Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obroty a prędkość Primera

Featured Replies

Napisano

Witam posiadam primerę z 2001 roku z silnikiem 1.8 przy 3 tyś obr na piątym biegu mam 110 km/h natomiast szwagier ma taką samą primerę tylko że z 2000 roku i przy 3 tyś na piątce ma delikatnie ponad 120 km/h czym to jest spowodowane były różne skrzynie w tym modelu ? dlaczego ja mam krótsze przełożenia? dodam że opony mamy takie same 185/65 R15 obecnie zimowe. Jak jest u was ? Czy jest możliwe abym miał skrzynie np z modelu 1.6

Napisano

porownaj predkosci i obroty na GPSie, skrzynie zmienic zaden problem

Napisano
  • Autor

> porownaj predkosci i obroty na GPSie, skrzynie zmienic zaden problem

jest możliwe aby liczniki inaczej pracowały ? spr gps ale narazie nie mam takiej możliwości

wymiana skrzyni to problem bo wydatek i skąd będę wiedział że nie wymienię na taką samą ? to było kilka skrzyń do primery 1.8

Napisano

nie wiem po co szukasz dziury w calym - skrzynie masz sprawna? jesli tak to nie ruszaj.

ja bym sie cieszyl ze mam krotsza skrzynie, auto dzieki temu lepiej sie rozpedza smile.gif

Napisano

Widzę, że na NKP też na razie nie wiedzą zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> nie wiem po co szukasz dziury w calym - skrzynie masz sprawna? jesli tak to nie ruszaj.

> ja bym sie cieszyl ze mam krotsza skrzynie, auto dzieki temu lepiej sie rozpedza

lepiej się rozpędza ale więcej pali bp jadąc spokojnie 80km/h mam większe obroty

SlawekS coś tam wiedzą ale nie do końca

Napisano

> lepiej się rozpędza ale więcej pali bp jadąc spokojnie 80km/h mam większe obroty

owszem ale w praktyce wzrosl spalania jest malo zauwazalny, roznica bedzie paru procent jesli w ogole. Policz dobrze bo moze sie okazac ze wymiana skrzyni bedzie sie amortyzowala np. 10 lat zlosnik.gif

sam zmienilem skrzynie Prelude na krotsza, jezdzi sie zauwazalnie fajniej a roznicy w spalaniu nie zauwazylem ZADNEJ a mam w zwyczaju liczyc za kazdym tankowaniem.

Napisano
  • Autor

> owszem ale w praktyce wzrosl spalania jest malo zauwazalny, roznica bedzie paru procent jesli w

> ogole. Policz dobrze bo moze sie okazac ze wymiana skrzyni bedzie sie amortyzowala np. 10 lat

> sam zmienilem skrzynie Prelude na krotsza, jezdzi sie zauwazalnie fajniej a roznicy w spalaniu nie

> zauwazylem ZADNEJ a mam w zwyczaju liczyc za kazdym tankowaniem.

nie mam zamiaru zmieniać skrzyni tylko ciekawi mnie czy było kilka rodzai

na razie jedna osoba ma taką jak ja napisała mi na innym forum, ktoś też napisał że wiele zależy od zużycia silnika i nic więcej nie rozwinął ???

ja zbieram informacje o tym aucie i porównuje z innymi posiadaczamni bo mam je od sierpnia tego roku

Napisano

> ktoś też napisał że wiele zależy od

> zużycia silnika i nic więcej nie rozwinął ???

ktos napisal ze zaleznosc miedzy predkoscia a obrotami na danym biegu zalezy od zuzycia silnika? rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> ktos napisal ze zaleznosc miedzy predkoscia a obrotami na danym biegu zalezy od zuzycia silnika?

"moim zdaniem takze ma duzy wplyw zuzycie silnika" dokładnie tak ale niestety nie rozwinął myśli i zaczynam mieć obawy :D

Napisano

> "moim zdaniem takze ma duzy wplyw zuzycie silnika" dokładnie tak ale niestety nie rozwinął myśli i

> zaczynam mieć obawy :D

Hahahahahaha...i wlasnie dlatego forom samochodowym wierzyc bezgranicznie nie nalezy 270751858-jezyk.gif

Co do roznicy - mowisz, ze to 10km/h przy predkosci rzedu 120km/h. To wcale nie musza byc rozne skrzynie. Wystarcza rozne przeklamania licznika, rozne opony (bo rozmiar niby ten sam ale wiem z wlasnego doswiadczenia, ze 225/45 w jednej firmie wcale nie jest identyczne z 225/45 z innej firmy) i rozny stopien ich zuzycia. I to juz wystarczy by spowodowac taka roznice.

A jesli wierzysz w teorie skrzyn to poszukaj sobie ich przelozen i oblicz jaka predkosc powinienes miec teoretycznie.

Napisano
  • Autor

> Hahahahahaha...i wlasnie dlatego forom samochodowym wierzyc bezgranicznie nie nalezy

No właśnie

> Co do roznicy - mowisz, ze to 10km/h przy predkosci rzedu 120km/h. To wcale nie musza byc rozne

> skrzynie. Wystarcza rozne przeklamania licznika, rozne opony (bo rozmiar niby ten sam ale wiem

> z wlasnego doswiadczenia, ze 225/45 w jednej firmie wcale nie jest identyczne z 225/45 z innej

> firmy) i rozny stopien ich zuzycia. I to juz wystarczy by spowodowac taka roznice.

Opony identyczne tej samej firmy ten sam model pierwszy raz założone w tym sezonie na zime

> A jesli wierzysz w teorie skrzyn to poszukaj sobie ich przelozen i oblicz jaka predkosc powinienes

> miec teoretycznie.

nie będe tego szukał jak będzie możliwość porównam na gps

Napisano

> Witam posiadam primerę z 2001 roku z silnikiem 1.8 przy 3 tyś obr na piątym biegu mam 110 km/h

> natomiast szwagier ma taką samą primerę tylko że z 2000 roku i przy 3 tyś na piątce ma

> delikatnie ponad 120 km/h czym to jest spowodowane były różne skrzynie w tym modelu ? dlaczego

> ja mam krótsze przełożenia? dodam że opony mamy takie same 185/65 R15 obecnie zimowe. Jak jest

> u was ? Czy jest możliwe abym miał skrzynie np z modelu 1.6

moga być rożne skrzynie, w zależnosci od kraju przeznaczenia.

zorganizuj oba numery vin to Ci powiem czy macie te same skrzynie palacz.gif

Napisano
  • Autor

> moga być rożne skrzynie, w zależnosci od kraju przeznaczenia.

> zorganizuj oba numery vin to Ci powiem czy macie te same skrzynie

Poszły numery na priva

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.