Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator nie żyje?

Featured Replies

Napisano

Pożyczyłem sobie prostonik Bosch C3, i ostatnio jak podłączyłem do niego aku, to było wszystko ok, tylko musiałem tam wybrać że to samochodowy... tymczasem teraz go podpinam i go nie widzi w ogóle... Aku siadł na amen? Podlega to gwarancji?

Dodam że zmianę biegunów widzi od razu, ale niestety nic więcej. Powinna się zaświecić zielona lampka, tymczasem ciągle jest niebieska.

A może prostownik jest taki ograniczony?

Czy normalny old school'owy prostownik podładowałby taki akumulator?

Dane Aku:

Five Star

40ah 330a 12v

Prostonik Bosch C3

Napisano

nie napisałeś czy ładujesz żeby doładować czy może od zera bo aq padł?

jeśłi to drugie i aq rozładowany doszczętnie to elektroniczny prostownik ma prawo go nie obudzić.

Klasyczny prostownk będzie ładował każde, nawet wyładowane do zera aq.

pytanie tylko jest takie dlaczego ten aq CI sie rozładowuje. Jakby i aq i instalacja w aucie były zdrowe to prostownika nie musiałbyś nigdy używać.

Napisano
  • Autor

Masz rację... zapomniałem dopisać, że nawet centralny przestał działać a co dopiero jakieś światełka na liczniku :D

Jest kompletnie rozładowany. Czy taki aku da radę naładować normalnym prostownikiem, czy jak już aku amen, to amen? :D

Napisano

> Masz rację... zapomniałem dopisać, że nawet centralny przestał działać a co dopiero jakieś

> światełka na liczniku :D

> Jest kompletnie rozładowany. Czy taki aku da radę naładować normalnym prostownikiem, czy jak już

> aku amen, to amen? :D

jeśłi aq nie zamarzł (albo nie ma innej wady go dyskwalifikującej) to normalny prostownik go obudzi.

Ale czy będzie on w stanie przyjać choć kilkanaście Ah a potem je utrzymać jest rzeczą niepewną.

Napisano
  • Autor

Aku leży teraz w domu i słyszę elektrolit, że jest w postaci płynnej jak nim potelepię. Wciąż jest zimny. Poczekam do jutra, może coś go ruszy, jak się zagrzeje.

Jaki aku polecacie do Punto Cabrio 1.2 16v ELX?

Napisano

> Aku leży teraz w domu i słyszę elektrolit, że jest w postaci płynnej jak nim potelepię. Wciąż jest

> zimny. Poczekam do jutra, może coś go ruszy, jak się zagrzeje.

> Jaki aku polecacie do Punto Cabrio 1.2 16v ELX?

spróbuj tego obudzić być może przetrwa.

PS

auto stąło nieużywane przez miesiac i tak się stało czy inna przyczyna rozładowania?

Jak sie okaze że będziesz jednak musiał kupić aq to biesz ZAP/Sznajder/Nordstar (to praktycznie to samo)

Ewentualnie jakaś LOXA, Autopart.

A najtańsza wersja ( i jednocześnie wcale nie najgorsza) to autocraft z allegro. Sam męczę kilka takich od 3-4 lat i nie mam powodów do narzekań.

Weź coś koło 45-50Ah

Napisano
  • Autor

Stało miesiąc :D

No jeśli nie przeżyje to wezmę właśnie troszkę mocniejszy mo 40 to jednak za mało... smile.gif

Napisano

> Stało miesiąc :D

> No jeśli nie przeżyje to wezmę właśnie troszkę mocniejszy mo 40 to jednak za mało...

nie czytałeś instrukcji zlosnik.gif

Aku powinien być ładowany po osiągnięciu temp pokojowej, w obecnych warunkach po kilku, a nawet kilkunastu, godzinach.

Jeśli chcesz się bawić to podładuj zwykłym prostownikiem do ok 10V i potem sprawdź tym mądrym co i jak. Jak ruszy to doładuj mądrym, jak nie to do ok 15V podczas pracy klasycznego.

Do punciaka polecam ok 50Ah, firma obojętna, a jak zostawiasz auto na tak długo to jednak zabieraj aku do domu, zainwestuj w jakieś klemy szybkiego montażu kilkanaście złotych dla wygody wink.gif

Napisano

Prostowniki elektroniczne mają często zabezpieczenie, które nie włączy ładowania jeśli na elektrodach akumulatora jest mniej niż 7,5V.

Możesz podładować trochę akumulator prostownikiem transformatorowym a potem dalej elektronicznym. Jeśli aku był krótki czas tak głęboko rozładowany to jest duża szansa na przywrócenie go do życia, może kosztem kilku Ah nominalnej pojemności.

Napisano
  • Autor

Postaram się coś zrobić. Znajomy powiedział, że jeśli oddam auto do warsztatu (bo i tak muszę), to mogą mi go podładować. Będą żądali dodatkowej kasy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.