Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przycinający się Pedał Gazu -Sporadycznie Astra F 1.8 C18NZ

Featured Replies

Napisano

Witam!

Panowie jeszcze jedna mała ustereczka ostatnio zaczęła występować.

Mianowicie jak auto jest zimno gaz chodzi perfekcyjnie nic nie przycina nie blokuje się.

Jak się nagrzeje to sporadycznie ma takie odchyły że po mocniejszym wciśnięciu gazu i przeciągnięciu auta (odpowiada to większemu rozchyłowi przepustnicy) pedał odpuści dobrze czyli cofnie do końca ale jak chcę za chwilę wcisnąć gaz to pedał się tak jakby zablokuje i trzeba wcisnąć go mocno praktycznie na 3/4 i wtedy odpuszcza i chodzi już normalnie.Linkę rozebrałem wpuściłem w niej oleju ,oliwy do maszyn i chodzi super delikatnie nie zacina ją nic.

Przesmarowałem wszystkie cięgła smarem miedziowym przy przepustnicy .

Moje domysły to ,że przepustnica się tak jakby przyblokowuje .

Czy ktoś miał podobnie?

Napisano

Rozumiem, że obroty silnika spadają po puszczeniu gazu, ale jak chcesz depnąć, to coś trzyma pedał?

Ja bym jednak podejrzewał linkę. Przepustnica jest dobrze łożyskowana. Ale możesz sprawdzić luz między nią i obudową. Jeśli będzie zbyt mały to przepustnica może się klinować w kanale. To chyba jedyna możliwość, żeby coś takiego się stało.

Napisano
  • Autor

Dokładnie ,obroty bez problemu spadają po przegazowaniu ,ale czasem się zdarzy ,że za chwile gdy chce go wcisnąć to coś go przyblokuje.

Wtedy muszę go mocno wcisnąć i za chwilę odpuści i już chodzi bez problemu.

Z ciekawości jak jest łożyskowana przepustnica??

Rozbiorę jeszczed jutro linkę i naleje w nią porządnie z jednej i z drugiej strony.

Napisano

Zanim to zrobisz to sprawdź czy nikt nie kręcił taką śrubą przy przepustnicy po lewej stronie (nie wiem czy w C18NZ jest podobna przepustnica). U mnie w miejscu gdzie kończy się linka jest takie cięgno. Jak je pociągniesz i puścisz to uderza w taki odbój i pozycja tego odboju jest regulowana tą śrubą. Ciężko to wytłumaczyć, ale u mnie tak gazownicy tym kręcili, że po pierwsze przepustnica się zacinała w położeniu "0" a po drugie był problem z wolnymi obrotami, bo nie była w położeniu fabrycznym. Oryginalnie ta śruba jest zaślepiona i taka być powinna. Zresztą tosh już kilka razy o tej śrubie wspominał. Być może jest gdzieś jakieś zdjęcie w archiwum.

Napisano

> Z ciekawości jak jest łożyskowana przepustnica??

Ślizgowo w korpusie.

Napisano
  • Autor

> Ślizgowo w korpusie.

Dobra jutro będe sprawdzał ,to porobie focisze co i jak w temacie.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Witam!

Działałem dzisiaj przy tym i już ogarnąłem temat.

Zdjąłem linkę i na imadło ją .Przez 15 minut mozolnie wlewałem olej małą strzykawką i ruszałem linką góra -dół.

Ta śruba co o niej była mowa to wkręt regulacji wolnych obrotów.

Dodatkowo dojrzałem że przepustnica nie odbijała do końca , odbojnik do regulacji śruby przy predale gazu był wygięty .Poprawiłem to wszystko i jest już wporządku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.