Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ja mu w gaz o ona nie jedzie....

Featured Replies

Napisano

Witam.

od kilku dni zauważyłem trochę dziwne zachowanie mojej Kromci. Dzieje się coś takiego , ja jej w gaz a ona zbiera się powoli ,ociężale, To samo dzieje się przy redukcji biegów na niższe.Trochę to niepokojące , w szczególności gdy trzeba szybko "myknąć ze świateł" Pozdrawiam.Czy ktoś z szanownych kolegów miał taki przypadek?

Napisano
  • Autor

> zawór EGR

Właśnie......tyklo że FES pokazywał że działa...

Napisano

u mnie też pokazywał że działał na FES a był padnięty; tym się nie sugeruj.

Czyli do 2k nie idzie a potem jak już turbo pociągnie to idzie bez problemu ? Jeżeli takie masz mniej więcej objawy to na 95% EGR.

Ewentualnie może być te przepływomierz - odłącz wtyczkę i zobacz jak jeździ, jeżeli będzie OK, to masz winowajce.

Napisano
  • Autor

> Czyli do 2k nie idzie a potem jak już turbo pociągnie to idzie bez problemu ?

do 2k to masakra bardzo słabo wchodzi na obroty ,trzymie 1,2k potem pomału rosną do 2,2 a powyżej 2.6 słychać sprężarkę i coś dopiero pociągnie.

Napisano

> do 2k to masakra bardzo słabo wchodzi na obroty ,trzymie 1,2k potem pomału rosną do 2,2 a powyżej

> 2.6 słychać sprężarkę i coś dopiero pociągnie.

Podręcznikowy przykład uszkodzonego sterowania zmiennej geometrii turbiny.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Podręcznikowy przykład uszkodzonego sterowania zmiennej geometrii turbiny.

....no to zmartwiła mnie ta odpowiedź.....

Napisano

sprawdź najpierw EGR i przepływomierz

pad turbiny to ostateczność

jaki przebieg ? silnik 120/150 KM ?

Napisano

> ....no to zmartwiła mnie ta odpowiedź.....

sprawdź, czy wszystko OK z wężykiem, który daje podciśnienie do gruszki sterującej łopatami w turbo.

Kumpel miał tak porozrywany w Stilo 115KM przy samym króćcu, że nie było sterowania.

Napisano

> ....no to zmartwiła mnie ta odpowiedź.....

Zaworek sterujący kosztuje około 100 zł, więc tragedii nie ma. Musisz zdiagnozować, czy do zaworka dochodzi podciśnienie z kolektora podciśnienia. Sprawdź czy kontaktują styki elektryczne zaworka. Uszkodzenie samego sterowania zdarza się rzadko i spowodowane jest PSJ i nadmiarem sadzy w spalinach. Sam zaworek warto przenieść gdzieś wyżej. Na kąciku Stilo masz manual z czyszczenia tego zaworka i całą masę wątków.

Pozdrawiam

Napisano

Wyczyść EGR

Napisano

kolejny glos za zawalonym breja egr'em

Napisano

EGR wisi zapewne, blacha i wszystko będziesz wiedział...

Do tej diagnozy nie trzeba nawet komputera hehe.gif

Napisano
  • Autor

dzięki za wszelkie wsazówki............w sobotę biorę się za robotę.......

Napisano
  • Autor

> jaki przebieg ? silnik 120/150 KM ?

Przebieg 161000 silnik 150KM

Napisano
  • Autor

No i lekka poprawa.EGR (sam zawór ) był drożny wręcz czysty ale wodzik w cewce był wciśnięty do środka .Wyczyściłem,wymyłem i rozruszałem rdzeń cewki EGRa .Poskładałem do kupy.Jest poprawa ale nie jest to co było przed awarią.Nie wiem jak dostać się do tego zaworka sterującego geometrią łopatek.Wszędzie ciasno.

Miłej niedzieli wszystkim.

Napisano

> No i lekka poprawa.EGR (sam zawór ) był drożny wręcz czysty ale wodzik w cewce był wciśnięty do

> środka .Wyczyściłem,wymyłem i rozruszałem rdzeń cewki EGRa .Poskładałem do kupy.Jest poprawa

> ale nie jest to co było przed awarią.Nie wiem jak dostać się do tego zaworka sterującego

> geometrią łopatek.Wszędzie ciasno.

> Miłej niedzieli wszystkim.

Czyściłeś może czujnik ciśnienia, który jest zamontowany w kolektorze? Łatwo się go wyciąga (jedna śruba), a zawsze jest zawalony syfem przez co nie do końca dobrze działa passed_out.gif

Napisano
  • Autor

> Czyściłeś może czujnik ciśnienia

Tak ,czyściłem,zapomniałem napisać.

Napisano
  • Autor

> Ewentualnie może być te przepływomierz - odłącz wtyczkę i zobacz jak jeździ, jeżeli będzie OK, to

> masz winowajce.

Chyba wreszcie znalazłem winowajcę.Po odłączeniu przepływomierz auto zbiera się normalnie. A teraz pytanie.Czy można tak jeździć z wypiętym czujnikiem?

Napisano

> Chyba wreszcie znalazłem winowajcę.Po odłączeniu przepływomierz auto zbiera się normalnie. A teraz

> pytanie.Czy można tak jeździć z wypiętym czujnikiem?

Wymontuj go, przemyj sprayem np do odtłuszczania tarcz hamulcowych i zobacz czy pomogło.

Czasem nie jest on uszkodzony jedynie zaolejony/zasyfiony i błędnie podaje parametry frown.gif

Napisano

> Chyba wreszcie znalazłem winowajcę.Po odłączeniu przepływomierz auto zbiera się normalnie. A teraz

> pytanie.Czy można tak jeździć z wypiętym czujnikiem?

możesz... silnik pracuje na podstawie mapy...

Jesli chcesz go czyścic to pamiętaj, ze tylko specjalnym preparatem do optyki - czysty alkohol i zawsze trzymaj go w pionie tak jak jest zamontowany - nie pchaj tam żadnych wacików czerwona.gif

W Cromie jest w takim miejscu, ze nic nie powinno sie mu stac- to znaczy za filtrem i daleko od turbiny... ale nic nie jest wieczne i pewnie sie spalił.... sick.gif jesli kupisz nowy to tylko firmowy... ok.gif Nic z allegro bo szkoda pieniedzy no.gif

Napisano

> możesz... silnik pracuje na podstawie mapy...

> Jesli chcesz go czyścic to pamiętaj, ze tylko specjalnym preparatem do optyki - czysty alkohol i

> zawsze trzymaj go w pionie tak jak jest zamontowany - nie pchaj tam żadnych wacików

jak to nie, waciki bardzo dobrze czyszczą powierzchnię metalowej płytki w przepływomierzu, tyko trzeba się logicznie z nimi obchodzić. Najlepszym i sprawdzonym rozwiązaniem jest potraktowanie chemią czyszcząca w spraju i intensywny cykl w zmywarce, jednak pozbawiony nabłyszczaczy itp.

Pozdrawiam

> W Cromie jest w takim miejscu, ze nic nie powinno sie mu stac- to znaczy za filtrem i daleko od

> turbiny... ale nic nie jest wieczne i pewnie sie spalił.... jesli kupisz nowy to tylko

> firmowy... Nic z allegro bo szkoda pieniedzy

Napisano

> jak to nie, waciki bardzo dobrze czyszczą powierzchnię metalowej płytki w przepływomierzu, tyko

> trzeba się logicznie z nimi obchodzić. Najlepszym i sprawdzonym rozwiązaniem jest

> potraktowanie chemią czyszcząca w spraju i intensywny cykl w zmywarce, jednak pozbawiony

> nabłyszczaczy itp.

> Pozdrawiam

> > firmowy... Nic z allegro bo szkoda pieniedzy

Jest to idealny recepta jak całkowicie załatwić przepływkę hehe.gifczerwona.gif

Jeśli ktokolwiek rozbierał to wie:

- w środku elektronika jest zabezpieczona czymś w rodzaju żelu

- substancja ta pod wpływme środków chemicznych i goraca sie rozpływa

- nie wolno przepływki obeacać w trakcie mycia bo rozpuszczalniki docierają do tej substancji od strony grzałeczki i niszczą ją

- Przepływka powinna być jeśli już to myta czystym alkoholem do elektroniki

- grzałeczka to delikatny element i uszkodzenie jej w przepływce mechaniczne jest banalnie proste sick.gif

- Przepływka kończy się między 100 a 200 tyś km - wszystko zależy od liczby właczeń auta, dbania o filtr powietrza, i mnustwa innych czynników

W Cromie przepływka ma idealne warunki aby pracowac baaaaardzo długo bez usterek i o ile dba się o filtr powietrza nic nie powinno się z nią stać do tych 200 tyś km

Napisano

> Jest to idealny recepta jak całkowicie załatwić przepływkę

> Jeśli ktokolwiek rozbierał to wie:

> - w środku elektronika jest zabezpieczona czymś w rodzaju żelu

> - substancja ta pod wpływme środków chemicznych i goraca sie rozpływa

> - nie wolno przepływki obeacać w trakcie mycia bo rozpuszczalniki docierają do tej substancji od

> strony grzałeczki i niszczą ją

> - Przepływka powinna być jeśli już to myta czystym alkoholem do elektroniki

> - grzałeczka to delikatny element i uszkodzenie jej w przepływce mechaniczne jest banalnie proste

> - Przepływka kończy się między 100 a 200 tyś km - wszystko zależy od liczby właczeń auta, dbania o

> filtr powietrza, i mnustwa innych czynników

> W Cromie przepływka ma idealne warunki aby pracowac baaaaardzo długo bez usterek i o ile dba się o

> filtr powietrza nic nie powinno się z nią stać do tych 200 tyś km

Myłem swoją i kolegi, obie ze Stilo gdzie syfiły się olejem. Obie nadal mają się dobrze. Wielu ludzi czyści bardzo agresywnymi środkami do mycia gaźników i przepustnic i przepływki nadal żyją. Podczas pracy też mają często trudne życie: paliwo, olej, temperatura, drgania i zanieczyszczenia.

Napisano
  • Autor

Panowie ,mówicie chyba o dwóch różnych czujnikach,i każdy ma rację. Co do mojego czujnika przepływu powietrza ,jest po prostu nie rozbieralny.Stanowi jedną bryłę z obudową.Ale to nic DZIŚ NADSZEDŁ SĄDNY DZIEŃ. Zapaliła się żółta Lampa CHEK itd.... Błąd EGR Po podpięciu do FES zawór nic nie reaguje. passed_out.gif

Napisano

> Panowie ,mówicie chyba o dwóch różnych czujnikach,i każdy ma rację. Co do mojego czujnika przepływu

> powietrza ,jest po prostu nie rozbieralny.Stanowi jedną bryłę z obudową.Ale to nic DZIŚ

> NADSZEDŁ SĄDNY DZIEŃ. Zapaliła się żółta Lampa CHEK itd.... Błąd EGR Po podpięciu do FES zawór

> nic nie reaguje.

A nie czyściłeś jego? od tego miałeś zacząć... wink.gif

Napisano
  • Autor

.....kogo nie czyściłem? blush.gif Tego EGera? No kurcze chyba zapomniałem hehe.gif A tak na serio. To ten rdzeń ,wodzik ,co wychodzi z cewki .to przy nie zatartym stanie ile ma wystawać ponad obudowę z cewki? U mnie wystawał ok 5mmm,po wyczyszczeniu ok 1 cm i luźno chodził tzn nie stawiał żadnego oporu aż do wciśnięcia go na głębokość tych 5mm gdzie było czuć opór tak jakby znajdowała się za rdzeniem sprężynka.

Napisano

> znajdowała się za rdzeniem sprężynka.

Jakieś 7 mm i powinien po naciśnięciu chować się wewnątrz / na równo .. tak są tam sprężynki ale 100% pewność będziesz miał jak wyczyścisz od środka tą cewkę po rozebraniu jej i wybiciu rdzenia. ( na kąciku stilo podawałem wielokrotnie opisy .... ) do tego trzeba jeszcze sam zawór wyczyścić - umyć i dobrze jest dołożyć blaszkę z 4 otworami ....

Napisano
  • Autor

Dzięki za wszystkie wskazówki Panowie pub2.gif Sprawa wyjaśniona . To była wina "wiszącego " EGEra Dzisiaj dokładnie rozebrana cewka i czyszczenie aż lśni. Teraz z ręką na sercu mogę powiedzieć że wyczyściłem. A Liskowi stawiam duuże piwo.gif za taki szczegółowy manual . Blaszkę z dziurkami też zamówiłem i jak zostanie dostarczona to zakładam. A co najważniejsze to nareszcie ...ja mu w gaz a ONA jedzie. Pozdrowienia. 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.