Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyjmowanie deski rozdzielczej.

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś z szanownego grona wyjmował dechę w swoim BBMie? Chodzi mi o dostanie się do dolnej części szyby, tak więc cały zespół ogrzewania i klimy zostaje na miejscu. Jakie trudności mnie czekają?

Napisano

> Czy ktoś z szanownego grona wyjmował dechę w swoim BBMie? Chodzi mi o dostanie się do dolnej części

> szyby, tak więc cały zespół ogrzewania i klimy zostaje na miejscu. Jakie trudności mnie

> czekają?

Ja w wakacje zdejmowałem deche. Jeśli masz serwisówke to jeśli będziesz robił po kolei to co w niej zawarte to nie będzie żadnego problemu wink.gif aha no i w serwisówce nie ma o tym że trzeba zdjać kiere i przełącznik zespolony zlosnik.gif Jeśli teraz tak na szybko podlicze to masz ok 10 śrubek do odkręcenia i jak będziesz zdejmował, to na samym początku popróbuj nią poruszać żeby gąbki się odkleiły od belki bo przez tyle lat na słońcu przywierają delikatnie wink.gif

Napisano

i dobrze sobie zapamiętaj co do czego podpiąć, a śrubek jest więcej ok20 masz już przy liczniku i kontrolerze nadmuchu, trzeba wykręcić jeszcze schowek i nie wyrwij sobie prawego nadmuchu na buzię bo on jest zdaje się od dołu na śrubkę przykręcany pod osłonami głośników na podszybiu też są śrubki. A ogólnie wszystko powoli i delikatnie raczej za niektórymi śrubkami już typowo od deski trzeba się dobrze rozejrzeć :D powodzenia :D

Napisano

JA zdejmowałem, naprawiałem parownik klimatyzacji, co chcesz wiedzieć? zlosnik.gif

Moje uwagi: Wymontuj siedzenia przednie , jeśli masz w nich poduchy to porozłączaj je. Następnie tunel środkowy idzie na ogień. Pod ręcznym jest klapka a tam śrubka. Dalej potem Ci napisze bo musze wyjść zlosnik.gif

Napisano

> Moje uwagi: Wymontuj siedzenia przednie , jeśli masz w nich poduchy to porozłączaj je. Następnie

> tunel środkowy idzie na ogień.

a po kiego grzyba robić niepotrzebną robotę?? siedzenia jak i tunel w niczym nie przeszkadzały, przynajmniej dla mnie zlosnik.gif a jeśli chodzi z tymi śrubkami to jeśli brać całościowo ile trzeba ich wykręcić to rzeczywiście jest ich więcej. Sama decha trzyma sie na 6 większych(po jednej pod sykami, jedna pod klamką regulacji kierownicy, klamke też trzeba wykręcić bo nie przejdzie przez otwór, po jednej na słupek na końcach dechy i jedna trzymająca sie z nagdzewnicą koło pokręteł) 2 blachowkręty pod popiołką. do tego trzeba dodać środkowy panel 8 śrubek oraz zegary z osłoną 10 śrubek, nawiew pasażera jedna śrubka. Chyba niczego nie pominąłem, co do przewodów to też myślałem że będzie źle ale tam masz wszystkie wiązki pięknie w oplocie i ciężko żeby się pomyliło wink.gif

Napisano

> a po kiego grzyba robić niepotrzebną robotę?? siedzenia jak i tunel w niczym nie przeszkadzały,

> przynajmniej dla mnie a jeśli chodzi z tymi śrubkami to jeśli brać całościowo ile trzeba ich

> wykręcić to rzeczywiście jest ich więcej. Sama decha trzyma sie na 6 większych(po jednej pod

> sykami, jedna pod klamką regulacji kierownicy, klamke też trzeba wykręcić bo nie przejdzie

> przez otwór, po jednej na słupek na końcach dechy i jedna trzymająca sie z nagdzewnicą koło

> pokręteł) 2 blachowkręty pod popiołką. do tego trzeba dodać środkowy panel 8 śrubek oraz

> zegary z osłoną 10 śrubek, nawiew pasażera jedna śrubka. Chyba niczego nie pominąłem, co do

> przewodów to też myślałem że będzie źle ale tam masz wszystkie wiązki pięknie w oplocie i

> ciężko żeby się pomyliło

ale dobrze by było o żadnej nie zapomnieć :D

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Bardziej chodziło mi o kolejność demontażu poszczególnych elementów, żeby było łatwiej i szybciej. Moja marycha jest tak dziewicza, że ani zegary, ani radio nigdy nie były wyciągane.

Ja w życiu trochę desek wyjąłem (o zgrozo, żebym miał to jeszcze raz robić w Golfie III), ale za BBM nigdy się nie brałem. Z tego co wiem, to trzeba mieć jakieś specjalne blaszki do demontażu radia.

Tak w ogóle to zbieram się z tą robotą, bo od jakiegoś czasu po myjni, lub po deszczu zbiera mi się woda pod deską, po czym jak ruszę i robię pierwszy zakręt, to wypływa spod dechy i kapie prosto na próg wewnętrzny. Niestety znalezienie przecieku wiąże się tylko ze zdjęciem dechy.

Napisano

> Tak w ogóle to zbieram się z tą robotą, bo od jakiegoś czasu po myjni, lub po deszczu zbiera mi się

> woda pod deską, po czym jak ruszę i robię pierwszy zakręt, to wypływa spod dechy i kapie

> prosto na próg wewnętrzny. Niestety znalezienie przecieku wiąże się tylko ze zdjęciem dechy.

Od złej strony się za to zabierasz, masz zapchane odpływy w podszybiu, nie musisz rozbierać deski, wystarczy przepchać odpływy.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Od złej strony się za to zabierasz, masz zapchane odpływy w podszybiu, nie musisz rozbierać deski,

> wystarczy przepchać odpływy.

> Pozdrawiam BAS

Nie mam zapchanych. Zdejmowałem podszybie, otwory drożne, lałem wiadrem wodę na przednią szybę i wszystko spływało pod samochód. Wtedy woda się nie zbierała pod deską rozdzielczą. Wystarczy mały deszcz przez pół godziny i mam wodę gdzieś na ścianie grodziowej od wewnętrznej strony, czyli w aucie, w okolicy łączenia deski z szybą. Podejrzewam rozszczelnienie się przedniej szyby na kleju, ale muszę potwierdzić.

Napisano

> Nie mam zapchanych. Zdejmowałem podszybie, otwory drożne, lałem wiadrem wodę na przednią szybę i

> wszystko spływało pod samochód. Wtedy woda się nie zbierała pod deską rozdzielczą. Wystarczy

> mały deszcz przez pół godziny i mam wodę gdzieś na ścianie grodziowej od wewnętrznej strony,

> czyli w aucie, w okolicy łączenia deski z szybą. Podejrzewam rozszczelnienie się przedniej

> szyby na kleju, ale muszę potwierdzić.

Sprawdź jeszcze odpływ z nagrzewnicy, "rozklejenie się szyby" jest dość rzadkim zjawiskiem.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Sprawdź jeszcze odpływ z nagrzewnicy, "rozklejenie się szyby" jest dość rzadkim zjawiskiem.

> Pozdrawiam BAS

Tam też zaglądałem, wyjmowałem schowek, rozbierałem słupki. Woda znajduje się na wysokości dolnej krawędzi szyby. Mam wrażenie, że na wewnętrznej stronie ściany grodziowej jest jakaś mała rynienka, coś jakby do zahaczenia deski rozdzielczej i właśnie tam się zbiera woda.

Napisano

> Tam też zaglądałem, wyjmowałem schowek, rozbierałem słupki. Woda znajduje się na wysokości dolnej

> krawędzi szyby. Mam wrażenie, że na wewnętrznej stronie ściany grodziowej jest jakaś mała

> rynienka, coś jakby do zahaczenia deski rozdzielczej i właśnie tam się zbiera woda.

Hmmmmm,... przyznam, że jest to nietypowy przypadek.

Jeśli podejrzewasz szybę to może prościej/taniej(wiem, że będziesz sam wyjmował deskę, ale zakładam, że Twój czas nie jest za darmo) będzie podjechać do firmy, która wymienia szyby, wyciąć i wkleić ponownie szybę?

Jeśli dobrze pamiętam, to jesteś z branży, więc może masz taką zaprzyjaźnioną firmę, która zrobi Ci to w dobrej cenie?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Hmmmmm,... przyznam, że jest to nietypowy przypadek.

> Jeśli podejrzewasz szybę to może prościej/taniej(wiem, że będziesz sam wyjmował deskę, ale

> zakładam, że Twój czas nie jest za darmo) będzie podjechać do firmy, która wymienia szyby,

> wyciąć i wkleić ponownie szybę?

> Jeśli dobrze pamiętam, to jesteś z branży, więc może masz taką zaprzyjaźnioną firmę, która zrobi Ci

> to w dobrej cenie?

> Pozdrawiam BAS

No właśnie, mam swój warsztat, a że teraz roboty nie dużo, bo idą święta to mogę podłubać i nic to nie kosztuje. W warsztatach od szyb za montaż/demontaż czołowej biorą u mnie 150 zł i może się okazać, że po rozcięciu kleju nie znajdzie się przecieku. Natomiast jeśli znalazłbym taki przeciek na szybie po wyjęciu deski, to sprawa oczywista i wizyta u "szybiarzy".

Idę spać....

Napisano

Ja kiedyś po małym deszczu zaważyłem że przy mocniejszym hamowaniu leje mi się z pod podsufitki. No to myślałem że gdzieś przez szyberdach(zapchane odpływy). Niestety wszystko było dobrze a okazała się mikrometrowa nieszczelność na zgrzewach dachu przy szyberdachu i tędy ciekło. Tak samo miałem pod tylnym zderzakiem - ciekło do bagażnika. Myślałem że cieknie przez lampe. Rozkręciłem umyłem skręciłem żeby szczelnie było. Leje wodę - nadal cieknie. Po odkręceniu zderzaka okazało się że powstało małe pęknięcie w tej masie uszczelniąjącej mięcy blachami. Na twoim miejscu dokładniej zlokalizował bym miejsce przecieku. Nie ma co sobie robić dodatkowej roboty wink.gif

Napisano
  • Autor

Tyle, że ja już poświęciłem kilka godzin na szukanie. Szły w ruch różnego rodzaju lampy oświetleniowe, wąż z wodą itp. Nurkowałem pod dechę i mniej więcej widzę skąd wychodzą krople, jednak dokładną lokalizację namierzę tylko po demontażu deski.

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Odświeżam stary temat dla potomnych.

Woda pod deskę rozdzielczą dostawała się od prawego słupka, czyli poprzez rozszczelnioną szybę czołową. Po wymianie szyby jest sucho. Oglądałem wyciętą szybę i na prawym słupku klej już nie trzymał.

Oczywiście deski nie zdjąłem i samo wyszło w praniu, bo musiałem szybę wymieniać.

Napisano

Mialem do samo - po duuuzej ulewie i jezdzie w trasie zebralo sie sporo wody ktora po zatrzymaniu zlala nogi pasazera. Jak sie okazalo przy wymianie szyby, robionej z innego powodu, klej jak u Ciebie nie trzymal przy prawym slupku. Z ta roznica ze u mnie szyba byla juz wczesniej zmieniana. To jakas norma ze z prawej przecieka?

Napisano
  • Autor

> Ciebie nie trzymal przy prawym slupku. Z ta roznica ze u mnie szyba byla juz wczesniej

> zmieniana. To jakas norma ze z prawej przecieka?

Przypadek. Ja miałem ori szybę. Pech chciał, że trafił kamień, a szyba była ubezpieczona.

Napisano

> Pech chciał, że trafił kamień, a szyba była ubezpieczona.

grinser006.gif

Nordglass czy cos innego dali?

Napisano
  • Autor

> Nordglass czy cos innego dali?

Nordglass. Wyboru nie miałem i mam nadzieję, że jej szybko nie wypiaskuję, bo jeżdżę szybko i blisko za autami. Oryginalna szyba, jak kupowałem auto wyglądała jak nówka, a po moich 80 kkm była cała w kropkach.

Napisano

> Nordglass. Wyboru nie miałem i mam nadzieję, że jej szybko nie wypiaskuję, bo jeżdżę szybko i

> blisko za autami. Oryginalna szyba, jak kupowałem auto wyglądała jak nówka, a po moich 80 kkm

> była cała w kropkach.

Nie chce Cie martwic -Nordglass jest fajny ale dosc miekki moim zdaniem (szybko widac slady chociazby od wycieraczek). Pamietasz jak wypiaskowany byl u mnie oryginal, reflektory i halogeny? zlosnik.gif Masakra... Z kazda szyba tak pewnie bedzie na naszych pieknych czystych drogach. Moja Marea miala zmieniana szybe 3 razy - za kazdym razem powod byl ten sam - byla mleczna. Po wymianie zas az nie moglem sie nadziwic jakie fajne mam auto smile.gif

Napisano
  • Autor

> Nie chce Cie martwic -Nordglass jest fajny ale dosc miekki moim zdaniem (szybko widac slady

> chociazby od wycieraczek). Pamietasz jak wypiaskowany byl u mnie oryginal, reflektory i

> halogeny? Masakra... Z kazda szyba tak pewnie bedzie na naszych pieknych czystych drogach.

Pamiętam, moja szyba wyglądała już podobnie, a auto przejechane ma 151 kkm.

> Po

> wymianie zas az nie moglem sie nadziwic jakie fajne mam auto

Też jestem pod wrażeniem yikes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.