Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Indyjskie PJ - czy to jest wazne w PL?

Featured Replies

Napisano

Mam w firmie u siebie Pana z Indii, ktory pracuje w PL.

Przed wyjzdem dostal wystawione przez swoj WK ("Licensing Authority" of India) papier ktory nazywa sie prawo jazdy miedzynarodowe na samochody LMV" co znaczy lekki pojazd silnikowy (Light Motor vehicles), wazne na rok.

Pytanie - czy z takim papierem mozna sie poruszac po PL? Do kogo zadzwonic zeby potwierdzic czy to jest wazne? I jak na podstawie tego zdobyc nasze polskie?

Napisano

> Pytanie - czy z takim papierem mozna sie poruszac po PL? Do kogo zadzwonic zeby potwierdzic czy to

> jest wazne? I jak na podstawie tego zdobyc nasze polskie?

Zadzwońcie do WK, tam, jak traficie na kogoś ogarniętego, to udzielą Wam informacji.

Napisano

"... Art. 94. 1. Na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej odpowiednim pojazdem silnikowym może kierować osoba posiadająca ważne zagraniczne prawo jazdy wydane przez:

- 1. państwo członkowskie Unii Europejskiej, Konfederację Szwajcarską lub państwo członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stronę umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym - w okresie ważności prawa jazdy;

- 2. państwo:

a. będące stroną Konwencji o ruchu drogowym, sporządzonej w Wiedniu dnia 8 listopada 1968 r. (Dz. U. z 1988 r. Nr 5, poz. 40 i 44),

b. niewymienione w pkt 1, którego wzór prawa jazdy jest zgodny z wzorem określonym w Konwencji, o której mowa w lit. a

-w okresie 6 miesięcy od daty rozpoczęcia stałego lub czasowego pobytu, nie dłużej jednak niż przez okres ważności prawa jazdy.

2. Osoba posiadająca krajowe prawo jazdy wydane za granicą, która zamieszkuje na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, może otrzymać polskie krajowe prawo jazdy po oddaniu zagranicznego ważnego prawa jazdy organowi wydającemu prawo jazdy, z zastrzeżeniem ust. 4. Jeżeli zagraniczne prawo jazdy nie jest zgodne ze wzorem określonym w Konwencji wymienionej w ust. 1 pkt 2 lit. a, dodatkowym warunkiem otrzymania polskiego prawa jazdy jest zdanie części teoretycznej egzaminu państwowego - warunek ten nie dotyczy prawa jazdy wydanego przez państwo, o którym mowa w ust. 1 pkt 1.";

3. Jeżeli prawo jazdy wydane za granicą zawiera ograniczenie terminu ważności, ograniczenie ze względu na stan zdrowia lub inne, należy to ograniczenie uwzględnić w wydanym prawie jazdy.

4. Minister właściwy do spraw transportu może określić, w drodze rozporządzenia, w stosunku do obywateli niektórych państw, ze względu na zasadę wzajemności, warunki wydawania praw jazdy odmienne niż te, które przewiduje ust. 2..."

To jest podstawa.

Przepisy szczególowe, rozporządzenia sa dostepne w sieci.

Napisano

Mały suplement,

Indie nie są Stroną Konwencji O Ruchu Drogowym,

sporządzonej w Wiedniu, 8 listopada 1968 r.

Napisano
  • Autor

Dzieki. Jesli kolega bedzie musial zdac czesc teoretyczna to beda jaja grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Mały suplement,

> Indie nie są Stroną Konwencji O Ruchu Drogowym,

> sporządzonej w Wiedniu, 8 listopada 1968 r.

Czyli rozumiem ze pol roku moze na tym jezdzic co ma:

> b. niewymienione w pkt 1, którego wzór prawa jazdy jest zgodny z wzorem określonym w Konwencji, o której mowa w lit. a

>-w okresie 6 miesięcy od daty rozpoczęcia stałego lub czasowego pobytu, nie dłużej jednak niż przez okres ważności prawa jazdy.

A wg tego musi zdac egzamin teoretyczny?

>2. Osoba posiadająca krajowe prawo jazdy wydane za granicą, która zamieszkuje na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, może otrzymać polskie krajowe prawo jazdy po oddaniu zagranicznego ważnego prawa jazdy organowi wydającemu prawo jazdy, z zastrzeżeniem ust. 4. Jeżeli zagraniczne prawo jazdy nie jest zgodne ze wzorem określonym w Konwencji wymienionej w ust. 1 pkt 2 lit. a, dodatkowym warunkiem otrzymania polskiego prawa jazdy jest zdanie części teoretycznej egzaminu państwowego - warunek ten nie dotyczy prawa jazdy wydanego przez państwo, o którym mowa w ust. 1 pkt 1.";

Napisano

No to z innej beczki :

Posiadam prawo jazy kategorii A,B,T wydane przez polski urząd , chcę i mogę "przepisać" na prawo jazdy niemieckie i teraz w niemczech chcą pozbawić mnie kategorii T która jest w/g nich nieadekwatna do kategorii T na terenie niemiec.

Blankiet oddaję do urzedu który mi wydaje nowy i niemcy twierdzą że nie bedzie na nim kategorii T.

Polski urząd właśnie wydaje mi zaświadczenie odnośnie uprawnień jakie nabyłem w PL , tłumaczone dokumenty przeslę do właściwego urzędu w DE celem ustalenia czy uprawniają mnie do prowadzenia takich samych pojazdów jak w PL.

Po rozmowach telefonicznych jestem pod wrażeniem że Niemcy chcą mnie pozbawić kategorii T .

Czy jestem w błędzie ?

Napisano

> Posiadam prawo jazy kategorii A,B,T wydane przez polski urząd , chcę i mogę "przepisać" na prawo

> jazdy niemieckie i teraz w niemczech chcą pozbawić mnie kategorii T która jest w/g nich

> nieadekwatna do kategorii T na terenie niemiec.

Zgadza sie. Na terenie Niemiec masz dwa rodzaje kategori obekmujacych ciegniki rolnicze i samobiezne maszyny z branzy lesnej. ( Forstwirtschaftlicze Fahrzeuge )

czyli kat. L lekki traktor i T ciezki traktor.

Jako, ze masz kategorie B przysluguje Ci kat L ta bedziesz mial wbita w PJ. Kategorie T dostalbys gdybys mial kat C

Inhaber der Klasse 3 können beim Umtausch (nicht später) und auf gesonderten Antrag prüfungsfrei auch die Klasse T erwerben, die zum Führen von Traktoren/landwirtschaftlichen Zugmaschinen auch über einer bauartbedingten Geschwindigkeit von 32 km/h berechtigt. Es muss von diesen allerdings der Nachweis geführt werden, dass sie selbst einen land- oder forstwirtschaftlichen Betrieb führen oder aber dort (auch aushilfsweise) regelmäßig oder ab und zu tätig sind. Darüber hinaus gibt es noch weitere Tätigkeiten in ähnlich strukturierten Betrieben, die den prüfungsfreien Erwerb der Klasse T beim Umtausch begründen können. Hierüber gibt die Führerscheinstelle auf Anfrage Auskunft. Bei Inhabern der Klasse 2 erfolgt die Erteilung der Klasse T automatisch

> Polski urząd właśnie wydaje mi zaświadczenie odnośnie uprawnień jakie nabyłem w PL , tłumaczone

> dokumenty przeslę do właściwego urzędu w DE celem ustalenia czy uprawniają mnie do

> prowadzenia takich samych pojazdów jak w PL.

Polski urzad moze wydac Ci takich zaswiadczenn ile zechce, co nie znaczy, ze Niemcy to zaakceptuja, pojazdy nie sa bowiem takie same.

> Po rozmowach telefonicznych jestem pod wrażeniem że Niemcy chcą mnie pozbawić kategorii T .

> Czy jestem w błędzie ?

Nie jestes w bledze, tylko, ze niemieckia kat. T nie jest = polskeij kat. T jak wyzej

P.S. W niemieckim PJ bedziesz mial nastepujace kat

B, M, S, L.

wink.gif

Napisano

> Pytanie - czy z takim papierem mozna sie poruszac po PL?

jak najbardziej, ale komunikacją miejską smile.gif

z umiejętnościami jazdy w Indiach to lepiej niech po Polsce nie jeździ autem... 270751858-jezyk.gif aż tyle tu klaksonu nie używamy hehe.gif

Napisano

> z umiejętnościami jazdy w Indiach to lepiej niech po Polsce nie jeździ autem...

Masz racje, moglby szoku kultury doznac, biglaugh.gif

Na marginesie az takiej duzej roznicy niema ! biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> P.S. W niemieckim PJ bedziesz mial nastepujace kat

> B, M, S, L.

Drobna korekta:

T/S z kluczem 181,

w aktualnych "plastikach" nie ma wyodrębnionego S

Napisano

> T/S z kluczem 181,

> w aktualnych "plastikach" nie ma wyodrębnionego S

Klasse T/S, nur gültig für Kraftfahrzeuge der Klasse S

dla mnie to bez sensu

wink.gif

Napisano

> P.S. W niemieckim PJ bedziesz mial nastepujace kat

> B, M, S, L.

No i to właśnie chciałem wiedzieć , dziękuję.

Napisano

> No i to właśnie chciałem wiedzieć , dziękuję.

You're wellcome, kak gawarjat naszyje druzja Francuzy biglaugh.gif

wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.