Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SKP "wezmą się" za rzetelną kontolę spalin?

Featured Replies

Napisano

> Po 1 nowy taki sprzet kosztuje w milionach, po 2 czesto te nowe nie radza sobie tak dobrze z

> terenem jak starocie.

> Mamy w robo nowego MANa z zabudowa dzwigu (udzwigu nie pamietam, ale nie wielki - 10t raczej nie

> ma) za prawie milion zl (4 osie, 2 skretne, naped 8x8), w terenie lepiej sobie radza stare

> Stary 6x6 czy zabudowy na Łazach czy innych radzieckich wynalazkach, na dodatek MANa boja sie

> operatorzy (bo jak go utopi arbo urwie lusterko to straty ida w tysiace, a do staroci lusterko

> z demobilu jest za grosze).

Mistrzu, ale sierściuch to była zupełnie inna koncepcja sprzętu.

Gdyby nie parę udziwnień (ekranowana, szczelna instalacja el) to ten sprzęt zawstydzałby prostotą swojej budowy najzwyklejszy cep.

Również masy, a co za tym idzie dzielność terenowa i prowadzenie były zupełnie inne.

Współczesna uterenowiona ciężarówka nie sięga temu do pięt z prostej przyczyny - wymaga się od niej dużo dalej posuniętej uniwersalności.

Sierściuch chlipiący 100 litrów benzyny na 100 kilometrów w latach 60. był szczytem techniki.

To, że vmax wynosiła chyba z 50 km/h, prowadzenie na szosie nie istniało, ekonomika była żadna - cóż, cena za dzielność terenową.

Chcesz współczesnego ciężkiego samochodu terenowego - patrz na sprzęty pokroju Unimoga.

Tym po szosie (za bardzo) nie pojeździsz, ale w ternie - owszem.

Ciężarówką 8x8 na odwrót w (ciężkim) terenie nie pojedziesz, ale szosą a i owszem.

Napisano

> To nie tak.

> W tym rejestrze zamieszczane są dane i informacje o wykonanych badaniach technicznych i innych

> czynnościach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu. Jeśli Pan Ziutek przyjedzie na

> kontrolę ustawienia świateł albo na wymianę oliwy bo SKP ma akurat kanał to sie do rejestru

> nie załapie.

> Jesli ma wątpliwości czy nie było lewizny to wystarczy Panu Ziutkowi sprawdzić czy danego dnia

> nabył stempel w dowodzie rejestracyjnym. Jeśli nabył to SKP ma mokro bo nie ma tego w kwitach

> . Jeśli nie nabył to SKP jest czysta

Ale jeżeli na SKP w rejestrze stoi, że BTP wykonano w dniu x sztuk 100, a przejechało przezeń samochodów sztuk 70, to?

Napisano

> A co w przypadku gdy przyjeżdża dajmy na to taki ja.

> Jako że w danej stacji robię przeglądy w 5 autach, zawsze z pełną ścieżką, to chłopaki z czystej

> uprzejmości w razie jak mam jakieś ale do danego auta i podjadę od tak to mi go

> "przetrzepują".

> I co wtedy na to Panowie ?

> Też kiła i mogiła, bo przecież mojego auta nie rejestrowali, bo faktycznie nie robiłem przeglądu,

> tylko pełną ścieżkę "z uprzejmości" ?

Patrz wyżej - chodzi raczej o sytuację "było x samochodów, a BTP jest x+y".

Żeby nie było - mi się często zdarza zajechać na ścieżkę ("bo coś chyba puka, to se zerknę), na analizator (coby gaźnik w romku podregulować), czy na światełka.

Powiem więcej - samemu sobie to nie raz robię.

I jakoś problemów z tym nie ma nikt, bo to nie jest zakazane.

Ale jakbym np przyjechał 1 samochodem z całą teczką dowodów rejestracyjnych i diagnosta klepnąłby to nie widząc fury na oczy to już problem z tego może być...

Napisano

> Diagności z SKP powiedzą, że nie przeszedł przeglądu

A po co?

Przecież fakt wjechania na SKP nie oznacza, że sprzęt przyjechał na BTP - mógł wpaść zweryfikować jakieś-tam swoje podejrzenia a BTP nie robi, bo (jeszcze) nie musi.

Nie jest to w żaden sposób zakazane. SKP nie świadczy usług na zasadzie wyłączności.

Np u mnie na SKP robią też tacho - nie każdy samochód wjeżdżający na stanowisko jest więc klientem pod BTP, tylko - wbrew pozorom sporo - wpada na legalizację/kalibrację tacho.

Napisano

> Za darmo? To będą musieli się tłumaczyć w US, że wykonują usługi bezpłatnie

Ktoś zabroni?

"Psze pana GEST HANDLOWY. Stały klient."

Napisano

> chcesz nam wmówić, że wszystkie bez wyjątku auta wjeżdżające do SKP są tak samo wpisywane do

> rejestru, bez względu na cel wizyty?

Oczywiście, że nie.

Ale każde BTP jest rejestrowane, prawda?

Napisano

> Ale jeżeli na SKP w rejestrze stoi, że BTP wykonano w dniu x sztuk 100, a przejechało przezeń

> samochodów sztuk 70, to?

To wtedy liczenie i spisywanie numerów ma sens. Ale takich diagnostów co tak klepią to już chyba na sztuki można liczyć. Teraz bez auta to se ne da. Przynajmniej na 3 mi znanych stacjach gdzie jeszcze kilka lat temu wystarczył dowód z wkładką.

Napisano

U mnie dwa razy się czepiali spalin w benzynowych silnikach więc jednak kontrolują, albo tylko ja mam takie "szczęście" biglaugh.gif

Napisano

> ja nie znam osobiscie nikogo kto doświadczył sprawdzania spalin, czy to auto za 1kpln, czy za

> 200kpln

za kazdym razem miałem sprawdzane (raz nawet nie przeszedł sciana.gif ale po regulacji lpg zdał na "5" zlosnik.gif)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.