Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomoc przy demontażu zbiornika paliwa

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie, tak na wstępie, jestem Mateusz. Posiadam fiata uno z roku 1998 ,994cm3. CLIP

Moja prośba: przecieka mi bak , na dużo forum czytałem ,że dobrze skleić poxiliną (samochód będę uzytkował tylko 1 rok ,więc myślę ,że wystarczy poxilina:)). Wszystko dobrze dużo opisane jest o uszczelnianiu ,ale nikt się nie zagłębił w najważniejszej kwestii: Jak zdemontować bak?? Czy mógłbym kogos prosić o przedstawienie krok po kroku jak zdemontować bak w unie? iem tyle,że bak bodajże jest pod tylnią kanapą i żeby się dostać trzeba podnieść kanapę:) ale co dalej?:))

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

Mateusz

Napisano

> Witam serdecznie, tak na wstępie, jestem Mateusz. Posiadam fiata uno z roku 1998 ,994cm3. CLIP

> Moja prośba: przecieka mi bak , na dużo forum czytałem ,że dobrze skleić poxiliną (samochód będę

> uzytkował tylko 1 rok ,więc myślę ,że wystarczy poxilina:)). Wszystko dobrze dużo opisane jest

> o uszczelnianiu ,ale nikt się nie zagłębił w najważniejszej kwestii: Jak zdemontować bak?? Czy

> mógłbym kogos prosić o przedstawienie krok po kroku jak zdemontować bak w unie? iem tyle,że

> bak bodajże jest pod tylnią kanapą i żeby się dostać trzeba podnieść kanapę:) ale co dalej?:))

> Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

> Mateusz

Też walczyłem przez klejenie, to rozwiązanie na krótką metę (aby dojechac do domu), po czy ponowne klejenie i tak w kółko (benzyna ma ta niewdzięczna własciwość że jest penetrująca i zawsze przecieknie przez takie wyklejanki). Ja zmieniłbym bak na nawet używany ze szrotu byle bez dziury pod spodem.

Od góry (pod fotelem masz dojście tylko do pompy i złączek, a odkręcamy go i wyjmujemy od spodu samochodu. Trochę walki jest z linką i wydechem ale wymiana jest bez większych problemów.

Napisano

> Witam serdecznie, tak na wstępie, jestem Mateusz. Posiadam fiata uno z roku 1998 ,994cm3. CLIP

> Moja prośba: przecieka mi bak , na dużo forum czytałem ,że dobrze skleić poxiliną (samochód będę

> uzytkował tylko 1 rok ,więc myślę ,że wystarczy poxilina:)). Wszystko dobrze dużo opisane jest

> o uszczelnianiu ,ale nikt się nie zagłębił w najważniejszej kwestii: Jak zdemontować bak?? Czy

> mógłbym kogos prosić o przedstawienie krok po kroku jak zdemontować bak w unie? iem tyle,że

> bak bodajże jest pod tylnią kanapą i żeby się dostać trzeba podnieść kanapę:) ale co dalej?:))

> Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

> Mateusz

jak nie masz kanału to się urobisz po pachy sick.gif

nie wiem czy pompę masz wkręcaną czy wkładaną i przykręcaną na śruby hmm.gif

- zwalniasz ręczny hamulec

- składasz kanapę i podnosisz dywanik

- odłączasz wiązkę pompy paliwa i przewody paliwowe

- obwiązujesz wszystko sznurkiem i podnosisz do góry mocując drugi koniec sznurka do sprężyn kanapy /chodzi o to, aby nie uciekały frędzle przy montażu zbiornika/

- od spodu odłączasz przewody, doprowadzający paliwo z wlewu i odpowietrzenie

- wyjmujesz linkę hamulca ręcznego z prowadnicy przy zbiorniku

- odkręcasz od spodu chyba 3 a może 4 nakrętki mocujące zbiornik do nadwozia

- opuszczasz zbiornik

Napisano

Jezeli masz dobry dostęp z kanału do dziur w zbiorniku to>warto wyczyscic okolice dziur zbiornika papierem sciernym, nastepnie dokładnie odtluscic benzyną ekstrakcyjna.Przygotowac sobie i wyciac siatke o odpowiednich wymiarach(taka jaka stosuje sie na styropian), oraz Soudal 40 FC elastyczna masę uszczelniajaco-klejąca niereagujaca z benzyna.No ipo prostu zakleic dziury.Ja tak zrobilem i zbiornik jest szczelny do dzisiaj.Klejenie poxilina nie zdało egzaminu.

Napisano

> Jezeli masz dobry dostęp z kanału do dziur w zbiorniku to>warto wyczyscic okolice dziur zbiornika

> papierem sciernym, nastepnie dokładnie odtluscic benzyną ekstrakcyjna.Przygotowac sobie i

> wyciac siatke o odpowiednich wymiarach(taka jaka stosuje sie na styropian), oraz Soudal 40 FC

> elastyczna masę uszczelniajaco-klejąca niereagujaca z benzyna.No ipo prostu zakleic dziury.Ja

> tak zrobilem i zbiornik jest szczelny do dzisiaj.Klejenie poxilina nie zdało egzaminu.

pod warunkiem, że zbiornik będzie pusty old.gif

Napisano

> pod warunkiem, że zbiornik będzie pusty

Oczywiście.Klej nie reaguje z benzyną po uzyskaniu częsciowej lub pełnej twardości.

Napisano

> Też walczyłem przez klejenie, to rozwiązanie na krótką metę (aby dojechac do domu), po czy ponowne

> klejenie i tak w kółko (benzyna ma ta niewdzięczna własciwość że jest penetrująca i zawsze

> przecieknie przez takie wyklejanki).

Ja już testuje poxiline 1 rok, i trzyma ładnie nic nie cieknie, ale obkleiłem cały kwadracik tak dokładnie co zwykle przecieka i dodatkowo bitex. Sucho panie zlosnik.gif

Napisano

> Ja już testuje poxiline 1 rok, i trzyma ładnie nic nie cieknie, ale obkleiłem cały kwadracik tak

> dokładnie co zwykle przecieka i dodatkowo bitex. Sucho panie

Jakbyś miał tak nisko zbiornik jak ja miałem i przy pelnym stanie obsadzenia drżał przy każdym progu zwalniajacym, to też wymieniłbyś. Pierwsze klejenie trzymalo 3 m-ce (od swiąt do świat kiedy znowu przetarłem o jakis krawężnik czy nierówność na jezdni w Krakowie) kolejne nie wytrzymywały miesiaca, aż kupiłem nowy i mam swięty spokój. Bez strachu czy mi znowu nie będzie cały dom pachniał benzyną z garażu. Aż strach było trzymać samochód blisko domu. boje_sie.gif

Napisano

> Ja już testuje poxiline 1 rok, i trzyma ładnie nic nie cieknie, ale obkleiłem cały kwadracik tak

> dokładnie co zwykle przecieka i dodatkowo bitex. Sucho panie

ja tezpróbowałem obkleic ten kwadrecik ale był juz nadrdzewialy i napuchnietyi poxylina nie trzymała.Wydarłem go klinkiem i młotkiem az została gładka powierzchnia pod nim.Obczysciłem i zakleilem.Tez sucho.Na plaskiej powierzchni mysle ze jak zakleilbym poxylina to tez by trzymała.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.