Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolki oleju i silnika świecą po wyjęciu kluczyka

Featured Replies

Napisano

Po wyłączeniu silnika i po wyjęciu kluczyka zauważyłem, że na tablicy pozostały zapalone kontrolki oleju i silnika. Po ponownym odpaleniu kontrolki zgasły jak zwykle. Ale po wyłączeniu i wyjęciu kluczyka znowu się paliły.

W końcu po różnych kombinacjach odpiąłem na chwilę jedną klemę z aku i kontrolki przestały się palić. Odpaliłem jeszcze raz i na razie problem zniknął.

Auto użytkuje moja luba więc się obawiam co to może być. Ktoś ma jakiś pomysł?

PS. Rzecz ma miejsce w Punto II 1.2 60KM z 2003 r.

Napisano

Uszkodzona kostka w stacyjce lub uszkodzony alternator,choć jeżeli problem znika obstawiałbym stacyjkę.

Napisano

> Po wyłączeniu silnika i po wyjęciu kluczyka zauważyłem, że na tablicy pozostały zapalone kontrolki

> oleju i silnika. Po ponownym odpaleniu kontrolki zgasły jak zwykle. Ale po wyłączeniu i

> wyjęciu kluczyka znowu się paliły.

> W końcu po różnych kombinacjach odpiąłem na chwilę jedną klemę z aku i kontrolki przestały się

> palić. Odpaliłem jeszcze raz i na razie problem zniknął.

> Auto użytkuje moja luba więc się obawiam co to może być. Ktoś ma jakiś pomysł?

> PS. Rzecz ma miejsce w Punto II 1.2 60KM z 2003 r.

TTTM , to problem SW w liczniku , nic nie rob poprostu raz na jakis czas sie wysypie i wystarczy odlaczyć aku

jak cie to zacznie irytowac to wymien licznik

Napisano

> jak cie to zacznie irytowac to wymien licznik

po czym poznac dobry licznik, zeby nie kupic takiego samego?

Napisano

> po czym poznac dobry licznik, zeby nie kupic takiego samego?

kupic nowy , na uzywce nie poznasz niestety

Napisano

> Po wyłączeniu silnika i po wyjęciu kluczyka zauważyłem, że na tablicy pozostały zapalone kontrolki

> oleju i silnika. Po ponownym odpaleniu kontrolki zgasły jak zwykle. Ale po wyłączeniu i

> wyjęciu kluczyka znowu się paliły.

> W końcu po różnych kombinacjach odpiąłem na chwilę jedną klemę z aku i kontrolki przestały się

> palić. Odpaliłem jeszcze raz i na razie problem zniknął.

> Auto użytkuje moja luba więc się obawiam co to może być. Ktoś ma jakiś pomysł?

> PS. Rzecz ma miejsce w Punto II 1.2 60KM z 2003 r.

no zaraz ale jeśli wyłączył mu się silnik to (+) po kluczyku zniknął, tak?

a więc stacyjka nie koniecznie moze być uszkodzona,może to być też brak jakiejś masy w wiązce.

Zrób tak odkręc osłone kierownicy tą plastikową i bedziesz miał do stacyjki kostke 3 pinową z przewodami czerwony,pomarańczowy,brązowy.

czerwony + stały,pomarańczowy + po kluczyku,brąz + do rozrusznika.

sprawdź czy po wyłączeniu stacyjki masz napiecie na pomarańczowym.

Aha może być zamiast pomarańczowego niebieski.

Jeśli na pomarańczowym po wyjeciu kluczyka ze stacyjki bedzie + to uszkodzona jest stacyjka .

Napisano

> czerwony + stały,pomarańczowy + po kluczyku,brąz + do rozrusznika.

> sprawdź czy po wyłączeniu stacyjki masz napiecie na pomarańczowym.

> Aha może być zamiast pomarańczowego niebieski.

> Jeśli na pomarańczowym po wyjeciu kluczyka ze stacyjki bedzie + to uszkodzona jest stacyjka .

W PII zegary sa sterowane cyfrowo, a nie analogowo jak w PI. Za ich dzialanie odpowiada "body" i stacyjka nie ma na nie bezposredniego wplywu.

Napisano

> W PII zegary sa sterowane cyfrowo, a nie analogowo jak w PI. Za ich dzialanie odpowiada "body" i

> stacyjka nie ma na nie bezposredniego wplywu.

Tak ale chodzi o to żeby wykluczyc uszkodzenie stacyjki.

W każdym aucie masz Plus po kluczyku i stały pod stacyjką nawet w Grande i w Evo.

Więc chodzi oto ze za nim zacznie się pogłębiać w dalsze żeczy niech zacznie od stacyjki.

Napisano

> Tak ale chodzi o to żeby wykluczyc uszkodzenie stacyjki.

> W każdym aucie masz Plus po kluczyku i stały pod stacyjką nawet w Grande i w Evo.

> Więc chodzi oto ze za nim zacznie się pogłębiać w dalsze żeczy niech zacznie od stacyjki.

Gdyby problem byl ze stacyjka, to zostalo by wiecej kontrolek, np: MIL czyli check, bo ta zapla sie tez jak tylko silnik zgasnie. Np: w GP ilosc kabli przy stacyjce zostala ograniczna do minimum, sa raptem 3 albo 4 przewody ( raczej 3) - jak w starym maluchu.

Napisano

> Gdyby problem byl ze stacyjka, to zostalo by wiecej kontrolek, np: MIL czyli check, bo ta zapla sie

> tez jak tylko silnik zgasnie. Np: w GP ilosc kabli przy stacyjce zostala ograniczna do

> minimum, sa raptem 3 albo 4 przewody ( raczej 3) - jak w starym maluchu.

No wiem kolego jak jest GP pracuje w ASO w łodzi;)

Napisano

> No wiem kolego jak jest GP pracuje w ASO w łodzi;)

Przepraszam, ale ja tego zdania po prostu nie rozumiem ... frown.gif

Może to skrót myślowy - tak zawsze robi moja żona - rozmawiamy o jednym, po czym zadaje mi pytanie zupełnie z innej beczki i dziwi się, że nie wiem o co chodzi ...

Napisano

> Przepraszam, ale ja tego zdania po prostu nie rozumiem ...

> Może to skrót myślowy - tak zawsze robi moja żona - rozmawiamy o jednym, po czym zadaje mi pytanie

> zupełnie z innej beczki i dziwi się, że nie wiem o co chodzi ...

<załamka>

Wiem jak jest w Grande Punto bo pracuje w autoryzowanym serwisie fiata w łodzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.