Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem - chyba duży

Featured Replies

Napisano

Dziś pojawił się objaw po raz czwarty. Staję na światłach - a gdzieś z przodu - jakby z prawego koła - dym. I to spory. Po przejechaniu kilkuset metrów zatrzymuję się - i już tylko reszki dymu, trochę smrodu.

Pierw stawiałem na zablokowany klocek - tarcze i klocki zmieniałem 3 miesiące temu. Po drugim pojawieniu się problemu podjechałem do ASO - nic nie znaleźli - oglądali z dołu, z góry, sciągnęli dekiel od silnika - i nic.

Po trzecim podjechałem do ASO - rozebrali sporo - ale także nic nie znaleźli, tarcza czyściutka.

Mam pewne podejrzenie - ale nie chcę sugerować.

Napisano

> Dziś pojawił się objaw po raz czwarty. Staję na światłach - a gdzieś z przodu - jakby z prawego

> koła - dym. I to spory. Po przejechaniu kilkuset metrów zatrzymuję się - i już tylko reszki

> dymu, trochę smrodu.

> Pierw stawiałem na zablokowany klocek - tarcze i klocki zmieniałem 3 miesiące temu. Po drugim

> pojawieniu się problemu podjechałem do ASO - nic nie znaleźli - oglądali z dołu, z góry,

> sciągnęli dekiel od silnika - i nic.

> Po trzecim podjechałem do ASO - rozebrali sporo - ale także nic nie znaleźli, tarcza czyściutka.

> Mam pewne podejrzenie - ale nie chcę sugerować.

Miałem to samo - pompa hamulcowa.

Pozdrawiam

Napisano

> Dziś pojawił się objaw po raz czwarty. Staję na światłach - a gdzieś z przodu - jakby z prawego

> koła - dym. I to spory. Po przejechaniu kilkuset metrów zatrzymuję się - i już tylko reszki

> dymu, trochę smrodu.

> Pierw stawiałem na zablokowany klocek - tarcze i klocki zmieniałem 3 miesiące temu. Po drugim

> pojawieniu się problemu podjechałem do ASO - nic nie znaleźli - oglądali z dołu, z góry,

> sciągnęli dekiel od silnika - i nic.

> Po trzecim podjechałem do ASO - rozebrali sporo - ale także nic nie znaleźli, tarcza czyściutka.

> Mam pewne podejrzenie - ale nie chcę sugerować.

Może DPF się wypalał smile.gif

Napisano

Jak z prawego to bym stawiał na pasek rozrządu - zacinająca się rolka lub pompa "wody" ... pasek rozrządu sprawdzili czy nie jest nadpalony? Ewentualnie pasek alternatora...

Napisano

> Jak z prawego to bym stawiał na pasek rozrządu - zacinająca się rolka lub pompa "wody" ... pasek

> rozrządu sprawdzili czy nie jest nadpalony? Ewentualnie pasek alternatora...

Słuszny kierunek,.. sam doświadczyłem. Stanęła pompa wody i pasek rozrządu ( po bezzębnej stronie ) się fajczył. Jak poczułem smród to zawrotka i na warsztat. 1 km. udało się przejechać. Mi stanęła pompa całkowicie ale może u Ciebie się blokuje od czasu do czasu.

Napisano
  • Autor

> Jak z prawego to bym stawiał na pasek rozrządu - zacinająca się rolka lub pompa "wody" ... pasek

> rozrządu sprawdzili czy nie jest nadpalony? Ewentualnie pasek alternatora...

Rozrząd był robiony 20.000 km temu. Ponadto - dymu jest "w ch...." jak to się mówi. Silnik chodzi OK.

Od pierwszego takiego objawu przeleciałem kilka tysięcy km.

Dziwnym trafem , zdarza się to w tym samym miejscu jak jadę do pracy. Staję na światłach po kilku kilometrach stania w korkach i ostatnie 2 km autostrady.

Czy jak powiem, że przy ruszaniu czasami słychać dziwny dźwięk - pisk, ślizganie (?) - to coś pomoże?

150.000 km przebiegu

Napisano
  • Autor

> Miałem to samo - pompa hamulcowa.

> Pozdrawiam

Ale co z pompy mogło tak dymić?

Napisano
  • Autor

> Może DPF się wypalał

Odpada. Znam temat DPF - mam nowy.

Napisano

> Rozrząd był robiony 20.000 km temu.

> 150.000 km przebiegu

rozrząd robiłeś przy 130 kkm? Czy to może była już druga zmiana?

Napisano
  • Autor

> rozrząd robiłeś przy 130 kkm? Czy to może była już druga zmiana?

Tak - pierwsza po 60.000

Napisano

> Ale co z pompy mogło tak dymić?

Nie z pompy tylko z przyblokowanego koła, sprawdzałeś, czy koło jest gorące? Może też kapać z obudowy filtra oleju na wydech - będzie wtedy sporo dymu. Zatarta pompa wody chyba by już doprowadziła do zniszczeń, poza tym temperatura by szalała na wskaźniku.

EDIT

DPF przy wypalaniu robi się bardzo gorący i potrafi przypalać wiele rzeczy wokół. Sprawdź czy nie ma wycieków oleju, które lądują na puszcze DPF, w Vectrach też często się dymi przy wypalaniu DPF - pala się gumowe wieszaki tłumika. Sprawdź spalanie chwilowe w przypadku pojawienia się dymu, jeśli jest zdecydowanie większe niż zazwyczaj to wypala się DPF.

Napisano
Czy masz metaliczny pisk przy przyspieszaniu szczegolnie na zimnym silniku?
Napisano
  • Autor

> Nie z pompy tylko z przyblokowanego koła, sprawdzałeś, czy koło jest gorące? Może też kapać z

> obudowy filtra oleju na wydech - będzie wtedy sporo dymu. Zatarta pompa wody chyba by już

> doprowadziła do zniszczeń, poza tym temperatura by szalała na wskaźniku.

> EDIT

> DPF przy wypalaniu robi się bardzo gorący i potrafi przypalać wiele rzeczy wokół. Sprawdź czy nie

> ma wycieków oleju, które lądują na puszcze DPF, w Vectrach też często się dymi przy wypalaniu

> DPF - pala się gumowe wieszaki tłumika. Sprawdź spalanie chwilowe w przypadku pojawienia się

> dymu, jeśli jest zdecydowanie większe niż zazwyczaj to wypala się DPF.

Koło nie jest gorące. Nic nie kapie. Temperatura OK. Spalanie OK. Jedyny objaw - dymu sporo...

W ASO szukali 2 godziny - i nic.

Napisano
  • Autor

> Czy masz metaliczny pisk przy przyspieszaniu szczegolnie na zimnym silniku?

Nie wiem czy to metaliczny pisk. Czasem przy ruszaniu na zimnym coś słychać. Jakby coś chciało się szybciej obracać i coś to tłumiło.

Ale czy na zimnym? Chyba na rozgrzanym tez to jest...

Napisano

> Nie z pompy tylko z przyblokowanego koła, sprawdzałeś, czy koło jest gorące? Może też kapać z

> obudowy filtra oleju na wydech - będzie wtedy sporo dymu. Zatarta pompa wody chyba by już

> doprowadziła do zniszczeń, poza tym temperatura by szalała na wskaźniku.

> EDIT

> DPF przy wypalaniu robi się bardzo gorący i potrafi przypalać wiele rzeczy wokół. Sprawdź czy nie

> ma wycieków oleju, które lądują na puszcze DPF, w Vectrach też często się dymi przy wypalaniu

> DPF - pala się gumowe wieszaki tłumika. Sprawdź spalanie chwilowe w przypadku pojawienia się

> dymu, jeśli jest zdecydowanie większe niż zazwyczaj to wypala się DPF.

DPF jest przecież pod autem, żeby cos na niego kapało to tylko w wyniku pędu powietrza tyle że z motoru musiałoby lać się bardzo solidnie... zauważalne byłyby braki np na bagnecie oleju etc...

Wieszaki jak wieszaki często przez to cholerstwo spływa wytlumienie akustyczne tunelu środkowego tongue.gif

Napisano

> Nie wiem czy to metaliczny pisk. Czasem przy ruszaniu na zimnym coś słychać. Jakby coś chciało się

> szybciej obracać i coś to tłumiło.

> Ale czy na zimnym? Chyba na rozgrzanym tez to jest...

To o czym mówię to urwana szpilka kolektora wydechowego, poczatkowo piszczy na zimnym (dla mnie metalicznie) wraz z upływem czasu i większym rozszczelnieniem kolektora wydechowego piszczy permanentnie srając przy tym spalinami do komory silnika - wtedy właśnie kopci się etc; zazwyczaj pada szpilka od strony rozrządu tak więc strona prawa

Napisano
  • Autor

> To o czym mówię to urwana szpilka kolektora wydechowego, poczatkowo piszczy na zimnym (dla mnie

> metalicznie) wraz z upływem czasu i większym rozszczelnieniem kolektora wydechowego piszczy

> permanentnie srając przy tym spalinami do komory silnika - wtedy właśnie kopci się etc;

> zazwyczaj pada szpilka od strony rozrządu tak więc strona prawa

Zastanawiam się, czy sprzęgło nie może być powodem?

Napisano

> Zastanawiam się, czy sprzęgło nie może być powodem?

Dobrze pamiętam że masz automat aisina?

Sprzęgło śmierdzieć może jeśli je przypalisz lub leje się nań olej - w każdym przypadku nie będzie się z tego dymić etc a auto przestałoby jeździć.

Czy ten dym to spaliny?

Napisano
  • Autor

> Dobrze pamiętam że masz automat aisina?

> Sprzęgło śmierdzieć może jeśli je przypalisz lub leje się nań olej - w każdym przypadku nie będzie

> się z tego dymić etc a auto przestałoby jeździć.

> Czy ten dym to spaliny?

Jak pisałem - wyglądało jak z klocka. Śmierdzi - ale krótko. Jakby z gumy - ale opona jest OK.

Mam automat aisina. Auto popyla - reaguje na gaz, żadnych ubocznych efektów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.