Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mam już kask

Featured Replies

Napisano

zlosnik.gif C3 zlosnik.gif

skucha tylko z butami musze wymienić

i bedzie prawie wszystko

jeszcze tylko żółw na plecy smile.gif

co koledzy polecjaą boje_sie.gif

Pozdr

Napisano

> C3

> skucha tylko z butami musze wymienić

> i bedzie prawie wszystko

> jeszcze tylko żółw na plecy

> co koledzy polecjaą

> Pozdr

Najlepiej całą kurtkę z protektorami:) Ewentualnie jak chcesz coś przewiewnego to zbroję a nie samego żółwia, bo sam żółw Cię nie uratuje

Napisano
  • Autor

Kurtkę i spodnie już mam

tylko chcę protektor z kurtki wywalic a w to miejsce założyc żółwia

mam tez rękawice i oczywiście kask

buty tez ale mały zonk więc wymiana konieczna

teraz tylko moto

Napisano

> Kurtkę i spodnie już mam

> tylko chcę protektor z kurtki wywalic a w to miejsce założyc żółwia

> mam tez rękawice i oczywiście kask

> buty tez ale mały zonk więc wymiana konieczna

> teraz tylko moto

a czemu chcesz wywalic protektor? moze go wymien na sasteca za jakies 80 PLN

Napisano
  • Autor

Wydaje mi sie że żółw będzie lepszy bo troszke dalej sięga i wytrzymalszy jest

i chyba żów i protektor to już za duży garb będzie

Napisano

> Wydaje mi sie że żółw będzie lepszy bo troszke dalej sięga i wytrzymalszy jest

> i chyba żów i protektor to już za duży garb będzie

IMO zolw jest bez sensu ale jak uwazasz

Napisano
  • Autor

hmm jeszcze tego tak na 100% nie wiem nie miałem nigdy zółwia

Napisano

> hmm jeszcze tego tak na 100% nie wiem nie miałem nigdy zółwia

zolwia to na narty sobie kup, w moto raczej wiele nie da, IMHO zbedny wydatek

Napisano

> co koledzy polecją

To zalezy co kupiles skore czy textylne. Nie kazdy zolw nadaje sie pod skore i nie kazd ypod textylne choc z tym jest akurat mniejszy problem.

wink.gif

Napisano

> zolwia to na narty sobie kup, w moto raczej wiele nie da, IMHO zbedny wydatek

Jak sie jezdzi rowerem to fakt, zolw nie jest potrzebny biglaugh.gif

Jak czytam takie wypowiedzi to zastanawiam sie czy kura nie ma wiecej zwoji kory mozgowej ? sciana.gif

tu sobie poczytaj

http://cdn3.asteroid.pl/c12/a.swistak.pl/035/500/35500171_1024.jpg

i nie zycze Ci abys kiedys walnol kregoslupem w kraweznik, czy nawet o plaski asfalt ciekawe co bys wtedy napisal zapewne Polak mundry po szkodzie !

wink.gif

Napisano
  • Autor

tekstylne spodnie i kurtka nie supre tam coś ale modeka wydaje mi sie ok

Napisano

> tekstylne spodnie i kurtka nie supre tam coś ale modeka wydaje mi sie ok

Pisz moze wyrazniej czy ta kurtka jest skorzana bo ciezko Cie zrozumie.

Ile chcesz wydac na tego zulwia ?

wink.gif

Napisano

> co koledzy polecjaą

> Pozdr

ja mam taki komplet

nie wiem, jak spisywałby się sam żółw, ale komplet jest w miarę wygodny, no i ochraniacze i ogólnie wykonanie wyglądają na porządne

Dainese

Napisano

> i nie zycze Ci abys kiedys walnol kregoslupem w kraweznik, czy nawet o plaski asfalt ciekawe co bys

> wtedy napisal zapewne Polak mundry po szkodzie !

Niestety na krawężnik żółw nic nie pomoże ale zawsze ma jakieś działanie psychologiczne zlosnik.gif

Napisano

> ja mam taki komplet

> nie wiem, jak spisywałby się sam żółw, ale komplet jest w miarę wygodny, no i ochraniacze i ogólnie

> wykonanie wyglądają na porządne

> Dainese

zastanawiałem się na taką "kurtką" na lato...

jak to się sprawdza? zakładasz to na wierzch czegoś lekkiego?

czy na tę zbroje coś się zakłada? co? hmm.gif

Napisano

Proszę bardzo tutaj masz test żółwi motocyklowych:

http://www.forcefieldbodyarmour.com/img/products/reviews/Motocykl_Oct11.pdf

Nim nie kupiłem żółwia to też mi się wydawało tak jak innym że jest zbędny, ale po zakupie okazuje się że absorbuje sporo z energii uderzenia i praktycznie wcale nie krępuje ruchów smile.gif

Napisano

Witam,

wszystko zależy od przeznaczenia. Na lekki, spokojny motocykl faktycznie może żółw lub zbroja będzie przerostem formy nad treścią, ale np. z perspektywy motocykli sportowych opinia, że żółw nie ma sensu, woła o pomstę do nieba. Żółw najlepiej się sprawdza w zestawieniu w dobrze dobranym (tj. stosunkowo obcisłym) kombinezonem (albo spiętym suwakiem, albo jednoczęściówce), ze względu na stabilność żółwia podczas wypadku. Problemem texów, które z reguły są dobrane dość luźno, jest to, że w chwili kontaktu z asfaltem odfruwają w różnych ciekawych kierunkach. Dobry kombinezon + dobry żółw o ile nie uchroni przed śmiercią to może uchronić przed kalectwem.

Nie jestem fanatykiem bezpieczeństwa, zdarza mi się jeździć (po mieście) w dżinsach, ale każdy musi mieć świadomość ryzyka - niestety najczęściej przekonujemy się o tym podczas pierwszej gleby.

Napisano

Dobrze napisane, mnie na ten przykład plecak twardy vanucci uratował od uszkodzenia pleców a może i kręgosłupa, bo po uderzeniu w tył upadajac plecami uderzyłem chyba o krawężnik lub jakiś kant aż ładny ślad został na plecaku dlatego ja staram się śmigać z w miare usztywniony plecakiem który może w jakiś sposób zamortyzować upadek.

Napisano

> Jak sie jezdzi rowerem to fakt, zolw nie jest potrzebny

jak sie jezdzi rowerem (wolno jezdzi) zolw moze zdac egzamin, w przypadku ekstremalnej jazdy (downhill) w wiekszosci wypadkow nie pomoze, ale zbroja jak najbardziej. W mojej ocenie na moto zółw nie jest wystarczajaca ochrona, natomiast sprawdza się w narciarstwie/snowboardingu

> Jak czytam takie wypowiedzi to zastanawiam sie czy kura nie ma wiecej zwoji kory mozgowej ?

jesli masz rozterki na temat ilosci zwoj ów mozgowych kury - gratuluje, dla mnie jest to zbyt banalny temat, abym sobie nim zaprzatal umysl

> tu sobie poczytaj

> http://cdn3.asteroid.pl/c12/a.swistak.pl/035/500/35500171_1024.jpg

dziekuje za link, ale obrazki z reguly ogladam nie czytam

> i nie zycze Ci abys kiedys walnol kregoslupem w kraweznik, czy nawet o plaski asfalt ciekawe co bys

> wtedy napisal

rowniez tego nikomu nie zycze, o kraweznik okazji walnac nie mialem, natomiast o asfalt zdarzylo się i napisze to co napisalem - w mojej ocenie zolw nie sprawdza sie na moto i jest zbednym wydatkiem

> zapewne Polak mundry po szkodzie !

czy mundry nie wiem, bo nie wiem co oznacza taki zwrot, ale po szkodzie madry jest kazdy nie tylko Polak ok.gif

Napisano

> Dobrze napisane, mnie na ten przykład plecak twardy vanucci uratował od uszkodzenia pleców a może i

> kręgosłupa, bo po uderzeniu w tył upadajac plecami uderzyłem chyba o krawężnik lub jakiś kant

> aż ładny ślad został na plecaku dlatego ja staram się śmigać z w miare usztywniony plecakiem

> który może w jakiś sposób zamortyzować upadek.

Hmm niedawno oglądałem stop drogówka i tam stwierdzili że motocyklista doznał urazu kręgosłupa właśnie przez to że miał na sobie plecak, bez niego nic by mu nie było.

Napisano

> Hmm niedawno oglądałem stop drogówka i tam stwierdzili że motocyklista doznał urazu kręgosłupa

> właśnie przez to że miał na sobie plecak, bez niego nic by mu nie było.

cieżko mi w to uwierzyć, a co niby mu plecak zrobił?

Napisano

> cieżko mi w to uwierzyć, a co niby mu plecak zrobił?

Może nie sam plecak a to co w nim było

Napisano

> Może nie sam plecak a to co w nim było

No tak to jest ryzyko, jak masz coś ciezkiego to może być problem, ja w moim przypadku miałem ubrania wiec nic one mi nie mogły zrobić a sam plecak bardzo pomógł smile.gif

Napisano

> cieżko mi w to uwierzyć, a co niby mu plecak zrobił?

Nie wiem nie zagłębiali się w temat, ale policjanci w ogóle nie byli tym zdziwieni jak by to nie był pierwszy taki przypadek, gdy im o tym lekarz mówił.

Napisano

> Może nie sam plecak a to co w nim było

Też myślę że zawartość wyrządziła szkody. Dawno dawno temu grałem na trąbce. Raz jechałem na próbę na rowerze a trąbkę miałem w plecaku. Wywaliłem się na plecy. Ślad miałem baardzo długo i wcale nie od plecaka, ale od jego zawartości:)

Napisano

> Proszę bardzo tutaj masz test żółwi motocyklowych:

> http://www.forcefieldbodyarmour.com/img/products/reviews/Motocykl_Oct11.pdf

> Nim nie kupiłem żółwia to też mi się wydawało tak jak innym że jest zbędny, ale po zakupie okazuje

> się że absorbuje sporo z energii uderzenia i praktycznie wcale nie krępuje ruchów

a technicznie rzecz biorąc takiego żółwia zakłada sie pod kurtkę (tekstylną w moim przypadku) i usuwa ten piankowy ochraniach z kurtki? hmm.gif

Zastanawiałem się początkowo nad wymianą defaultowego piankowego ochraniacza pleców na mocniejszy dedykowany do mojej kurtki a teraz sam nie wiem czy lepiej sobie tym głowy nie zawracać i kupić po prostu żółwia i zostawić defaultowy ochraniacz w kurtce (lub go w ogóle wyjąć) niewiem.gif

Napisano

> a technicznie rzecz biorąc takiego żółwia zakłada sie pod kurtkę (tekstylną w moim przypadku) i

> usuwa ten piankowy ochraniach z kurtki?

> Zastanawiałem się początkowo nad wymianą defaultowego piankowego ochraniacza pleców na mocniejszy

> dedykowany do mojej kurtki a teraz sam nie wiem czy lepiej sobie tym głowy nie zawracać i

> kupić po prostu żółwia i zostawić defaultowy ochraniacz w kurtce (lub go w ogóle wyjąć)

ja wymienilem ochraniacz w kurtce

Napisano
  • Autor

Ja właśnie zamierzam wywalić z kurtki a kupić żółwia cool.gif

Napisano

> jak sie jezdzi rowerem (wolno jezdzi) zolw moze zdac egzamin, w przypadku ekstremalnej jazdy

> (downhill) w wiekszosci wypadkow nie pomoze, ale zbroja jak najbardziej.

Tu przyznam Ci racje, Down hill jest exteremalna i tu zolw nie zdaje zbytnie egzaminu. Tak jak napisaels tu lepiej zdaje egzamin zbroja.

> W mojej ocenie na

> moto zółw nie jest wystarczajaca ochrona, natomiast sprawdza się w narciarstwie/snowboardingu

Owszem ale i tu zbroja ma nad niem przewage.

> rowniez tego nikomu nie zycze, o kraweznik okazji walnac nie mialem, natomiast o asfalt zdarzylo

> się i napisze to co napisalem - w mojej ocenie zolw nie sprawdza sie na moto i jest zbednym

> wydatkiem

To moze inaczej gdybys mialmiec wypadek wolal bys miec tego zolwia na plecach czy tez nie ?

Kolega dal troche ciala, najpierw trzeba bylo kupic zbroje a dopiero potem wierzchnia kurtke !

Osobiscie uzywam tego

http://www.demonmx.co.uk/contents/media/650655_l.jpg

Wszystko co wierzchnie kupowane jest wiec na zalozonego bionic'a

wink.gif

Napisano

> Osobiscie uzywam tego

> http://www.demonmx.co.uk/contents/media/650655_l.jpg

Mnie tylko zastanawia po co robią w zbrojach te ochraniacze na klatę skoro dają na środku zamek? Przecież w takim wypadku to w niczym nie pomaga. Sam też mam taką zbroję, ale mam tani model adrenalina więc nie ma co liczyć przy tej cenie na super ochronę. Powinno to być robione tak jak w buzerach crossowych. Kolega ma takie coś i wydaje mi się to bezpieczniejszym rozwiązaniem, ale testów nie czytałem, więc pewności nie mam.

Napisano

> Mnie tylko zastanawia po co robią w zbrojach te ochraniacze na klatę skoro dają na środku zamek?

> Przecież w takim wypadku to w niczym nie pomaga. Sam też mam taką zbroję, ale mam tani model

> adrenalina więc nie ma co liczyć przy tej cenie na super ochronę. Powinno to być robione tak

> jak w buzerach crossowych. Kolega ma takie coś i wydaje mi się to bezpieczniejszym

> rozwiązaniem, ale testów nie czytałem, więc pewności nie mam.

POdejrzewam, ze kieruja sie zwyklym rachunkiem prawdopodobienstwa. Szansa trafienia w zamek jest relatywnie mniejsza.

wink.gif

Napisano

> ja wymienilem ochraniacz w kurtce

i żółwia jak rozumiem odpuściłeś? hmm.gif

Napisano

> i żółwia jak rozumiem odpuściłeś?

tak poza tym mam caly buzer na upaly

Napisano

> zastanawiałem się na taką "kurtką" na lato...

> jak to się sprawdza? zakładasz to na wierzch czegoś lekkiego?

> czy na tę zbroje coś się zakłada? co?

sprawdza sie bardzo dobrze

kupiłem to przed wyjazdem do chorwacji

chyba ugotowałbym się bez tego

zakładam pod to lekką koszulkę, lub bielizne termiczną

na wieczór, jak sioę robi chłodniej na to zakładam kurtkę

polecam ok.gif

Napisano

> tak poza tym mam caly buzer na upaly

A tak z ciekawości - buzer, czy zbroję na siatce?

Się zastanawiam nad czymś takim, bo przy mojej masie to w lecie jest zupa i żeby nie zrobić sobie kuku muszę jak dresik w teszercie popylać :-(

Napisano

> A tak z ciekawości - buzer, czy zbroję na siatce?

> Się zastanawiam nad czymś takim, bo przy mojej masie to w lecie jest zupa i żeby nie zrobić sobie

> kuku muszę jak dresik w teszercie popylać :-(

zbroje na siatce, 661

Napisano

> zbroje na siatce, 661

Siakaś linka?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.