Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaka żarówka do podświetlenia pokreteł w P2?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam krótkie pytanie: jaki jest typ żarówki w P2 do podświetlenia pokręteł nawiewu, temperatury, zapalniczki itd.

Ktos może stosuje do tego żarówki LED ?

Nie moge znaleźć na forum a chce zaraz zamówic na allegro.

Dzieki za pomoc

pozdr

Napisano
  • Autor

> T05, 12V 1,2W

> Diod tych z allegreo nie polecam, bo swieca bardziej punktowo i tez sie przepalaja.

dzieki wielkie

pozdrawiam

Napisano

> T05, 12V 1,2W

> Diod tych z allegreo nie polecam, bo swieca bardziej punktowo i tez sie przepalaja.

Których nie polecasz?

Osobiście mam doczynienia z diodami SMD 5050 i bardzo sobie chwalę, umieściłem jako podświetlenie pokręteł w BXie i faktycznie święcą trochę bardziej punktowo i bardziej biało niż żarówki, ale jak na razie działają już prawie rok ...

Używam jeszcze zmienników własnej produkcji, gdzie dobieram doświadczalnie rezystor i jak na razie wszystkie świecą - około 30 szt w różnych konfiguracjach.

Napisano

> Których nie polecasz?

Tych chinskich gotowcow m. in. z alledrogo.

> Osobiście mam doczynienia z diodami SMD 5050 i bardzo sobie chwalę, umieściłem jako podświetlenie

> pokręteł w BXie i faktycznie święcą trochę bardziej punktowo i bardziej biało niż żarówki, ale

> jak na razie działają już prawie rok ...

Byc moze tam jest wiecej miejsca, w PII trzeba wcisnac gleboko w gniazdo jesli ma byc bez kombinowania, a to wymaga obudowy jak zwykla zarowka

> Używam jeszcze zmienników własnej produkcji, gdzie dobieram doświadczalnie rezystor i jak na razie

> wszystkie świecą - około 30 szt w różnych konfiguracjach.

Co innego jak sam zrobisz, a co innego gotowce. Kupilem pare razy takie gotowe zamiast zarowek i przewaznie szybko zdychaly. Ale tak jak napisalem wczesniej, aby bylo bez kombinacji trzeba zakupic gotowce.

W GP totalnie sie nie sprawdzilo, bo panel od nawiewow podswietlaja tylko dwie zarowki przez pryzmaty, a diody nie maja tak szerokiego strumienia swiatla.

Napisano

> ... W GP totalnie sie nie sprawdzilo, bo panel od nawiewow podswietlaja tylko dwie zarowki przez pryzmaty, a diody nie maja tak szerokiego strumienia swiatla.

A to niestety jest problem dla żarówek diodowych. Chociaż z drugiej strony jeżeli w GP są tylko 2 żarówki, to oszczędności z wymiany ich na diody są praktycznie żadne, więc może nie warto się w to wogóle bawić ...

W niektórych żarówkach diodowych, tych co sam robiłem, ścinałem soczewkę - pomaga to właśnie w rozproszeniu światła.

Zauważyłem też że najlepiej sprawują się diody 3in1 z soczewką około 120° w miejsce np. żarówek do oświetlenia tablicy rejestracyjnej (1 szt) i oświetlenia wnętrza (3 szt.) - jak dałem 3 szt. szeregowo przez odpowiednio dobrany rezystor to nawet przyciemnianie działa smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.