Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z akumulatorem. Czy ten aku można ładować?

Featured Replies

Napisano

Witam, mam problem z akumulatorem, napięcie przy wyłączonym silniki 11,5V, poszedłbym go wymienić ale podejrzewam że to wina radia samochodowego, było tak podłączone pod instalację że bez przekręcenia kluczyka w stacyjce można było je włączyć. Pech chciał że ostatnio wcisnął się przycisk od powera w nim i podejrzewam że przez noc mi wyładowało tak akumulator. Stoję w takim miejscu samochodem że popchnięcie go jest mało możliwe. Kolega ma mi przynieść dzisiaj prostownik, i tu się zaczynają moje problemy:)

-Czy ten akumulator można ładować ?

-Jak powinienem go ładować, najpierw rozładować a później naładować?

-Czy coś przed ładowaniem w akumulatorze trzeba odkręcić lub uzupełnić w nim jakieś płyny ?

-Do jakiego napięcia powinienem go ładować?

Jeszcze nigdy tego nie robiłem dlatego pytam, oczywiście pomijam kroki (wyjęcie aku z samochodu i poprawne podłączenie plusa z plusem, aż tak zielony nie jestem).

Foto akumulatora

http://i43.tinypic.com/ngtja.jpg

Dzięki za pomoc.

Napisano

podłącz, naładuj i wsio.

ps. zrób sobie radio po stacyjce a unikniesz takich problemów

Napisano

> Witam,

> -Czy ten akumulator można ładować ?

spróbować (prawie) zawsze można smile.gif

> -Jak powinienem go ładować, najpierw rozładować a później naładować?

rozładowany to on już jest; normalnie podpinasz do prostownika bacząc, by nie przekroczyć 1/10 pojemności w amperach przy ładowaniu 10.godzinnym, czyli jak masz 44Ah, to 4,4A / 10h albo proporcjonalnie mniejszym prądem przez dłuższy czas

> -Czy coś przed ładowaniem w akumulatorze trzeba odkręcić lub uzupełnić w nim jakieś płyny ?

czy te dekle z napisami SMF i ROCKET można podważyć i zdjąć? jeśli tak, to będą pod nimi otwory do poszczególnych celek; zobacz, czy nie brakuje elektrolitu i w razie braków dolewasz wody destylowanej

> -Do jakiego napięcia powinienem go ładować?

zwykły sprawny aku kwasowy pod koniec ładowania może mieć nawet 16V, chyba że masz prostownik elektroniczny, który ogranicza napięcie do 14,4V

> Jeszcze nigdy tego nie robiłem dlatego pytam, oczywiście pomijam kroki (wyjęcie aku z samochodu

jeśli musisz - to wyjmij aku, ale ładując np. w garażu nie musisz tego robić. 30.GIF

Napisano
  • Autor

sprawdziłem według tego poradnik, "test na uciekający prąd" i wyszło mi 0,08A

Poradnik

> czy te dekle z napisami SMF i ROCKET można podważyć i zdjąć? jeśli tak, to będą pod nimi otwory do poszczególnych celek; zobacz, czy nie brakuje elektrolitu i w razie braków dolewasz wody destylowanej

Jest tylko jeden z napisem : KH3H25

-czyli do jakiego napięcia mam ładować aku?

-czy podczas ładowania go mam zdjąć ten dekiel?

-czy bezpiecznie jest ładować w mieszkaniu czy zostawić go w piwnicy.

Napisano

lepiej ładuj w piwnicy bo z akumulatora podczas ładowania wydobywają się opary, najlepiej zdjąc dekiel i poluzować nakrętki od poszczególnych cel, ładuj go dopóki nie będzie miał tych 14,4V jak będzie miał tyle to auto spokojnie odpali i akumulator doładuje się podczas jazdy dalej

Napisano
  • Autor

> lepiej ładuj w piwnicy bo z akumulatora podczas ładowania wydobywają się opary, najlepiej zdjąc

> dekiel i poluzować nakrętki od poszczególnych cel, ładuj go dopóki nie będzie miał tych 14,4V

> jak będzie miał tyle to auto spokojnie odpali i akumulator doładuje się podczas jazdy dalej

Nie mogę się dostać do tych cel, tylko udało mi się poluzować tą pierwszą która jest dostępna.

=================

Już się dowiedziałem od kolegi elektryka że tam nie trzeba nić wlewać, to są aku bezobsługowe, sprawdziłem też natężenie, i wychodzi że spokojnie mogę na całą noc zostawić, ładuję prądem tylko 2A.

Dzięki za pomoc, Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.