Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozważanie na temat oleju

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się jaki olej wlać do hondy cb 500 na wiosnę.

Wszyscy polecają oleje motul np. 5100 10w40.

Czytam specyfikację i niczym szczególnym nie różni się niż lotos 10w40.

A możnaby zalać coś lepszego np. jakiś syntetyk samochodowy w tej cenie.

Co do lania syntetyków po minerałach - temat przerobiłem w 126p i cinquecento.

Wszyscy pukali się po głowie, że silnik mi sie rozcieknie, zatrze, wybuchnie - nic z tych rzeczy.

Czy wierzyć w marketing i motocykl narysowany na opakowaniu oleju?

Czytałem, że nie należy używać olejów serii eco-drive - gdyż te mogą powodować poślizg mokrego sprzęgła, ale zwykły samochodowy bez ekoudziwnień zaszkodzi?

Instrukcja serwisowa mówi o oleju 10w40 API SG i tyle.

Co sądzicie na ten temat? Może ktoś próbował samochodowego oleju w moto.

Napisano

> Co sądzicie na ten temat? Może ktoś próbował samochodowego oleju w moto.

Czytalem, ze probowali. Slizgało się sprzęgło. Jak kolega chce to moze sam zaryzykowac i sprawdzic.

Napisano

Do motocykla się leje olej motocyklowy bo jest inny od samochodowego. Zawsze 10w40 (w skrajnych przypadkach mineralny jak bardzo bierze olej). Motul 5100 albo castrol są dobre. W sumie to obojętnie jaki byś wlał to będzie dobry, ale ważne żeby motocyklowy był

Napisano

Kiedyś płukałem silnik w enduraku olejem samochodowym (mineralny lotos) i przed spuszczeniem przegoniłem sprzęta... Podczas dużego obciążenia tarcze sprzęgłowe zaczynały się ślizgać. Po zmianie na olej motocyklowy wszystko wróciło do normy zlosnik.gif

Moim zdaniem nie warto...

Napisano

Dałbym sobie spokój z olejami samochodowymi.

Do japoni zawsze lałem Motula 5100 10W40, bo spełniał wymagania producentów posiadanych modeli.

Do AP leje AGIP 4-tec 15W50, bo taki również zaleca producent. Można się spotkać przy zastosowaniu innego oleju o odmiennej lepkości np. problemów z pracą skrzyni biegów i sprzegła. Na forach Aprili sporo osób dochodziło do takich wniosków, bo eksperymentach z oleum. Choć mimo wszystko podejrzewam, że w przypadku CB 500 niekoniecznie musi to być odczuwalne.

W każdym razie wychodzę z założenia, jeśli kogoś stać na motocykl to i stać go również wymienić olej co sezon, choćby kosztował 50 zł/l, o innych czynnościach serwisowych nie wspominając wink.gif

Napisano
  • Autor

> Czytalem, ze probowali. Slizgało się sprzęgło. Jak kolega chce to moze sam zaryzykowac i sprawdzic.

Czytałem, słyszałem a widziałem? Czy znajomy znajomego szwagra?

Bo nie wiem czy to czasem nie marketing - ostatnio widziałem reklamę że inne oleje do aut niemieckich a inne do francuskich Orlen marketing taki robi.

Tym bardziej że w instrukcji 10w40 API SG i uwaga aby nie używać energooszczędnych gdyż może właśnie sprzęgło się ślizgać.

Napisano

> Czytałem, słyszałem a widziałem? Czy znajomy znajomego szwagra?

> Bo nie wiem czy to czasem nie marketing - ostatnio widziałem reklamę że inne oleje do aut

> niemieckich a inne do francuskich Orlen marketing taki robi.

> Tym bardziej że w instrukcji 10w40 API SG i uwaga aby nie używać energooszczędnych gdyż może

> właśnie sprzęgło się ślizgać.

Ale norm API JASO nie tworzyli marketingowycy z orlenu wink.gif

Norma SG jest podana dlatego że wszystkie powyżej mają sporo dodatków zmniejszających tarcie. Więc jeśli chcesz zastosować olej o wyższej normie niż SG to powinien posiadać także normę dla motocykli z mokrym sprzęgłem.

Napisano

> Zastanawiam się jaki olej wlać do hondy cb 500 na wiosnę.

> Wszyscy polecają oleje motul np. 5100 10w40.

> Czytam specyfikację i niczym szczególnym nie różni się niż lotos 10w40.

> A możnaby zalać coś lepszego np. jakiś syntetyk samochodowy w tej cenie.

> Czy wierzyć w marketing i motocykl narysowany na opakowaniu oleju?

> Instrukcja serwisowa mówi o oleju 10w40 API SG i tyle.

> Co sądzicie na ten temat?

skoro szukasz oleju 10W40, to kup taki ORLEN i nie eksperymentuj z olejem samochodowym, no chyba że bardzo chcesz biglaugh.gif

olej w moto ma za zadanie obsłużyć silnik, sprzęgło oraz skrzynię biegów, m.in. dlatego ma krótsze przebiegi między wymianami, niż olej w silniku auta. jeśli wierzyć w marketing i motocykl narysowany na opakowaniu - olej typowo motocyklowy godzi te wszystkie sprzeczne wymagania... hmm.gif

sam od tego roku używam ORLEN-u i nie zauważam jakiejkolwiek zmiany w działaniu zespołu napędowego w moim skuterku. poprzednio używałem oleju, którego nazwa zaczyna się na "C" smile.gif i jedyna różnica to cena x2. zrezygnowałem.

Napisano
  • Autor

> Ale norm API JASO nie tworzyli marketingowycy z orlenu

> Norma SG jest podana dlatego że wszystkie powyżej mają sporo dodatków zmniejszających tarcie. Więc

> jeśli chcesz zastosować olej o wyższej normie niż SG to powinien posiadać także normę dla

> motocykli z mokrym sprzęgłem.

Znalazłem w necie o JASO, co to jest i po co powstalo: Linka do specyfikacji JASO

I generalnie po to, aby użytkownik motocykla nie wlał jakiegos econony fuel 5w30, przez które mogłoby się ślizgać sprzęgło.

Ten orlen - w cenie standardowego Oleju do samochodu - czym tłumaczyć wyższe ceny oleju na C, albo motula?

Napisano

moja vfr jeździ na motulu 300V

taki lał poprzedni właściciel i ja taki albo 7100 zamierzam kupić

cenowo wychodzi ok 180-200 zł za 4 litry- sporo

ale wszędzie piszą że to górna półka i warto lać dobry olej

w sumie do auta też leję motula, tyle że 8100 i jestem zadowolony

Napisano

> Znalazłem w necie o JASO, co to jest i po co powstalo: Linka do specyfikacji JASO

> I generalnie po to, aby użytkownik motocykla nie wlał jakiegos econony fuel 5w30, przez które

> mogłoby się ślizgać sprzęgło.

> Ten orlen - w cenie standardowego Oleju do samochodu - czym tłumaczyć wyższe ceny oleju na C, albo

> motula?

Przynajmniej kilkunastoma różnymi parametrami, o których wydaje mi się że nie ma większego sensu dyskutować.

Chcesz tani i dobry olej do motocykla:

http://moto.allegro.pl/repsol-moto-sintetico-4t-10w40-4l-i1980604781.html

Napisano

Teoretycznie (bo nigdy nie lalem) mozna lac oleje samochodowe i nic nie powinno sie stac, wazne zeby nie byly to oleje 0W i 5W. Z drugiej strony można kupić markowy olej motocyklowy nie wydajac duzo pieniedzy (za ok. 25PLN za litr). Wybor nalezy do Ciebie smile.gif

Napisano

> Zastanawiam się jaki olej wlać do hondy cb 500 na wiosnę.

> Wszyscy polecają oleje motul np. 5100 10w40.

> Czytam specyfikację i niczym szczególnym nie różni się niż lotos 10w40.

> A możnaby zalać coś lepszego np. jakiś syntetyk samochodowy w tej cenie.

> Co do lania syntetyków po minerałach - temat przerobiłem w 126p i cinquecento.

> Wszyscy pukali się po głowie, że silnik mi sie rozcieknie, zatrze, wybuchnie - nic z tych rzeczy.

> Czy wierzyć w marketing i motocykl narysowany na opakowaniu oleju?

> Czytałem, że nie należy używać olejów serii eco-drive - gdyż te mogą powodować poślizg mokrego

> sprzęgła, ale zwykły samochodowy bez ekoudziwnień zaszkodzi?

> Instrukcja serwisowa mówi o oleju 10w40 API SG i tyle.