Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duże spalanie-Problem z termostatem?

Featured Replies

Napisano

Witam moje autko nadal dużo pali.Jest zagazowane.W temperaturach takich jak dzisiejsze po odpaleniu zimnego silnika ,około 3 minuty od uruchomienia dolny jak i górny wąz chłodnicy nagrzewa sie niemal w tym samym czasie a temperatura na zegarze pokazuje ponizej 60 stopni,równiez za termostatem waz jest cieply,ogrzewanie działa bardzo dobrze i dosc szybko w aucie robi sie cieplo, chlodnica tez robi sie ciepła choc chyba nie powinna skoro auto powinno sie jeszcze nagrzewac a nie chłodzic .Czy termostat jest padniety?

Napisano

Wygląda na padnięty termostat ok.gif

Nowy nie kosztuje majątku wink.gif

Napisano
  • Autor

> Wygląda na padnięty termostat

> Nowy nie kosztuje majątku

A moze duzo auto pali bo jezdze głównie na krotkich odcinkach tzn do pracy 5 km i w te temperatury.Za 10 L gazu przejezdzam ok 70-75 km.Czy to normalne przy silniku 1.4?czy moze jednak za duzo?

Napisano

> A moze duzo auto pali bo jezdze głównie na krotkich odcinkach tzn do pracy 5 km i w te

> temperatury.Za 10 L gazu przejezdzam ok 70-75 km.Czy to normalne przy silniku 1.4?czy moze

> jednak za duzo?

przy takich odcinkach moj potrafi spalic 8l NoPb na 100 wiec 10l gazu to nie tragedia, problem w tym ze dojezdzasz do pracy to auto uzyskuje temp nominalna a ty je gasisz, w drodze z pracy to samo, znaczy jedziesz prawie caly czas na ssaniu

Napisano

> Za 10 L gazu przejezdzam ok 70-75 km.Czy to normalne przy silniku 1.4?czy moze

> jednak za duzo?

czyli daje to jakieś 12,5~13l / 100km - wg mnie jednak za dużo, uwzględniając nawet krótkie trasy i niskie temperatury.

Napisano

Moje Ex Uno podobnie paliło, a czasem nawet więcej.

Napisano

> czyli daje to jakieś 12,5~13l / 100km - wg mnie jednak za dużo, uwzględniając nawet krótkie trasy i

> niskie temperatury.

Zwróć uwagę, ze kolega jeździ na LPG wink.gif

A wiadomo, ze "zła" idzie więcej wink.gif

Napisano

ale on napisał, że te 10l spali mu na 75 km:D

moge Ci powiedzieć, że moje 1.4 tez lubi wypić, kiedy zaczął palic mi 12l/100 LPG to pojechałem na regulacje, ale i tak pali mi z 10, i wszystko wydaje się być wporządku, hamulce nie blokują, silnik ładnie odpala i ma moc, także chyba zima jest to musi być zimno i palic musi

Napisano

> czyli daje to jakieś 12,5~13l / 100km - wg mnie jednak za dużo, uwzględniając nawet krótkie trasy i

> niskie temperatury.

no ja też jak Hysio się nie zgadzam... mi głupie 1.o na drodze do szkoły (10km w jedną stronę i praktycznie stała V, tylko na dwóch światłach stawałem) w takie mrozy paliło 9-10l/100km LPG, a co dopiero 1.4 (które jest bardziej paliwożerne niż 1.0)... to te 12l/100km na drodze 5km powiedziałbym, ze jest okej... Ten silnik ledwo się nagrzeje i już go gasi... a jak wiemy silnik zimny/niedogrzany spala więcej paliwa...

Napisano

Powiedzmy sobie szczerze, ze na odcinku pieciu kilosów to ten silnik się nie nagrzeje zlosnik.gif W niskiej temperaturze.

Mam podobny przykład z Łoplem matki - czasem smigam na pociąg ta padliną zlosnik.gif i tam masz dodatkowo podgrzewanie cieczy chłodzącej, co by ekologicznie było zlosnik.gif i po przejechaniu siedmiu kilosów szyby dopiero zaczynają się odsyfiac - tyle, ze ja mieszkam na zadupiu i tu temperatury deko niższe zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Moze to normalne spalanie.Bo jak jezdze na krotkich odcinkacvh to silnik uzyskuje temperature srednio troche ponad 60 stopni C.Wiec nadal jezdzi na ssaniu.

Napisano

> Zwróć uwagę, ze kolega jeździ na LPG

> A wiadomo, ze "zła" idzie więcej

miałem świadomość "złego" zasilania podczas pisania tamtego postu. ale to i tak dużo. owszem - pali więcej gazu, ale o ile może go więcej łykać - przecież nie o 50% ? niewiem.gif

Napisano

Ja sobie w piątek kupiłem interface do złącza diagnostycznego i mam taki fajny programik na tel jak na filmie poniżej i mogę sobie zobaczyć spalanie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif to generalnie wolałbym jednak tego nie oglądać zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif przy temperaturze -9 i spokojnej jeździe, a nie w moim stylu wychodzi średnia 12 zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif raz mi się udało zejść do 10, ale tylko raz zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif ale to jest 2.2, a nie 1.4 czy 1.0 nawet bez patrzenia, że Diesel zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ja sobie w piątek kupiłem interface do złącza diagnostycznego i mam taki fajny programik na tel jak

A jest coś takiego do dostania do PC na USB?

Napisano

> A jest coś takiego do dostania do PC na USB?

Ja kupiłem dokładnie takie coś bo i w tel i w netbooku mam Bluetooth. Jak chcesz tylko do kompa to wystarczy wersja z kabelkiem USB, ale to jest nie opłacalne, bo w trakcie jazdy kable będą przeszkadzać, a nawet przy zwykłej diagnostyce łatwiej jest bez kabli ok.gif Ten programik na kompie pewnie odpalisz jak znajdziesz emulator Androida zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif ale w komplecie z interfacem sprzedawca dodaje płytę z programami, wiec nie ma problemu ok.gif jak chcesz to możemy się spotkać i sobie sprawdzisz czy to zadziała z Twoimi autami ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.