Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[MzAK] Wymiana przednich klocków i tarcz w Chevy Malibu

Featured Replies

Napisano

MzAK - majsterkujemy z AK

Dokonałem przed chwilą wymiany klocków i tarcz w Malibu i chcę się na świeżo podzielić doświadczeniami.

Dlaczego tarcze? Bo klocków nie powinno sie zakładać na niesplanowane tarcze. A planowanie wymaga zdjęcia tarcz, wybrania się do zakładu który to robi, zapłacenia (zwykle $20 od sztuki) i poczekania. A ja jestem niecierpliwy w związku z czym kupiłem nowe tarcze żeby nie musieć się bawić w wożenie itp. Różnica w cenie niewielka (nowe najtańsze są po $20, ale kupiłem Wagnera za $30 od sztuki) a oszczędza czas + co nowe to nowe.

No więc wracając do zmiany - zakupiłem tarcze i klocki Wagnera, do tego dwie butelki spryskiwacza do mycia, trochę smaru do hamulców i threadlocker:

malibu002.jpg

Do tego z własnych zapasów wyciągnąłem dwa stojaki:

malibu003.jpg

Podniosłem samochód i zabrałem się za rozbieranie:

malibu004.jpg

malibu005.jpg

Malibu ma bardzo typowy układ hamulcowy z pływającym zaciskiem jednotłoczkowym. Zaniepokoiła mnie łatwość z jaką dało się odkręcić zacisk - bez żadnego szarpania. Po obejrzeniu śrub odkryłem że GM poskąpił na threadlocker.

Także odkręcenie mocowania zacisku było banalnie łatwe - jak w przypadku samego zacisku GM nie zabezpieczył niczym śrub.

malibu006.jpg

Tarcza trzymała się reszty samochodu za pomocą dwóch śmiesznych nakrętek z kawałka ponacinanej blaszki, po ich zdjęciu tarcza zeszła bez żadnego siłowania się:

malibu007.jpg

Założyłem nową tarczę, przykręciłem ramkę do zacisku tym razem używając threadlockera :

malibu008.jpg

Uzbroiłem klocki (niestety część blaszek musiałem wykorzystać od starych bo zapomniałem ich kupić):

malibu009.jpg

Trzeba było oczywiście wcisnąć tłoczek, o ile w Lexusie można to było bez problemu ręką zrobić, o tyle w Malibu musiałem manewrować z deską i sciskaczem jednocześnie odsysając spore ilości płynu hamulcowego ze zbiorniczka.

W końcu przykręciłem zacisk także używając threadlockera:

malibu010.jpg

Założyłem koło i zabrałem się za drugą stronę gdzie spotkała mnie niespodzianka - mocowanie zacisku dało się odkręcić PALCAMI! Tak, tak właśnie GM robi samochody - oszczędza gdzie się da... Ale zmieniłem i poskładałem wszystko porządnie i teraz jest lepiej niż było jak było nowe.

Podsumowując - nie święci garnki lepią a zmiana hamulców to banalna sprawa.

P.S. Tak wygląda silnik w Malibu:

malibu001.jpg

Napisano

> mocowanie zacisku

> dało się odkręcić PALCAMI! Tak, tak właśnie GM robi samochody - oszczędza gdzie się da...

Tak robi GM USA. W Korei robią porządnie grinser006.gif

Napisano

Warto było dac troche smaru na prowadnice (blaszki) klockow hamulcowych. Lepiej odbija i zapobiega piskom.

Napisano

>Dlaczego tarcze? Bo klocków nie powinno sie zakładać na niesplanowane tarcze.

Nie zapomniałes przypadkiem o wyczyszczeniu piast w miejscu styku z tarczami? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Warto było dac troche smaru na prowadnice (blaszki) klockow hamulcowych. Lepiej odbija i zapobiega

> piskom.

Dałem. Zużylem obie tubki smaru - prowadnice i klocki gdzie dotykają blaszek.

Napisano
  • Autor

> Nie zapomniałes przypadkiem o wyczyszczeniu piast w miejscu styku z tarczami?

Pracowałem kilka minut papierem sciernym zeby zedrzec rdze smile.gif

Napisano

> Pracowałem kilka minut papierem sciernym zeby zedrzec rdze

A no to ok.

Jednak cały czas nie wiem, po co zmieniałeś tak ładne tarcze? smile.gif

Na zdjęciach nie widać na nich oznak zużycia.

Napisano
  • Autor

> A no to ok.

> Jednak cały czas nie wiem, po co zmieniałeś tak ładne tarcze?

> Na zdjęciach nie widać na nich oznak zużycia.

Jak przejechalem palcem to było czuć ze są nierówne. Nie bede nowych klockow na takie coś zakładał...

Napisano

> Jak przejechalem palcem to było czuć ze są nierówne. Nie bede nowych klockow na takie coś

> zakładał...

Dla mnie to nie problem, parę hamowań i pasują jak by stąd były zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Dla mnie to nie problem, parę hamowań i pasują jak by stąd były

Tarcze trzeba splanowac przy każdej zmianie klockow. Wiem ze w barbarzynskich krajach zakłada sie klocki na niesplanowane tarcze, ale ja mieszkam w cywilizowanym kraju wink.gif

Napisano

> Tarcze trzeba splanowac przy każdej zmianie klockow. Wiem ze w barbarzynskich krajach zakłada sie

> klocki na niesplanowane tarcze, ale ja mieszkam w cywilizowanym kraju

Po prostu u nas technologia posunęła się bardziej do przodu. I tak jak wyważanie kół, planuje się tarcze na samochodzie i to podczas jazdy. 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Po prostu u nas technologia posunęła się bardziej do przodu. I tak jak wyważanie kół, planuje się

> tarcze na samochodzie i to podczas jazdy.

O wyważaniu kół przez wjeżdżanie w dziury i wyginanie felgi to słyszałem smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.