Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Puto bierze olej

Featured Replies

Napisano

Czesc, mam problem z moim kropkiem. Czesto nie sprawdzam stanow oleju, plynu, itp. Dzisiaj zauwazylem, ze olej byl ponizej min i musialem dolac ok. 1,5l, a od ostatniej zmiany oleju minelo 12tys km/9 miesiecy. Rowniez pod korkiem wlewu oleju jest niewiele bialej mazi, moze z pol lyzeczki. Plynu do chlodnicy ubylo moze 50-100ml, ostatnio wlalem za duzo i bylo sporo ponad max. Z reguly robie trasy do szkoly ok 2km lub pracy ok 8km. Czy to zdecydowanie uszczelka pod glowica? Samochod nie dymi na bialo ani wogole, jedynie rano po wlaczeniu przez pierwsza minute lub dwie.

Napisano

maź często robi się od jeżdżenia na krótkich odcinkach - tak jak ty - 2km.

Napisano

zresztą 1.5l na 12kkm to moim zdaniem niewiele szczególnie jak masz ciężką nogę a samochód parę lat.

Napisano

jedynie rano po wlaczeniu przez

> pierwsza minute lub dwie.

jeżeli rano tuż po odpaleniu puści niebieskawego dyma to mogą to być uszczelniacze zaworowe. jednak ubytek 1,5l / 12kkm to wierz mi nie jest dużo. proponuję poobserwować i częściej kontrolować stan oleju.

Napisano

1,5 litra na tyle kilometrów to jest w normie.

Ja u siebie poboru oleju nie dopuszczam,ale mam świra na tym punkcie.

Moje Uno 1.0 fire 100gram na 10tys kilometrów,ale miska była nie szczelna.

Ojca brava 1.2 16v 200gram na 12tys.

I obecnie moje punto 1.2 8V 75km 150gram na 10tys.

Uno przebieg 100tyś km.

Brava 160tyś.km

Punto 185tyś.km

Więc jak by mi auto wzieło 1,5 litara oleju to bym się załamał.

Ale to tylko ja,więc nie patrz na to.

U Ciebie jest ok;)

Napisano

Punto przebieg około 400 tysięcy, na 15 tysięcy dolewam jakiś 1 litr smile.gif

Napisano

> Punto przebieg około 400 tysięcy, na 15 tysięcy dolewam jakiś 1 litr

Na pewno już były pierścionki zmieniane w silniku, panewki też pewnie.

Bo tak to byś lał z 3litry.

Napisano

> Na pewno już były pierścionki zmieniane w silniku, panewki też pewnie.

> Bo tak to byś lał z 3litry.

Nic w silniku procz upg nie bylo robione .

Napisano

> Nic w silniku procz upg nie bylo robione .

Jeśli to diesel to jestem w stanie uwierzyć,ale jeśli benzyna to nie.

Pracuje w autoryzowanym servisie fiata i widze te silniki non stop i jak padaja.

Nie które już przy 60tyś.

Napisano

> widze te silniki non stop i jak padaja.

> Nie które już przy 60tyś.

kolega pisał o silniku 1.1, nie wiem co robicie w tym aso że padają wam jak muchy po 60 tys., (bo jak ktoś przyjechał z czymś takim do aso to znaczy że go tam wcześniej serwisował) jaka jest częstotliwość tych padów? 5 na miesiąc?

Napisano

A 1.1 silnik to może tak.

Ale naprawdę nie chce mi się wierzyć że 400tyś i nic nie było robione.

tak z 2 w miesiącu.

A o takim silniku co ma 400tyś i nic nie było z motorem robione to już nie ma mowy zawsze coś trzeba było zrobić przy tym przebiegu.

Napisano

Mówię serio prócz UPG no i uszczelniaczach zaworowych o których nie wspomniałem, ale to chyba standard przy wymianie UPG nic nie było robione. Kompresja na wszystkich garach taka sama.

O auto dbam naprawdę bardzo, oleje i filtry wymieniane na czas, auto nie jest butowane, jazda w 80% trasa.

Napisano

> 1,5 litra na tyle kilometrów to jest w normie.

zaskoczę Cię bo to nie jest w normie, u mnie jak zaleją olej na przeglądzie to podchodzi pod max i tyle samo jest po rocznym przebiegu czyli 15-20 kkm. Nie bierze ani grama a lubię przydepnąć.

Napisano

> zaskoczę Cię bo to nie jest w normie, u mnie jak zaleją olej na przeglądzie to podchodzi pod max i

> tyle samo jest po rocznym przebiegu czyli 15-20 kkm. Nie bierze ani grama a lubię przydepnąć.

Nie ma silników nie biorących oleju

Napisano

> zaskoczę Cię bo to nie jest w normie, u mnie jak zaleją olej na przeglądzie to podchodzi pod max i

> tyle samo jest po rocznym przebiegu czyli 15-20 kkm. Nie bierze ani grama a lubię przydepnąć.

Zajrzyj do instrukcji fiatowskiej tam jest napisany jak byk że 100gram na 1tyś.km ma prawo wziąć silnik oleju.

Powiem Ci wiecej,nie pamiętam teraz jaki samochód czy grande punto czy bravo czy croma ale wiem że któreś z tych nowszych fiatów ma prawo wziąć 300gram na 1tyś.km.

Nie popieram tego,lepiej jest usunąć to spalanie oleju,ale tak na prawde jest to w normie fiata!

Napisano

> Nie popieram tego,lepiej jest usunąć to spalanie oleju,ale tak na prawde jest to w normie fiata!

jeśli takie są normy to coś jest nie teges, miałem kiedyś dawno temu uno 1.0 fire i też nie brał oleju, w innych autach jakie miałem też się nie spotkałem z takim wielkim zużyciem...

Napisano

> Nie ma silników nie biorących oleju

pewnie, że nie ma ale jak pisałem mój a właściwie żony wytsesc 1.2 przez okres od przeglądu do przeglądu czyli 15-20 kkm nie łyka nawet 100 gram...

Napisano

> jeśli takie są normy to coś jest nie teges, miałem kiedyś dawno temu uno 1.0 fire i też nie brał oleju, w innych autach jakie miałem też się nie spotkałem z takim wielkim zużyciem...

Ale właśnie wszyscy piszą, że to jest norma ustalona przez producenta samochodu, a nie jaki jest stan faktyczny w każdym aucie ...

Jak ktoś jeździ delikatnie i silnik nie jest zajeżdżony, to wogóle oleju nie będzie ubywało. Jak silnik już jest trochę zużyty, to nawet delikatna jazda powoduje, że spala trochę oleju ...

Jak inny przejedzie trasę 1000 km z prędkością maksymalną na idealnym pod względem zużycia silniku, to na tej trasie silnik zużyje mu np. 200 ml oleju.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.