Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BMW czy AUDI

Featured Replies

Napisano

BMW 5 (2005-06) 2,0 diesel czy AUDI A6 (05-06) 2,0 diesel.

Które auto mniej awaryjne, które ma mniejsze spalanie które byście wybrali i dlaczego?

Napisano

Zadając takie pytanie na kąciku BMW odpowiedź jest już chyba przesądzona zlosnik.gif Dlaczego BMW ? Dla mnie E61 bije o głowę wyglądem zewnętrznym Audi (ale to rzecz gustu) , w BMW silniki wydają się mniej paliwożerne , wnętrze tutaj jednak bardziej Audi . Co do części zamiennych ? Prędzej kupisz na Allegro coś do BMW niż Audi . Ogólnie polecam ten temat

Napisano

> BMW 5 (2005-06) 2,0 diesel czy AUDI A6 (05-06) 2,0 diesel.

> Które auto mniej awaryjne, które ma mniejsze spalanie które >byście wybrali i dlaczego?

Audi = 2.0TDI = kłopoty no.gif

Napisano

> Które auto mniej awaryjne, które ma mniejsze spalanie które byście wybrali i dlaczego?

Poczytaj o silnikach 2.0 TDI z początków produkcji.

Napisano

> Które auto mniej awaryjne, które ma mniejsze spalanie które byście wybrali i dlaczego?

Dwa, trzy miesiące temu miałem ten sam dylemat wink.gif

Wybrałem BMW e60, zdecydował komfort jazdy i układ jezdny, BMW bije na tych polach Audi na głowę.

Aczkolwiek jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny i wewnętrzny to mi podobało sie bardziej Audi, wygląda jak limuzyna, niestety jazda próbna kilkoma egzemplarzami zarówno w dieslu i benzynie przekonała mnie że z BMW bedę lepiej zadowolony wink.gif

Napisano

ciezko doradzic ale ja bym bral BMW i to wersje 525d lub 530d (widze ze na mocy ci nie zalezy) bo to sa silniki 3litrowe 6scio garowe i nie da sie ich od tak zabic wink.gif a spalanie jest bardzo przyjemne smile.gif

Co do audi to tez jest ladne ale mi nie odpowiada zbytnio bo nie lubie duzych szczelin pomiedzy kolem a blotnikiem.. do tego w BMW przednie kola sa wysuniete do przodu dosc mocno i nie robi dziwnego wrazenia ze jeszcze kawal auta wisi z przodu oraz tyl naped serduszka.gif

Audi jest OK ale zastanow sie jaie bedzie robic wrazenie bmw za 5-10 lat a jakie audi wink.gif

Napisano

> ciezko doradzic ale ja bym bral BMW i to wersje 525d lub 530d (widze ze na mocy ci nie zalezy) bo

> to sa silniki 3litrowe 6scio garowe i nie da sie ich od tak zabic a spalanie jest bardzo

> przyjemne

> Co do audi to tez jest ladne ale mi nie odpowiada zbytnio bo nie lubie duzych szczelin pomiedzy

> kolem a blotnikiem.. do tego w BMW przednie kola sa wysuniete do przodu dosc mocno i nie robi

> dziwnego wrazenia ze jeszcze kawal auta wisi z przodu oraz tyl naped

> Audi jest OK ale zastanow sie jaie bedzie robic wrazenie bmw za 5-10 lat a jakie audi

Dodam do tego że wszystkie Audi z 2005 roku które oglądałem miały ogniska korozji, głównie na progu przy przednich nadkolach wink.gif mnie to też skutecznie zraziło bo nie uśmiechało mi się płacić 50 koła za zardzewiałe auto wink.gif

Napisano

> Dodam do tego że wszystkie Audi z 2005 roku które oglądałem miały ogniska korozji, głównie na progu

> przy przednich nadkolach mnie to też skutecznie zraziło bo nie uśmiechało mi się płacić 50

> koła za zardzewiałe auto

rat rost jest modene zlosnik.gif

Napisano

2.0TDI no.gif

nie bierz nic z tym silnikiem. Kolega miał a4 i narzekał. A nie był to zajechany trup.

Napisano

> Dodam do tego że wszystkie Audi z 2005 roku które oglądałem miały ogniska korozji, głównie na progu

> przy przednich nadkolach mnie to też skutecznie zraziło bo nie uśmiechało mi się płacić 50

> koła za zardzewiałe auto

Mozna kupic Audi z pierwszej polowy lat 90. Nie bedzie ognisk. zlosnik.gif

Napisano

tylko audi piwo.gif

sprawdz kod silnika i kupuj - choc wolalbym dolozyc i kupic troche mlodsza lub z tego samego roku ale z 3,0

Napisano

> tylko audi

> sprawdz kod silnika i kupuj - choc wolalbym dolozyc i kupic troche mlodsza lub z tego samego roku

> ale z 3,0

no niezawodne sa te 3 litrowki... kolega juz 3 silniki mial grinser006.gif

Napisano

Piatka jest jedynym autem które mi sie bardziej podoba w poprzedniej wersji. Po prostu ma jeszcze normalne rozmiary. Ja bym celowal jednak wyłącznie w nowsze wersje silnikowe 177 KM. Pala zdecydowanie mniej. Do audi nie ma co nawet porównywać. Audi to technicznie skoda na sterydach. Przedni napęd z wszystkimi jego wadami.

Napisano

jesli audi quattro to audi

jesli audi FWD to tylo BMW

Napisano

> Audi = 2.0TDI = kłopoty

2.0d by BMW tez nie nalezy do bezproblemowych

moze nie tak upierdliwy jak TDI ale jednak....

Napisano

> 2.0d by BMW tez nie nalezy do bezproblemowych

> moze nie tak upierdliwy jak TDI ale jednak....

Wiem i zdaje sobie sprawe z jego bolaczek aleeeee przy 2.0TDI to naprawde pikus waytogo.gif

Napisano

> jesli audi quattro to audi

> jesli audi FWD to tylo BMW

Problem w tym, że prawie każde audi 4x4 to obecnie FWD z dołączanym tyłem. To ja już wolę FWD.

Napisano

> Problem w tym, że prawie każde audi 4x4 to obecnie FWD z dołączanym tyłem. To ja już wolę FWD.

tylko ze dolaczanie dziala bardzo przyzwoicie i wolal bym takie 4x4 niz tylko przod...

Napisano

> Problem w tym, To ja już wolę FWD. że prawie każde audi 4x4 to obecnie FWD z dołączanym tyłem.

audi z haldex:

a3, q3 i nic wiecej mi do glowy nie przychodz hmm.gif

audi (ogolnie od a4 w gore) i subaru (poza justy) to stale napedy z inicjalnycm podzialem 50:50 lub blisko tej wartosci

Napisano

> tylko ze dolaczanie dziala bardzo przyzwoicie i wolal bym takie 4x4 niz tylko przod...

pozwolisz sie nie zgodze

w warunkach przewidywalnych faktycznie najnowsze systemy niezle dolaczaja naped

ale wystatczy jakas anomalia: ostra jazda, lod, kopny snieg, bloto i juz jest kara.gif

podsumowujac majac do wyboru: FWD, FWD + szpera mechaniczna, RWD, RWD + szpera mechaniczna, dolaczne 4x4, stale AWD

wybieram w/g tej kolejnosci:

1. stale AWD

2. RWD + szpera mechaniczna

3. FWD + szpera mechaniczna

4. dolaczne 4x4

5. RWD

6. FWD

Napisano

> pozwolisz sie nie zgodze

Ja z kolei z Tobą się nie zgodzę wink.gif

IMHo sprawa jest trochę bardziej skomplikowana. Są nawet sytuacje gdzie dołączany napęd sprawdzi się lepiej od stałego.

Napisano

> pozwolisz sie nie zgodze

> w warunkach przewidywalnych faktycznie najnowsze systemy niezle dolaczaja naped

> ale wystatczy jakas anomalia: ostra jazda, lod, kopny snieg, bloto i juz jest

> podsumowujac majac do wyboru: FWD, FWD + szpera mechaniczna, RWD, RWD + szpera mechaniczna,

> dolaczne 4x4, stale AWD

> wybieram w/g tej kolejnosci:

> 1. stale AWD

> 2. RWD + szpera mechaniczna

> 3. FWD + szpera mechaniczna

> 4. dolaczne 4x4

> 5. RWD

> 6. FWD

pozwolisz ze sie nie zgodze z toba smile.gif

powiem z doswiadczenia prowadzac kolegi audi a4 z 3litrowym dieslem zrobionym na 300KM i podczas pelnego szalenstwa naped sie podlacza w odpowiednim momencie i nawet nie jest odczowalne ze sie calkowicie odlacza...

Kolejne testy robilem seatem leonem wersja 1.9tdi 150KM + nowa mapa na okolo 190KM i auto rowniez sie pieknie prowadzilo smile.gif

a ty skad masz porownanie??

u mnie byla by kolejnosc

nie mialem stycznosci wiekszej z AWD ale zakladam ze jest OK wiec

AWD

4WD

RWD szpera

RWD

FWD szpera

FWD

ps- nie zapominaj ze kolega wyzej napisal ze woli FWD bardziej od 4WD wink.gif bo wczesniej chyba inaczej zakumales wink.gif

Napisano

> pozwolisz ze sie nie zgodze z toba

> powiem z doswiadczenia prowadzac kolegi audi a4 z 3litrowym dieslem zrobionym na 300KM i podczas

> pelnego szalenstwa naped sie podlacza w odpowiednim momencie i nawet nie jest odczowalne ze

> sie calkowicie odlacza...

akurat a4 ma torsen zlosnik.gif - staly naped 4x4 w inicjalnej proporcji 60:40

> Kolejne testy robilem seatem leonem wersja 1.9tdi 150KM + nowa mapa na okolo 190KM i auto rowniez

> sie pieknie prowadzilo

leon ma haldexa i jesli to 1.9 tdi 150PS marnej II generacji z inicjalnym podzilem 100:0

> a ty skad masz porownanie??

wspomniany wyzej haldex II w golfie IV, haldex IV w insignia, crv I i II, itp

tymi autami jezdzi sie tragicznie na sliskim a gwaltowne dodanie gazu na zakrecie zabuza caly balans auta i gdyby nie wszechobecna elektronika mozna wyladowac w rowie

auto ze stalym 4x4 pieknie prowadzi sie gazem w zakrecie bez udzialu elektronicznych wpomagaczy

Napisano

> Ja z kolei z Tobą się nie zgodzę

> IMHo sprawa jest trochę bardziej skomplikowana. Są nawet sytuacje gdzie dołączany napęd sprawdzi

> się lepiej od stałego.

prosze o przyklad

Napisano

> akurat a4 ma torsen - staly naped 4x4 w inicjalnej proporcji 60:40

tego nie wiedzialem smile.gif mi sie fajnie jezdzilo wink.gif

> leon ma haldexa i jesli to 1.9 tdi 150PS marnej II generacji z inicjalnym podzilem 100:0

auto 2005-6rok bylo wersja 150KM wiec nie wiem ktora generacja tego napedu ale tez przyzwoicie sie wozilo wink.gif

> wspomniany wyzej haldex II w golfie IV, haldex IV w insignia, crv I i II, itp

> tymi autami jezdzi sie tragicznie na sliskim a gwaltowne dodanie gazu na zakrecie zabuza caly

> balans auta i gdyby nie wszechobecna elektronika mozna wyladowac w rowie

> auto ze stalym 4x4 pieknie prowadzi sie gazem w zakrecie bez udzialu elektronicznych wpomagaczy

Wiesz ciezko mi powiedziec nie mialem w swoim zyciu wiele do czynienia z 4x4 jedynie tymi i bylem dosc mile zaskoczony wink.gif a wiekszosc zycia wozilem sie autami tyl lub przod naped i zawsze wolalem tyl naped do wszystkiego wink.gif lepiej i bezpieczniej sie czuje w tylnym napedzie wink.gif wiec jak dali mi takie 4x4 to bylem milo zdziwiony wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.