Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Focus 115 Km TDCI problem

Featured Replies

Napisano

Pacjent Ford Focus I TDCI 115 km wczoraj w czasie jazdy kontrolka od świec zaczęła migać foca straciła moc tak jak by silnik przeszedł w tryb awaryjny. Co mogło siąść, przebieg 138 tys km.

Napisano

> Pacjent Ford Focus I TDCI 115 km wczoraj w czasie jazdy kontrolka od świec zaczęła migać foca

> straciła moc tak jak by silnik przeszedł w tryb awaryjny. Co mogło siąść, przebieg 138 tys km.

od jakiegos malego czujnika, przez swiece po pompe czy co tam napedza ta motorownie

bez kompa sie nie obejdzie no.gif

sprezynka to nie jest najlepsza kontrolka na desce frown.gif

Napisano

czasami czujnik położenia wału też potrafi wywalić sprężynkę. Pod kompa go i tyle

Napisano

Przy tym przebiegu zdarza się rozprogramowanie wtrysków.

Musisz podłączyć do WDS i sprawdzić. Najgorsza czytaj najdroższa opcja to taka, że skończyły się wtryski a to kosztuje...

Czy przed zapaleniem kontrolki było jakieś mechaniczne uderzenie?

Czy dymi na biało?

> Pacjent Ford Focus I TDCI 115 km wczoraj w czasie jazdy kontrolka od świec zaczęła migać foca

> straciła moc tak jak by silnik przeszedł w tryb awaryjny. Co mogło siąść, przebieg 138 tys km.

Napisano

Jeśli po ponownym uruchomieniu silnika kontrolka wciąz mryga to spodziewaj się błędu P2336 do P2339- wykasowany kod któregoś z wtrysków. Opcja lepsza- zaprogramujesz wtrysk ( wpiszesz kod z wtrysku do kompa ) i auto będzie dalej śmigać bez problemu. Opcja gorsza- po tygodniu lub miesiącu ponownie wyskoczy sprężynka - wtryski do roboty ( wymiana końcówek wtrysku ).

Napisano
  • Autor

Podpięcie do kompa wykazało że padł wtryskiwacz w czwartym cylindrze frown.gif Najdziwniejsze jest, że nie było wcześniej żadnych objawów. Widziałem w sieci, że są w ofercie wtryskiwacze po regeneracji za około 600 zł, nie wiem w sumie co mam robić czy szukać nowego czy po regeneracji ? Może koledzy coś doradzą ?

Napisano

Najpierw spróbuj zaprogramować go ponownie.

Jak błąd nie wyskoczy w krótkim czasie ponownie to można się jeszcze wstrzymać z robieniem całego wtryskiwacza.

PS. Braciak tak miał w Mondeo dwa miesiące temu. Zaprogramował i póki co jeździ smile.gif

Napisano
  • Autor

> Najpierw spróbuj zaprogramować go ponownie.

hmm tylko jak to się programuje, powiem szczerze że pierwszy raz mam styczność z dieslem, zastanawiam się czy magicy w mojej miejscowości poradzą sobie z tym zaprogramowaniem. W serwisie Forda wtryskiwacz regenerowany jest za 1200 zł z kolei nowy kosztuje 1500 zł frown.gif

Napisano

> Podpięcie do kompa wykazało że padł wtryskiwacz w czwartym cylindrze

A konkretnie to jaki numer błędu?

Bo z pewnością nie wyświetliło komunikatu "Padł wtryskiwacz na 4-tym cylindrze".

Napisano

> A konkretnie to jaki numer błędu?

> Bo z pewnością nie wyświetliło komunikatu "Padł wtryskiwacz na 4-tym cylindrze".

ids pokaze wartosci na wtryskach i mozna sie szybko zorientowac

Napisano

> ids pokaze wartosci na wtryskach i mozna sie szybko zorientowac

Pewnie masz na myśli tzw. korekcje? No coś tam mozna wnioskować na tej podstawie,.. ale nie daje nam to pełnej, pewnej i 100%-procentowej wiedzy o wtryskiwaczu. Jak na wtrysku pokazuje jakąś dużą korekcję to można założyć nowy wtrysk i dalej będzie to samo ( w pewnych przypadkach ). Kolega wspominał o jakimś błędzie więc usilnie dopytuje co to za błąd?

Napisano

> Pewnie masz na myśli tzw. korekcje? No coś tam mozna wnioskować na tej podstawie,.. ale nie daje

> nam to pełnej, pewnej i 100%-procentowej wiedzy o wtryskiwaczu. Jak na wtrysku pokazuje jakąś

> dużą korekcję to można założyć nowy wtrysk i dalej będzie to samo ( w pewnych przypadkach ).

> Kolega wspominał o jakimś błędzie więc usilnie dopytuje co to za błąd?

A moze wiesz czy w 1,8 trzeba wyjmowac wtryskiwacze zeby odczytac numery?? zlosnik.gif

Napisano

> A moze wiesz czy w 1,8 trzeba wyjmowac wtryskiwacze zeby odczytac numery??

Niestety naklejka z numerem wtrysku jest poniżej otworu w głowicy i nie przeczytasz. Naklejka z kodem jest na samej górze więc okulary na nos i mozna przeczytać. A jeśli chodzi o typ w trysku to tam były chyba tylko EJBR001601Z zamienione potem na EJBR002201Z. Są zamienne z sugestią producenta w kierunku 16>22

Napisano
  • Autor

> A konkretnie to jaki numer błędu?

wywaliło błąd P2339

Napisano
  • Autor

> Najpierw spróbuj zaprogramować go ponownie.

> Jak błąd nie wyskoczy w krótkim czasie ponownie to można się jeszcze wstrzymać z robieniem całego

> wtryskiwacza.

Mechanik stwierdził, że trzeba wymienić wtryskiwacz, foke mam od nie dawna zrobiłem zaledwie 6 tys. km podejrzewam że poprzedni właściciel pewnie już coś kombinował z ponownym zaprogramowaniem zamówiłem wtryskiwacz po regeneracji mam nadzieje że po wymianie będzie ok. Dziękuję za wszystkie rady smile.gif i Życzę Wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku wink.gif

Napisano

> wywaliło błąd P2339

Wymiana wtrysków to dobry pomysł bo daje pewność, że ten błąd nie powinien wrócić. Natomiast weź pod uwagę fakt, że 50% aut z tym błędem ( P2336 do39 ) po ponownym zaprogramowaniu wtrysku jeździ długi czas bez problemu. Zaprogramowanie wtrysku na 4-tym cylindrze usunie błąd i auto zaczbie normalnie jechać,.. pytanie tylko jak długo. Ale w.g. mnie warto zacząć od tego. Dużo kasy do zaoszczędzenia smile.gif

Napisano
  • Autor

> Wymiana wtrysków to dobry pomysł bo daje pewność, że ten błąd nie powinien wrócić. Natomiast weź

> pod uwagę fakt, że 50% aut z tym błędem ( P2336 do39 ) po ponownym zaprogramowaniu wtrysku

> jeździ długi czas bez problemu. Zaprogramowanie wtrysku na 4-tym cylindrze usunie błąd i auto

> zaczbie normalnie jechać,.. pytanie tylko jak długo. Ale w.g. mnie warto zacząć od tego.

Fokus naprawiony smile.gif, po wymianie uszkodzonego wtryskiwacza okazało się, że trzeba zaprogramować cztery wtryskiwacze, mechanik stwierdził, że wszystko się rozprogramowało blush.gif.

Po trzydziesto minutowej diagnostyce fokus zaczął śmigać ja nowy smile.gif.

> Dużo kasy do zaoszczędzenia

Naprawa zamknęła się w kwocie 650 zł

Napisano

>> Naprawa zamknęła się w kwocie 650 zł

U mne zapłaciłbyś tylko 150,-,... za samo programowanie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> U mne zapłaciłbyś tylko 150,-,... za samo programowanie

Dobrze wiedzieć na przyszłość smile.gif

Napisano

> U mne zapłaciłbyś tylko 150,-,... za samo programowanie

Oooo... jaki to świat mały smile.gif

Uratowałeś mi wiosną dupę po ciężkiej zimie.

.

Dla przypomnienia - jasno-niebieski 1.8 TDCI kombi.

Przyjechałem z problemem - źle, trudno rano odpala.

Wziąłeś jakąś "normalną" kwotę za całkowite sprawdzenie układu wtryskowego z demontażem wtryskiwaczy włącznie, twierdząc, że z układem wtryskowym (mimo nalotu 220 kkm) jest wszystko ok.

Na koniec padło tylko jedno Twoje zdanie:

- Na moje oko rozrusznik za wolno kręci.

I to było to.

Po wymianie tulejki w rozruszniku i jego nasmarowaniu oraz zapodaniu nowego, porządnego akumulatora, foczka pali jak za dawnych lat.

Wielki szacun dla Ciebie za pomoc, fachowe podejście do silnika, życzliwe do klienta i trafną diagnozę. IThankYou.gif

Chyba nie chcesz wiedzieć ile się nasłuchałem bajek zanim trafiłem do Ciebie.

ps. cholera... wyszedł artykuł sponsorowany zlosnik.gif ale co tam. Musiałem napisać, co było problemem.

Napisano

> ps. cholera... wyszedł artykuł sponsorowany ale co tam. Musiałem napisać, co było problemem.

Dzieki za dobre słowo 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.