Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła mijania - problem.

Featured Replies

Napisano

Od dłuższego czasu mam problem ze światłami mijania. Zaczęło się to jakoś na początku lata, wtedy sporadycznie zdarzało się że lewe światło nie świeciło (najczęściej po nocnym postoju). Pomagało lekkie klepnięcie lampy z liścia zlosnik.gif Z biegiem czasu problem pojawiał się coraz częściej, zaczął występować też w drugiej lampie. Obecnie praktycznie codziennie ruszając spod domu nie świeci mi jedna lub dwie lampy. Lekki liść nadal rozwiązuje sprawę, ale troche to denerwujące, bo światła czasem potrafią zgasnąć w czasie jazdy (na szczęście jeszcze się nie zdarzyło żeby zgasły oba naraz). Już parę razy wysiadałem z auta na czerwonym świetle, i stosowałem metodę liścia, ale trochę obciach (jeszcze mnie jakiś student w VW przyuważy i będzie siara) zlosnik.gif

Dzisiaj gmerałem przy żarówkach. Wyjąłem obie, włożyłem, i ciemność. Znowu musiałem klepnąć żeby się zaświeciły. Zauważyłem że jak gmeram paluchem przy złączce nachodzącej na żarówkę, to światło mruga, więc problem leży pewnie w tym miejscu. Poza tym złączki wydają się takie jakby luźne (choć w żarówkę wchodzą ciasno).

Chciałem zapytać czy ktoś miał podobny problem? Czy te złączki dochodzące do żarówek są wymienne? Jeśli tak, to czy trzeba wyciągać lampy? Ma ktoś jakis patent co z tym zrobić?

Jutro wybieram się w trasę, mam nadzieję że nie stracę "oczu" podskakując na jakimś wertepie w środku nocy zlosnik.gif

Napisano

> Od dłuższego czasu mam problem ze światłami mijania.

Próbowałeś wymienić żarówki na nowe?

Jeżeli chodzi o wymianę "złączek" to zawsze można to zrobić za pomocą nożyka i lutownicy wink.gif Ja tak wymieniłem wypalone kostki w Masterze, tylko tam są H4 i samochód przejeździł ponad 600 tys. km na oryginalnych kostkach.

Napisano

Sprawdź kostki żarówek, zdejmij z żarówki i spróbuj delikatnie śrubokrętem podgiąć do środka blaszki. Później sprawdź kostke reflektora, może tam powstał jakiś luz, zdejmij i załóż jeszcze raz

Napisano

> Od dłuższego czasu mam problem ze światłami mijania. Zaczęło się to jakoś na początku lata, wtedy

> sporadycznie zdarzało się że lewe światło nie świeciło (najczęściej po nocnym postoju).

> Pomagało lekkie klepnięcie lampy z liścia Z biegiem czasu problem pojawiał się coraz

> częściej, zaczął występować też w drugiej lampie. Obecnie praktycznie codziennie ruszając spod

> domu nie świeci mi jedna lub dwie lampy. Lekki liść nadal rozwiązuje sprawę, ale troche to

> denerwujące, bo światła czasem potrafią zgasnąć w czasie jazdy (na szczęście jeszcze się nie

> zdarzyło żeby zgasły oba naraz). Już parę razy wysiadałem z auta na czerwonym świetle, i

> stosowałem metodę liścia, ale trochę obciach (jeszcze mnie jakiś student w VW przyuważy i

> będzie siara)

> Dzisiaj gmerałem przy żarówkach. Wyjąłem obie, włożyłem, i ciemność. Znowu musiałem klepnąć żeby

> się zaświeciły. Zauważyłem że jak gmeram paluchem przy złączce nachodzącej na żarówkę, to

> światło mruga, więc problem leży pewnie w tym miejscu. Poza tym złączki wydają się takie jakby

> luźne (choć w żarówkę wchodzą ciasno).

> Chciałem zapytać czy ktoś miał podobny problem? Czy te złączki dochodzące do żarówek są wymienne?

> Jeśli tak, to czy trzeba wyciągać lampy? Ma ktoś jakis patent co z tym zrobić?

> Jutro wybieram się w trasę, mam nadzieję że nie stracę "oczu" podskakując na jakimś wertepie w

> środku nocy

Witam

Ja miałem problem z słabo świecącymi światłami i podczas wymiany po raz ety żarówek zauważyłem ze złącze konektorowe "masowe" bardzo luźno siedzi ( poruszone palcem po prostu spadło), delikatnie dogiąłem kombinerkami i jak ręką odjąć, żarówki zupełnie inaczej zaczęły świecić.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Próbowałeś wymienić żarówki na nowe?

Myślałem o tym, ale czy faktycznie to może rozwiązać problem? Zawsze mi się wydawało, że żarówka się przepala w systemie zero-jedynkowym. Tutaj każdorazowe klepnięcie w klosz powoduje zaświecenie żarówki niewiem.gif

> Jeżeli chodzi o wymianę "złączek" to zawsze można to zrobić za pomocą nożyka i lutownicy

Muszę się temu dokładniej przyjrzeć, tyle że nienawidzę precyzyjnej roboty przy aucie w temp. poniżej 20*C zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdź kostki żarówek, zdejmij z żarówki i spróbuj delikatnie śrubokrętem podgiąć do środka

> blaszki.

Spróbuję ok.gif

Napisano
  • Autor

> Witam

> Ja miałem problem z słabo świecącymi światłami i podczas wymiany po raz ety żarówek zauważyłem ze

> złącze konektorowe "masowe" bardzo luźno siedzi ( poruszone palcem po prostu spadło),

> delikatnie dogiąłem kombinerkami i jak ręką odjąć, żarówki zupełnie inaczej zaczęły świecić.

> pozdrawiam

A które to jest masowe? Jedyna złączka jaką tam widziałem to ta która wchodzi na żarówkę.

Wiem że za krótkiej kadencji poprzedniego właściciela była na gw wymieniana jedna kompletna lampa - właśnie ze względu na jakiś problem z masą i ciągłe przepalanie się żarówki. Ale to chyba inny temat.

Napisano

> A które to jest masowe? Jedyna złączka jaką tam widziałem to ta która wchodzi na żarówkę.

dochodzi bezposrednio do cokolika musisz zajrzec do reflektora

Napisano

> Myślałem o tym, ale czy faktycznie to może rozwiązać problem? Zawsze mi się wydawało, że żarówka

> się przepala w systemie zero-jedynkowym. Tutaj każdorazowe klepnięcie w klosz powoduje

> zaświecenie żarówki

Ja bym najpierw wymienił, nawet na próbę na najtańsze. Może nie trzeba nic więcej "psuć" wink.gif

A z tym systemem binarnym to nie zawsze tak musi być. Miałem taki przypadek z żarówką podświetlającą tylną tablicę rejestracyjną. Pukanie pomagało na chwilę, wymiana działa do dzisiaj zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.