłużej jednak niż przez okres ważności prawa jazdy.]

W pierwszym przypadku (na czerwono) czyli jesli PJ jest z kraju UE, to mozna jezdzic na nim w okresie waznosci prawa jazdy. Nie pisze nic wiecej o zadnym innym ograniczeniu ani o obowiazku wymiany.

W drugim przypadku (na zielono) czyli jesli PJ jest z kraju ktory podpisal konwencje Wiedenska, ale nie jest czlonkiem UE, i wzor prawa jazdy jest zgodny z konwencja, wtedy ograniczenie jest do 6 miesiecy od rozpoczecia stalego lub czasowego pobytu, ale nie dluzej niz waznosc PJ. Potem trzeba wymienic jesli sie chce dalej jezdzic.

Takze w przypadku PJ z Irlandii, mozna jezdzic do konca waznosci dokumentu, a w Irl PJ sa wydawane na 10 lat.

Napisano

Jeszcze znalazlem taki artykul

Quote:

Jeżeli polski kierowca stracił w kraju swoje prawo jazdy, np. za przekroczoną ilość punktów, nie uratuje go prawo jazdy zrobione za granicą. Żeby mógł prowadzić samochód w Polsce musi zdać egzamin sprawdzający.

Policja zaczęła wyłapywać kierowców, którzy stracili prawo jazdy w Polsce, a wyrobili taki dokument w innym kraju UE. Policja zabiera takie zagraniczne prawo jazdy, a kierowca musi zdać w Polsce egzamin, żeby odzyskać uprawnienia do kierowania pojazdami. Adam Jasiński, nadkomisarz z Komendy Głównej Policji potwierdza, że takie sytuacje spotyka się coraz częściej, szczególnie w południowej i zachodniej Polsce, skąd wielu kierowców wyjeżdżą do pracy w Niemczech.

Jest to próba obejścia prawa, niestety nieudana. Jeśli w rejestrze policyjnym widnieje informacja, że kierowca ma przekroczoną ilość punktów karnych, a zostanie złapany w Polsce z prawem jazdy wydanym w jakimkolwiek kraju UE, ma dużą szansę je stracić. Jeśli na dodatek na stałe zamieszkuje w kraju – straci zagraniczne prawo jazdy na pewno.

Policja może również ukarać kierowcę mandatem wysokości 500zł za jazdę bez wymaganych uprawnień. Sytuacja ta jest problematyczna, ze względu na pewne luki prawne. Nie wszystkie przepisy unijne zostały wdrożone do polskiego kodeksu drogowego. Jednak takie prawo jazdy zostanie zatrzymane i przekazane odpowiednim organom zgodnym z miejscem zamieszkania ukaranego. Prawo jazdy będzie można odzyskać dopiero po zaliczeniu egzaminu sprawdzającego.

„Nie ma przepisów mówiących o tym, że można jeździć na zagranicznym prawie jazdy, jeżeli wcześniej utraciło się polskie uprawnienia do kierowania” - mówi jedna z urzędniczek w Wydziale Komunikacji Starostwa Powiatowego w Krakowie. Kierowca musi uregulować sprawy w kraju, by móc prowadzić w nim samochód.

Ministerstwo powołuje się na wyrok Trybunału Sprawiedliwości Wspólnot Europejskich. W sprawie C-1/07 orzekł on, że państwo członkowskie może odmówić ważności prawa jazdy wydanego w innym kraju, jeżeli wcześniej w stosunku do danej osoby było prowadzone postępowanie sądowe lub administracyjne zakończone wydaniem decyzji o cofnięciu lub zatrzymaniu prawa jazdy

Z artykulu wynika niby, ze policja moze zabrac zagraniczne prawo jazdy jesli ktos utracil uprawnienia w kraju.

Jednak wyrok trybunalu sprawiedliwosci, na ktory sie tam powoluja, mowi tylko o przypadku gdy ktos najpierw doprowadzil do sytuacji w ktorej by stracil pj w polsce (np przekroczyl punkty) a dopiero potem wyrobil zagraniczne.

Tutaj szczegoly tej sprawy.

Quote:

Artykuł 1 ust. 2 i art. 8 ust. 2 i 4 dyrektywy Rady 91/439/EWG z dnia 29 lipca 1991 r. w sprawie praw jazdy zmienionej rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 września 2003 r. należy interpretować w ten sposób, że nie sprzeciwiają się one temu, aby państwo członkowskie odmówiło na swym terytorium uznania uprawnienia do kierowania pojazdami wynikającego z prawa jazdy wydanego przez inne państwo członkowskie osobie, wobec której na terytorium pierwszego państwa członkowskiego zastosowano środek polegający na cofnięciu uprawnienia do kierowania, mimo że został on zarządzony po wydaniu tego prawa jazdy, jeżeli to ostatnie prawo jazdy zostało uzyskane w okresie obowiązywania środka polegającego na zawieszeniu prawa jazdy wydanego w pierwszym państwie członkowskim i zarówno ten środek, jak i to cofnięcie są uzasadnione przyczynami istniejącymi w dniu wydania drugiego prawa jazdy.

Czyli nadal napewno nie jest to podstawa do zatrzymania prawa jazdy komus, kto przekroczyl limit punktow w Polsce na zagraniczne prawo jazdy.

Napisano
  • Autor

Czyli jeżeli prawo jazdy zostało wydane za granica zanim zaistniały przyczyny do zastosowania sankcji w Polsce to wówczas przepisu się nie stosuje?

Napisano

> Czyli jeżeli prawo jazdy zostało wydane za granica zanim zaistniały przyczyny do zastosowania

> sankcji w Polsce to wówczas przepisu się nie stosuje?

No wg wyroku trybunalu - tak. Bo to nie przepis, tylko wyrok na ktorym sie podobno policja opiera (tak pisze w artykule)

A jak to naprawde w rzeczywistosci wyglada to trzeba by sprawdzic empirycznie.

Napisano

> Witajcie

> Parę lat temu z uwagi na to ze mieszkalem w Irlandii zmienilem polskie Prawo Jazdy na irlandzkie.

> Czy jak jestem w Polsce i dostaję mandat na to Irlandzkie Prawo Jazdy to mogę dostawać punkty

> polskie?

> Słyszałem teorię, że skoro krajem pierwotnego wyrobienia prawa jazdy jest PL to mimo, iż obecnie

> prawo jazdy jest irlandzkie to w Polsce tez mi naliczają punkty. Jak to jest? Jakie przepisy o

> tym stanowią?

> Pozdrówka

Mandatu się nie dostaje na prawo jazdy tylko przypisuje się go kierowcy. Punkty się naliczają bo jesteś w ewidencji. I żeby dostać kredytowy muszą potwierdzić, że masz polski meldunek. No i najważniejsze- przy każdej kontroli czepiają się, że masz 30 dni na wymianę na polskie i nie wolno Ci na obecnym jeździć.

Aha, jeśli będziesz kiedyś chciał wrócić do polskiego to zgłoś zagubienie, będzie lepiej.

Napisano

. No i

> najważniejsze- przy każdej kontroli czepiają się, że masz 30 dni na wymianę na polskie i nie

> wolno Ci na obecnym jeździć.

A maja jakakolwiek podstawe w przepisach zeby tak twierdzic?

> Aha, jeśli będziesz kiedyś chciał wrócić do polskiego to zgłoś zagubienie, będzie lepiej.

Ale czy przy wymianie na zagraniczne nie wysylaja stamtad przypadkiem polskiego spowrotem do urzedu w ktorym zostalo wydane. Wtedy chyba deklaracja ze PJ zostalo zgubione moze byc dosc ryzykowna. Pozatym wogole po co tak?

Napisano

> .. Pozatym wogole po co tak?

w pl jezdzisz na angielskim w uk na polskim 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> . No i

> A maja jakakolwiek podstawe w przepisach zeby tak twierdzic?

Nie bardzo mają podstawę. Mnie jak zatrzymują i potwierdzają polski meldunek to zaraz pytają kiedy wróciłem i czemu jeszcze nie wymienione na polskie. Różne bajki wymyślam i przechodzi hehe.gif

> Ale czy przy wymianie na zagraniczne nie wysylaja stamtad przypadkiem polskiego spowrotem do urzedu

> w ktorym zostalo wydane. Wtedy chyba deklaracja ze PJ zostalo zgubione moze byc dosc

> ryzykowna. Pozatym wogole po co tak?

Nie chodzi mi o składanie informacji o zagubieniu polskiego a o zagubieniu zagranicznego, wydanego na podstawie polskiego.

Po wymianie odsyłają do Polski informując o fakcie. W Polsce prawko jest niszczone (nie wiem po co ale na pewno nie dostaniesz z powrotem tego samego dokumentu). Żeby wrócić do polskiego trzeba tłumacza przysięgłego, który potwierdzi uprawnienia z prawka brytyjskiego- które to zostało wydane na podstawie polskiego spineyes.gifhehe.gif

Polskie PJ są bezterminowe. W brytyjskim mam ważność ograniczoną wiekiem- do 45 roku życia dla kategorii zawodowych i 70 roku życia dla standardowych. Przy tłumaczeniu mogą wziąć ważność z brytyjskiego i tym sposobem mając polskie PJ wymieniasz je na brytyjskie, potem na polskie i masz już polskie ale z ograniczeniami wiekowymi.

Zgłaszając zagubienie wydają Ci wtórnik na podstawie wpisu do ewidencji a także po otrzymaniu potwierdzenia ze strony zagranicznej, że nie zostało ono przypadkiem zatrzymane. Ta druga czynność trwa co prawda kilka miesięcy ale odpada koszt tłumacza przysięgłego oraz nie wejdą wspomniane ograniczenia wiekowe.

Napisano

> w pl jezdzisz na angielskim w uk na polskim

Wymieniając polskie na angielskie musisz oddać polskie, które to jest odsyłane do PL z informacją o wydaniu dokumentu zagranicznego. Nie masz możliwości posiadać dwóch na raz 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Nie bardzo mają podstawę. Mnie jak zatrzymują i potwierdzają polski meldunek to zaraz pytają kiedy

> wróciłem i czemu jeszcze nie wymienione na polskie. Różne bajki wymyślam i przechodzi

> Nie chodzi mi o składanie informacji o zagubieniu polskiego a o zagubieniu zagranicznego, wydanego

> na podstawie polskiego.

> Po wymianie odsyłają do Polski informując o fakcie. W Polsce prawko jest niszczone (nie wiem po co

> ale na pewno nie dostaniesz z powrotem tego samego dokumentu). Żeby wrócić do polskiego trzeba

> tłumacza przysięgłego, który potwierdzi uprawnienia z prawka brytyjskiego- które to zostało

> wydane na podstawie polskiego

> Polskie PJ są bezterminowe. W brytyjskim mam ważność ograniczoną wiekiem- do 45 roku życia dla

> kategorii zawodowych i 70 roku życia dla standardowych. Przy tłumaczeniu mogą wziąć ważność z

> brytyjskiego i tym sposobem mając polskie PJ wymieniasz je na brytyjskie, potem na polskie i

> masz już polskie ale z ograniczeniami wiekowymi.

> Zgłaszając zagubienie wydają Ci wtórnik na podstawie wpisu do ewidencji a także po otrzymaniu

> potwierdzenia ze strony zagranicznej, że nie zostało ono przypadkiem zatrzymane. Ta druga

> czynność trwa co prawda kilka miesięcy ale odpada koszt tłumacza przysięgłego oraz nie wejdą

> wspomniane ograniczenia wiekowe.

Czyli ogolnie w duzym skrocie - niezle jaja shocked.gif

Dzieki za wytlumaczenie wink.gif

Napisano

> Czyli ogolnie w duzym skrocie - niezle jaja

> Dzieki za wytlumaczenie

Ja tak jeżdżę na swoim w PL od 2007 bo z początku też myślałem, że punkty nie wchodzą. Ile razy już mi chcieli zatrzymywać to nie pamiętam hehe.gif

W sierpniu tego roku zgubiłem portfel z dokumentami i również to brytyjskie prawko. Dowiadywałem się tu na miejscu w PL jaka jest procedura wyrobienia wtórnika i ostatecznie zarejestrowałem się na stronie DVLA i wyrobiłem brytyjski wtórnik, który przyszedł na adres kolegi w UK.

Jak kiedyś będę musiał wymienić na polskie to zgłoszę zagubienie ze wspomnianych już powodów.

I ciekawostka: zgłaszając zagubienie czas odpowiedzi strony brytyjskiej na zapytanie przez Polskę o aktualność uprawnień to 1-6 miesięcy biglaugh.gif

Napisano

> Ja tak jeżdżę na swoim w PL od 2007 bo z początku też myślałem, że punkty nie wchodzą. Ile razy już

> mi chcieli zatrzymywać to nie pamiętam

> W sierpniu tego roku zgubiłem portfel z dokumentami i również to brytyjskie prawko. Dowiadywałem

> się tu na miejscu w PL jaka jest procedura wyrobienia wtórnika i ostatecznie zarejestrowałem

> się na stronie DVLA i wyrobiłem brytyjski wtórnik, który przyszedł na adres kolegi w UK.

> Jak kiedyś będę musiał wymienić na polskie to zgłoszę zagubienie ze wspomnianych już powodów.

> I ciekawostka: zgłaszając zagubienie czas odpowiedzi strony brytyjskiej na zapytanie przez Polskę o

> aktualność uprawnień to 1-6 miesięcy

a moze bezpieczniej zglosic zniszczene niz zgubienie? przymajmniej bedzie zgone z stanem faktycznym?

Napisano

> a moze bezpieczniej zglosic zniszczene niz zgubienie? przymajmniej bedzie zgone z stanem

> faktycznym?

Nie widzę różnicy. Jeśli zagubione należałoby zgłaszać na Policji to owszem ale nie ma takiej możliwości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.