Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vectra C przepalone styki lampa tylnia

Featured Replies

Napisano

Cześć

Mam problem dziś pokazał się komunikat o spalonej żarówce lewe tylne światło, później kierunkowskaz, itp. Jak otworzyłem klapę i zdjąłem wtyczkę okazało się że lekko śmierdzi i stopiły się lekko plastiki zarówno w samej wtyczce na kablu jak i gnieździe na płytce z żarówkami, co może był powodem tego jak z tym działać? Wizyta u elektryka chyba konieczna?

Napisano

Źle włożona żarówka albo po prostu zbyt mocna.

Albo naprawa starej płytki albo zakup nowej...

Napisano
  • Autor

wiesz co ale nieruszane więc aż dziwne, w dodatku wtyczka też jest przypalona a tej pewnie nie kupię ?

Napisano

Niestety pojęcie "wtyczka" w Oplu nie występuje,

z reguły jest to cała albo kawałek wiązki.

Pozostaje zakup samej wtyczki w jakimś sklepie z elektroniką samochodową... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Niestety pojęcie "wtyczka" w Oplu nie występuje,

> z reguły jest to cała albo kawałek wiązki.

wiem o tym coś bo po wypadku 2 miesiące temu wymienić musieli całą wiązkę w aucie mimo że wyrwana była część w drzwiach

> Pozostaje zakup samej wtyczki w jakimś sklepie z elektroniką samochodową...

coś konkretnego doradzisz? Jak to później spiąć z listwą od żarówek?

Napisano
  • Autor

> Źle włożona żarówka albo po prostu zbyt mocna.

> Albo naprawa starej płytki albo zakup nowej...

a powiedz mi ile taka płytka u Was tam kosztuje ? Co mogło spowodować taki problem? Od jakiegoś czasu szwankowały czujniki parkowania z tyłu (co chwila coś pikało), a z tego co podejrzewam to właśnie czujniki są wpięte do tej wtyczki (bo tam też jest światło cofania).

Może masz pomysł na jakiegoś dobrego niedrogiego elektryka w okolicy, który się by tym zajął i przy okazji problem czujników rozwiązał

Napisano

> wiesz co ale nieruszane więc aż dziwne, w dodatku wtyczka też jest przypalona a tej pewnie nie

> kupię ?

Osobiście poszukałbym np. na Allegroszu uszkodzonej lampy i spytał sprzedającego czy jest możliwość zakupu płytki z wtyczką i kawałkiem wiązki.

Napisano
  • Autor

> Osobiście poszukałbym np. na Allegroszu uszkodzonej lampy i spytał sprzedającego czy jest możliwość

> zakupu płytki z wtyczką i kawałkiem wiązki.

wiesz tylko że to nie część lampy a cześć instalacji, w lampie jest płytka z gniazdem i to można spokojnie kupić, natomiast na wiązce jest wtyczka i jej nie ma

Napisano

> wiesz tylko że to nie część lampy a cześć instalacji, w lampie jest płytka z gniazdem i to można

> spokojnie kupić, natomiast na wiązce jest wtyczka i jej nie ma

hmm.gif

Chyba jeszcze się dobrze nie obudziłem bo nie mogę zajarzyć w czym masz problem hmm.gif

Kupujesz z dawcy płytkę lampy oraz wtykę z kawałkiem instalacji. W swoim aucie wycinasz odcinek podobnej (nie dłuższej) długości i wlutowujesz "nowy" z dawcy.

Napisano
  • Autor

> Chyba jeszcze się dobrze nie obudziłem bo nie mogę zajarzyć w czym masz problem

problem jest z tym ze cos sie zaczelo przepalac nie wiadomo dlaczego

> Kupujesz z dawcy płytkę lampy oraz wtykę z kawałkiem instalacji. W swoim aucie wycinasz odcinek

> podobnej (nie dłuższej) długości i wlutowujesz "nowy" z dawcy.

no tylko że nigdzie nie ma takiego odcinka do kupienia, gdyż do lampy nie dają instalacji a tylko płytkę ewnetualnie smile.gif

Napisano

> problem jest z tym ze cos sie zaczelo przepalac nie wiadomo dlaczego

Jak zaczęło się topić to na 99% z powodu słabego styku na połączeniu wtyczka-płytka. Innej możliwości nie widzę.

> no tylko że nigdzie nie ma takiego odcinka do kupienia, gdyż do lampy nie dają instalacji a tylko

> płytkę ewnetualnie

facepalm%5B1%5D.gif Koniec języka na przewodnika. Pytasz sprzedawców lamp czy w komplecie z lampą gratis dołoży Ci 20cm wiązki z wtyczką do zasilania tej lampy pod warunkiem, że wtyczką jest w idealnym stanie (bez śladów wygrzania, nadtopienia).

Dawców na części jest naprawdę dużo. Trzeba tylko wykazać trochę własnej inicjatywy.

Napisano
  • Autor

> Jak zaczęło się topić to na 99% z powodu słabego styku na połączeniu wtyczka-płytka. Innej

> możliwości nie widzę.

oki, jade do elektryka pozniej niech zobaczy co i jak

> Koniec języka na przewodnika. Pytasz sprzedawców lamp czy w komplecie z lampą gratis dołoży Ci

> 20cm wiązki z wtyczką do zasilania tej lampy pod warunkiem, że wtyczką jest w idealnym stanie

> (bez śladów wygrzania, nadtopienia).

> Dawców na części jest naprawdę dużo. Trzeba tylko wykazać trochę własnej inicjatywy.

no ale nie ma takich lamp na allegro a nikt Ci nie sprzeda kawałka installacji z samochodu jak sprzedaje tylko lampe

Napisano

> Wizyta u elektryka chyba konieczna?

Niekoniecznie - miałem to samo - sam lutowałem bezpośrednio do ścieżki w płytce, bo się wypaliły piny na wtyczce. Działa już ~ pół roku.

Napisano
  • Autor

> Niekoniecznie - miałem to samo - sam lutowałem bezpośrednio do ścieżki w płytce, bo się wypaliły

> piny na wtyczce. Działa już ~ pół roku.

Dzięki za info, zrobione u elektryka, koszt nie wielki a moje zdolności lutownicze dość kiepskie są, powiedzieli mi że tak się dzieje i już bez tego nie mieli by roboty

Napisano

dobrze wiedzieć, że komuś to się zdarzyło jeszcze oprócz mnie, bo jak na razie to ja miałem same awarie, które nie zdarzyły się jeszcze nikomu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.